ŠTÍTEK: průzkum

Levicový kandidát Luiz Inácio Lula da Silva při projevu ke svým příznivcům Sao Paulu po prvním kole brazilských prezidentských voleb, 2. října 2022
V prvním kole prezidentských voleb v Brazílii zvítězil v neděli podle očekávání levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva, v rozporu s průzkumy ale nezískal tak velký náskok před druhým v pořadí, nynějším krajně pravicovým prezidentem Jairem Bolsonarem. Nedostal ani přes 50 procent hlasů, jak ukazovaly některé průzkumy. Tito dva kandidáti se tedy utkají 30. října ve druhém kole. Bolsonarova strana slavila v neděli triumf v parlamentních volbách, v dolní komoře bude nejsilnější formací.

První kolo prezidentských voleb v Brazílii ovládl Lula. Čeká ho boj s Bolsonarem

Svět
Ruský dezertér na letišti v Jerevanu 22. září 2022
Od vyhlášení částečné mobilizace v Rusku se prudce zvýšila pozornost obyvatel země k událostem týkajícím se Ukrajiny a výrazně vzrostly jejich obavy z dalšího vývoje. Zprávy o mobilizaci vyvolaly ve společnosti úzkost a strach. Podpora ruské armády zůstává vysoká, ale vzrostl počet lidí, kteří si přejí zahájení mírových jednání. Vyplývá to z nejnovější ankety centra Levada, nezávislého ruského střediska pro průzkum veřejného mínění.
144 fotografií

Dopady mobilizace: V Rusku vzrostly obavy z dalšího vývoje, ukazuje průzkum

Svět
V Žatci polezou na komíny chmelařských skladů a budou mávat vlajkami.
Na poslední říjnové dny připravilo město sérii akcí, které přiblíží chmelařské stavební dědictví. Kromě komentovaných prohlídek a znovuobnovené akce mávání vlajkami na komínech chmelařských skladů v pravé poledne v pátek 28. října se uskuteční také workshop, který představí výsledky vědeckých průzkumů z posledních let.

V Žatci polezou na komíny chmelařských skladů a budou mávat vlajkami

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Po šesti letech dochází opět k obměně senátorů, kteří zastupují své voliče za okres Karlovy Vary. Ten má od roku 2004 v Senátu stejnou osobu, a to Jana Horníka (STAN), který je starostou Božího Daru. Horník se i po 18 letech ve funkci rozhodl znovu kandidovat, jenomže STAN do letošních senátních voleb vyslal za Karlovarsko ještě dalšího muže, a to hejtmana Petra Kulhánka.
11 fotografií

O křeslo senátora za Karlovy Vary se utká 11 osobností. Nejvíce z celé republiky

Senátní volby 2022
Volby, ilustrační foto.
Už téměř za tři týdny budou obyvatelé Karlovarska volit po šesti letech své nové senátory. Znají ale voliči vůbec ty, kteří je v současné době v Senátu zastupují? A koho chtějí tentokrát volit? Spisovatel, publicista, filozof a předseda Společnosti pro právní stát Václav Budinský se zaměřil právě na Karlovarsko, které před několika dny navštívil a mezi voliči podnikl menší volební průzkum.

Spisovatel dělal na Karlovarsku průzkum: Lidé své senátory neznají

Senátní volby 2022
Potenciální kandidát na prezidenta, někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel
Pro první kolo prezidentské volby má stále největší podíl hlasů šéf hnutí ANO Andrej Babiš, ale v druhém kole by ho porazil někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Median. V prvním kole se na společné třetí místo za Babišem a Pavlem posunuli senátor Marek Hilšer a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.
5 fotografií

Babiš se prezidentem nestane, ukazuje průzkum. V druhém kole by ho porazil Pavel

Česko
Bohumín. Ilustrační foto.
Plánovaný rozsáhlý projekt na omlazení parku Petra Bezruče pokračuje po zhruba ročním dendrologickém průzkumu další etapou. Od května do září v něm probíhá zoologický monitoring, který zahrnuje šplhavé ptáky, stromové savce, ale i brouky a další drobné živočichy. Na základě výsledků pak radnice navrhne nejvhodnější postup revitalizace největšího bohumínského parku.

V parku Petra Bezruče v Bohumíně probíhá zoologický průzkum

Karvinsko
Češi se bojí zbytečně. Potraviny obvykle tolik nezdražily. Některé jejich druhy dokonce oproti předchozímu roku mírně zlevnily.
Víc než rostoucích účtů za energie se Češi bojí nákupů v supermarketech. Vyplývá to z nového průzkumu společnosti Ipsos. Zdražení potravin si podle něj všímá 91 procent lidí, růstu cen energií ale o jedno procento respondentů méně. Realita přitom není tak tragická, potraviny obvykle tolik nezdražily. Některé jejich druhy dokonce oproti předchozímu roku mírně zlevnily.

Češi se děsí dalšího zdražování potravin. Některé přitom zlevnily, ukazují data

Ekonomika
První kolo prezidentských voleb by vyhrál předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš s 25,5 procenta hlasů. Na druhém místě by byl někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel s 21 procenty.
První kolo prezidentských voleb by vyhrál předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš s 25,5 procenta hlasů. Na druhém místě by byl někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel s 21 procenty. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Median. Pavel se na Babiše ve srovnání s předchozím průzkumem dotahuje. V modelu Medianu zveřejněném na začátku června měl Babiš 28,5 procenta hlasů a Pavel 19,5 procenta.
10 fotografií

První kolo voleb by vyhrál Babiš. Pavel se na něj dotahuje, zjistil průzkum

Česko
Vizualizace ukazuje, jak by měl vypadat obchvat Žiželice na Žatecku.
Po dlouhých letech odkladů se lidé v Žiželicích i řidiči jedoucí po silnici I/27 mezi Žatcem a Mostem dočkali. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tento měsíc uzavřelo smlouvu se sdružením firem na výstavbu obchvatu, k dispozici má všechna povolení. Výstavba tříkilometrového úseku silnice s velkým mostem, který lidem v obci odlehčí od frekventované dopravy a řidičům zrychlí cestu, začíná. Kvůli komplikovanému podloží, v údolí došlo k několika sesuvům, potrvá čtyři roky.

Stavba obchvatu Žiželic konečně začíná. Údolí nejprve prozkoumají geologové

Žatecko a Lounsko
Po nočním požáru bytového domu v Úpici město zajistilo 17 lidem náhradní ubytování.
Sedmnáct lidí evakuovali hasiči v noci na pondělí v Úpici, kde hořelo na půdě bytového domu v Palackého ulici. Byty zůstaly po požáru neobyvatelné. Ty v půdní vestavbě poškodil oheň a zplodiny hoření, další pak hasební voda. Město zařídilo všem 17 lidem z domu náhradní ubytování. Jeden z obyvatelů skončil v péči zdravotnické záchranky. Příčina vzniku požáru nebyla doposud určena.
8 fotografií

V Úpici hořel v noci bytový dům, sedmnáct lidí muselo opustit zničené byty

Požáry
Po nočním požáru bytového domu v Úpici město zajistilo 17 lidem náhradní ubytování.
Sedmnáct lidí evakuovali hasiči v noci na pondělí v Úpici, kde hořelo na půdě bytového domu v Palackého ulici. Byty zůstaly po požáru neobyvatelné. Ty v půdní vestavbě poškodil oheň a zplodiny hoření, další pak hasební voda. Město zařídilo všem 17 lidem z domu náhradní ubytování. Jeden z obyvatelů skončil v péči zdravotnické záchranky. Příčina vzniku požáru nebyla doposud určena.
8 fotografií

V Úpici v noci hořel bytový dům. Hasiči evakuovali sedmnáct lidí

Krimi
V Praze, Brně a Plzni by si nyní v komunálních volbách nejvíc lidí vybralo uskupení s ODS, v Ostravě by vyhrálo hnutí ANO a v Liberci koalice se Starosty pro Liberecký kraj
V Praze, Brně a Plzni by si nyní v komunálních volbách nejvíc lidí vybralo uskupení s ODS, v Ostravě by vyhrálo hnutí ANO a v Liberci koalice se Starosty pro Liberecký kraj. Ukázal to průzkum, který na přelomu června a července provedla agentura Phoenix Research pro televizi Nova. Ve srovnání s průzkumem provedeným o měsíc dřív je patrný úbytek hlasů pro hnutí STAN, které se potýká s dopady kauzy podezření na korupci v pražském dopravním podniku, v níž policie obvinila víc než desítku lidí včetně pražského politika STAN Petra Hlubučka.
5 fotografií

Průzkum: Volby v Praze, Brně a Plzni by vyhrálo uskupení s ODS, v Ostravě ANO

Komunální volby 2022
Češi si místo oběda v restauraci čím dál častěji do práce chystají jídlo v krabičkách. Může za to i rostoucí drahota a snaha omezit výdaje.
Guláš s knedlíky, sekaná s bramborovou kaší nebo tradiční český „smažák“ s hranolky. Tedy běžná nabídka poledních menu českých restaurací. Přesně tato jídla ale tuzemským strávníkům ve veřejném stravování již nestačí. Stále častěji si proto na oběd nosí do práce krabičky s vlastními kulinářskými výtvory.

Inflace vyhnala Čechy z restaurací, jedí z krabiček. Podnikům hrozí krach

Ekonomika
V Česku dosud s rodiči žijí sta tisíce dospělých lidí, nejčastěji se jedná o společnou domácnost matek a synů.
Bydlení dospělých dětí s rodiči začíná být napříč Evropou opět populární. V posledních letech zájem o mezigenerační soužití klesal, inflace a drahé nedostupné bydlení z něho ale dělají alternativu, nad kterou přemýšlí více a více lidí. V Česku dosud s rodiči žijí statisíce dospělých lidí, nejčastěji se jedná o společnou domácnost matek a synů.

Mamahotel by rádi vyměnili za soukromí. Kvůli drahotě ale Češi bydlí u rodičů

Ekonomika
Expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš má pro příští prezidentské volby nejvíce skalních voličů, ale ve druhém kole by ho porazil někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel. Vyplývá to z červnového průzkumu agentury STEM/MARK. Ze všech, kteří kandidaturu už oznámili, nebo ji zvažují, by Babiše volilo nejvíc lidí, a to 20 procent Čechů. Pavlovi by dalo hlas 16 procent lidí. Kdyby se však právě Babiš a Pavel dostali do druhého kola, většina lidí by prezidentem zvolila Pavla.
37 fotografií

Babiš prezidentem? Ve druhém kole by proti Pavlovi neuspěl, ukázal průzkum

Česko
Evropský parlament aktuálně zveřejnil nejnovější výsledky celoevropského průzkumu Eurobarometr. Ilustrační foto.
Evropský parlament aktuálně zveřejnil nejnovější výsledky celoevropského průzkumu Eurobarometr. Ten se vedle klasických otázek o přínosech a očekáváních od Evropské unie zaměřil na ruskou agresi proti Ukrajině a její důsledky. V České republice oproti průměru v Evropské unii ukázal příznivější výsledek, pokud jde o ochotu občanů přinášet oběti obraně demokracie.

Dvě třetiny Čechů dávají přednost svobodě před blahobytem, zjistil průzkum

Česko a EU
Z výsledků aktuálního mezinárodního průzkumu „Barometr mezi mediky“ vyplývá, že v tuzemsku chce pracovat 88 procent českých mediků
Pětadvacetiletý Jan Finsterle, pocházející z Čáslavi, studuje pátým rokem na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po studiích chce zůstat v České republice a věnovat se dermatovenerologii se zaměřením na léčbu jizev, proleženin a vředových onemocnění. V Česku je totiž podle něj stejně nebo i více příležitostí než v zahraničí. „Zůstat tu chci i kvůli národní hrdosti, abych vrátil společnosti zpátky příležitost moci studovat,“ řekl Deníku.
15 fotografií

Spása pro špitály a ordinace? Méně českých mediků chce odejít do ciziny

Zdraví
Volby do Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto.
Volby do Sněmovny by podle květnového modelu agentury Kantar ČZ pro Českou televizi vyhrálo ANO s 29,5 procenta hlasů před koalicí Spolu, tvořenou ODS, KDU-ČSL a TOP 09, a koalicí Pirátů a STAN. Koalice Spolu se poprvé od loňských voleb v průzkumech propadla na druhé místo, když si proti dubnu pohoršila o pět procentních bodů na 28,5 procenta. Piráti se STAN si stejně jako ANO polepšili o procentní bod, v květnu by jim tak dalo hlas 12,5 procenta lidí. Výsledky volebního modelu dnes zveřejnila ČT v pořadu Otázky Václava Moravce.

Volby by vyhrálo ANO. Koalice Spolu si pohoršila o pět procent

Česko