ŠTÍTEK: Severní Amerika

Vymírání dinosaurů. Ilustrace.
Masivní dopad asteroidu před 66 miliony let způsobil katastrofu, která zcela vyhladila tehdejší obyvatele planety. Nedávný objev amerických vědců možná změní pohled na tuto významnou událost. Na nalezišti ve Spojených státech totiž vůbec poprvé objevili výjimečně zachovalou končetinu dinosaura, který zřejmě zemřel přímo v okamžiku dopadu planetky. A spolu s ní možná i pozůstatky asteroidu samotného.

Vědce překvapila končetina dinosaura. Tvor zřejmě zemřel při dopadu asteroidu

Objevy
Lebky s dírami po trepanaci. Ostatky pocházejí z doby bronzové, nalezeny byly ve Francii. Ilustrační foto
Operace hlavy, respektive vyřezávání otvorů do lebky, nejsou jen výsadou moderní medicíny. Takzvaná trepanace lebky patří k vůbec nejstarším prokázaným chirurgickým zákrokům. Američtí vědci v nové studii tvrdí, že nejstarší podobná operace na území Severní Ameriky se odehrála před 3 až 5 tisíci let. Důkazem je nalezená lebka šamana.

Do lebky šamanovi vyškrábali díru. Po brutálním zákroku žil ještě rok

Objevy
V Prachaticích můžete potkat Indiány.
Historie ožívá v Prachatickém muzeu, kde se zabydleli Indiáni. Vydejte se na jejich území a poznejte jejich válečné i lovecké zbraně, obřadní dýmky, a mnoho dalších drobných i větších předmětů z běžného života. Podívat se můžete i do zabydleného teepee. Do světa Indiánů se můžete v Prachatickém muzeu vydat od 5. dubna do 5. června 2022.
21 fotografií

GALERIE: Opouští své domovy a žijí v teepee. Prachatické pláně obsadili Indiáni

Čtenář reportér
Fotbalisté Kanady si po 36 letech zahrají na mistrovství světa.
Čechům zbyly jen oči pro pláč. Zase. Parta kolem kapitána Tomáše Součka ani letos neukončila čekání na postup na světový šampionát, které trvá už šestnáct let. Zato dosavadnímu fotbalovému trpaslíkovi ze Severní Ameriky se postoupit povedlo. Na turnaji v Kataru nebude chybět Kanada. Na mistrovství světa se dokázala probojovat po dlouhých 36 letech. Pro fotbalisty ze země javorových listů je to navíc teprve druhá účast v historii.
27 fotografií

36 let a dost! V Kanadě propuklo fotbalové šílenství. Kouč splnil, co slíbil

Fotbal
Na Štěpána v roce 1977 si Kladno zahrálo v Madison Square Garden: New York Rangers - Poldi Kladno 4:4. Padající Pouzar dal dvě branky. Foto: archiv Rytířů Kladno
Jedna z nejvýraznějších hokejových postav českých dějin slaví sedmdesátku. Jaroslav Pouzar je neodmyslitelně spjatý z jižními Čechami, kde odehrál valnou část kariéry, ale tenhle reprezentant proslul i jako člen legendární party Edmonton Oilers, kde vedle legend Gretzkyho, Messiera, Fuhra č Lowa získal tři Stanley Cupy.

Sedmdesátník Pouzar zanechal i kladenskou stopu, slaví i Kopecký

Hokej
Tom Holland jako Spider-Man pokořil miliardovou hranici
Nefalšovaný superman. To je Peter Parker, známý jako Spider-Man. Stal se prvním filmovým hrdinou, který vrátil diváky do kin v počtu, jaký jsme znali před pandemií koronaviru. Snímek s podtitulem Bez domova, který teď běží i u nás, se tak stal doslova požehnaným vánočním dárkem. Celosvětově zatím film vydělal přes miliardu dolarů a je prvním hitem, který překonal hranici známou před covidem. A to za pouhých dvanáct dnů po premiéře na plátně
3 fotografie

Spider-Man pokořil pandemii. Vrátil lidi masivně do kin

Film a televize
Oficiálně se tento tvor sice jmenuje macarát jeskynní, známější je ale pod přezdívkou malý dráček. Tito tvorové žijí na jediném místě na světě, ve slovinské jeskyni.
Adventní čas je časem pohádek a jednou z nejtypičtějších pohádkových postav jsou draci. Kdo si ovšem myslel, že se tito tvorové objevují pouze v knihách či na televizních obrazovkách, hluboce se mýlí. Draci totiž na světě existují. Najít je lze konkrétně ve Slovinsku, v jeskyni nedaleko hlavního města. Tamní živočichové se pyšní přezdívkou malí dráčkové a opravdu tak i vypadají.
10 fotografií

Nejpodivnější tvorové světa. Ve slovinské jeskyni žijí dračí mláďata

Věda a technika
Brána ve Slaném zatím zůstává, z pěší zóny ale patrně zmizí.
/FOTOGALERIE/ Po čtyřech měsících skončila pondělí 15. listopadu ve Slaném výstava monumentálních dřevěných skulptur s názvem "Sochy ve městě". Autorem expozice je renomovaný umělec Václava Fiala, jehož díla zdobí řadu měst a obcí v České republice, dalších zemích Evropy i v Severní Americe a Austrálii. Vzhledem k neobvyklé velikosti exponátů a zkušenostem s instalací, která v červenci zabrala několik hodin, zajistil organizátor akce, Vlastivědné muzeum ve Slaném, také výkonnou techniku. 
27 fotografií

Brána ve Slaném zatím zůstává, z pěší zóny ale patrně zmizí

Kladensko
Mládě komby Garnettovy.
V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava se těší z vzácného mláděte komby Garnettovy, které přišlo na svět začátkem července. Jedná se o jedno ze tří mláďat tohoto druhu primáta, které se v letošním roce narodilo v evropských zoo. Celá populace v Evropě čítá ani ne 30 jedinců. Mládě je vzácné i proto, že je nositelem genů samce přivezeného pro oživení krve ze zoo v Severní Americe.

VIDEO: V Zoo Ostrava mají vzácné mládě komby, zatím se neví, jakého je pohlaví

Ostravsko
Libavka poléhavá.
Areál Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava je doslova zaplaven podzimními barvami. Nejen listy stromů a keřů hýří zářivými barvami, řada rostlin také oplývá červenými či oranžovými plody, které lákají zejména volně žijící ptáky ke konzumaci před nadcházejícím chladným obdobím.

Botanické zajímavosti Zoo Ostrava: Podzimní krása vřesovišť

Ostravsko
Tropická bouře. Ilustrační snímek
Hurikán Grace, který dnes ráno za doprovodu silného deště a prudkého vichru udeřil na mexické pobřeží, si vyžádal sedm obětí. Nad pevninou ale jeden z nejsilnějších hurikánů, který v posledních letech Mexiko zasáhl, zeslábl na tropickou bouři. Naopak bouře Henri, která se sune podél východního pobřeží Severní Ameriky, zesílila na hurikán prvního stupně, informovaly světové agentury. Guvernér státu New York Andrew Cuomo kvůli tomu vyhlásil v některých částech státu nouzový stav.  

Hurikán má v Mexiku sedm obětí. V New Yorku je kvůli bouři stav nouze

Svět
Pes rysy šelmy nezapře. Nejbližší příbuzný psa je vlk šedý, který pocházel z Eurasie a severní Ameriky.
Kočičí exkrementy na trávníku i v pískovišti, nepříjemné psí štěkání a tak podobně. Domácí mazlíčci jsou fajn společníci, často ale vyvádí neuvěřitelné kousky, z nichž jejich páníčci nemají vůbec žádnou radost. Nedá se však říct, že by to ze strany chlupáčů byly schválnosti. Příčiny chování našich čtyřnohých přátel musíme hledat už v samotné evoluci a v počátcích jejich domestikace. S nejnovějšími informacemi přišel server BBC.
10 fotografií

Štěkot či donáška mrtvých myší? Otravné zvyky mazlíčků mají vědecké vysvětlení

Zvířecí deník a chovatelství
Příprava na vernisáž výstavy soch Václava Fialy ve Slaném.
/FOTOGALERIE/ Ve Slaném se v úterý 13. července od 17 hodin uskutečnila vernisáž výstavy monumentálních soch pod širým nebem na Masarykově náměstí a v přilehlé Husově ulici. Letos vystavuje šestici svých děl renomovaný sochař Václav Fiala (*1955) z Klatov. Jeho díla zdobí řadu měst a obcí v České republice, dalších zemích Evropy i v Severní Americe a Austrálii. Zahájení výstavy s komentářem autora začalo před budovou muzea.
5 fotografií

Ve Slaném začala výstava monumentálních soch Václava Fialy

Volný čas
Kvetoucí liliovník tulipánokvětý v Čáslavi.
Kvetou v Čáslavi na stromech tulipány a rostou jitrnice? To snad není ani možné, to už by potom v tomto krásném středočeském městě bylo možné úplně všechno! Přestože to zní bláznivě, je to ale téměř pravda. Na několika místech ve městě rostou stromy, jejichž květy opravdu připomínají květy tulipánů.
30 fotografií

Obrazem: V Čáslavi kvetou na stromech tulipány

Kutnohorsko