ŠTÍTEK: válka

Otto Špaček v roce 2005 v Jaroměři
Oba se narodili ve stejný den, jen rok po sobě. Před 105 lety přišel ve vesnici Brzice na Náchodsku na svět Otto Špaček, československý stíhací pilot druhé světové války, a přesně na den o rok dřív ho v Kunvaldu předstihl František Trejtnar, další československý stíhač, jehož jeden letecký souboj vstoupil do dějin. Hrou osudu se z obou stali přátelé, kteří ještě s třetím kamarádem společně opustili zemi, aby za ni mohli bojovat.
8 fotografií

Letci Otto Špaček a František Trejtnar vzlétli bránit svou zem. Vděk je nečekal

Česko
Rolnická rodina na Volyni
V diskusích o Ukrajině se stále znovu a znovu vynořuje téma tzv. volyňského masakru či volyňských masakrů, což bylo vyvražďování zejména polských obyvatel Volyně ukrajinskými nacionalisty během druhé světové války. Volyňské masakry začaly zhruba před 80 lety, na jaře 1943 a trvaly dva roky. Zůstalo po nich přes 100 tisíc mrtvých, zabitých sekerami, vidlemi, kosami a noži. Proč k tomu došlo a co a jak se stalo?
22 fotografií

Volyňský masakr: Zůstalo přes 100 tisíc obětí, k popravě sloužily sekery i vidle

Svět
Válku zblízka viděli členové team4ukraine při návštěvě Ukrajiny. Vezli tam přístroje do dětské nemocnice. Byl mezi nimi i veterán z Břeclavi zvaný Mojcek.
/FOTOGALERIE/ Říkají mu Mojcek a je bývalým profesionálním vojákem z Břeclavi. Ačkoliv vojenskou kariéru hodil za hlavu už před třemi lety, jakmile se naskytla možnost pomoci lidem na Ukrajině sužované ruskou válečnou agresí, nezaváhal. S partou devíti dalších dobrovolníků se sbalil a pod názvem team4ukraine vezli do dětské nemocnice plicní ventilátory a další zdravotnické vybavení. 
9 fotografií

Bývalý voják z Břeclavi vezl pomoc na Ukrajinu. Hrůzu mám víc z finančáku, tvrdí

Zprávy
Demonstrace příznivců před soudem s Ladislavem Vrabelem v Praze 2. března 2023.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel u Obvodního soudu pro Prahu 1 odmítl obvinění ze šíření poplašné zprávy. Výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku, pronesl podle své výpovědi na základě informací expertů. Hrozí mu dva roky ve vězení. Státní zástupkyně navrhuje potrestat ho podmíněným trestem. Na soudní jednání dorazily i desítky Vrabelových příznivců, kteří mu hlasitě vyjadřovali podporu.
12 fotografií

Vrabel odmítl obvinění ze šíření poplašné zprávy. K soudu přišli jeho příznivci

Zločiny a soudy
Protitanková střela Javelin
Když ruský prezident Vladimir Putin vyslal armádu do sousední země, nečekal, že se jeho původně třídenní speciální vojenská operace změní v déle než rok trvající konflikt. Podle odborníků může za neúspěch Kremlu řada faktorů. Patří mezi ně například větší morálka ukrajinských vojáků a využívání lepší taktiky, ale hlavně dodávky západní výzbroje. Právě ta se významně podílela na obraně Ukrajiny a pomohla při následném osvobozování okupovaného území.
5 fotografií

Jsou ničivé a Ukrajina díky nim nepadla. Vývoj války ovlivnily i superzbraně

Věda a technika
Praha (24. 2. 2023) – Ohlasy válečné situace na Ukrajině v tramvajové dopravě v Praze: ukrajinské barvy na tramvajích i na označnících zastávek.
/FOTOGALERIE/ Nepřehlédnutelné bylo v pátek 24. února roční výročí vstupu ruských vojsk na území Ukrajiny i v Praze, a to nejen díky konání řady akcí, připomínajících hrůzy války a její oběti na ukrajinské straně. Ohlasy válečného konfliktu provázely i běžný život. Třeba cestování městskou hromadnou dopravou. Například řada lidí čekajících v pátek na tramvaj nepřehlédla, že se na jejich masky vrátily praporky v barvách ukrajinské vlajky.
8 fotografií

Pražské zastávky v ukrajinských barvách. Pro cestující nic nového

Praha
Anastasia a rodinou ve svém novém bytě ve Zwickau
Hrdinka jedné z reportáží Luboše Palaty z Ukrajiny, které jsme v minulých dnech publikovali v Deníku, Anastasia z Chersonu, odešla z Ukrajiny s dětmi a sestřenicí ne do Česka, přes které jela, ale do Německa. Ve Spolkové republice je už dnes dvojnásobně více ukrajinských běženců, než v Česku. „Dostaneme tam k dispozici byt 4 plus jedna,“ říká Anastasia o tom, proč zamířila do východoněmeckého Zwickau v Sasku. 

Do Německa zamířil milion uprchlíků z Ukrajiny. Mají pro ně byty

Státy EU
V současné době působí Yelizaveta Shtonda jako učitelka v Mladé Boleslavi. Foto: archiv E. Shtondy
Den, na který nezapomene do konce svého života. Tak vzpomíná na 24. únor 2022 Yelizaveta Shtonda, rodačka z Charkova, které vpád ruských vojsk na Ukrajinu změnil život stejně jako všem jejím spoluobčanům. Po prvotním šoku z ostřelování města se musela vyrovnat také se ztrátou blízkého člověka a posléze přišla i o byt, ve kterém žila více než třicet let.
18 fotografií

Yelizaveta z Charkova: Třicet let života pohltily plameny, zbyly jen vzpomínky

Boleslavsko
Olga Dončenko (vlevo) na svém statku pomohla už hodně ukrajinským uprchlíkům. Na snímku je s některými ze současných žen a dětí, které našly v penzionu útočiště.
Už rok náleží statek v Chabičovicích nedaleko Českého Krumlova k místům, která poskytují uprchlíkům z Ukrajiny útočiště před válkou. Vstřícnost majitelů, manželů Dončenkových, je o to obdivuhodnější, že pocházejí z Ruska. Na Českokrumlovsku žijí již zhruba sedmnáct let a pomoc lidem, kteří to potřebují, považují za samozřejmost.

Ruska Olga pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny. Nabídla jim domov na statku u Krumlova

Zprávy
Ošetřování ukrajinského vojáka, který byl zraněn v bojích o Bachmut
Naděje na dožití vojáka na frontě v Donbasu na východě Ukrajiny je kolem čtyř hodin, odhaduje bývalý příslušník americké námořní pěchoty, který nyní bojuje po boku Ukrajinců v „mlýnku na maso“, jak se říká o krvavé bitvě o Bachmut. Trosky města ukrajinští vojáci na výročí ruské invaze stále brání před postupujícími Rusy, píše server Insider.
12 fotografií

Průměrná délka života vojáka na frontě jsou čtyři hodiny, říká bývalý mariňák

Státy mimo EU
Stovky lidí přišly na demonstraci před magistrát v Ostravě na podporu Ukrajiny a proti ruské agresi, 1. března 2022.
Přesně před rokem, 24. února 2022, napadlo Rusko Ukrajinu. Jde o největší válečný konflikt od konce druhé světové války v Evropě, který navazuje na ruskou okupaci Krymu, Donbasu a Luhanska. Ostravskému Centru PANT se hned první den ruského vpádu na Ukrajinu podařilo svolat demonstraci. Na Prokešově náměstí se tehdy sešlo na dva tisíce účastníků protestujících proti barbarskému útoku. Tyto tragické události si letos nejen Centrum PANT, ale i město Ostrava připomene hned několika akcemi určenými široké veřejnosti.
26 fotografií

Nejen demonstrace. Ostrava si připomíná roční výročí ruské agrese na Ukrajině

Ostravsko
Francouzský politolog a historik Jacques Rupnik.
Jak znalec evropského politického dění i jeho zákulisí Jacques Rupnik vnímá stav světa rok po začátku ruské agrese na Ukrajině? I na to se v obsáhlém rozhovoru zeptal Deník. „Nikdo v Evropě se nemůže smířit s myšlenkou, že by Rusko na Ukrajině zvítězilo. Ale nikdo si nepřeje stát se přímým účastníkem této války, neboť by šlo o eskalaci a globální konflikt s jadernou velmocí,“ říká francouzský politolog a historik.
7 fotografií

Petr Pavel může být hlasem střední Evropy, říká politolog Jacques Rupnik

Česko a EU
Situace v ukrajinském Charkově, únor 2023
/ANALÝZA/ Už bylo hůř. Většinu dne jde tady v Kyjevě elektřina, chodí mobilní signál, teče voda, protiletecké, nebo spíše protiraketové poplachy jsou už jen jednou denně. Fungují služby, doprava, obchody, restaurace, úřady, školy, nemocnice. Přesto je Ukrajina rokem války vyčerpaná. Lidsky, psychologicky, hospodářsky. Ale nálada vzdoru stále mezi velkou částí Ukrajinců trvá. Stejně jako pocit, že tato válka nemůže skončit jinak než ukrajinským vítězstvím, protože by se vrátila brzy znovu.
7 fotografií

Ukrajina je po roce války vyčerpaná. Ale hrdá, nepokořená dál bojuje o vítězství

Státy mimo EU
Český premiér Petr Fiala
Předseda vlády Petr Fiala se do 23. debaty Deníku připojil z Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech, kde se zúčastnil zbrojního veletrhu IDEX. Byl na nákupech? „Jsem tady, abych podpořil český obranný průmysl, který se neuvěřitelným způsobem rozvíjí a získává stále větší prestiž v zahraničí. Naše firmy jsou velmi úspěšné. Moje účast na veletrhu to má zdůraznit,“ řekl premiér. 
16 fotografií

Lidé v Česku se nemusejí bát válečného konfliktu, prohlásil premiér Fiala

Česko
Ředitel strakonického pivovaru Dušan Krankus.
Ještě před útokem Ruska na Ukrajinu 24. února 2022 strakonický pivovar zrušil dodávky do Ruska. Po tomto datu ale přišel také částečně o trh na Ukrajině. "Odhaduji, že se Ukrajina postupně vrátí na původní čísla," tvrdí ředitel pivovaru Dušan Krankus. A zároveň dodává: "Rusko není země, se kterou bychom chtěli vůbec navázat nějaké obchodní vztahy."

Pivovar Strakonice po odbytu do Ruska netouží, tvrdí jeho ředitel Dušan Krankus

Zprávy
Ruský prezident Vladimir Putin na přehlídce při příležitosti Dne vítězství, 9. 5. 2022 na Rudém náměstí v Moskvě
/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Projev Vladimira Putina před ruskými poslanci, politiky a vojáky Ukrajince nezaujal. „Od Putina nečekáme nic dobrého. Proto mě ani nenapadlo projev sledovat,“ říká manažerka Ludmila, kterou Putin před rokem už podruhé za posledních deset let vyhnal z jejího domovského města na Donbasu. Ani někteří ukrajinští novináři, kteří museli sledovat projev takříkajíc z profesionální povinnosti, se mnohdy nedodívali na celý. „Po patnácti minutách jsem to vypnul, byla to jen snůška lží a plánů, které se nikdy nesplní,“ říkal mi odpoledne při kávě jeden z nich.
6 fotografií

ANALÝZA: Putinův projev ukrajinskýma očima

Státy mimo EU
Adra, ukrajinské dobrovolnice Alla a Marria.
Dobrovolnické centrum ADRA v Ostravě zapojilo do své činnosti v minulém roce přes tisíc dobrovolníků, kteří se podíleli na zvládání uprchlické krize zapříčiněné ruskou agresí na Ukrajině. Dnes v této organizaci pomáhají i dvě ženy z Ukrajiny, které se rozhodly vyjádřit svůj vděk a oplatit Ostravanům to, že je přijali v těch nejtěžších chvílích novodobé historie jejich země. 
3 fotografie

Vděčné Ukrajinky se revanšují Ostravanům, jejich příběhy dojímají

Ostravsko
Dmytri Tarasov při cestě vlakem na hranici s Ukrajinou
Třicátník Dmytri Tarasov jede vlakem z Prahy do východopolského Přemyšlu. Ukrajinský manažer společnosti na prodej tepelných čerpadel jeden ale jen na hranici Ukrajiny. „Dál nemohu, nepustili by mě zpátky a odvedli do armády,“ říká. „Uvažoval jsem, že se sám vydám na Ukrajinu a přihlásím do armády. Ale žena mi řekla, že se musím postarat o svoji rodinu, o ni a o naši malou dceru,“ říká omluvným tónem. Bydlí už čtvrtým rokem v Česku, začínal jako mnozí další Ukrajinci u pásu ve škodovce. Dnes ale pracuje jako obchodní manažer mezinárodní společnosti, má byt tři plus jedna a evidentně se mu daří slušně.
29 fotografií

Dmytri: Švagrová z Kyjeva se z ostřelování raketami zhroutila. Jede teď do Čech

Státy mimo EU