ŠTÍTEK: válka

Jedna z amerických stíhaček F-16C, jež v Zálivu operovaly jako tak divoké lasičky, tedy speciální letouny určené pro boj s radary protivzdušné obrany protivníka. Konkrétně tento stroj je vybaven střelami Amraam na konci křídel a protiradarovými raketami.
Když Rusko před rokem a půl napadlo Ukrajinu, měl Kreml v záloze stovky stíhaček MiG a Suchoj. Ukrajinská stíhací flotila byla podle některých odhadů mnohem skromnější, čítala nanejvýš 69 stíhacích letounů a dosahovala tedy asi desetiny velikosti ruského letectva. Ukrajinci tvrdí, že západní stíhačky jsou nyní nezbytné k vychýlení rovnováhy ve prospěch jejich země. Na poskytnutí letounů Ukrajině se však názory různí, stejně jako na volbu typů, které by se na ukrajinském nebi mohly objevit.

Stíhačky F-16, F/A-18 či gripeny? Experti řeší, která letadla poslat na Ukrajinu

Věda a technika
Lockheed Martin F-35 Lightning II.
Piloti letounů F-35 hlídkujících na hranicích východního křídla NATO se v posledních měsících stále častěji stávají cílem zaměřování radarů ruské a běloruské protivzdušné obrany, stejně jako stíhaček ruského a běloruského letectva. K sestřelům zatím nedošlo, obě strany tím ovšem své zbraně učí poznávat protivníka. A jsou to právě F-35, které na hranicích NATO krotí ruské letectvo pomocí sofistikovaných systémů elektronického boje.
5 fotografií

Oťukávání na hranicích. Americké F-35 se učí vyzrát na ruské letectvo

Věda a technika
Etrichova vila v Horním Starém Městě chátrá. V 19. století se tam konaly první duchařské seance v Čechách.
/ROZHOVOR/ Vyvolávání duchů byl zejména na konci 19. a na začátku 20. století pozoruhodný fenomén, kterému se věnovaly tisíce lidí. Se spiritualistickými seancemi začal v Trutnově, patrně jako na prvním místě v Čechách, Ignaz Etrich, syn významného trutnovského textilního průmyslníka Josefa Etricha. V rodinné vile v Horním Starém Městě, která je dnes zchátralá, pořádal pravidelná duchařská setkání pro dělníky a dělnice jeho textilek. Ti poté šířili spiritismus v krkonošských a podkrkonošských vesnicích.
5 fotografií

Spiritismus v Krkonoších byl fenomén, s vyvoláváním duchů se začalo u továrníka

Krkonoše
Maxiproces s mafií, následující po druhé mafiánské válce, se uskutečnil v Palermu v letech 1986 a 1987. Pro účely procesu byl přímo uvnitř palermské věznice vybudován speciální bunkr, který sloužil jako soudní síň
Byla neděle 30. června 1963. Policejní tým se přibližoval k podezřelému autu, které stálo zaparkované na odlehlém předměstí sicilského Palerma. Policisté měli důvod být obezřetní; v předchozích dnech došlo v okolí už k několika bombovým útokům v autech. Pokud ovšem měli dalšímu útoku zabránit, museli bombu zneškodnit. Najít se dala jen ve voze, a tak překročili kritickou vzdálenost. Bomba vybuchla a zabila sedm policistů.
8 fotografií

Krvavá neděle 1963: Mafie v Palermu vyrobila smrtící past, policie neměla šanci

Svět
Historická rekonstrukce bitvy na Chlumu u Hradce Králové v roce 1866
/FOTO, VIDEO/ Už 157. výročí druhé největší bitvy 19. století připomene v sobotu 1. července vzpomínková akce na Chlumu u Hradce Králové. Účastníky přenese do července roku 1866, kdy tu zuřily krvavé boje. Po nich zůstaly na mnoha místech rozeseté pomníčky, pomníky i pouhé kříže. Jeden zcela nový se tu objevil nově na nalezeném hromadném hrobě. Kompletní opravy se pak dočkaly dvě památky z války roku 1866.
35 fotografií

Na Chlumu se opět rozhoří bitva. Bojiště má dvě opravené památky války 1866

Hradecko
Deset studentů dostane od společnosti Odyssey 44 stipendia na bakalářské a navazující magisterské studium.
Už druhým rokem po sobě vypisuje Anglo-americká vysoká škola v Praze (AAU) stipendia pro ukrajinské studenty prchající před válkou. Pro deset studentů poskytne spolu se společností Odyssey 44 stipendia na bakalářské a navazující magisterské studium v celkové výši 17,2 milionu korun. Částka pokryje školné i životní náklady. Na AAU aktuálně studuje přes 50 Ukrajinců. Řadí se tak po studentech z USA a Ruska mezi jednu z nejpočetnější národnostních skupin na škole.

Odyssey 44 a Anglo-American University vypisují deset nových stipendií

Čtenář reportér
Pietní akt za účasti českých a ukrajinských studentů, kteří se rozhodli uctít památku svých vrstevníků, kteří zemřeli kvůli ruské agresi na Ukrajině.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ukrajinští a čeští studenti v pondělí 26. června večer v Praze u Vltavy uctili památku vrstevníků, kteří zemřeli v důsledku ruské agrese na Ukrajině. Pietní akci uspořádala organizace Člověk v tísni v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách. Symbolické připomenutí se uskutečnilo v předvečer Dne památky obětí komunistického režimu.
11 fotografií

Studenti uctili památku ukrajinských vrstevníků, kteří zemřeli ve válce s Ruskem

Praha
Oskar Stöhr a Jack Yufe se narodili coby identická dvojčata v roce 1933 a záhy po narození byli rozděleni. Oskar byl vychováván jako nacista a stal se členem Hitlerovy mládeže (Hitlerjugend, viz ilustrační foto), Jack jako ortodoxní žid.
V lednu 1933 se na jihoamerickém ostrově Trinidad narodili v rodině německé katoličky a místního ortodoxního žida dva bratři - jednovaječná dvojčata. O šest měsíců později, v červnu 1933, byli rozděleni, protože se jejich rodiče rozvedli. Matka se s jedním ze synů vrátila do Německa a vychovávala ho jako nacistu. Druhý syn zůstal s otcem v Trinidadu a stal se ortodoxním židem. Sešli se až po válce. 
6 fotografií

Bizarní příběh dvou bratrů: Jeden byl vychováván jako nacista, druhý jako žid

Svět
Ministr zahraničí Jan Lipavský
Česká republika pozorně sleduje situaci v Rusku, sdělil ČTK ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). S ohledem na pokračující invazi na Ukrajinu a možnou hrozbu zhoršení bezpečnostní situace v zemi dál platí varování před cestami do Ruska. Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že ozbrojená vzpoura žoldnéřů ze soukromé Wagnerovy skupiny je zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestáni.

Ministr Lipavský: Česko situaci v Rusku sleduje. Varuje před cestou do země

Česko
Bitva na Piavě, červen 1918. Vylodění italských jednotek, které se chystají zaujmout pozice pro nadcházející bitvu
K jedněm z nejkrvavějších střetů první světové války došlo v letech 1917 a 1918 na řece Piavě v severní Itálii. Právě za ni se jako za přirozenou bariéru stáhla italská vojska po porážce, kterou utrpěla v bitvě u Caporetta od rakousko-uherských a německých oddílů. V sérii bojů na Piavě pak na řadě míst bojovali Češi s Čechy, protože italskou obrannou frontu pomáhali zpevnit legionáři.
22 fotografií

Bitva na Piavě. Čeští vojáci umírali v zákopech obou stran, rakouské i italské

Česko
Náklad prvních tří speciálních vojenských vozítek pro převoz raněných je spolu s další pomocí Ukrajině u cíle. Vynález společnosti Isolit Bravo z Jablonného nad Orlicí není zdaleka prvním ani posledním počinem, kterým se snaží pomoci napadené Ukrajině.
/FOTO, VIDEO/ Neprůstřelné vesty, létající drony s termovizemi, střešní krytiny na opravy budov nebo také potraviny, drogerii a zdravotnický materiálem. Z Jablonného nad Orlicí na Orlickoústecku už vyjelo 50 nákladních aut na pomoc Ukrajině. Společnosti Isolit Bravo napadenou zemi podporuje už od roku 2014. Naposledy na bojiště poslala první tří speciální vojenská vozítka pro převoz raněných.
17 fotografií

Každý měsíc kamion z Jablonného na Ukrajinu. Firma chce pomoci porazit Rusko

Orlicko
Zámek Linhartovy. Ilustrační foto
Světovým dnem uprchlíků každoročně 20. června Organizace spojených národů připomíná osudy lidí, kteří kvůli konfliktům a pronásledování opustili svou rodnou zemi v naději, že jinde najdou šanci na lepší život. Zámek Linhartovy výstavou připomene osudy dětí, které kvůli občanské válce v Řecku našly nový domov v Československu.

Řecké děti vyhnala z domovů válka. Zavzpomínají na zámku v Linhratovech

Bruntálsko
Olexandr Zinčenko (vlevo) v přátelském zápase mezi Ukrajinou a Českem v Plzni.
Patří k nejznámějším ukrajinským sportovcům. Fotbalista Olexandr Zinčenko je oporou Arsenalu a svůj vliv využívá od začátku ruské invaze k tomu, aby přitáhl pozornost světa k tragickému dění ve své vlasti. Zároveň patří k nejostřejším kritikům setrvávání ruských (a běloruských) sportovců na mezinárodní scéně. Podle něj i oni nesou odpovědnost za zločiny Putinova režimu.

Rusy mají vyloučit odevšad, zuří Zinčenko. Že za válku nemohou? Bojí se a mlčí

Zajímavosti z fotbalu
O rozšířeném pytláctví a lesních bitvách pytláků s hajnými svědčí i obrovské množství uměleckých děl, jež se tomuto fenoménu věnují. Obraz Pytláci od německého umělce Jacoba Josepha Eeckhouta
Před 150 lety, v úterý 3. června 1873, vyšel hajný František Pelz do křivoklátských lesů, z nichž se už nikdy nevrátil. Jeho tělo bylo později nalezeno pohozené v lesním lomu, se stopami po řadě ran klackem či holí do hlavy i do rukou a s ústy ucpanými šátkem. S největší pravděpodobností se stal obětí střetu s pytláky. Boje mezi pytláky a hajnými si v té době nezadaly s dobytkářskými válkami Divokého západu.
12 fotografií

Lesní války: Křivoklátské lesy si v 19. století nezadaly s Divokým západem

Česko
Teplice Open, ilustrační snímek
/ROZHOVOR/ Pavel Kirs, dlouholetý organizátor šachového turnaje Teplice Open, se rozhodl nevzít na letošní podnik, který startuje příští sobotu, ukrajinské muže s brannou povinností. Za své rozhodnutí si vysloužil velkou dávku kritiky nejen od některých šachistů, ale i od široké veřejnosti a médií. Názor změnil, do lázeňského města můžou dorazit i Ukrajinci ve věku 18 - 60 let. 

Nebrat Ukrajince na náš šachový turnaj? Chyba! přiznává organizátor Teplice Open

Ostatní sporty
Teplice Open. Ilustrační snímek
Pavel Kirs, dlouholetý organizátor šachového turnaje Teplice Open, se rozhodl nevzít na letošní podnik, který startuje příští sobotu, ukrajinské muže s brannou povinností. Za své rozhodnutí si vysloužil velkou dávku kritiky nejen od některých šachistů, ale i od široké veřejnosti a médií. Názor změnil, do lázeňského města můžou dorazit i Ukrajinci.
8 fotografií

Nebrat Ukrajince na náš šachový turnaj? Chyba, přiznává organizátor Teplice Open

Ostatní sporty
Ukrajinští vojáci, válka na Ukrajině - Ilustrační foto
Moskva dnes prostřednictvím náměstka ministra zahraničí oznámila sedm požadavků pro nastolení míru na Ukrajině. Žádá mimo jiné, aby Ukrajina uznala ruštinu za státní jazyk a vzdala se snahy o vstup do Severoatlantické aliance i do Evropské unie. Kyjev podle médií odpověděl svými podmínkami, které zahrnují i vytvoření demilitarizované nárazníkové zóny na ruském území, vydání válečných zločinců a strůjců války a vyplacení reparací.

Konec války očima Ruska: Moskva oznámila požadavky pro mír s Ukrajinou

Svět