ŠTÍTEK: Severní Amerika

Ontarijský ministr pro výzkum, inovace a vědu Reza Moridi navštívil Prahu
/ROZHOVOR/ V kanadském Ontariu je jedna z nejnižších daní z příjmu právnických osob v celé severní Americe. Navíc, když děláte výzkum a inovace v Ontariu, tak za něj dostanete zpátky až 60 procent investic. Ne nadarmo je kanadská provincie americkou jedničkou pro přímé zahraniční investice dokonce i před Kalifornií. O tom, jak se dělá byznys v Kanadě jsme si povídali s ontarijským ministrem pro výzkum, inovace a vědu Rezou Moridim, který tento týden navštívil Prahu. 
3 fotografie

Ministr z Kanady: České firmy mohou přes Ontario proniknout na americký trh

Ekonomika
Slevomat.cz
Slevový portál Slevomat.cz společně s agregátorem Skrz.cz a slovenskou verzí Zlavomat.sk kupuje britská skupina Secret Escapes. Smlouvu podepsali současní vlastníci, zástupci investičních skupin Miton, Enern a In-Bridge. Jedná se o historicky druhou největší transakci v českém e-commerce. Ve všech zmíněných firmách získává nový vlastník stoprocentní podíl.

Slevomat mění majitele. Kupuje ho britská společnost Secret Escapes

Ekonomika
Dynamo posílil Peter Quenneville, nejlepší střelec dánské ligy.
Pardubice – V minulé sezoně vstřelil třicet gólů v nejvyšší dánské soutěži. Když proti Jekatěrinburgu nastoupil poprvé za Dynamo, skóroval hned ve svém druhém střídání. Kanadský útočník Peter Quenneville je jednou z již potvrzených posil hokejových Pardubic. 

Kanaďan Quenneville: Cítím, že se v Evropě mohu zdokonalovat

Hokej
Nejraději bych si uvařil kávu a expedici řídil z pohodlí domova. Tak hodnotí Druckmüller plánovanou jedenáctou výpravu matematiků z fakulty strojního inženýrství brněnské techniky, která zaznamená prstencové zatmění Slunce.
Brno - Nejraději bych si uvařil kávu a celou expedici řídil z pohodlí domova. Tak hodnotí astronomický nadšenec Miloslav Druckmüller plánovanou jedenáctou výpravu matematiků z fakulty strojního inženýrství brněnské techniky, která zaznamená prstencové zatmění Slunce. Tentokrát se výzkumníci vydají v pondělí 21. srpna do Severní Ameriky. „Každá výprava je obrovský stres. Amerika ze zatmění navíc udělala komerční akci. Za místa, odkud lze zatmění vidět, chce nehorázné peníze,“ říká.
3 fotografie

Za zatměním pojede astronomický nadšenec Druckmüller i na koni

Brněnsko
Trenér Radim Rulík cepuje hokejisty Litvínova od začátku týdne na ledu Zimního stadionu Ivana Hlinky.
Litvínov – Litvínov přišel o hvězdného útočníka Robina Hanzla, paniku to však nevyvolalo. Verva má totiž ještě jednoho Hanzla. Díru po odchodu reprezentanta Robina H. do Nižněkamsku by měl zacelit jeho mladší bratr Martin H.  

Díru po Hanzlovi zacelí... Hanzl

Hokej
Filip Hronek.
Hradec Králové - Zpoza Atlantiku o něm jdou skvělé reference. Například od proslulého obránce Chrise Cheliose, jenž prohlásil: „Ten český kluk je opravdu dobrý. Je úžasné, když vidíte u obránce takovou rychlost a agilitu.“ Chelios je legenda hokejistů Detroitu Red Wings, Hradečák Filip Hronek může být jejich budoucností.

Talent Hronek se na boj o NHL chystá doma - v Hradci. Musí přibrat pět kil

Hokej
z filmu Všichni dobří rodáci
Spalovač mrtvol, Marketa Lazarová, Všichni dobří rodáci, Tři oříšky pro Popelku - nejen tyto tituly uvidí spolu s dalšími českými filmy diváci v Severní Americe. Jak včera oznámili představitelé Národního filmového archivu na festivalu v Karlových Varech, uzavřela instituce významnou smlouvu s distribuční společností Janus Films, díky níž se s českou klasikou seznámí publikum za oceánem.
4 fotografie

Českou klasiku uvidí diváci Severní Ameriky

Film a televize
Zetor se snaží udržet na výsluní i pomocí nového traktoru Major HS 80
Společnost Zetor Tractors vykázala v hospodaření za rok 2016 zisk ve výši 102 milionů korun. I přes kladný výsledek čelí brněnský výrobce traktorů dlouhodobě špatné situaci na západních trzích. Prodeje zemědělské techniky v Evropě se meziročně propadly o devět procent na nejnižší úroveň od krize v roce 2009.
14 fotografií

Zetor vydělal přes 100 milionů, odbytové krizi navzdory

Ekonomika
V pátek odpoledne se konalo slavnostní zahájení přehlídky trofejí.
Brdy /FOTOGALERIE/ - Brdská divize Vojenských lesů a statků představila myslivcům, ale i veřejnosti lovecké trofeje zvěře ulovené v přechozím mysliveckém roku v honitbách středních Brd a Nouzova. Výstava pod širým nebem byla veřejnosti přístupná i v sobotu do 16 hodin na hrázi Hořejšího Padrťského rybníku u lovecké chaty.
9 fotografií

Vojenské lesy prezentují na Padrti lovecké trofeje

Příbramsko
Chlapecký sbor BONIFANTES v Japonsku
Pardubice/Tokio – Japonci jsou precizní, často si dávají dárky a milují Dvořáka a Smetanu. Se spoustou poznatků a mnoha zážitky se vrátilo 24 pěvců z pardubického chlapeckého sboru Bonifantes z turné po Japonsku. A sbormistr Jan Míšek již nyní plánuje, kdy budou v zemi vycházejícího slunce znovu koncertovat. Sbor v Japonsku získal profesionální zastoupení a bude se tam pravidelně vracet.
5 fotografií

Bonifanti si získali Japonsko českou hudbou

Pardubicko
Škoda 27Tr
Plzeň - Škoda Electric dodá do Ostravy 12 trolejbusů za více než 160 milionů korun. Plzeňská firma uzavřela s tamním dopravním podnikem smlouvu na dodávku deseti "krátkých" dvanáctimetrových vozidel Škoda 26Tr a dvou velkokapacitních vozidel 27Tr.
8 fotografií

Nové trolejbusy pro Ostravu

Ekonomika
Nike
Beaverton (USA) - Americká společnost Nike, největší výrobce sportovního oblečení a obuvi na světě, zvýšila ve třetím finančním čtvrtletí čistý zisk meziročně o dvacet procent na 1,14 miliardy dolarů (28,5 miliardy Kč). Cena akcií podniku však výrazně klesla kvůli neuspokojivému vývoji zakázek a tržeb.

Nike zvýšila zisk

Ekonomika
Kiwi.com
Brno - Brněnský prodejce letenek Kiwi.com, který fungoval v minulosti pod názvem Skypicker, loni utržil přes osm miliard korun. Za rok firma vyrostla čtyřnásobně, uvedly dnes Hospodářské noviny. V rychlé expanzi chce společnost pokračovat. Firma se zaměřuje na celosvětový prodej cenově výhodných letenek.

Kiwi.com se v letenkách vyzná a proto roste

Ekonomika
Ilustrační foto
Severní Korea dnes provedla raketovou zkoušku, střela dopadla do Japonského moře. Americké strategické velitelství Stratcom uvedlo, že KLDR otestovala střelu středního doletu a že zkouška nepředstavovala žádnou hrozbu pro Severní Ameriku. Americká armáda již dříve uvedla, že zřejmě nešlo o mezikontinentální balistickou střelu. USA, Jižní Korea i Japonsko počínání Pchjongjangu odsoudily. KLDR se zatím k situaci nevyjádřila.

KLDR odpálila raketu, dopadla do Japonského moře

Svět
Hokejová extraliga: Mountfield HK - HC Verva Litvínov.
Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Zapadl do skládačky, jež má hokejovému Hradci pomoci (minimálně) do semifinále extraligového play off. Kanaďan Alex Picard je důležitým článkem mužstva.

Kanaďan Picard: Hradecký mix je OK

Hokej
Daimler, výrobní závod v Maďarsku
Německá automobilka Daimler loni vykázala rekordní prodej aut, zisk i tržby. Její hospodaření podpořila hlavně divize osobních aut Mercedes-Benz. Další mírný růst očekává Daimler podle svého dnešního sdělení i letos, především díky novým produktům a mírnému růstu globální poptávky po autech. Čistý zisk loni vzrostl o 1,1 procenta na rekordních 8,8 miliardy eur (237,8 miliardy korun).

Daimler loni vykázal rekordní zisk. V prodeji vozů překonal BMV

Ekonomika