ŠTÍTEK: válka

Andrej Babiš (vlevo) a Petr Pavel
Druhé kolo prezidentské volby podle finalisty Petra Pavla rozhodne o tom, v jakém politickém prostředí budou Češi žít v příštích letech. „Jestli budeme chtít svět, ve kterém se ctí hodnoty, pravidla, důstojnost, nebo jestli se budeme nacházet ve světě, ve kterém vládne chaos, ve kterém se lidé navzájem osočují,“ prohlásil Pavel ve zcela první on-line debatě Deníku, v níž změřil síly se svým soupeřem Andrejem Babišem. Co vše zaznělo? Na záznam debaty Deníku se můžete podívat v článku.
11 fotografií

Pavel: Pokud já jsem vládní kandidát, pak je Babiš kandidátem proruského tábora

Prezidentský souboj Deníku
Rodina Kosiv z Ukrajiny dočasně bydlí ve dvou pokojích v domě na konci Maršova na Táborsku.
Sedmatřicetiletý Andrii Kosiv s manželkou Nadiiou, syny Vadimem a Jegorem a dcerkou Veronikou našli loni na podzim dočasné ubytování v Maršově na Táborsku. Z ukrajinského města Chmelnyckyj odjížděli ve spěchu, s nadějí na nový život v Čechách. V současnosti si však neví rady, nedaří se jim získat potřebné vízum, aby zde mohl Andrii oficiálně pracovat a synové nastoupit do školy.
5 fotografií

Pětičlenná ukrajinská rodina z Táborska se ocitla v patové situaci. Shání pomoc

Táborsko
Kandidát na prezidenta Petr Pavel a profesorka Danuše Nerudová vystoupili na tiskové konferenci ke spolupráci před druhým kolem prezidentské volby, 17. ledna 2023, Praha.
Společné akce, půjčené billboardy, úzká spolupráce týmů. Finalista prezidentské volby Petr Pavel a jeho protikandidátka z prvního kola Danuše Nerudová v úterý oznámili, že budou před druhým kolem aktivně spolupracovat na Pavlově kampani. Učinili tak na společné tiskové konferenci v Radlické kulturní sportovně v Praze. Pavel v reakci na kampaň svého konkurenta Andreje Babiše také zdůraznil, že je ten poslední, kdo by chtěl Česko zatáhnout do války.
19 fotografií

Strašení válkou je zneužíváním strachu, upozornil Pavel. Má podporu Nerudové

Volební zpravodajství
Nora Fridrichová v oblečení, které je výjimečné a zvláštní. Jde totiž o šaty s neobyčejným příběhem
Rozhovor s novinářkou Norou Fridrichovou jsem plánovala pečlivě a dlouho, vlastně od doby, kdy jsme se před lety setkaly při jednom edukativním projektu ohledně vzdělávání seniorů v oblasti mediálního, digitálního a kritického myšlení. Když jsme se konečně domluvily, k povídání o dobročinnosti, samoživitelství a Nadačním fondu Šatník jsme Noru vyfotili přímo v Šatníku a vybrali z oblečení, které tam lidé přinesli. Oblečení, které může na první pohled působit obyčejně, je přesto něčím výjimečné a zvláštní. Jde totiž o šaty s neobyčejným příběhem, dary lidí, kterým není lhostejné, jak žijí jejich bližní – ať už rodiče samoživitelé, či ukrajinští uprchlíci a uprchlice.
6 fotografií

Nora Fridrichová: Smyslem demokracie je dostat se co nejblíž k pravdě

Společnost
Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.
Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba poskytl Deníku jako jedinému médiu v Česku exkluzivní novoroční rozhovor. Oceňuje v něm pomoc občanů České republiky a její vlády bojující Ukrajině a také popisuje, jak se jeho země a prezident Volodymyr Zelenskyj stavějí k ukončení války. Podmínkou je úplné stažení ruských vojsk a potrestání zločinců.
5 fotografií

Přijali jste nás bez váhání. Každý Ukrajinec je vděčný českému lidu, říká Kuleba

Česko
Vrchní velitel Luftwaffe Hermann Göring společně s Adolfem Hitlerem. Göring téměř do konce války patřil mezi Hitlerovy nejbližší spolupracovníky, mluvilo se o něm i jako o druhém muži Třetí říše.
Před 130 lety se narodil nacistický pohlavár Hermann Göring. Bývalý pilot byl téměř až do konce války druhým nejmocnějším mužem Třetí říše. Göring vybudoval gestapo, byl ministrem letectví a vrchním velitelem Luftwaffe. Obézní válečný zločinec, který byl závislý na morfiu, zbožňoval luxus a umění - před hosty se předváděl s diamanty, většinu cenností ale nakradl.
27 fotografií

Druhý muž Třetí říše Göring: Založil gestapo a utápěl se v luxusu, který nakradl

Svět
Psí známky Karla Zieglera, desátníka a zdravotníka rakousko-uherské armády se vrátily domů, do Ústí, po více než sto letech, kdy je jejich vlastník nosil v malém kovovém pouzdru na krku. Na snímcích je předvádí kurátor ústecké sbírky Martin Krsek.
Maličkost s velkým příběhem. Tak by šlo nazvat nenápadné, ale unikátní mosazné pouzdro, které nosil na krku voják rakousko-uherské armády, Ústečan Karl Zeidler. Jeho posláním však nebylo životy brát, ale zachraňovat. Za svou službu získal jedno z nejvyšších vyznamenání - rakouský Železný záslužný kříž. Více než sto let od posledního výstřelu první světové války pak trvalo, než pouzdro doputovalo do města, ve kterém jeho vlastník žil a vychovával děti, aby mohlo vyprávět jeho příběh.
7 fotografií

Malé, ale unikátní. Psí známky ústeckého vojáka se vrátily domů po sto letech

Ústecko
Psí známky Karla Zieglera, desátníka a zdravotníka rakousko-uherské armády se vrátily domů, do Ústí, po více než sto letech, kdy je jejich vlastník nosil v malém kovovém pouzdru na krku. Na snímcích je předvádí kurátor ústecké sbírky Martin Krsek
Maličkost s velkým příběhem. Tak by šlo nazvat nenápadné, ale unikátní mosazné pouzdro, které nosil na krku voják rakousko-uherské armády Karl Zeidler. Jeho posláním však nebylo životy brát, ale zachraňovat. Za svou službu získal jedno z nejvyšších vyznamenání - rakouský Železný záslužný kříž. Více než sto let od posledního výstřelu první světové války pak trvalo, než pouzdro doputovalo do města, ve kterém jeho vlastník žil.
7 fotografií

Malé, ale unikátní. Psí známky ústeckého vojáka se vrátily domů po sto letech

Objevy
Hasič stojí u domu v ukrajinském Chersonu, který hoří po ruském ostřelování 6. ledna 2023
Ruské ostřelování oblastí na východě Ukrajiny si v noci na neděli vyžádalo nejméně další dva mrtvé a devět zraněných. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na poradce ukrajinského prezidenta Kyryla Tymošenka. Jeden člověk zahynul v Charkovské oblasti a další v Soledaru v Doněcké oblasti. Šéf Chersonské oblasti Jaroslav Januševyč uvedl, že ruská armáda ostřelovala region zakázanou zápalnou municí.
144 fotografií

Při nočním ostřelování na východě Ukrajiny zemřeli dva lidé, tvrdí Kyjev

Státy mimo EU
Joe Biden, Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin
Válka, covid, inflace, migrace a spory. Ale také nečekané sepjetí a jednoznačný postoj vůči agresorovi. Po pandemickém kratičkém nadechnutí, kdy to vypadalo, že by snad rok 2022 mohl být jedním z těch klidnějších, přišly rány do zubů v podobě ruské invaze do sousední Ukrajiny a nekontrolovatelného růstu cen úplně všeho. Jenže ani nový rok nevypadá, že by měl být méně rozbouřený. Kdo budou ty nejdůležitější osobnosti, jejichž rozhodnutí ovlivní osud naší planety? Kdo budou ti, o kterých se bude v roce 2023 mluvit?

Miliardář i rivalové z Pacifiku. Světové tváře, které v novém roce nepřehlédnete

Svět
Světové osobnosti roku 2022 podle Deníku, zleva Volodymyr Zelenskyj, královna Alžběta II. a Elon Musk.
Po konci covidové pandemie se zdálo, že si svět v roce 2022 po katastrofě způsobené selháním totalitní Číny oddechne a vzpamatuje se. Jenže netrvalo ani dva měsíce a další totalitní stát zahájil brutální válku proti Ukrajině. Z ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se stala naděje pro celý svobodný svět. Skonem Alžběty II. pak nejen pro Británii skončilo „dlouhé dvacáté století“. A příspěvek o Elonu Muskovi je připomenutím, že žijeme ve světě, který zdaleka už neřídí jen politici, ale často i nejbohatší muži a ženy světa. Mimochodem, nebýt Muskovy internetové družicové sítě Skylink poskytnuté Ukrajině, vyvíjela by se válka možná jinak a hůř.

Milovaní i kontroverzní. Zahraniční osobnosti roku 2022 změnily svět

Svět
Cvičení vojáků ruské armády u Rostova na Donu na jihu Ruska, 14. prosince 2021.
Ruské vedení přijalo rozhodnutí začít 5. ledna novou vlnu mobilizace, protože ve válce proti Ukrajině pociťuje nedostatek živé síly, řekl stanici BBC náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Podle něj oproti zářijové mobilizaci nedojde k žádným podstatným změnám. Vojenské správy se nicméně přizpůsobily, a tak se vše odehraje relativně hladčeji, předpokládá Budanov.

Rusko 5. ledna spustí další mobilizaci, tvrdí šéf ukrajinské rozvědky

Státy mimo EU
Papež František zdraví věřící po svém tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) na  Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, 25. prosince 2022
Papež František ve svém tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) odsoudil „nesmyslnou válku“ na Ukrajině a vyzval k jejímu ukončení. Připomněl rovněž další ozbrojené konflikty ve světě zejména na Blízkém východě či v Africe a vzpomněl také na miliony lidí, zejména dětí, které ve světě trpí hladem, zatímco se vynakládají prostředky na zbraně.
4 fotografie

Papež František vyzval k ukončení války. Pomysleme zejména na děti, prohlásil

Svět
Děkan přerovské farnosti Josef Rosenberg
Válka na Ukrajině, doznívající pandemie koronaviru, energetická krize, která tvrdě dopadá na každého z nás. Turbulentní rok 2022 se pomalu chýlí ke konci a spousta lidí hledá ve složité době pomyslné světlo na konci tunelu. „Dlouho jsme žili v době, která byla bez válek a vážnějších problémů. To ale neznamená, že se teď Země přestane točit,“ říká děkan přerovské farnosti Josef Rosenberg.
2 fotografie

Děkan Rosenberg: Plánovat se nic nedá. Nejdůležitější je se nebát

Přerovsko
Předseda Národního soudu v Praze generál justiční služby doktor Šrámek vynesl rozsudek nad aktivistickými novináři. Emanuel Vajtauer (foto vlevo) byl odsouzen v nepřítomnosti
Mezi kolaborantskými českými novináři, které se předseda druhé protektorátní vlády generál Alois Eliáš pokusil zlikvidovat otrávenými chlebíčky, byl také Emanuel Vajtauer. Redaktor, spisovatel a politik, který se začátkem 20. let pokoušel vyvolat bolševickou revoluci v americkém Chicagu, aby se později vrátil a dal se plně do služeb Hitlerovi. Otravu chlebíčky tento muž přežil, po válce ale záhadně zmizel.
10 fotografií

Emanuel Vajtauer: Chválil Hitlera, přežil aféru s chlebíčky, pak záhadně zmizel

Česko
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při svém projevu v americké Kongresu 22. prosince 2022. Vzadu jsou zleva viceprezidentka USA Kamala Harrisová a šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.
Americká finanční pomoc Ukrajině není charita, ale investice do globální bezpečnosti a demokracie, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v americké Kongresu. Ukrajina je živá a bojovná a nikdy se nevzdá, řekl rovněž prezident, již tradičně oblečený ve vojenských kalhotách a tmavě zelené mikině. Za svůj projev na společné schůzi obou komor amerického Kongresu sklidil opakovaně ovace vestoje.
5 fotografií

Americká pomoc Ukrajině není charita, ale investice, řekl Zelenskyj Kongresu USA

Svět
Dominik Hašek na archivním snímku
Bývalý český hokejový brankář Dominik Hašek vyzval v otevřeném dopise představitele hokejové NHL, tenisových organizací WTA a ATP i další sportovní federace a organizace, aby zakázali ruským sportovcům start ve svých soutěžích. Požaduje to v reakci na pokračující vojenský útok Ruska na Ukrajinu. Zmíněné organizace na rozdíl od řady jiných sportovních svazů účast ruských sportovců na svých akcích neomezily.
6 fotografií

Hašek vyzval NHL, WTA nebo ATP, aby zakázaly start ruských sportovců

Ostatní sporty
Pancéřování tvoří kromě oceli a kompozitů také velké plochy, pokryté dynamickým pancířem. I proto je Leclerc mezi západními tanky považován za ten lehčí, podobný spíše lehčím korejským než těžce pancéřovaným americkým typům
Od začátku válečného konfliktu Ukrajina úpěnlivě žádá o to, aby dostala co největší množství tanků. A jakkoli se jí zejména státy východní Evropy snaží vyhovět, sklady se prázdní a pomalu není kde brát. Na přetřes se tak dostává otázka dodávek západních typů, které jsou těm sovětským nadřazené. Německo zatím odmítlo dodat tanky Leopard 2, Ukrajina se tak obrací s žádostí o moderní tanky Leclerc na Francii.
5 fotografií

Francouzské supertanky na Ukrajině? Stroje Leclerc by mohly rozhodnout válku

Věda a technika
Zničená ruská vojenská technika v ukrajinském městě Lyman, 5. října 2022
Ruskou invazi na Ukrajinu od začátku provází kaskáda ruských chyb, přičemž selhání jsou hlubší, než se dosud vědělo. V obsáhlém materiálu to uvádí americký list The New York Times (NYT), jenž na základě rozhovorů, dokumentů či tajných bojových plánů podrobně popisuje chyby, kterých se Moskva dopustila při vojenské agresi vůči sousední zemi. Rusko nikdy ve své historii neudělalo tak hloupá rozhodnutí, řekl deníku ruský generál v záloze Leonid Ivašov.
144 fotografií

Kaskáda chyb. Ruská selhání při invazi na Ukrajinu jsou hlubší, než se myslelo

Státy mimo EU
Z besedy o Margitě Rytířové na Střední pedagogické škole Beroun.
/FOTOGALERIE/ Věra Hrdá povyprávěla v pátek 16. prosince na Střední pedagogické škole v Berouně o své matce Margitě Rytířové ze Zadní Třebaně. Ta ve druhé světové válce vstoupila do anglického Královské letectva, aby pomohla porazit nacisty. V době, kdy odjela z okupovaného Československa, jí bylo čtrnáct let, tedy zhruba o pár let méně, než byli páteční posluchači - studentky a jeden student - z berounské střední školy.
27 fotografií

Studenti si poslechli o Margitě Rytířové a její službě u Královského letectva

Berounsko
Akce proti chemičce v Záluží byla pro mladého amerického stíhače George FRanka Wilsona jr. prvním a posledním letem.
Před 78 lety, v sobotu 16. prosince 1944, se uskutečnil v pořadí již devátý letecký útok na chemickou továrnu v Záluží. Nálet provedla 15. letecká armáda USA ze svých základen v Itálii. K svému vůbec prvnímu bojovému letu odstartoval se stíhačkou North American P – 51 Mustang také 2/Lt George Frank Wilson jr., příslušník 31. Fighter Group, 308. Fighter Squadron. Akce se mu ale stala osudnou. Let byl zároveň jeho posledním…
6 fotografií

Akce proti chemičce v Záluží byla pro mladého stíhače prvním a posledním letem

Čtenář reportér
Akce proti chemičce v Záluží byla pro mladého amerického stíhače George FRanka Wilsona jr. prvním a posledním letem.
Před 78 lety, v sobotu 16. prosince 1944, se uskutečnil v pořadí již devátý letecký útok na chemickou továrnu v Záluží. Nálet provedla 15. letecká armáda USA ze svých základen v Itálii. K svému vůbec prvnímu bojovému letu odstartoval se stíhačkou North American P – 51 Mustang také 2/Lt George Frank Wilson jr., příslušník 31. Fighter Group, 308. Fighter Squadron. Akce se mu ale stala osudnou. Let byl zároveň jeho posledním…
6 fotografií

Akce proti chemičce v Záluží byla pro mladého stíhače prvním a posledním letem

Čtenář reportér
Hvězdy zase odlepí...
Více než 900 kartonů plných bramborových chipsů o váze 3,5 tuny si neznámý uložil na pár dnů do skladu v Dachau a poté zmizel, píše Donaukurier. Majiteli skladu už se neohlásil. Otázkou je, co teď s pochutinou, které v lednu skončí doba poživatelnosti. Provozovatel skladu by ji měl zničit… Policie si zažertovala, že snacky na silvestrovskou párty by tak mohly být zajištěny.

Od sousedů: O uložené tuny chipsů se nikdo nehlásí

Českobudějovicko
Bayraktar TB2 zažil svou hodinu slávy nad Ukrajinou.
Válka na Ukrajině přiměla řadu středoevropských armád významně posílit svoje bojové schopnosti. Lídrem v tomto úsilí je polská armáda, která kromě pozemních jednotek posiluje také svoje letecké schopnosti. Nezapomíná přitom ani na bezpilotní letouny. Poláci v USA narychlo sehnali na leasing výkonné stroje Reaper, v Turecku také nakoupili lehčí typ Bayraktar TB2, který se výrazně prosazuje na ukrajinském nebi. První letouny Bayraktar už přitom dorazily do Polska.
4 fotografie

Státy kvůli válce na Ukrajině zbrojí. Polsko sází na obávané zabijáky Bayraktar

Věda a technika
Kristýna Baše (uprostřed), koordinátorka pro práci s ukrajinskými uprchlíky z vrchlabské Diakonie, a ukrajinské ženy Irina Likarenková (vlevo) a Olga Karatsiubová.
O kurzy češtiny pro ukrajinské uprchlíky roste s příchodem zimy zájem. Ve Vrchlabí je organizuje pravidelně každý čtvrtek už od dubna Diakonie ČCE - středisko Světlo ve Vrchlabí. Vedle Kulturního domu Střelnice probíhají také na třech dalších místech v okolí – v Herlíkovicích, Špindlerově Mlýně a Jilemnici. „Jsme přesvědčeni, že osvojit si češtinu je alfou a omegou pro ukrajinské uprchlíky, pokud tady jsou delší dobu,“ řekla Kristýna Baše, koordinátorka pro práci s ukrajinskými uprchlíky z vrchlabské Diakonie.
12 fotografií

Ukrajinky se učí ve Vrchlabí česky, zájem o kurzy s příchodem zimy narůstá

Krkonoše
Filozofka Alice Koubová z Filozofického ústavu Akademie věd a z Národního institutu SYRI
Koronavirová pandemie, energetická krize a uprchlická krize zažehnutá vpádem Ruska na Ukrajinu ukázaly velkou zranitelnost české společnosti. Zviditelnily slabé stránky českého státu, konkrétně malou schopnost čelit nenadálým událostem a nadprůměrné zátěži. Řešením je podporovat spolky a komunity, které spojují lidi napříč společností. A pomáhat těm slabším ke spokojenějšímu životu.

Vědci: Proti našemu systému stojí naštvaní lidé. Pomozme jim k lepšímu životu

Věda