ŠTÍTEK: Severní Amerika

Medvěd baribal
Neuvěřitelná odvaha, nebo nekonečná hloupost? Sedmnáctiletá Hailey Morinicová z kalifornského Bradbury se stala hvězdou sociálních sítí, poté co se na nich objevilo video, v němž se pustila do křížku s medvědem baribalem. Snažila se tak zachránit své psy. 

VIDEO: Medvěd v USA zaútočil na psy, "přeprala" ho dívka

Svět
Chřestýšek malý.
Chovateli utekl u Kosího potoka u Caltova chřestýšek malý. „Ano víme o tom. Přijali jsme oznámení, že chovateli se u Kosího potoka odplazil had a utekl do volné přírody,“ sdělila policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že policie nabádá lidi k opatrnosti. V případě, že by hada někdo spatřil, nemá ho chytat, ale volat policii, která učiní potřebná opatření.

U Kosího potoka utekl jedovatý had, policie nabádá k opatrnosti

Tachovsko
Jaro v České Lípě.
Šeď města prosvěcují v těchto dnech rozkvétající stromy a keře. Česká Lípa tak leckde září bíle, žlutě i v růžových odstínech. Na veřejných prostranstvích, ale i na soukromých zahradách potěší pohled na exotický strom liliovník tulipánokvětý. Znalci u něj obdivují tvar stromu a zbarvení nenápadných květů. Strom pochází z východní části Severní Ameriky.
33 fotografií

OBRAZEM: Jaro v České Lípě kouzlí. Město kvete žlutě, růžově a bíle

Českolipsko
Tradiční oblečení Inuitů
I když jsme si letošní nezvyklou sněhovou nadílku užívali, žít stále obklopeni sněhem a ledem si asi jen těžko dokážeme představit. Eskymáci či Inuité žijí v mrazivých oblastech Arktidy tisíce let. I když tu nemohou pěstovat rostliny ani chovat zvířata, dokázali si tito tmavovlasí lidé malého vzrůstu vlastními silami a intelektem s drsnou přírodou poradit.
2 fotografie

Život v drsných podmínkách nutil předky Eskymáků ke krutostem

Společnost
Změna zimního času na letní
V noci na neděli začíná letní čas, který potrvá do konce října. Hodiny se ve 02:00 posunou na 03:00, noc tedy bude o hodinu kratší. Zatímco lidé si musí náramkové či nástěnné hodinky posunout sami, hodiny v elektronických přístrojích, například v telefonu nebo počítači, se přeřídí automaticky.

Dnes končí zimní čas, hodinky se v noci posunou o hodinu dopředu

Z okolí
Markéta Horová v krásné kanadské přírodě.
Své povídání bych mohla přirovnat k pohádce s názvem Jak šla Markéta do světa. Ráda bych vám vyprávěla, kam jsem se vydala, a co jsem na svých cestách zažila. Ale všechno postupně. Jak jsem se vlastně k cestování dostala a co mě k němu vedlo? 

Z Plzeňska až do Severní Ameriky

Čtenář reportér
Velryby nám doslova z hlubin moří pomáhají regulovat pozemskou teplotu.
Obrovské tělo plejtváka zprudka vyjíždějící z hlubiny oceánu, mohutné plácnutí ocasu keporkaka o hladinu. Ale rovněž mrtvé, nadouvající se a osamocené tělo myšoka na pláži. Tato velkolepá stvoření vždy v lidech vzbuzovala silné emoce. Co však u nich až donedávna člověk neregistroval, je jejich globálně významná role v koloběhu oxidu uhličitého v přírodě. Jejich těla jsou totiž ohromnými zásobárnami tohoto skleníkového plynu a jejich přítomnost v oceánech zásadně ovlivňuje okolní ekosystémy. „Doslova z hlubin moří nám pomáhají regulovat pozemskou teplotu,“ píše BBC Science.  
13 fotografií

Zachraňte velryby. Obrovští savci mohou člověku pomoci s oxidem uhličitým

Věda a technika
HC Sparta Praha - Madeta Motor České Budějovice, 15. prosince 2020 v Praze. Zleva Daniel Voženílek z Českých Budějovic a Vladimír Sobotka ze Sparty.
Hokejový útočník Vladimír Sobotka bude působit v pražské Spartě až do konce této sezony. Dohodu s třiatřicetiletým bývalým hráčem Bostonu, St. Louis či Buffala, který přišel v polovině listopadu po krátkém angažmá ve švýcarském celku Rapperswil-Jona, potvrdil klub na twitterovém účtu.

Dobrá zpráva. Útočník Sobotka zůstane ve Spartě do konce sezony

Hokej
Vydejte se s Jakubem Venglářem poznat krásy Kyrgyzstánu.
Hrozí vám dnes nuda? Pokud se jí chcete vyhnout a zatím nevíte jak, podívejte se na pár našich tipů. Doufáme, že vám nějaký padne "do noty".

Tipy na středu 13. ledna

Volný čas
Vůz Expedice Tatra kolem světa 2 v přístavu v Petrohradě, 16. prosince 2020.
Expedice Tatra kolem světa 2 bude asi po půlroční přestávce vynucené situací kolem pandemie nemoci covid-19 pokračovat. Členové týmu na jaře příštího roku vyrazí do Afriky. Za tým expedice to dnes v tiskové zprávě oznámila Kateřina Božková. Původně měla expedice pokračovat v Asii, ale organizátoři se obávají dlouhodobého uzavření hranic tamních zemí.
12 fotografií

Expedice Tatra kolem světa 2 se vrací. Po covidové pauze zamíří do Afriky

Cestujeme
Statná jedle vyrazila na kolínské náměstí z Kanína.
Brzy se na návsích nebo náměstích našich obcí a měst rozsvítí vánoční výzdoba. Ještě než se tak stane, musí mnohde dojít ke vztyčení vánočního stromu. Na kolínském náměstí se už od pátku vypíná do více než dvanáctimetrové výšky. Centrum města bude tentokrát zdobit strom z nymburského regionu. Jedná se o jedli ojíněnou z Kanína.
12 fotografií

Kolínské náměstí zdobí jedle z Kanína na Nymbursku

Kolínsko
Ilustrační grafika.
Queer filmový festival Mezipatra v sobotu zakončí online předáním cen filmovým tvůrcům, Moje kino Live promítne v 19 hodin online snímek Pacient nula a večer bude pokračovat párty formou online setu s DJs NCOL, Still Sparkling a Hnát.

Mezipatra zakončí v sobotu

Volný čas
Ilustrační grafika.
Queer filmový festival Mezipatra v sobotu zakončí online předáním cen filmovým tvůrcům, Moje kino Live promítne v 19 hodin online snímek Pacient nula a večer bude pokračovat párty formou online setu s DJs NCOL, Still Sparkling a Hnát.

Mezipatra zakončí v sobotu

Volný čas
Ilustrační grafika.
Queer filmový festival Mezipatra v sobotu zakončí online předáním cen filmovým tvůrcům, Moje kino Live promítne v 19 hodin online snímek Pacient nula a večer bude pokračovat párty formou online setu s DJs NCOL, Still Sparkling a Hnát.

Mezipatra zakončí v sobotu

Volný čas
Strom, který bude zdobit liberecké náměstí.
Strom, který ozdobí liberecké náměstí bude Douglaska tisolistá. Jedná se o jehličnan, který pochází ze Severní Ameriky. Tento stromek je něco mezi smrkem a jedlí. Má ale delší jehličí a menší šiky. Navíc je odolnější než smrk. Douglasku město získá ze zahrádkářské kolonie v Horním Hanychově, z ulice Řepná u Magny.

Liberec už má vybraný vánoční strom. Rozsvícení se uskuteční on-line

Liberecko
Hokejový brankář Lukáš Pařík.
Vzhledem k tomu, že by se hokejové soutěže v Severní Americe měly rozběhnout až v příštím roce, řada hráčů zvolila dočasný návrat domů, aby hráli alespoň v tuzemských ligách a byli připraveni na restart v zámoří.

Navrátilci ze zámoří si zatím moc nezahráli

Hokej