ŠTÍTEK: Severní Amerika

Vánočním stromem pro Rychnov nad Kněžnou je letos douglaska tisolistá.
Rychnov nad Kněžnou - Letošním vánočním stromem pro rychnovské Staré náměstí je douglaska tisolistá, jehličnan pocházející ze Severní Ameriky. Strom však necestoval daleko.

Vánoční strom se ustrojil do gala

Rychnovsko
Domorodí Američané cloviské kultury loví mamuta.
Právní bitva o 10 600 let starou kostru nazvanou Mumie duchovní jeskyně skončila poté, co pokročilá analýza DNA zjistila, že přibližně čtyřicetiletý muž byl předkem jednoho ze severoamerických indiánských kmenů. Stalo se tak v rozsáhlé mezinárodní studii, která zkoumala desítky vzorků pravěké DNA od Aljašky až po Patagonii. Výsledkem jsou nové poznatky, jak předci domorodých Američanů osidlovali kontinenty.
4 fotografie

DNA nejstarší přírodní mumie na světě přepsala historii osidlování Ameriky

Věda a technika
Ilustrační foto.
/VIDEO/ Na začátku srpna 1972 zaznamenala posádka amerického vojenského letadla nedaleko vietnamského ostrova Hòn La nečekanou událost. Během pouhých 30 sekund pozorovala výbuchy desítek námořních min. Příčina této anomálie nebyla dlouho jasná. Čerstvě odtajněné informace z archivu amerického vojenského námořnictva však nyní naznačují, že je odpálila extrémně silná sluneční bouře.
6 fotografií

Překvapivé rozluštění staré záhady. Výbuchy min způsobila masivní sluneční bouře

Svět
Toyota Prius.
Hybridní vozy jsou budoucností automobilového průmyslu. Jenže právě s nimi má nyní opět problémy Toyota. Ta svolává po celém světě ke kontrole 2,43 milionu svých benzínových hybridních vozů, konkrétně modelů Prius a Auris. Problém s hybridním systémem u nich může způsobit, že se auto zastaví. V pátek to uvedla japonská automobilka. Oba tyto modely se prodávají i v České republice.
18 fotografií

Toyota svolává více než dva miliony hybridů. Kvůli poruše se mohou zastavit

Ekonomika
Ilustrační fotografie.
Před koncem letošního roku by mohlo přijít výrazné oteplení. Existuje totiž 70procentní šance, že Evropu v zimě zasáhne klimatický jev El Niño. Naposledy se objevil na přelomu let 2015 až 2016 a ovlivnil počasí po celém světě, v Africe dokonce jeho následky způsobily hladomor. Tentokrát by však neměl být tak intenzivní, i tak by ale rok 2018 by tak mohl být jedním z nejteplejších.
5 fotografií

Vánoce na blátě? Evropu může zasáhnout jev El Niño, přinese oteplení

Svět
Hrabáč kapský, surikaty, veverka kapská jsou obyvateli nového pavilonu Kalahari v ZOO Olomouc na Svatém Kopečku.
Na surikaty, hrabáče, damany a brzy i medojeda se můžou těšit návštěvníci olomoucké zoo. Africký pavilon Kalahari je hotový a v pátek se slavnostně otevřel veřejnosti. Jeho obyvatelé se do něj stěhovali už v průběhu dubna, potřebovali ale trochu času na zabydlení. Čeká se už jen na medojeda, který je na cestě z Afriky.
20 fotografií

Pavilon Kalahari otevřel. Co tam uvidíte?

Olomoucko
Ilustrační snímek
Zdarma zpřístupnit programování dětem a mladým lidem je cílem celosvětového projektu CoderDojo, jehož účastníci v Česku se v sobotu setkají v Praze. Cílem projektu, který vznikl v roce 2011 v Irsku, je umožnit školákům a studentům naučit se programovací jazyky, které v současném světě nabývají na důležitosti.

Projekt CoderDojo chce děti učit programování

Praha