ŠTÍTEK: válka

Šéf Mezinárodní hokejové federace Francouz Luc Tardif
V rámci návštěvy finálového dne na ženském mistrovství světa předstoupil před zvědavou skupinku novinářů a bez většího váhání se pustil do aktualizace situace ohledně plánovaného návratu Ruska a Běloruska na vrcholné mezinárodní hokejové turnaje. A svým vyjádřením šéf Mezinárodní hokejové federace IIHF Luc Tardif minimálně překvapil. Kontroverzní comeback se totiž nechystá.

Návrat Rusů a Bělorusů? Jedině až skončí válka, překvapil šéf světového hokeje

Hokej
Trosky školy Saint-Vincent v belgickém Mortselu po bombardování v dubnu 1943. Za školou stál kostel svatého Kříže. Jeden z jeho štítů se propadl, všechna vitrážová okna a nábytek v kostele byly zcela zničeny a hlavní věž byla těžce poškozena.
Během druhé světové války došlo několikrát i k tragickým omylům. Jeden z nejtíživějších poznamenal datum 5. dubna 1943. Americké bombardovací letectvo ten den svrhlo bomby na belgické město Mortsel, které zaměnilo za kilometr vzdálenou továrnu, pracující v onom roce pro zbrojní účely hitlerovského Německa. Výsledkem byla bohužel zkáza města a smrt 936 lidí, z toho více než 250 dětí.
6 fotografií

Americké bombardéry se za války spletly o kilometr. Výsledek byl katastrofální

Svět
Ota Pavel u psacího stroje
Dukla mezi mrakodrapy, Smrt krásných srnců, Jak jsem potkal ryby. To je jen několik titulů, jejichž autorem je Ota Pavel. Po přečtení jeho knih, které jsou pohlazením po duši, byste jistě nehádali, že je napsal člověk těžce zkoušený osudem. Během 42 let, které mu byly na tomto světě vyměřeny, sice zažil radostné dětství s chytáním ryb a kariéru nadějného hokejisty, ale i rodinné utrpení spojené s válkou a onemocnění maniodepresivní psychózou. 31. března tomu bude 50 let ode dne, kdy spisovatel zemřel.

Chtěl se zabít, ale zachránila ho láska k rybám. Ota Pavel měl své démony

Literatura
Bílí Tygři Liberec - Mountfield HK
V podstatě celé utkání tahali za kratší konec provazu. S Bílými Tygry to ve čtvrtečním duelu série číslo tři nevypadalo vůbec dobře, minutu před koncem však zavelel před domácími tribunami k dalšímu velkému obratu kapitán Petr Jelínek. Ten se ale protentokrát nekonal. Hradecký Mountfield totiž udeřil hned na začátku prodloužení zásluhou výstavní rány Aleše Jergla a válka o semifinálovou vstupenku tak má nového lídra.
9 fotografií

Emoce stříkají, defenzivní válka hraje do not Hradci. Tygři už nemají kam uhnout

Hokej
Vojáci Waffen-SS v dobyté a obsazené sovětské vesnici. Vesničané stojí před domy.
Před 80 lety bylo v běloruské vesnici Chatyň v Minské oblasti bestiálním způsobem povražděno 149 ze 157 místních obyvatel. V údajné odplatě za předchozí partyzánský útok na německou hlídku byli všichni obyvatelé vesnice včetně 75 dětí mladších 16 let vehnáni do stodoly, která byla zapálena. Přežilo jen pár dětí a jeden dospělý. Po desítkách let nabyla tragédie významů, jež jsou původnímu útoku značně vzdáleny.
22 fotografií

Chatyňský masakr: Vesničany upálili zaživa ve stodole, smrti neunikly ani děti

Svět
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) se odpoledne v Kremlu opět setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem během uvítacího ceremoniálu v Kremlu, 21. března 2023
Čínský mírový plán by mohl být základem urovnání konfliktu na Ukrajině, prohlásil po druhém dni jednání s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň řekl, že však dosud nevidí ochotu Západu a Kyjeva jednat. Západ chce podle šéfa Kremlu bojovat „až do posledního Ukrajince“. Si označil čínský postoj k rusko-ukrajinskému konfliktu za nestranný. Čína se podle něj snaží aktivně pomáhat tomu, aby obě znepřátelené strany uzavřely příměří a začaly spolu jednat. Peking se zasazuje o „mír a dialog“, zdůraznil Si.
11 fotografií

Putin ocenil čínský plán pro Ukrajinu. Oznámil vyšší dodávky plynu do Číny

Svět
Na této fotografii pořízené z videa zveřejněného ruskou televizí v neděli 19. března 2023 ruský prezident Vladimir Putin v doprovodu ruského vicepremiéra Marata Khusnullina navštívil divadlo během své návštěvy Mariupolu
Ruský prezident Vladimir Putin navštívil okupované ukrajinské město Mariupol, které se stalo symbolem ukrajinského odporu, než je Rusko po tuhých bojích loni v květnu ovládlo. Do přístavního města Putin přiletěl vrtulníkem nedlouho poté, co v sobotu navštívil poloostrov Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Prezident podle agentury TASS zavítal i do Rostova na Donu na jihozápadě Ruska, kde se setkal s náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem.
11 fotografií

Putinova „pracovní cesta“. Ruský prezident navštívil okupovaný Mariupol

Státy mimo EU
Nataliia Horichenko našla na TUL práci, Yehor Sydorenko zase začal na univerzitě studovat
Válka na Ukrajině zuří více než rok a za tu dobu se řadě válečných uprchlíků podařilo zakotvit v nových domovinách. Jednou z nich je Nataliia Horichenko, která působí v univerzitním ústavu CXI jako laborantka oddělení chemie. Do České republiky přijela loni v březnu z Kyjeva spolu se synem a synovcem. Odjezd pro ně byl psychicky i fyzicky náročný, s sebou si vzali jen batohy s notebooky, doklady a jeden malý kufr.
3 fotografie

Z jejich domoviny je vyhnala válka. Ukrajinci našli nový začátek pod Ještědem

Regiony
Tisíce lidí 12. března demonstrovaly v moldavském hlavním městě proti vládě a zvyšujícím se životním nákladům. Protesty svolala proruská strana Șor
Podporovat proruské skupiny v Moldavsku, zabránit užší spolupráci s NATO či pohrozit přerušením dodávek plynu. Kreml v roce 2021 vypracoval detailní plán, v němž popisuje, jakými kroky v příštích deseti letech posílí svůj vliv v Moldavsku. Vyplývá to z uniklých dokumentů, které tento týden zveřejnila skupina moldavských a dalších investigativních novinářů. Ruský režim chce podle nich zemi ovládnout s pomocí hybridní války. Kreml nařčení odmítá, dokument je prý padělek.
7 fotografií

Rusko chce v Moldavsku vyvolat převrat, naznačuje tajný spis

Státy mimo EU
Lékař Anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO) písecké nemocnice Dominik Hes se nedávno vrátil z humanitární mise v Sierra Leone.
Aktivity lékařů písecké nemocnice překračují hranice tohoto zdravotnického zařízení, města i celé země. A to doslova. Lékař Anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO) Dominik Hes se nedávno vrátil z humanitární mise v Sierra Leone, další anesteziolog Miroslav Kutsyna vloni zprostředkoval předání přístrojů do jedné z nemocnic ve válkou postižené Ukrajině. Jiní lékaři ARO pomáhají v rámci hospicové péče nebo slouží jako záchranáři.

Lékaři písecké nemocnice pomáhají i za hranicemi

Písecko
Ruský prezident Vladimir Putin.
V době, kdy boje na Ukrajině v zimě zpomalují, vynikají tři věci. První je nejzřejmější: menší, vysoce motivovaná země, vybavená moderními zbraněmi a zpravodajskými informacemi, pomalu, ale neúprosně poráží to, co bývalo označováno za druhou nejsilnější armádu světa. V denodenním shonu už si málo uvědomujeme, jak ohromující skutečnost to je. Pojďme si to připomenout.

Pohledem Jiřího Vojáčka: Putin žije Waterloo osamoceného muže

Svět
Takto se musí děti se skrývat ve sklepích během války na Ukrajině. Ilustrační snímek
Týden po začátku války na Ukrajině se rodina 15leté Ariny Jacejukové rozhodla opustit svůj domov nedaleko Kyjeva. Vydali se autem v naději, že najdou bezpečnější místo pro život. Po necelých deseti kilometrech jim ovšem cestu zkřížili ruští vojáci. Na auto začali střílet, načež ze zadních sedadel zpoza mrtvých rodičů vytáhli Arinu s její mladší sestrou Valerií. Při střelbě Arinu postřelili. Vystrašenou teenagerku naložili do auta a vyrazili do neznáma. Devítiletou Valerii mezitím posadili do jiného vozu a odvezli do nedaleké vesnice, kde ji lidé později našli u silnice.

Jak na Ukrajině mizí děti: Kde je Arina? Dívce zabili rodiče, ji unesli do Ruska

Svět
Jan Polívka, od roku 2014 generální ředitel společnosti CCS.
Už více než měsíc platí část šestého sankčního balíčku Evropské unie namířeného proti Rusku. Po surové ropě, s výjimkou ropovodu Družba, přestaly členské státy včetně Česka dovážet ropné produkty včetně motorové nafty. Cílem je co nejvíce oslabit ekonomiku Ruska vedoucí agresivní válku na Ukrajině. Krizový scénář nedostatku paliv se nenaplnil. Naopak. Evropa se dokázala od zdrojů z východní země odstřihnout. Ceny pohonných hmot jsou dokonce nižší než před vypuknutím války. Vše se ale může rychle otočit.
10 fotografií

Ceny u pump jsou na úrovni před válkou. Vše se může otočit, varuje Jan Polívka

Ekonomika
Ukrajinští vojáci střílí u Bachmutu ze samohybné houfnice směrem k ruským pozicím, 10. března 2023
Ruské invazní síly se nadále pokoušejí dosáhnout administrativní hranice Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny - své hlavní úsilí zaměřují na útočné akce ve směrech na Lyman, Bachmut, Avdijivku, Marjinku a Šachtarske. V pravidelném ranním operačním hlášení to uvedl ukrajinský generální štáb. Zároveň tvrdí, že ukrajinští obránci za uplynulý den odrazili v těchto regionech přes 100 nepřátelských útoků.
144 fotografií

Boje na Ukrajině: Kyjev hlásí odražení více než stovky ruských útoků

Státy mimo EU
Zmizelí aneb Hrůzy války - takový je název výstavy, která začne ve čtvrtek 9. března v 17 hodin v Muzeu Záhoří ve Veselíčku. Expozice mapuje osudy obyvatel obce, kteří byli za druhé světové války popraveni nebo odvlečeni do koncentračních táborů.
Zmizelí aneb Hrůzy války - takový je název výstavy, která začne ve čtvrtek 9. března v 17 hodin v Muzeu Záhoří ve Veselíčku. Expozice mapuje osudy obyvatel obce, kteří byli za druhé světové války popraveni nebo odvlečeni do koncentračních táborů. Na vernisáži kromě české státní hymny zazní také píseň Veselíčko pod horami, kterou si lidé zpívali v lágrech, když vzpomínali na svůj domov.
5 fotografií

Výstava mapuje osudy lidí z Veselíčka, kteří byli odvlečeni do koncentráků

Hranicko
Nesrovnatelně malá...
Zoologovi Torstenu Blankovi ze štýrské šlechtitelské stanice „Turtel Island“ v Deutschlandsbergu se podařilo vypěstovat tři exempláře nejmenší želvy na světě, bahenního druhu Vallarta (Kinosteron vogti). Její pancíř dosahuje délky maximálně 10,2 cm. Poprvé byla oficiálně popsána až v roce 2018.

Od sousedů: Chovají nejmenší želvu světa

Českobudějovicko
Olga Botvinová zázračně přežila raketový úder v Dněpru
Jaké jsou pocity u člověka, který visí nad propastí ve vlastním domě zničeném po zásahu rakety? Strach, panika, rezignace? Tuto situaci zažil na vlastní kůži ukrajinský pár. Devětatřicetiletá Olga a její sedmačtyřicetiletý manžel Jevhen. Dvakrát utíkali před válkou, ale vždy je dohnala. Rodina zázračně přežila po hrozném raketovém úderu v Dněpru a navzdory všem výzvám osudu nyní plánuje svůj další život.
19 fotografií

Z Doněcka utekli do Chersonu, tam jejich byt zasáhla raketa. Přesto pomáhají

Státy mimo EU