ŠTÍTEK: technologie

Předsednictvo TOP 09 navrhlo výkonnému výboru strany nominaci šéfa sněmovního zahraničního výboru Marka Ženíška na ministra pro vědu, výzkum a inovace.
Předsednictvo TOP 09 navrhlo výkonnému výboru strany nominaci šéfa sněmovního zahraničního výboru Marka Ženíška na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Po úterním jednání užšího vedení koaliční strany to řekla novinářům předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Výkonný výbor rozhodne o nominaci ve čtvrtek. Ženíšek řekl České televizi (ČT), že za své priority by považoval rozpočet a chystaný zákon, který by měl reformovat transfer technologií.

Další adept na ministra pro vědu. Předsednictvo TOP 09 navrhlo Marka Ženíška

Česko
Demolice začala. Nejstarší budova UTB ve svitovském areálu jde k zemi
Na místě, kde stávala budova Univerzity Tomáše Bati (UTB), jež byla vloni kvůli havarijnímu stavu zbourána, se bude od září znovu stavět. Do roku 2026 v centru Zlína vyroste nové zázemí pro Fakultu technologickou, které zajistí vzdělávání v oborech zaměřených na chemii, strojírenství, progresivní materiály a technologie, potravinářství nebo zdravotnictví. Projekt včetně dodávky technologického vybavení a interiérů přijde na 650 milionů korun.

V září začne stavba nové technologické fakulty UTB. Budova přijde na 650 milionů

Zlínsko
Lenka Baše učí prvňáčky v olomoucké Základní škole SVAT a je jednou z 32 semifinalistů letošního ročníku soutěže Global Teacher Prize.
Lenka Baše je jedním z dvaatřiceti semifinalistů letošního ročníku soutěže Global Teacher Prize Czech Republic. Učí prvňáčky v soukromé základní škole SVAT v Olomouci, a do soutěže ji nominovala matka jednoho z jejích žáků. Prestižní klání pro pedagogy, kteří ve výuce i výchově kráčejí novými, moderními cestami a inspirují se u nejlepších doma i ve světě, se u nás koná už po osmé - každý z jeho ročníků ukázal, že učit a učit nemusí být totéž. Jak učí Lenka Baše svoje olomoucké prvňáčky, prozradila v našem rozhovoru.
9 fotografií

Lenka Baše: Žákům nabízím především svůj čas a nepředstíraný zájem

Ženy
Štola Johannes.
Středověká štola Johannes si podobně jako všechny hornické památky Hornické krajiny Krušnohoří/Erzgebirge na české a saské straně bude od května do září připomínat pět let od zápisu na seznam světového dědictví UNESCO. Unikátní důlní dílo zahájí na Zlatém Kopci u Božího Daru letos 1. května už desátou turistickou sezónu.

Středověká štola Johannes bude letos slavit

Karlovarsko
Podle produktového manažera osobních a užitkových vozů Toyota Central Europe Czech Václava Zikmunda má vodík budoucnost.
/ROZHOVOR/ Hradecké letiště obsadily na konci týdne vozy Toyota a Lexus. Lidé si mohli vyzkoušet všechny modely a k vidění byly i nejrůznější úpravy od těch pro záchranné složky, přes expediční nástavby, ale také rallyová auta nebo dakarský speciál. Mezi vozy se spalovacími motory, hybridy a čistými elektromobily nechyběl ani Mirai, tedy elektromobil poháněný elektřinou z vodíkového článku. Právě této technologie je japonská značka celosvětovým průkopníkem. Podle produktového manažera osobních a užitkových vozů Toyota Central Europe Czech Václava Zikmunda má vodík ohromný potenciál. Jen potřebuje do začátku podporu.
24 fotografií

Hradecké letiště patřilo autům. Vodík má budoucnost, říká manažer automobilky

Hradecko
ICT Roadshow 2024 od Huawei představila aktuální technologické novinky
Evropská ICT Roadshow 2024 společnosti Huawei zavítala minulý týden i do České republiky. Návštěvníci si mohli uvnitř stylového kamionu v rámci interaktivní výstavy prohlédnout zbrusu nová řešení v oblasti 5G a 5.5G sítí, pevného bezdrátového připojení, cloud computingu, zelené energetiky či datových úložišť. Hlavním tématem letošní roadshow je „Rozvoj inteligentního světa“.
2 fotografie

ICT Roadshow 2024 od Huawei představila aktuální technologické novinky

Technologie
Ilustrační foto.
Kontrolní skupiny, vzdělávací workshopy a důraz na ústní obhajobu. To jsou hlavní opatření, která vysoké školy na Ostravsku zavedly s ohledem na rychlý vývoj umělé inteligence (AI). O nových formách závěrečných kvalifikačních prací se zatím jen polemizuje. Deník přináší přehled toho, jaký postoj k výhodám i úskalím technologie univerzity na Ostravsku zaujaly.
4 fotografie

Umělá inteligence na univerzitách? Na Ostravsku AI nezakazují, ale cílí na etiku

Ostravsko
Výběrový program Women in Tech. Ilustrační foto
Vzdělávací program Women in Tech zná své letošní účastnice. Čtyři talentované ženy, jejichž podnikatelské projekty zaujaly odbornou porotu, čeká celoroční vzdělávání, o které se postarají dva hlavní partneři. Společnost Huawei poskytne své experty v oblasti technologií, kteří se s účastnicemi podělí o relevantní know-how, zatímco Hospodářská komora České republiky prostřednictvím Výzkumného ústavu pro inovace a podnikání zajistí řadu vzdělávacích workshopů.

Nápady, které mají šanci změnit Česko: Startuje třetí ročník Women in Tech

Technologie
Vůz Kia EV9 získal vítězné vavříny již v několikáté novinářské anketě v řadě.
Pátý ročník české ankety, v níž si ženy volí své auto roku, zná svého vítěze. V anketě Auto mého srdce u porotců nejvíc zabodovala Kia EV9. Ale bylo to těsné! Po dvou měsících zkušebních jízd, testování a porovnávání odborná porota vybrala právě toto obří elektrické SUV korejské automobilky. Kia EV9 udělala největší dojem rodinným zaměřením a chytrým řešením vnitřního prostoru, ale třeba i pohodlnou jízdou a technologiemi na palubě.
7 fotografií

Autem roku českých žen se stala Kia EV9. Sbírá úspěchy, kam se podívá

Dámská jízda
Lékaři v nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem provedli první operaci v nově otevřených sálech.
Odstranění žlučníku u pacientky. To byla první operace, kterou v pátek 5. dubna provedl chirurgický tým pod vedením primáře Pavla Křenovského v nových operačních sálech v Městské nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem. Operační sály za 97 milionů korun bez DPH vybudoval Královéhradecký kraj, 20 miliony dotovala jejich výstavbu dvorská textilka Juta.
4 fotografie

První operace v nových sálech dvorské nemocnice. Lékaři odstranili ženě žlučník

Krkonoše
Americký multimiliardář Elon Musk a robot společnosti Neuralink pro implementaci mozkového čipu.
První pacient s mozkovým implantátem od Neuralinku zvládl ovládat počítač myšlenkami. Tato inovace může podle zakladatele společnosti Elona Muska změnit životy lidí s tělesným postižením. Zároveň otevírá debatu o budoucnosti propojení člověka a umělé inteligence. Někteří odborníci ale mají k technologii výtky. V rozporu s vizí miliardáře může být i vysoká cena čipu.

Mozkový čip Neuralink stvoří kyborgy. Umožní telepatii a pomůže handicapovaným

Věda
Ilustrační foto.
Léčiva patří mezi látky, s jejichž odstraněním z odpadních vod si čistírny aktuálně nedokáží dostatečně poradit. Řešení nabízí nová technologie CarbonCLEAN vyvinutá ve spolupráci firmy AIVOTEC, s. r. o., a Fakulty životního prostředí Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP), která bude brzy představena veřejnosti v rámci informačních seminářů v Ostravě a ve Zlíně

Nová technologie pro odstranění léčiv z vody se představí veřejnosti

Ústecko
Tatra Trucks investuje 700 milionů korun do výrobních technologií.
Kopřivnická automobilka odstartovala investice do špičkového strojního vybavení, aby zefektivnila výrobní procesy a zvýšila objem produkce až na 2500 vozidel za rok. Tatra také spustila rozsáhlý proces digitalizace výroby s využitím moderních systémů podnikového řízení a chystá modernizace i úpravy vnitřních prostor továrny, a to jak ve výrobních halách, tak v administrativní části.
6 fotografií

Tatra Trucks investuje 700 milionů korun do nových výrobních technologií

Podnikání
Auto jsme otestovali na krásných místech francouzského pobřeží
Toyota C-HR minulé generace byla vlastně prvním velkosériovým modelem obří japonské automobilky, který přišel s odvážným designem. Druhá generace tohoto vozu je vzhledově ještě progresivnější. Navíc přidává množství špičkových technologií a poprvé se dá koupit také ve verzi plug-in hybrid, tedy s možností externího dobíjení vysokonapěťové baterie. První stovky kilometrů jsem mohl s tímto vozem ujet během mezinárodní novinářské prezentace v jižní Francii.
19 fotografií

Elektricky ve městě, hybridně jinde: První jízda s Toyotou C-HR Plug-in hybrid

Autosalon
Největší veletrh mobilních technologií MWC Barcelona 2024
Největší veletrh mobilních technologií MWC Barcelona 2024 přinesl návštěvníkům vedle nejnovějších trendů v technologiích i pohled do budoucnosti. V rámci expozice s názvem Advance Intelligence ukázala společnost Huawei podobu inteligentního světa, který se bude přirozeně prolínat se všemi aspekty našich životů, od průmyslových odvětví, byznysu, dopravy až po společenské aktivity.

Huawei na MWC 2024: komerční provoz 5.5G sítí začíná

Technologie
Azylový dům Rybka.
Náklady na spotřebu elektrické energie pro svícení ve výši 75 % procent uspoří už v letošním roce díky daru azylový dům pro rodiny s dětmi v Husinci na Prachaticku, který je největší svého druhu v Jihočeském kraji. Pocítí také snížení nákladů na údržbu světelné soustavy v řádech desítek tisíc korun během životnosti technologie.

Azylový dům díky daru uspoří náklady na energie

Čtenář reportér
V Dolní Čermné bude dřevobetonový most
V Dolní Čemné na Orlicku vyroste jako pilotní projekt v Pardubickém kraji dřevobetonový most. Oproti klasickým železobetonovým konstrukcím by měl umožnit rychlejší výstavbu, být levnější a do budoucna pomoci i se snižováním uhlíkové stopy. V Česku v současné době stojí takový most založený na nové technologii jen ve Volyni. Pokud se osvědčí, bude tato technologie i kvůli nedostatku stavbebního kamene stále častější.
12 fotografií

První vlaštovka. V Dolní Čermné vyroste dřevobetonový most. Vydrží prý stejně

Orlicko
BMW X2
V Česku si také ženy volí své auto roku, letos to bude popáté. Tentokrát bylo do ankety Auto mého srdce přihlášeno celkem 20 vozidel a po prvním kole hlasování zůstala v boji o vítězství šestice vozů, mezi kterými jsou BMW X2, Kia EV9, Škoda Kamiq, MG ZS, Range Rover Velar a Volvo EX30. Shodnete se s českými porotkyněmi ženského auta roku 2024? A který vůz byste zvolili vy? Hlasujte i v naší anketě, které z šesti aut vybraných porotou se vám nejvíce zamlouvá.
6 fotografií

Dámy, který vůz se vám nejvíc líbí? Anketa Auto mého srdce má šest finalistů

Dámská jízda
Na farmě společnosti Mach Drůbež, kde byla potvrzena ptačí chřipka, zlikvidovali 70 tisíc slepic a kohoutů.
Skutečnost, že do Česka se začátkem letošního roku vrátila po osmi měsících ptačí chřipka, jejíž nová ohniska se objevila především na jihu Čech a jihu Moravy, má svůj dopad i na dezinformační scéně. Internetoví lháři začali ve velkém šířit příspěvky o tom, že žádný virus ptačí chřipky neexistuje a chovy drůbeže prý likviduje 5G technologie.
34 fotografií

Dezinformátoři straší lidi ptačí chřipkou. Virus neexistuje, je za tím 5G, tvrdí

Česko
Vysílač T-Mobile, umístěný na půdě kostela Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad.
Skrytou funkci, o níž vědí jen zasvěcení, má kostel Nejsvětějšího srdce Páně na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad. Pozoruhodná stavba na Vinohradech z počátku 30. let minulého století, má na půdě i špičkové technologie současnosti. Skrývá antény pro šíření mobilního signálu. Vysílače v rozsahu od 2G po 5G včetně technického zázemí.
68 fotografií

Skrytá funkce kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad: do okolí šíří i 5G internet

Praha