ŠTÍTEK: Tichomoří

Letadlová loď CVN-78 Gerald R. Ford.
Vztahy mezi státy v Tichomoří v posledních letech mimořádně ochladly. Američtí spojenci - Japonsko, Jižní Korea, Tchaj-wan, Austrálie a zčásti paradoxně také komunistický Vietnam - stále silněji pociťují agresivní geopolitiku Číny. V Tichomoří proto zuří závody ve zbrojení, nikoli nepodobné těm v Evropě. Jedním z amerických trumfů mají být nové supermoderní jaderné letadlové lodě třídy Gerald R. Ford.
4 fotografie

Atomové superlodě jako zbraň proti Číně? Trumf USA je technologický zázrak

Věda a technika
Atol Bikini v Tichomoří se stal světovým symbolem pokusných jaderných výbuchů. Ty už se neprovádějí, radioaktivní částice se však na tichomořském pobřeží nacházejí i nadále
Antropocén – to je pojem, jímž někteří vědci označují současnou geologickou epochu. Její počátek datují do chvíle, kdy lidská činnost začala významně ovlivňovat geologii a ekosystémy Země. V nové studii se vědci pokusili tento počátek přesně určit pomocí konkrétních biomarkerů – radioaktivního materiálu objeveného v mořských sedimentech a korálech v severozápadním Tichém oceánu u japonského pobřeží.
11 fotografií

Usazování radioaktivních částic v Tichomoří znamená start nové geologické epochy

Věda
Poslední okamžiky jihlavského jezuity Strobacha v jiném provedení. Vydavatelé nechali vytisknout různá vyobrazení. Zájem byl obrovský zvlášť o barevné, Jihlavané je dokonce sbírali.
Před Vánocemi roku 1702 mrzlo jen praštělo a dětem jihlavští konšelé „pro psí počasí“ zakázali chodit do školy. Na rynku promrzlí Jihlavané postávali v hloučcích a o ničem jiném nemluvili, než o strašlivé smrti souseda z ulice Matky Boží. Právě Augustina Strobacha, jehož někteří znali, měli divoši ubít palicemi někde na ostrově v dalekých mořích.

Strobacha měli ubít divoši palicemi. Mučedník se vrátil do Jihlavy před Vánocemi

Jihlavsko
Situace po explozi. Snímek zachycuje v pravé části zničenou budovu přístavní truhlárny, vlevo od středového stožáru jsou zbytky zkroucené oceli
Hovoří-li historici o explozi munice v přístavu za válečného stavu, myslí většinou tragédii v kanadském Halifaxu z 6. prosince 1917, až do výbuchu atomové bomby největší explozi způsobenou člověkem. Tragédie, k níž došlo 17. července 1944 v kalifornském přístavu Port Chicago, je známá podstatně méně. Patřila však ke klíčovým událostem, které změnily přístup americké armády k vojákům jiné než bílé barvy pleti.
13 fotografií

Výbuch munice v Port Chicago zabil stovky lidí. A navždy změnil americkou armádu

Svět
Dva příslušníci americké námořní pěchoty během dobývání ostrova Okinawa
Před 75 lety skončil boj o tvrdě bráněný japonský ostrov Okinawa. Pro Spojené státy americké i pro Japonsko se stala tato bitva jejich nejsmrtelnějším a nejkrvavějším bojovým střetnutím v celé historii války v Tichomoří. Dobytí ostrova Okinawa si vyžádalo životy desítek tisíc amerických vojáků a kolem 110 tisíc Japonců. O život přišlo také na 150 tisíc civilních obyvatel ostrova Okinawa.
14 fotografií

Peklo na Okinawě. Američané umírali po tisících, Japonci využili kamikaze i děti

Svět
Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump varoval Čínu před následky, pokud vědomě nezasáhla a nezabránila rozšíření koronaviru do světa. Virus se poprvé objevil na přelomu roku v čínském městě Wu-chan a Čína čelí obviněním, že nákazu zpočátku tajila. Podle Trumpa je nyní nutné si položit otázku, jestli rozšíření koronaviru byla "chyba, která se vymkla kontrole", anebo jestli to byl důsledek vědomého jednání.    
5 fotografií

Trump: Pokud Čína nezasáhla proti koronaviru úmyslně, musí nést následky

Svět
Na snímku z křižníku USS Astoria je vidět kouř stoupající ze zasažené letadlové lodi USS Yorktown během bitvy u Midway
Výzkumníci nalezli v Tichém oceánu vraky dvou japonských letadlových lodí, které potopili Američané během bitvy u Midway za druhé světové válce. Patřily mezi sedm plavidel, které šly ke dnu během tohoto klíčového válečného střetnutí. Informoval o tom zpravodajský web BBC.

V Tichomoří byly nalezeny vraky dvou japonských letadlových lodí

Svět
Vrak americké válečné lodi Lexington. Letadla, která byla na palubě.
Korálový útes u břehů Austrálie vydal svědectví z druhé světové války. Podmořští archeologové v hloubce tři kilometry objevili vrak americké válečné lodi Lexington, která se potopila při bitvě o Korálové moře, která zvrátila vývoj války v Tichomoří. Šlo o první námořní bitvu, při které se nepřátelské lodě ani na okamžik nezahlédly a veškeré škody způsobily letadla a dělostřelectvo.    
10 fotografií

Svědectví války v Tichomoří. Potápěči objevili vrak americké lodi Lexington

Svět
Slavnosti pod věží startovaly tradičním banketem na radnici.
Rokycany - Do kabátů a bund zahnalo ve čtvrtek večer počasí účastníky slavnostního banketu k Setkání pod rokycanskou věží. Uskutečnilo se na nádvoří radnice i s účastí hostů z kraje, zástupců obcí okresu, partnerských německých měst a samozřejmě sponzorů celého dění.
13 fotografií

FOTO: Rokycany tleskaly Korytárovi i Sedláčkovi

Rokycansko
Do problémů se dnes krátce po startu dostala ruská nákladní kosmická loď Progress, která odstartovala z Bajkonuru k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).
Bajkonur/Moskva - Ruskou nákladní loď Progress dnes krátce po startu postihla porucha a pravděpodobně se nedlouho po startu zřítila na Zemi. Ruským novinářům to sdělily zdroje agentury Roskosmos. Progress měl na ISS dovézt 2,5 tuny nákladu po dvou dnech letu kolem Země, ale skončil zřejmě v troskách v Číně nebo v Tichomoří.

Ruský Progress k ISS nedorazí, krátce po startu se asi zřítil

Svět
Arnošt Vašíček
/ROZHOVOR/ Arnošt Vašíček. Záhadolog, scenárista, spisovatel. Při svých výpravách za neodhalenými záhadami navštívil již více než osmdesát zemí na pěti kontinentech a také četné ostrovy v Tichomoří a v Indickém oceánu. Zajímají ho především nerozluštěné archeologické nálezy, nevysvětlitelné úkazy a tajemné jevy, utajované rituály a legendy. Při psaní ale žádné rituály nemá…

O tajemství podzemního města a zlaté soše Radegast

Volný čas
Středně těžký bombardér americké výroby B-25 Mitchell bude hostem leteckého dne.
Mladá Boleslav - Až začne letoun mířící na mladoboleslavské letiště z rakouského Salzburgu klesat na ranvej, rachot jeho hvězdicových motorů rozdrnčí nejedno okno. Jedna z hvězd 11. Dobového leteckého dne, který pořádá mladoboleslavský Aeroklub a Nadační fond Letadlo Metoděje Vlacha tuto sobotu, však do města dorazí už v předvečer hlavního programu v pátek kolem 16. hodiny

Těžkotonážní bombardér přistane na letišti už v pátek

Boleslavsko