ŠTÍTEK: válka

Z bombardérů prolétajících 29. dubna 1945 nad Nizozemskem nepršela zkáza, ale záchrana. Namísto bomb se k zemi snášelo jídlo
Na jaře 1945 se už do Evropy vracela svoboda, ale v Nizozemsku stále umírali lidé. Nezabíjely je střely, ale děsivý hlad. V neděli 29. dubna se na obloze objevily zlověstné siluety nízko letících bombardérů. Místo smrtonosných bomb z nich však začaly klesat k zemi tuny jídla. Lidé vypukli v nepopsatelný jásot. Právě se uskutečnil nejkrásnější nálet celé druhé světové války.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Nejkrásnější nálet

Historie
Před domem v Katovicích, ke dříve bydlel Vilém Gutfreund, byl byl 18. dubna 2024 uložen kámen zmizelého.
Před čtyřmi lety opavský badatel Vladimír Nevlud pověsil podnikání na hřebík a začal se věnovat historickému výzkumu dosud nepopsaného pochodu a transportu smrti Osvětim-Opava-Mauthausen z ledna 1945. Podařilo se mu identifikovat 729 vězňů z celé Evropy. Osud vězně s číslem 655 ho zavedl až do Katovic na Strakonicku, kde kdysi žil židovský továrník Vilhelm Gutfreund. Před bývalým domem Vilhelma Gutfreunda v Katovicích byl 18. dubna 2024 uložen kámen zmizelého. 
40 fotografií

Vilhelm Gutfreund z Katovic přežil pochod smrti. Doma už ho ale nikdy neviděli

Regiony
Před domem v Katovicích, ke dříve bydlel Vilém Gutfreund, byl byl 18. dubna 2024 uložen kámen zmizelého.
Před čtyřmi lety opavský badatel Vladimír Nevlud pověsil podnikání na hřebík a začal se věnovat historickému výzkumu dosud nepopsaného pochodu a transportu smrti Osvětim-Opava-Mauthausen z ledna 1945. Podařilo se mu identifikovat 729 vězňů z celé Evropy. Osud vězně s číslem 655 ho zavedl až do Katovic na Strakonicku, kde kdysi žil židovský továrník Vilhelm Gutfreund. Před bývalým domem Vilhelma Gutfreunda v Katovicích byl 18. dubna 2024 uložen kámen zmizelého. 
40 fotografií

Vilhelm Gutfreund z Katovic přežil pochod smrti. Doma už ho ale nikdy neviděli

Strakonicko
Koncentrační tábor Hradištko, v německém označení K13 Hradischko.
Byl to malý koncentrační tábor nedaleko Prahy. Do Hradištka během druhé světové války Němci transportovali politické vězně z mnoha zemí Evropy, ale kvůli špatným podmínkám se asi polovina z nich nedočkala konce války. Avšak zatímco třeba Francouzi o svých blízkých, kteří v Hradištku zahynuli, mají poměrně dost informací, Španělé se o osudech svých příbuzných dozvídají až nyní, téměř osmdesát let po válce.
6 fotografií

Příbuzné jim zabili v Hradištku nacisté. Po 80 letech Španělé odhalují pravdu

Historie
Válka na Ukrajině: Z mnoha domů zůstaly trosky.
Ukrajině se i díky pomoci Západu, včetně Česka, podařilo zastavit Ruskou agresi. Východní velmoc, která přitom už asi pětinu území svého souseda okupuje, zároveň stále trvá na tom, že se Severoatlantickou aliancí (NATO) konflikt nechce. Tedy s výjimkou výstředního Medvěděva, který neustále šermuje vodíkovými pumami. Naše opozice současně vyčítá vládě, že válkou jen straší. Ruský diktátor Vladimir Putin však až do poslední chvíle tvrdil, že nezaútočí ani na Ukrajinu…

Máme se obávat, že se rusko-ukrajinská válka přenese i na naše území? Hlasujte

Černá a bílá
Pětici zvonů zrekvírovaných za druhé světové války, které se teď z iniciativy rottenbursko-stuttgartské diecéze vracejí do svých původních farností, 11. dubna 2024, Ostrava.
Kostel a zvon od nepaměti patří k sobě. Je to nejen symbol, ale také hlas, který svolává lid, oznamuje důležité momenty v obci a upozorňuje na nebezpečí. Ten v Třanovicích svým ovečkám přestal zvonit před 82 lety, kdy jej nacisté z tamního kostela odvezli. Nyní se jako jeden z mála neroztavených zvonů, které skončily v Německu, vrátil zpět domů
12 fotografií

Zvon zabavený nacisty se vrátil zpět domů do Třanovic

Frýdecko-Místecko
H. Kammler byl pohřben v Bílé Vodě
Při dalším pátrání po stopách tajemství továrny Richard jsem byl kontaktován bývalým příslušníkem Stb F. A., který bydlel nedaleko malebné obce Třebenice.  Na domluvené schůzce mi tento muž sdělil, že dozoroval přísně střežené objekty, kam spadal i Richard. Byla krásná květnová neděle roku 2018. A tímto se začíná pátrání po osudu nacistického generála zbraní SS H. Kammlera, vedoucího všech tajných projektů Třetí říše.
10 fotografií

Pátrání po osudu nacistického generála odstartovala svědectvím dozorce

Čtenář reportér
Debata ve Slováckém divadle s prezidentem Petrem Pavlem, 17. dubna 2024, Uherské Hradiště.
Podle prezidenta Petra Pavla je důležité připravovat vhodnou formou mladou i další generaci na různé krizové situace. Zdůraznil, že tím nemá na mysli jakkoli militarizovat společnost. Vždy je ale lepší být připraven na krizi, jakou by mohl být třeba výpadek elektřiny, než být pak zaskočen. Uvedl to při středeční debatě v uherskohradišťském Slováckém divadle, kterou spoluorganizoval Deník.
66 fotografií

Nemá smysl strašit lidi válkou, ale připravit mladé na krizi musíme, řekl Pavel

Česko
„Chci fotit jako vy!“ Cailee Spaeny a Wagner Moura jako Jessie a Joel
Na horizontu vychází slunce a halí krajinu do poetické nálady, zní ptačí zpěv. Přímo před našima očima se ale sjíždějí vojenská auta, v prachu se hekticky míhají vojáci a kdesi stranou vybuchují granáty. Alex Garland má kontrasty rád a umí s nimi výmluvně pracovat. Potvrzuje to i jeho nový film Občanská válka, který ve čtvrtek vstupuje do kin. 

Vyfoť mě, až umřu. Film Občanská válka útočí na všechny smysly

Film a televize
Útok Íránu na Izrael vyvolal v Teheránu nadšené reakce
Masivní vzdušný útok Íránu na Izrael z noci na neděli je v současnosti jedním z hlavních témat světového dění. Proč tak teheránský režim učinil, a jaký to bude mít dopad? Jak se ke konfliktu staví spojenci Jeruzaléma i arabské státy? Ovlivní to probíhající válku v Pásmu Gazy? Deník s odkazy na zahraniční analýzy přináší odpovědi na nejpalčivější otázky.
10 fotografií

Vše o útoku Íránu na Izrael: Proč začal, jaká bude reakce Jeruzaléma a spojenců

Svět
Přerované v úterý oslavili Den Vítězství, bohatý program v Želatovské ulici lákal na vojenskou, policejní i hasičskou techniku. K vidění také  byly i zásahy policistů
Kvůli pandemii koronaviru se před čtyřmi lety poprvé přetrhla tradice velkolepých oslav konce druhé světové války v Želatovské ulici v Přerově, pro které byla typická přehlídka vojenské techniky s ukázkami policejních a hasičských zásahů. Pestrý program vypadl z kalendáře i po vypuknutí války na Ukrajině. Teprve letos se Přerované po několikaleté pauze ke staré tradici vrátí.
17 fotografií

Přerov se vrací k oslavám konce války u sochy Rudoarmějce

Přerovsko
Poslední mise, obraz Florence Ramioulové zachycující útok německého stíhače na letoun Lockheed P-38 Lightning, pilotovaný Antoinem Saint-Exupérym
Byla středa 7. dubna 2004. Francouzský podmořský záchranný tým mířil k místu nedaleko slavného přístavního města Marseille, kde už o 15 let dříve zaznamenal potápěč Luc Vanrell na mořském dně vrak válečného letadla. Tehdy ho považoval za německý stroj, ale o osm let později přišel objev stříbrného náramku se jménem Antoine Saint-Exupéry. Ani před 20 lety ale nebylo tajemství smrti autora Malého prince rozluštěno. 
10 fotografií

Před 20 lety našli vrak letadla Saint-Exupéryho. Záhadu Malého prince nevyřešili

Historie
Do regionu se vrátí zvony.
Pro věřící v několika obcích na Hlučínsku, Karvinsku a také pod Beskydami to bude velká událost. V půli dubna přivítá Ostravsko-opavská diecéze pětici zvonů, které před více než 80 lety zabavili nacisté a odvezli do Německa. Zvony se dočkaly konce války a kvůli napjaté mezinárodní situaci zůstaly v západním Německu. Teď se v rámci projektu Zvony míru pro Evropu rottenbursko-stuttgartské diecéze vracejí.

Věřící na Karvinsku oslaví návrat za války zabavených zvonů

Karvinsko
Tanky IS-3 na vojenské přehlídce v Moskvě 24. srpna 1945
Ačkoli IS-3 přišel příliš pozdě na to, aby se zúčastnil bojů za druhé světové války, do historie se tento sovětský tank dokázal zapsat nesmazatelně. Nejenže se účastnil konfliktů v padesátých a šedesátých letech, ale zpět k životu ho znovu přivedli i před deseti lety na Ukrajině. Tehdy už se jednalo o pomyslného důchodce, ve své době však stroj neměl konkurenci.

Sovětský tank IS-3: Ocelové monstrum, z nějž vojáci oněměli úžasem

Historie
Tři Lancastery B Mark III z 619. perutě RAF. Letoun v popředí byl zničen při nouzovém přistání po návratu z nešťastného norimberského náletu z 30. na 31. března 1944. Posádka havárii přežila, ale později byli všichni zabiti v akci
Byla noc z 30. na 31. března 1944. Bombardér Handley Page Halifax, vedený teprve 22letým kapitánem Cyrilem Bartonem, se prodíral k Norimberku a byl asi 110 kilometrů od cíle, když se na něj vrhly dvě německé stíhačky. Prostřílely palivové nádrže, zničily spojení a jeden motor. Letoun nebyl jediným postiženým. Noční nálet na Norimberk před 80 lety se stal nejtragičtější operací RAF ze celou válku. 
8 fotografií

Nejhorší noc RAF: Nálet na Norimberk znamenal katastrofu pro stovku bombardérů

Historie
Bitva v ohybu podkovy, březen 1814. Vojáci generála Andrewa Jacksona útočí na opevnění Rudých holí, což byli vzbouření indiáni kmene Kríků
V historii novodobého osidlování severoamerického kontinentu je to jedna z podstatných epizod. Před 210 lety, v neděli 27. března 1814, zaútočilo několik tisíc amerických vojáků pod velením generála Andrewa Jacksona spolu s 500 Čerokíi na opevnění tzv. Rudých holí neboli vzbouřených příslušníků kmene Krík pod velením náčelníka Menawy. Vítězná bitva otevřela americkým pionýrům cestu k osídlení Mississippi.
12 fotografií

Krvavý útok na kmen Kríků: Vítězství otevřelo Američanům cestu k Mississippi

Historie
Vrtulník Apache izraelské armády
Když Česká republika vstupovala před 25 lety do Severoatlatické alince (NATO), byla ruská armáda považována za jakousi pojízdnou výstavu vojenské techniky. Velkou změnu ovšem přinesl druhý rok války na Ukrajině. Kreml začal masivně obnovovat do té doby zakrnělý zbrojní průmysl a ruská armáda je dnes mnohem silnější, než byla před několika lety. Vyrovná se technikou NATO? A jak je na tom další velký hráč Čína? V tomto článku jsme porovnali sílu tří největších armáda světa.

Největší armády v roce 2024: Triumvirát Rusko, Čína a NATO bojuje o nadvládu

Věda a technika
Ukrajinští vojáci při střelbě z houfnice Pion na ruské pozice u Bachmutu, 16. prosince 2022
O tom, zda pokračovat v bojích, nebo se pokusit s ruským agresorem domluvit, musí rozhodnout sami Ukrajinci. Jaký je ale názor české veřejnosti? Většina Čechů, Moravanů a Slezanů je podle výzkumu veřejného mínění společnosti CVVM přesvědčena o tom, že česká vláda pomáhá Ukrajině až příliš. Sílí hlasy požadující, aby naopak tlačila ukrajinskou vládu k uzavření co nejrychlejšího míru. V anketě Deníku hlasovalo do čtvrtečního rána bezmála 28 tisíc lidí. Mírná většina z nich je pro uzavření míru i za cenu územních kompromisů. Kabinet i prezident však jednoznačně stojí za tím, že přepadená země má bojovat až do vítězství. Redakce se pokusila popsat argumenty obou stran.

Má Ukrajina uzavřít mír i za cenu ztráty území, či bojovat? Přinášíme argumenty

Černá a bílá
Most v bosenském Mostaru
Říká se jí i válka ve válce. V první polovině 90. letech minulého století proti sobě na území dnešní Bosny a Hercegoviny bojovali nejen bosenští Srbové a bosenští muslimové, ale i Bosňáci a Chorvati. I jejich konflikt poznamenalo množství masakrů, jako třeba vyvraždění obyvatel vesnice Ahmići či zničení slavného mostu v Mostaru. Bosensko-chorvatský konflikt skončil přesně před 30 lety podepsáním Washingtonské dohody. 

Krutou válku na Balkáně provázely masakry. V Ahmići snipeři postříleli 120 lidí

Historie
Český premiér Petr Fiala
Hlavním tématem čtvrteční debaty byly obrana, bezpečnost, válka a mír. A postoje České republiky, USA, Vatikánu či Slovenska. Myslí si premiér Petr Fiala, že oprášený mírový narativ Andreje Babiše ovlivnil vysoké volební preference hnutí ANO? Podle agentury Kantar CZ by získalo téměř 39 procent hlasů. ODS 14,5, eventuálně koalice Spolu dvacet procent.

Řeči o míru pomáhají agresorovi. Je to naivní a hloupé, řekl premiér Fiala

Česko
Český premiér Petr Fiala.
Není pravda, že se Rusko nedá porazit a Ukrajina není úspěšná. A může válku vyhrát. Uvedl to předseda vlády Petr Fiala (ODS) v další debatě Deníku. Rázně odmítl volání některých domácích i zahraničních politiků, aby Ukrajina přistoupila na mírový kompromis diktovaný Ruskem. Podle něj je odhodlání podpořit napadený stát po dvou letech ještě vyšší než před časem. Před ustupováním agresorovi Fiala varoval a vyjádřil přání, aby se Evropa v otázce zbrojení a vojenské podpory Ukrajiny mohla spolehnout sama na sebe.
16 fotografií

Evropa by mohla zbrojit více. O míru ať si Ukrajina rozhodne sama, říká Fiala

Česko