ŠTÍTEK: Severní Amerika

Farma v Jindřichovicích pod Smrkem uspořádala veřejné ruchání.
Jindřichovice p. S. – Na trávou porostlém pozemku v Jindřichovicích pod Smrkem chce zemědělec Martin Rosenbaum zasadit a pěstovat brambory, kukuřici i oves. Půdu pro setí si ale nepřipraví pomocí traktoru, jak je dnes běžnou praxí. Používá totiž ruchadlo tažené koňmi. Stejně postupují i další tři oráči, kteří přijíždějí se svými pomocníky s podkovami na takzvané veřejné ruchání. To v sobotu uspořádal Rosenbaum na své farmě Lukava.
13 fotografií

FOTO: Desítky kilometrů v nohou, v rukou otěže. I tak pracují farmáři

Jablonecko
Mýval severní. Ilustrační foto
Broumovsko - V zoologických zahradách je na ně hezký pohled, ale pokud se dostanou mimo jejich zdi, myslivcům a ochráncům přírody dělají vrásky na čele. Řeč je o mývalu severním, psíku mývalovitém a norku americkém, kteří poslední dobou tlapku v tlapce řádí v lesích na Broumovsku.

Broumovští cílí na nezvané šelmy

Náchodsko
Josef Cink, meteorolog prognostik v Českém hydrometeorologickém ústavu.
Pracuji jako meteorolog prognostik v Českém hydrometeorologickém ústavu a připravuji předpovědi počasí. Ve volném čase fotografuji a závodím jako radioamatér a pokud mám možnost, pomáhám pří automobilových závodech. Meteorologem jsem chtěl už odmala, hned jak mě přešla touha být popelářem. Počasí mě vždy fascinovalo a při jeho sledování jsem si už jako malý vedl deníček hodnot tlaků a teplot.

Josef Cink: Předpověď je vlastně boj s časem

Zprávy z Česka
V americkém Chicagu hoří koleje
V rámci boje proti až třicetistupňovým mrazům, které v těchto dnech sužují středozápad USA, se železničáři v Chicagu ve státě Illinois rozhodli „zapálit“ koleje. Na první pohled se to může zdát jako zvláštní opatření, ve skutečnosti se zase až o takovou raritu nejedná. K podobným krokům, jak sami vysvětlili serveru CNN, přistupují během chladného zimního období poměrně často.
7 fotografií

Železničáři v americkém Chicagu „zapálili“ koleje. Bojují proti krutým mrazům

Svět
Tomáš Satoranský v dresu české reprezentace.
Sato. Takovou přezdívku si vysloužil v zámoří. A učí se ji znát nejenom v jeho Washingtonu. Stále častěji je slyšet z úst fanoušků a také televizních komentátorů. Tomáš Satoranský se po zranění Johna Walla stal rozehrávačskou jedničkou Wizards a jeho hru pochvalně hodnotí celá Severní Amerika. Dnes předvede své dirigentské schopnosti v rámci NBA Global Games také v Londýně, kde Čarodějové vyzvou New York Knicks.
14 fotografií

Basketbalový čaroděj Satoranský přiváží magickou NBA do Londýna

Ostatní sporty
Strakonická radnice. Ilustrační foto.
Strakonice - Celé vydání středeční přílohy Strakonický týden ve středu 2. ledna 2019 bude věnováno jak TOP událostem roku 2018, tak výhledu na rok 2019.

Strakonický týden 2. ledna

Strakonicko
Bitcoin - ilustrační foto
Česká společnost General Bytes je druhým největším výrobcem kryptoměnových bankomatů na světě s podílem na trhu 30,6 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil server coinfox.info s odvoláním na údaje od Coin ATM Radar. Podle zprávy je nyní na světě více než 4100 bankomatů poskytujících služby pro nákup a prodej bitcoinů a dalších kryptoměn.
4 fotografie

Češi se ve světě kryptoměn neztratí. Skoro třetina bankomatů pochází z tuzemska

Ekonomika
Alej na Staré Husí cestě v Dřevčicích.
Liberecký kraj – Liberecký kraj revitalizoval vybrané aleje za podpory Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Nových či ošetřených stromů se letos dočkala alej Albrechtice–Vítkov, jírovcová alej Kamenický Šenov–Slunečná či lipové stromořadí v Malé Skále.

Liberecký kraj letos nechal ošetřit dalších šest alejí

Liberecko
Bramborový salát
Chrudim – Již dvanáctým rokem pořádala společnost SOPRE CR štědrovečerní večeři pro uživatele noclehárny a nízkoprahového centra v Chrudimi.

Večeře pro bezdomovce

Chrudimsko
Na sbírkové konto Ostrova života putuje magická částka.
Hrádek nad Nisou – Už sedmým rokem se při rozsvěcení stromu v Hrádku nad Nisou prezentuje i spolek Ostrov života, který výtěžek z prodeje drobného zboží věnuje na charitu. Na konto sbírky letos poputuje rekordní částka 24 024 korun.

Na konto Ostrova života putuje magická částka

Liberecko
O největší bodový přídel basketbalistů egoé Brno se stará Deremy Geiger.
Brno – Záblesk naděje v období deprese poznali kolem Vánoc basketbalisté egoé Brno. Po devíti prohrách v řadě vyhráli v Ostravě a následně trápili přední tým tabulky Děčín, s nímž prohráli jen o šest bodů. Kalendářní rok zakončí v sobotu v domácím duelu proti USK Praha. „Měli jsme trošku krizi v kabině, ale postupně jsme se zlepšovali a i na atmosféře v kabině se to projevilo,“ ohlédl se za šňůrou čítající devět porážek kapitán družstva Jan Kozina.

Egoé se chce rvát se silnými. Z krize pomáhá mužstvu i méně egoismu

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Čáslav - Hokejisté Čáslavi předvedli povedený výkon a porazili Rakovník 3:2. Sobotní utkání potvrdilo první příčku čáslavských Gripenů v soutěži. „Přijel k nám dobře připravený soupeř, hrál útočný, agresivní hokej a dobře napadal. Připomínalo to zápasy vyřazovací části, bojovalo se o každý metr ledu. Po zápase v Kralupech zasloužili hráči kritiku, tentokrát je ale musím za celý zápas pochválit. Neměli slabší chvilku, utkání odehráli podle představ,“ byl s výsledkem spokojený Tomáš Topol, trenér Čáslavi.

Čáslavští hokejisté potvrdili první místo v soutěži

Hokej
Koledy a přátelské setkání.
Jičín - Přijede zelené auto, neseme košík a krabici s betlémem, dostrojíme stromeček, rozsvěcíme svíčky na kamenném zábradlí. Vítr je sfoukne, zapalovač přestává fungovat. Už se nezlobíme, to je přece každý rok. Jen Renata si pamatuje kolik těch každých roků bylo.
12 fotografií

Zpívání ve Valdštejnské lodžii

Volný čas
Ilustrační foto
Syrská armáda sestřelila v úterý poblíž Damašku nepřátelské rakety. S odkazem na syrská státní média o tom informovala agentura Reuters. Většinu střel prý zneškodnila syrská protivzdušná obrana, tři syrští vojáci údajně utrpěli zranění. Izraelská armáda krátce poté oznámila, že aktivovala protivzdušnou obranu kvůli raketám ze Sýrie. Letecký útok však nepotvrdila.
5 fotografií

Sýrie sestřelila u Damašku nepřátelské rakety. Izrael aktivoval obranu

Svět
Ilustrační foto.
Ždírec nad Doubravou - Dvě místní části Ždírce, obce Stružinec a Údavy byly závislé na dodávkách zboží z pojízdné prodejny. Poté, co na Havlíčkobrodsku skončila pojízdná prodejna Zbyňka Mrkvičky, podařilo se naštěstí najít jiného provozovatelev Horní Krupé.

O pojízdnou prodejnu na Ždírecku nepřijdou

Podnikání
Betlémské světlo do Slaného dorazilo díky skautskému středisku Modrý kruh.
Slaný /FOTOGALERIE/ - Ve Slaném již tradičně v předvečer Štědrého dne je předáváno Betlémské světlo všem zájemcům členy místního skautského střediska Modrý kruh. Pro plamínek lásky a přátelství, který se předává v příjemném prostředí slánského městského Infocentra Pod Velvarskou bránou, přišlo i letos velké množství příznivců tohoto dávného poselství.
11 fotografií

Betlémské světlo zářilo i ve Slaném

Kladensko
Ilustrační foto.
Králův Dvůr - Vedení Králova Dvora muselo začít urgentně řešit havarijní stav lávky přes dálnici D5. Její opravu už plánuje delší dobu, nyní ale nastala kritická situace. „Při podzimní kontrolní prohlídce bylo zjištěno, že lávka přes dálnici D5 je v havarijním stavu, který je zapříčiněn silným poškozením hlavy jednoho z piliřů," upozornil starosta města Petr Vychodil.

Lávka přes D5 má poškozený pilíř, město dělá opatření

Berounsko
V pražském Divadle na Vinohradech se 5. dubna uskutečnilo slavnostní vyhlášení vítězů ankety o nejpopulárnější osobnosti televizní obrazovky TýTý 2013. Do dvorany slávy byla uvedena herečka Jana Štěpánková.
Po těžké nemoci zemřela v úterý herečka Jana Štěpánková. Bylo jí 84 let. Dlouholetá členka souboru pražského Divadla na Vinohradech ztvárnila na jevišti řadu nezapomenutelných rolí – od úloh v Sofoklově Králi Oidipovi a Shakespearově Hamletovi přes Osbornova Komika až po slavné představení Kočičí hry.
6 fotografií

Zemřela herečka Jana Štěpánková, bylo jí 84 let

Divadlo