ŠTÍTEK: válka

Obec Mušov pohltila voda v roce 1978. Důvodem byla stavba vodního díla Nové Mlýny.
V seriálu Příběhy opuštěných budov vás provedeme po více než 140 zajímavých objektech v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Každé úterý můžete listovat v přehledu vybraných opuštěných domů podle tématu týdne, ve středu přijde na řadu reportáž z vybrané budovy ve vašem okolí, kam se vypravili reportéři Deníku. V osmém díle jsme se zaměřili na zaniklé obce a osady.

Pohřbila je voda i les, dnes už neexistují. Deník mapuje zaniklé vesnice a osady

Česko
V květnu 1943 byla 311. československá bombardovací peruť vyňata z bojových operací a přeškolila se z Wellingtonů na výkonnější Liberatory (na snímku). Do boje se vrátila koncem srpna, bohužel hned jeden z prvních startů na Liberatorech skončil tragicky
Slavná 311. československá bombardovací peruť vznikla koncem července 1940 a do bojů se poprvé zapojila v září téhož roku. Zprvu operovala nad okupovanou Evropou, později nad mořem. V květnu roku 1943 byla dočasně vyňata z operační činnosti a přešla z bombardérů Wellington na výkonnější Liberatory. Znovu startovat začala koncem srpna; její první starty na nových strojích poznamenalo bohužel hned několik katastrof.
6 fotografií

Tragédie československé bombardovací perutě: Pád na Beaulieu zůstává nevyjasněný

Svět
Čechoslovák Miroslav Liškutín v kabině Meteoru v září 1958 na základně RAF Church Fenton.
Letos je to už neuvěřitelných 79 let, co se v boji během druhé světové války na obloze objevil první spojenecký proudový letoun. Byl jím britský stroj Gloster Meteor, jehož prototyp byl zalétán v březnu 1943. Do služby se zapojil od 27. července 1944. Do kabiny této stíhačky po válce a po útěku do druhého exilu po únoru 1948 usedali také bývalí váleční letci od československých perutí RAF.
6 fotografií

Meteor byl první spojeneckou proudovou stíhačkou. Pilotovali jej i Čechoslováci

Věda a technika
Generál William Platt při inspekci svých jednotek
Je to jeden z téměř zapomenutých válečných příběhů. Před 2. světovou válkou byla Gertrude Hahnová (rozená Němka žijící od tří let v USA) vzornou americkou středoškolačkou, jež za svůj přístup ke studiu i k občanství získala dokonce cenu. V roce 1938 se však vrátila do Německa – a po vstupu Ameriky do války začala z Berlína vysílat nacistickou propagandu určenou k demoralizaci amerických vojáků. Odhalena byla právě před 80 lety, 22. srpna 1943.
9 fotografií

Krásná a zákeřná. Gertie z Berlína za války chytře demoralizovala vojáky USA

Svět
Dominik Hašek je v posledních měsících velmi slyšet. Jeho názory o ruské agresi rezonují celou společností.
Kde se to v něm bere? Jeho zarputilost s jakou odmítá účast ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách. Lépe řečeno, na všech sportovních akcích a ještě lepé řečeno, těm, kteří se neodstřihli od agresora, který vyvolal válku na Ukrajině. I když… Hokejový gólman Dominik Hašek byl už za své aktivní činnosti znám neutuchající houževnatostí.
49 fotografií

Gólman Hašek se po kariéře proměnil v obránce. Chce zastavit ruského útočníka

Hokej
Dominik Hašek je v posledních měsících velmi slyšet. Jeho názory o ruské agresi rezonují celou společností.
Kde se to v něm bere? Jeho zarputilost s jakou odmítá účast ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách. Lépe řečeno, na všech sportovních akcích a ještě lepé řečeno, těm, kteří se neodstřihli od agresora, který vyvolal válku na Ukrajině. I když… Hokejový gólman Dominik Hašek byl už za své aktivní činnosti znám neutuchající houževnatostí.
49 fotografií

Gólman Hašek se po kariéře proměnil v obránce. Chce zastavit ruského útočníka

Hokej
Zdravotní sestry Elizabeth O'Hara (vlevo)  a Marjorie Smith během výcviku v tábořě Carson v USA v roce 1944.
Jihozápadní Čechy osvobodila americká armáda na sklonku druhé světové války během dubna a května 1945. Ještě čtvrt roku poté však naše území proudily nové americké jednotky, většinou aby vystřídaly nebo posílily ty stávající. To byl i případ 59. polní nemocnice, která zavítala do Mariánských Lázní 10. srpna 1945 po té, co prošla válečnou Evropou jako součást Pattonovy Třetí armády.
3 fotografie

V Mariánských Lázních se americké zdravotní sestry měly královsky

Chebsko
Bojový letoun F-22 Raptor v akci.
Ve světě nyní běží hned několik programů letounů 5. a 6. generace. V souvislosti s nimi odborníci probírají, jaký vlastně má moderní bojový letoun být. Jednou z hlavních otázek pak je, jestli se novodobé stíhačky mohou dát do souboje na krátkou vzdálenost, kterou letectví zná už od rytířských dob Rudého barona. Zda je ještě stále přijatelný takzvaný dogfight.

Odzvonilo vzdušným soubojům z dob Rudého barona? Dogfighty může vrátit válka

Věda a technika
Odlet z moskevského letiště. Ilustrační snímek
Přestože na Ukrajině zuří válka, statisíce Rusů si vybírají z oblíbených prázdninových destinací, kde by mohli strávit letní dovolenou. Jiní hledají dokonce bezpečné útočiště. Protiruské sankce, slabý rubl a zákazy vydávání víz Rusům zajistily, že ruští turisté mohou své peníze utrácet jen v několika málo destinacích. Ty na tom sice dost vydělávají, ale tamní obyvatelé to ne vždy schvalují, píše bruselský server Politico.

Slunce, moře a žádné sankce. Kam vyrazili Rusové na letošní dovolenou

Svět
Nedaleko České Kamenice byl koncentrační tábor Rabštejn.
/PŘÍBĚHY OPUŠTĚNÝCH BUDOV/ Rabštejnské údolí nedaleko České Kamenice dnes láká k příjemným procházkám v poklidné přírodě. Nebylo tomu tak ale vždy. Před 80 lety v něm byl zajatecký a koncentrační tábor. Ten svou činnost neukončil v květnu 1945, fungoval ještě další rok, kdy v něm byli zavření a mučení Němci. Jedním z brutálně mučených byl například konstruktér slavného motocyklu Böhmerland Albin Hugo Liebisch.
27 fotografií

V Rabštejně za války i po válce trpěly tisíce lidí, z lágru zůstaly jen základy

Děčínsko
Sobota 5. 8. 2023, Spanilá jízda US historických vozidel z II. světové války na nám. TGM v České Lípě
Nadšenci dávných amerických vozidel, která sloužila za II. světové války, příznivci značek Jeep nebo Harley Davidson při své tradiční prázdninové spanilé jízdě z Provodína projeli v sobotu 5. srpna centrem České Lípy a udělali si přestávku na hlavním českolipském náměstí před radnicí. Za zvuku sirény a hřmotu motorů dvou desítek strojů tam veteránisté vjeli podle plánu v půl dvanácté. Vítala je zde spousta diváků.
62 fotografií

FOTO, VIDEO: Lípou projela stará americká auta z války. Nadchla diváky

Českolipsko
Krocení zeleně před hotelem Vladimir v Ústí nad Labem.
Jednu z dalších uklízecích akcí dnes pozorovali lidé, kteří procházeli kolem ústeckého hotelu Vladimir. Po uklízení odpadků tu dnes ukrajinští uprchlíci před válkou přikročili i k likvidaci přebujelé zeleně a náletů. Tyto uklízecí akce budou pokračovat. Ubytovaným Ukrajincům v nich pomáhá ústecké Dobrovolnické centrum i společnost CPI, které hotel patří. Od 1. července platí část uprchlíků kvůli změně zákona Lex Ukrajina za ubytování ve Vladimiru 7,5 tisíce korun za měsíc. Několik lidí, kteří by na to neměli, z hotelu odešlo do jiných ubytování v Ústí. Více ve videu.

VIDEO: Uprchlíci uklízeli u Vladimiru. V ústeckém hotelu budou do konce války

Ústecko
Fotbalisté Dnipro-1 s ukrajinskými vlajkami po jednom z utkání na evropské scéně
Je definitivně rozhodnuto. Fotbalisté pražské Slavie se ve 3. předkole Evropské ligy utkají s týmem Dnipro-1. Ukrajinský vicemistr totiž nestačil ve druhém předkole Ligy mistrů na řecký Panathinaikos Athény a přešel tak do kvalifikace nižší soutěže. Svěřence trenéra Jindřicha Trpišovského však rozhodně nečeká žádná procházka růžovým sadem. Do Edenu dorazí válkou zocelený klub, jehož příběh stojí za krátké přečtení.

Slavia jde proti Ukrajincům. Hrozil jim bankrot, válka je vyhnala do Košic

Fotbal
Aniž by to tušil, zasáhl zemský škůdce Jiří z Kopidlna i do hry o český trůn.
V březnu roku 1509 byl za českého krále korunován ani ne tříletý Ludvík Jagellonský, druhorozený potomek a první syn Vladislava II. Už o rok dříve se stal králem uherským. Fakt, že jeho těžce nemocný otec dokázal navzdory své vnitropolitické neschopnosti prosadit tak malé dítě na trůn, mohla ovlivnit jedna méně známá epizoda českých dějin – soukromá válka, již vedl šlechtic Jiří Kopidlanský z Kopidlna proti Pražanům.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Soukromá válka

Česko
Opuštěný vrak cvičného Me 262B-1a na břehu Vltavy jižně od Mělníka.
Na válečné období 1939-45 není lehké vzpomínat, byla to doba nesvobody, bezpráví a teroru. Čechy ale většinu války ležely v hlubokém týlu a jediným připomenutím vzdálených bojů byly letecké útoky, souboje, často i sestřely a havárie bojových letadel. Některé se podařilo objasnit, jiné stále zůstávají záhadou. Fatální havárie německého letadla se odehrála také u Pátku nad Ohří. 
6 fotografií

Tragédie u Pátku nad Ohří: Po pádu německého letadla v dubnu 1945 uhořeli piloti

Čtenář reportér
Německá ponorka U-461 doplňující palivo na moři, rok 1943
Těžkou ránu utrpělo před 80 lety, v pátek 30. července 1943, německé ponorkové loďstvo. Během jednoho dne ztratilo plných šest ponorek. U brazilského státu Pernambuco potopil britský letoun ponorku U-591, ve středním Atlantiku zlikvidoval torpédový bombardér z americké lodi Santee ponorku U-43, u tuniského pobřeží šla ke dnu ponorka U-375 a rovněž ponorky U-461, U-462 a U-504 už nikdo nespatřil.
16 fotografií

Černý pátek nacistických ponorek: V jeden den jich šlo ke dnu šest, včetně U-43

Svět
Opuštěný vrak cvičného Me 262B-1a na břehu Vltavy jižně od Mělníka.
Na válečné období 1939-45 není lehké vzpomínat, byla to doba nesvobody, bezpráví a teroru. Čechy ale většinu války ležely v hlubokém týlu a jediným připomenutím vzdálených bojů byly letecké útoky, souboje, často i sestřely a havárie bojových letadel. Některé se podařilo objasnit, jiné stále zůstávají záhadou. Fatální havárie německého letadla se odehrála také u Pátku nad Ohří.
6 fotografií

Havárie německého letadla u Pátku nad Ohří v dubnu 1945

Čtenář reportér
Václav Pražák
Ve čtvrtek 27. července uplyne 70 let ode dne, kdy byla v Pchanmundžonu podepsána mírová smlouva, která ukončila tříletý vojenský konflikt známý jako korejská válka. A i když je z Česka do východní Asie pořádný kus cesty a mohlo by se zdát, že tento konflikt nenese českou stopu, opak je pravdou. Na dodržování smlouvy totiž dohlíželi také Čechoslováci. Jedním z nich byl i Václav Pražák z Hradce Králové.
20 fotografií

Na Koreu za války dohlíželi i Čechoslováci. Zdevastovaná země, popsal pamětník

Česko
Václav Pražák
Ve čtvrtek 27. července uplyne 70 let ode dne, kdy byla v Pchanmundžonu podepsána mírová smlouva, která ukončila tříletý vojenský konflikt známý jako korejská válka. A i když je z Česka do východní Asie pořádný kus cesty a mohlo by se zdát, že tento konflikt nenese českou stopu, opak je pravdou. Na dodržování smlouvy totiž dohlíželi také Čechoslováci. Jedním z nich byl i Václav Pražák z Hradce Králové.
20 fotografií

Na Koreu za války dohlíželi i Čechoslováci. Zdevastovaná země, popsal pamětník

Zprávy z Česka
Unikátní vojenský pochod ve stopách římských legionářů před téměř 2000 lety. Osm mužů vyrazilo na 50kilometrovou reálnou trasu mezi dávnými tábory u Brna a Pasohlávek. Každý nesl přes 25 kilogramů dobové výstroje a výzbroje.
Největší římský pochod na českém území po téměř dvou tisících letech. Zhruba padesát kilometrů pěšky. Osm novodobých legionářů se na jižní Moravě vypravilo na cestu mezi dávnými tábory římských dobyvatelů. V plné zbroji. S ponožkami ve vojenských sandálech. Tři dny s až čtyřiceti kilogramy na zádech. Jde o dobrodružství experimentální archeologie.
35 fotografií

Pochod smrti v plné zbroji. Legionáři se po 2000 letech vydali po stopách Římanů

Česko
V Holešově položí kameny zmizelých za Bergmannovy.
Kamila a Alfred Bergmannovi a jejich tři děti patří k naprostým výjimkám, které se po válce vrátily z koncentračních táborů. Přesně před sedmdesáti lety, v lednu 1943, bylo z Holešova nuceně deportováno dvě stě sedmdesát dva židovských obyvatel, po více než dvou letech utrpení se jich vrátilo jen dvacet.
2 fotografie

V Holešově položili kameny zmizelých za Bergmannovy

Kroměřížsko
Němečtí vojáci si během okupace ostrova Alderney za druhé světové války prohlížejí pevnost Albert.
Zatímco hrůzy nacistických koncentračních táborů v Německu a v Polsku jsou dostatečně známé a dokumentačně podchycené, o tom, co se dělo v jediných německých koncentračních táborech na britské půdě, tedy na okupovaných Normanských ostrovech v kanále La Manche, se donedávna mlčelo. Teprve nyní britská vláda tuto otázku otevřela. Důkazy posledních let ukazují, že rozsah nacistického barbarství byl větší, než se čekalo.
10 fotografií

Neznámé koncentráky: Němci je měli i na britské půdě, dlouho se o tom mlčelo

Svět
Licenční Praga RN, vyráběná v Jugoslováii pod názvem Pionir.
Dříve narození řidiči, dnešní skoro osmdesátníci, dobře vědí, že pokud se řadilo směrem nahoru, šlo všechno jako po másle. Ale pokud se podřazovalo, muselo se to umět. Sešlápnout spojku, dát meziplyn a s citem snížit rychlostní stupeň. Když se to neumělo, byl z toho velmi hlasitý proces. To je asi jedna z největších charakteristik českého náklaďáku Praga RN nebo-li Erenky, Ereny či Randálu.
12 fotografií

S Erenou se to muselo umět. Vozů Praga RN vzniklo neuvěřitelných 48 sérií

Automagazín
Kerčský (též Krymský) most - Ilustrační foto
Krymský most přináší válku a musí být vyřazen z provozu, je přesvědčen ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury Reuters a serveru televize CNN to řekl ve videoprojevu k bezpečnostnímu fóru v americkém Aspenu. V noci na pondělí byl most spojující pevninské Rusko a anektovaný Krym vážně poškozen. Moskva z útoku obvinila Kyjev.

Krymský most přináší válku. Musí být vyřazen z provozu, řekl Zelenskyj

Státy mimo EU
Igor Girkin
Ruská tajná služba FSB požádala moskevský soud, aby uvalil vazbu na prominentního nacionalistu Igora Girkina, viní ho z podněcování k extremistické činnosti. Hrozí mu až pět let vězení, napsaly odpoledne agentury. Girkinova žena a jeho advokát dříve informovali o jeho zadržení. Bývalý důstojník tajné služby, který je znám také jako Igor Strelkov, od jara 2014 velel milicím proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny. Tento stoupenec války proti Ukrajině poslední dobou stále ostřeji kritizoval ruské vojenské velení i prezidenta Vladimira Putina.
11 fotografií

V Rusku zatkli bývalého důstojníka tajné služby Girkina. Kritizoval Putina

Svět
Zničené obytné domy na kyjevském předměstí, kde se v prvních dnech ruské invaze odehrály prudké boje, 24. února 2023, Hostomel, Ukrajina. Ilustrační snímek
Velký poprask se v uplynulých dnech strhl kolem facebookového profilu novinářky Markéty Kutilové. Ta na něm nejdříve zveřejnila postřehy ze své cesty do Kyjeva, a poté, co se pod nimi rozpoutaly velmi bouřlivé hádky, svůj profil dočasně deaktivovala. Podle dezinformátorů a politiků cílících na dezinformační scénu se stala obětí nátlaku. Novinářka ale svůj profil opět obnovila a situaci vysvětluje jinak.

Poprask kvůli facebooku. Markéta Kutilová: Můj příspěvek zneužila řada politiků

Česko
Arnošt Morávek s pomocníkem u jeepu.
Vracel jako celá řada poválečných repatriantů. Do rodného Československa ale Arnošt Morávek cestoval až z dalekého Tichomoří. Na Filipínách, kde ho znali jako Ernesta Moravka, bojoval po boku amerických vojáků proti Japoncům. Prošel si i peklem zajateckého tábora a kromě vysokého amerického civilního vyznamenání Medaile Svobody (Medal of Freedom) si přivezl také vůz značky Jeep.
12 fotografií

Slavný americký džíp jako tahač kurníků. Čech ho dostal za boj ve válce

Automagazín
Hrad Bouzov
Nejen hrad Bouzov, ale i devět přiléhajících pozemků zůstane českému státu. Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost České provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě (tzv. Německého řádu), který se domáhá navrácení majetku, který mu zabavili nacisté na začátku druhé světové války a pak jej konfiskoval československý stát jako nacistický majetek.
12 fotografií

Pozemky u Bouzova zůstávají státu, soud zamítl stížnost Německého řádu

Olomoucko
Připomínka slavné bitvy u Znojma. Před 214 lety Napoleon málem zničil Dobšice
Jsou situace a okamžiky, které jen tak mimochodem odkryjí události a osudy, které zůstávaly zapomenuty hluboko pod povrchem. Bez nich by život plynul dál svým neměnným tempem. Tak tomu bylo i zde na předměstí města Znojma. Sice zde místní obyvatelé nacházeli při různých výkopových pracích drobné kosterní pozůstatky obětí veliké bitvy, která zde proběhla, ale odsun původního německého obyvatelstva v roce 1945 historickou paměť zcela zpřetrhal. A nebýt místních nadšenců ze znojemského klubu vojenské historie by možná připomínky kdysi slavné bitvy zmizely zcela.
75 fotografií

Připomínka slavné bitvy u Znojma. Před 214 lety Napoleon málem zničil Dobšice

Čtenář reportér