ŠTÍTEK: Severní Amerika

Honkong patří mezi nejhustěji obydlená města na světě
Hongkong (Čína) - Rozruch v Hongkongu vzbudil koncem loňského listopadu developerský projekt, v jehož rámci dala jedna firma do prodeje miniaturní byty o pouhých 12 metrech čtverečních nacházející se v už dokončeném bloku. Ještě většího posměchu se projekt dočkal, když zástupce developerů prohlásil, že inspirací pro mikrobyty, určené dospělým zájemcům, bylo studentské bydlení.
7 fotografií

Developer v Hongkongu nabízí „komáří byty“

Bydlení
Havana (Kuba) - Na Kubu přijely loni rekordní čtyři miliony zahraničních turistů. Informovalo o tom v neděli kubánské ministerstvo pro cestovní ruch s tím, že realita předčila jeho očekávání. V roce 2016 tak navštívilo tento karibský ostrov o půl milionu turistů z ciziny více než v roce předchozím.

Na Kubu přijely loni rekordní čtyři miliony zahraničních turistů

Cestujeme
Ilustrační foto
Washington - Americká protivzdušná obrana NORAD dnes opět zjišťovala jako každý rok netrpělivým dětem i dospělým, kde se právě nachází Santa Claus. Podle její internetové služby bělovousý stařík v červené kombinéze se sobím spřežením stihl kolem 22:00 SEČ rozdat po světě přes tři miliardy dárků. Santa startoval tradičně na severním pólu a křížem krážem zdolal nejprve celou Asii a Austrálii, než dorazil do Evropy. Jako poslední si museli počkat obyvatelé amerického kontinentu.

Americká protivzdušná obrana opět pro děti zjišťovala, kde je Santa Claus

Svět
Mýval severní. Ilustrační foto
Olomoucko – Mýval severní, který pochází ze Severní Ameriky, se rozpíná v hanácké krajině, jako by mu patřila. Šelmička s roztomilou maskou přes obličej začíná přerůstat přes hlavu i lovcům. Hlavně v oblasti mezi Olomoucí a Dubem nad Moravou, podél řeky Moravy, kde zuby inteligentního cizince poznala nejedna slepice.

Mýval se rozpíná v hanácké krajině. Roztomilá šelma začíná škodit

Olomoucko
Ilustrační foto
Ženeva - Letecké společnosti budou mít příští rok poprvé po šesti letech nižší zisk. Dosáhnout by měl 29,8 miliardy dolarů (746,8 miliardy Kč) a proti předpokládanému zisku za letošní rok to bude znamenat pokles o 16 procent. Předpovědělo to dnes Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Odhad zisku aerolinek na letošní rok sdružení zároveň snížilo na 35,6 miliardy dolarů (891,5 miliardy Kč), zatímco dosud čekalo 39,4 miliardy dolarů.

Zisk aerolinek příští rok poprvé za šest let klesne

Ekonomika
Horolezec Radek Jaroš mohl díky aplikaci Pomáhej pohybem věnovat charitativní organizaci Centrum Zdislava padesát tisíc korun.
Nové Město na Moravě - Slavný horolezec a novoměstský rodák Radek Jaroš bude v pátek od 18 hodin v kulturním domě v Novém Městě zájemcům přednášet o svých výpravách na vrchol Denali v Severní Americe a na kavkazskou horu Elbrus, které uskutečnil jako součást širšího projektu Koruna světa.

Výtěžek z charitativní přednášky věnuje Jaroš vozíčkáři

Žďársko
Guns N´Roses v čele se zpěvákem Axlem Rosem
Praha - Americká kapela Guns N'Roses vystoupí 4. července na letišti v pražských Letňanech. Populární hardrocková skupina se představí v rámci turné Not In This Lifetime Tour, které zahrnuje koncerty na více než třiceti stadionech v Evropě a Severní Americe. V pondělí za pořádající agenturu Live Nation informoval Petr Novák.

Americká kapela Guns N'Roses zahraje v červenci v Letňanech

Volný čas
MILOSLAV KOZÁK A PAVEL NOVOTNÝ už běželi na mnoha místech světa. Naposledy si členové SKP Nymburk vyzkoušeli maraton v Severní Americe
Nymburk – Navštívili už několik zajímavých destinací, kde si zaběhli maraton. Naposledy se dva členové atletického oddílu SKP Nymburk zúčastnili běhu, který začal v USA a pokračoval přes Kanadu. Miloslav Kozák a Pavel Novotný si závod užili. Za oba odpovídal na otázky Deníku prvně jmenovaný.

Kozák: Cíl před vodopády stál za tu dřinu

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Otrokovice (Zlínsko) - Otrokovický výrobce výcvikových, akrobatických a víceúčelových letadel Zlin Aircraft dodá devět letounů Zlin 242 L do Bolívie, určeny jsou k výcviku tamních vojenských pilotů. První dva stroje už společnost dodala, další budou následovat v příštím roce, uvedl server E15.cz. Letos by firma měla dodat odběratelům dvě desítky letounů. Mluvčí firmy Michaela Chovancová dnes řekla, že Zlin Aircraft jich v příštím roce vyrobí zhruba stejné množství, konkrétní země však neuvedla.

Zlin Aircraft dodá 9 letadel do Bolívie, modernizuje areál firmy

Ekonomika
Ilustrační foto.
Washington - Obrovské ložisko vodního ledu ukryté nehluboko pod povrchem Marsu objevili vědci s pomocí amerického satelitu Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Odhaduje se, že by mělo obsahovat tolik vody, jako má Hořejší jezero v Severní Americe. Na svých stránkách o tom informovala americká vesmírná agentura NASA.

NASA objevila na Marsu obrovskou podzemní zásobárnu vodního ledu

Svět
Donald Trump
Mexiko - Mexický prezident Enrique Peña Nieto poblahopřál Donaldu Trumpovi k vítězství v amerických prezidentských volbách a uvedl, že je připraven se svým novým kolegou spolupracovat. Šéfka mexické diplomacie Claudia Ruizová označila vztahy s USA za strategické. Mexiko podle ní ale bude nadále prosazovat volný obchod a nechystá se platit ani budovat mezi oběma zeměmi zeď, kterou Trump navrhoval ve své předvolební kampani.

Mexiko chce spolupracovat s Trumpem, zeď ale stavět nebude

Svět
Ilustrační foto
Tokio (Japonsko) - Zisk japonské automobilky Nissan klesl ve druhém finančním čtvrtletí meziročně o 15 % na 146 miliard jenů (34 miliard Kč). Hospodářské výsledky podniku však překonaly očekávání analytiků, protože negativní dopady silného jenu zčásti kompenzoval stoupající prodej v Číně, Mexiku a Spojených státech.

Nissanu klesl čtvrtletní zisk kvůli silnému jenu

Ekonomika
Brno, Modřice - Dnes je jedním z hlavních cílů velkých regionálních zaměstnavatelů poskytnout svým lidem jistoty, benefity a zázemí, kterých menší firmy dosáhnou jen stěží. Příkladem je koncern Mergon dodávající netradiční řešení z oblasti technologie lisování plastů pro automobilový, průmyslový a zdravotnický sektor v Evropě a Severní Americe.

Provázanost české a irské kultury (ne)jen na pracovišti

Reklama
tip na výlet
Praha - V ZOO Mořský svět na pražském holešovickém Výstavišti vítají nové obyvatele v postupných zásilkách v průběhu celého roku. Občas však dorazí živočichové natolik výrazní, že by bylo škoda na ně neupozornit.
4 fotografie

Novinky v mořském světě

Soutěže
Ilustrační foto.
Frankfurt nad Mohanem (Německo) - Německý automobilový koncern Daimler ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 13 % na 2,7 miliardy eur (73 miliard Kč) díky silné poptávce po luxusních osobních vozech Mercedes-Benz. Současně však zhoršila výhled pro celoroční odbyt a tržby, a to zejména kvůli slabé poptávce po nákladních automobilech v Severní Americe. Cena akcií společnosti proto po zveřejnění výsledků klesla.

Čtvrtletní zisk Daimleru stoupl, jeho akcie však poklesly

Ekonomika
Ilustrační foto.
Bratislava - Odpojil čtyřiadvacetiletého syna žijícího s těžce poškozeným mozkem od přístroje. Slovenský soud mu tento týden vyměřil osm měsíců a 22 dnů. Pouze za zabití.

Eutanazie 
boří další hranice

Svět
Hokejisté Calgary (zleva) Jiří Hudler, Johnny Gaudreau a Sean Monahan.
Calgary - Hokejový útočník Johnny Gaudreau se dohodl s Calgary na nové šestileté smlouvě a nebude na startu nové sezony NHL chybět v sestavě Flames. Podle kanadské televizní stanice TSN mu kontrakt zaručuje celkem 40,5 milionu dolarů, tedy v průměru 6,75 milionu dolarů ročně.

Calgary si pojistilo svou oporu, Gaudreau se upsal na šest let

Hokej
Radek Jaroš
Nové Město na Moravě - Elbrus byl pokořen. Tak zní zpráva novoměstského horolezce Radka Jaroše z nejvyššího ruského pohoří Kavkaz. Tenhle výstup ani zdaleka nepatří mezi ty nejsložitější v jeho kariéře, podstatně zajímavější byla cesta, jakou se pod úpatí dostal. V každém případě nejdůležitějším faktem je, že Jaroš zasadil třetí kamínek do plánované série Koruna světa.

Elbrus. Jaroš pokračuje v plnění Koruny světa

Ostatní sporty
Útočník PSG Zlín Robert Říčka
Zlín /ROZHOVOR/ – Na seznamu zvaných VIP hostů pražské 02 areny jej nenajdete. On je vetřelec, který si na tamním ledě hoví jako ve vlastním obýváku s televizním ovladačem v ruce. Jeho přítomnost se totiž blíží jistotě, že hlasatel oznámí útočníka hokejistů PSG Zlín s číslem 62 Roberta Říčku jako střelce branky.

Odkoukáváme to od Kanaďanů, hlásí Říčka

Hokej
Útočník PSG Zlín Robert Říčka
Zlín /ROZHOVOR/ – Na seznamu zvaných VIP hostů pražské O2 areny jej nenajdete. On je vetřelec, který si na tamním ledě hoví jako ve vlastním obýváku s televizním ovladačem v ruce. Jeho přítomnost se totiž blíží jistotě, že hlasatel oznámí útočníka hokejistů PSG Zlín s číslem 62 Roberta Říčku jako střelce branky.

Oblíbená hala? Zlínský Říčka pálí ostrými v O2 areně: Asi je to náhoda

Hokej
Ilustrační foto
Únik moči není ryze ženským problémem, postihuje i třetinu mužů. Nejčastěji trápí muže nad 65 let, může se ale vyskytnout ve všech věkových kategoriích. V Česku je inkontinence problémem 150.000 mužů. Pouze necelá třetina pacientů vyhledá pomoc do jednoho měsíce od počátku problémů, přitom stanovení diagnózy pacienta zatěžuje minimálně. Léčebných metod je řada, od tablet po operaci. Vyplývá to z informací Urologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Únik moči netrápí jen ženy, postihuje třetinu starších mužů

Zdraví
Highland games, tedy skotské hry, přilákaly na Kraví horu stovky návštěvníků. Odvážlivci si zkusili typické silové disciplíny.
Brno /REPORTÁŽ/ – Jediný den, kdy v Brně uvidíte muže v sukních. Je jich podstatně víc než žen, a zatímco zástupkyně něžného pohlaví mají zakryté kotníky, muži vystavili na odiv i svá kolena. Ve sportovním a rekreačním centru na Kraví hoře totiž úderem sobotní desáté hodiny ráno začínají Highland games, tedy horalské hry, které přilákaly stovky zvědavců. „Je třeba, aby byl kilt správně vyžehlený, tenhle se mi třeba pořád krabatí," směje se při urovnávání speciální sukně jeden ze skotských nadšenců Petr Skalič.
27 fotografií

Muži v sukních házeli kameny i klády. Kraví hora ožila horalskými hrami

Brněnsko
Matt Murray
Pittsburgh - Hokejisté Pittsburghu se budou muset v úvodu sezony obejít bez zraněného brankáře Matta Murrayho. Dvaadvacetiletý objev minulého ročníku, který dovedl Penguins k triumfu ve Stanley Cupu, si na Světovém poháru zlomil ruku. Murray v Torontu chytal za Výběr Severní Ameriky složený z hráčů do 23 let.

Brankář Penguins Murray nestihne start NHL, na SP si zlomil ruku

Hokej
Michal Birner, Tomáš Plekanec a Jakub Voráček na tréninku reprezentace
Toronto - Pouze šestici hokejistů a část realizačního týmu čeká po vyřazení českého výběru na Světovém poháru v Torontu návrat do Evropy. Sedmnácti hráčům působícím v NHL startují bezprostředně po turnaji kempy v klubech a s výjimkou obránce Romana Poláka a útočníka Milana Michálka, kteří působí v dresu místních Maple Leafs, se postupně vydávají na cestu po Severní Americe.

Češi opouštějí dějiště Světového poháru, většina míří na kempy NHL

Hokej
Slovenský gólman předvedl několik skvělých zákroků a vychytal například Stamkose nebo Marchanda.
Toronto - Hokejisté Kanady porazili ve svém třetím zápase na Světovém poháru v Torontu Výběr Evropy 4:1 a bez ztráty bodu vyhráli skupinu A. Domácí reprezentanti se tak v semifinále utkají s Ruskem nebo Výběrem Severní Ameriky, Evropané budou hrát se Švédskem.

Kanada si na SP poradila i s Evropou a vyhrála "českou" skupinu

Hokej
Brankář Švédska Henrik Lundqvist.
Toronto - První zápas Švédska na Světovém poháru musel Henrik Lundqvist kvůli nemoci vynechat, ve druhém však potvrdil, že patří mezi nejlepší brankáře na světě. Čtyřiatřicetiletý gólman New York Rangers pochytal všech 36 střel finských hokejistů a výrazně pomohl týmu k výhře 2:0 v prestižním severském derby.

Debut ve velkém stylu. Lundqvist se zapsal do historie SP: Byla to zábava

Hokej
Radek Faksa v souboji s Aaronem Ekbladem
Toronto - Výběr Severní Ameriky se bude muset na hokejovém Světovém poháru obejít již bez obránce Aarona Ekblada. Spoluhráč Jaromíra Jágra z Floridy se zranil hned v prvním zápase turnaje proti Finsku a vedení týmu nyní oznámilo, že dvacetiletý bek z Toronta odjel.

Obránce USA Ekblad na SP dohrál, odjel se léčit na Floridu

Hokej