ŠTÍTEK: Venezuela

Utkání skupiny F mistrovství Evropy ve fotbale: Česko - Turecko, 26. června 2024, Hamburk, Německo. Tomáš Souček z Česka.
Na mistrovství Evropy získali jediný bod za remízu s Gruzií a domů odjeli už po skupinové fázi. Čeští fotbalisté teď za zpackané Euro sklízí hořké ovoce. V žebříčku Mezinárodní federace fotbalových asociací FIFA se propadli až na 47. místo. Celkově tedy zažili pád o 13 příček, přičemž napříč celým světem si nikdo tolik nepohoršil. Hůře na tom bylo Česko naposledy v dubnu 2019, kdy bylo ještě o místo horší.

Největší propad na světě. Češi po zpackaném Euru klesli v žebříčku o 13 míst

Zajímavosti z fotbalu
Beryl oslabil při přechodu přes mexický poloostrov Yucatán, nad teplými vodami Mexického zálivu však opět nabíral na síle.
Bouře Beryl v pondělních dopoledních hodinách SELČ přinese ničivé nárazy větru o síle hurikánu na jih amerického státu Texas a úřady by se měly snažit dokončit přípravy včetně evakuací pobřežních oblastí. Vyplývá to z nedělního varování amerického Národního střediska pro hurikány (NHC). Nyní tropická bouře Beryl si v uplynulých dnech v Karibiku vyžádala nejméně devět lidských životů. Než v pondělí udeří v Texasu, opět podle meteorologů posílí na úroveň hurikánu prvního stupně.

K Texasu míří hurikán Beryl. Úřady evakuují pobřeží

Svět
Michal Holobrádek.
Ve čtvrtek evropského času startuje v Mexiku první ze tří skupin Stage 1 mistrovství světa mužů. Český národní tým softbalistů už je na místě a postupně se aklimatizuje v horkém mexickém počasí. V prvním zápase nastoupí proti domácímu týmu, a to ve čtvrtek v 5.30 hodin ráno českého času. Vysílání českých zápasů bude možné sledovat živě na ČT sport a ČT sport Plus s českým komentářem. V dalších dnech pak nastoupí Austrálii, Filipínám, Dominikánské republice nebo Venezuele.

Čeští softbalisté rozehrají mistrovství světa. Čeká je mexické peklo!

Ostatní sporty
Opora reprezentace Veronika Pecková a trenér národního týmu Tomáš Kusý.
Významné sportovní výzvy mají před sebou české softbalové reprezentace. Muži rozehrají v Mexiku od 12. června mistrovství světa Stage 1, kde nastoupí proti Austrálii, Filipínám, Dominikánské republice nebo Venezuele. První dva týmy postoupí na světový šampionát Stage 2 v příštím roce. To ženy čeká přípravný turnaj v Kanadě a poté v září evropský šampionát v Nizozemsku. V tomto roce započnou přípravy na boj o olympiádu v roce 2028 v Los Angeles, kde se softbal vrátí opět do programu. Navíc za rok se v Praze uskuteční mistrovství Evropy žen.

Softbalisté před výzvami: Muže čeká mistrovství světa, ženy boj o olympiádu

Ostatní sporty
Hostem videopodcastu Byznys kafe byla zakladatelka Levandulového údolí Helena Neumannová
Voňavá bylina, kterou podle průzkumů miluje devadesát procent lidí. To je levandule, jejíž prapůvodní léčivou odrůdu v bio kvalitě pěstuje na Berounsku Helena Neumannová. Známá bylinkářka z této rostliny vyrábí řadu věcí, o které je velký zájem nejen v Česku, ale už i v Dubaji nebo Ománu. Jak se k pěstování levandule dostala, co je to naturopatie a jaké další unikátní projekty chystá? To a řadu dalších zajímavosti prozradila zakladatelka Levandulového údolí v dalším díle pořadu Byznys kafe.

Její doménou jsou bylinky. S levandulí podnikatelka dobývá dokonce i Dubaj

Byznys kafe
Festival Jeden svět - trailer
Příběh rodiny na útěku ze Severní koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne od 8. do 12. dubna v libereckém kině Varšava sedm filmových dokumentů o palčivých globálních tématech a boji za lidská práva. Do Liberce se výběr z nejnovějších mezinárodních i českých dokumentárních filmů vrací po roční pauze.
7 fotografií

/VIDEO/ Jeden svět v Liberci. Filmový festival se nastěhuje do kina Varšava

Volný čas
Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět v Rakovníku.
Program Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech nabízí městská knihovna a Filmový klub v Rakovníku poprvé. Akce se koná od úterý 2. dubna do čtvrtka 4. dubna ve velkém sále knihovny. Vedle projekcí představíme mnoho hostů, kteří budou s návštěvníky diskutovat o tématech filmů a komentovat otázky v oblasti lidských práv z celého světa. 

Filmový klub Městské knihovy Rakovník pořádá festival Jeden svět

Čtenář reportér
Venezuelský prezident Nicolás Maduro pohrozil anexí velké části Guyany. Ilustrační snímek
Americké velvyslanectví v jihoamerické Guyaně vydalo ve čtvrtek informaci o tom, že ještě ten den proběhne mezinárodní cvičení za účasti amerických a guyanských leteckých jednotek. Děje se tak v době, kdy roste napětí ve vztazích mezi bývalou britskou Guyanou a sousední Venezuelou. Její autoritářský prezident Nicolás Maduro pohrozil anexí velké části Guyany kvůli dlouhodobému hraničnímu sporu. 

Guyaně hrozí invaze z Venezuely. Zastaly se jí USA, podnikly letecké cvičení

Věda a technika
Nová posila FK Pardubice, Pablo Ortiz.
Nikdy nevíš, kam tě fotbalový vítr zavane. Tuhle otřepanou frázi si může opakovat kolumbijský stoper Pablo Ortiz. Před týdnem se vzpamatovával z vyřazení v Konferenční lize, když jeho Midtjylland vyřadila varšavská Legia. Možná také to uspíšilo jeho přesun do Pardubic, kde souhlasil s ročním hostováním. A zatímco jeho země dnes v noci přetlačila Venezuelu v kvalifikaci na mistrovství světa, on poprvé spal v novém působišti. Tedy, jestli zápas nesledoval…

Kolumbijec v srdci Evropy. Pardubice ulovily v Midtjyllandu centrbeka Ortize

FORTUNA:LIGA
Festival nového cirkusu Cirkulum, 7. června 2023, Ostrava. Areál Slezskoostravského hradu a podhradí.
V Ostravě ve středu odstartoval již 7. ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a pouličního divadla. Letos již podruhé se koná na Slezskoostravském hradě, a to nejen v hradním areálu, ale i v podhradí. Pro letošní ročník pořadatelé připravili několik novinek. Hlavní hvězdou je švýcarský cirkusový virtuóz David Dimitri s představením L´Homme Cirque. 
40 fotografií

OBRAZEM: Festival nového cirkusu v Ostravě odstartoval. Potrvá do neděle

Ostravsko
Spisovatel Josef Formánek
Kdo ještě neviděl dramatizaci Formánkova románu Mluviti pravdu, má šanci v sobotu 25. února od 19 hodin v Činoherním studiu (ČS) v Ústí nad Labem. Těšte se na pouť mexického českého německého Rakušana z Vídně přes Třebíč, Mauthausen, Znojmo, Valdice, Hamburk, Venezuelu do Ústí nad Labem a téměř zpět. Epopej dvacátého století o hodnotě lidského života.
47 fotografií

Činoherní studio láká na Mluviti pravdu, ve hře se představí i Formánek

Čtenář reportér
Jako ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová před několika lety poskytla rozhovor Deníku.
Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se rozvedla. Někdejší výrazná tvář ČSSD oznámila konec manželství s diplomatem a vysokým státním úředníkem Alešem Chmelařem na svém Instagramu. K fotografii, na níž je se skleničkou v ruce, napsala: „Tak na novou životní etapu,“ a přidala hashtag #finallydivorced, tedy „konečně rozvedená“. Manželství trvalo asi osm let. Pár má syna Gustava, který nyní chodí do druhé třídy.
10 fotografií

Bývalá hvězda ČSSD Jana „Venezuela“ Maláčová se rozvedla. Už má nabídky na rande

Společnost
Levicový kandidát Luiz Inácio Lula da Silva při projevu ke svým příznivcům Sao Paulu po prvním kole brazilských prezidentských voleb, 2. října 2022
V prvním kole prezidentských voleb v Brazílii zvítězil v neděli podle očekávání levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva, v rozporu s průzkumy ale nezískal tak velký náskok před druhým v pořadí, nynějším krajně pravicovým prezidentem Jairem Bolsonarem. Nedostal ani přes 50 procent hlasů, jak ukazovaly některé průzkumy. Tito dva kandidáti se tedy utkají 30. října ve druhém kole. Bolsonarova strana slavila v neděli triumf v parlamentních volbách, v dolní komoře bude nejsilnější formací.

První kolo prezidentských voleb v Brazílii ovládl Lula. Čeká ho boj s Bolsonarem

Svět
Jan Dungel: Příroda v ilustraci
Výstavní cyklus Příroda v ilustraci probíhá v Národním zemědělském muzeu Ohrada už od roku 2004. Představuje tvorbu našich předních ilustrátorů knih o přírodě včetně vědecké ilustrace z oboru biologie. Letošní ročník je věnován malíři, ilustrátorovi, přírodovědci a cestovateli Janu Dungelovi. Výstava začíná 1. srpna a ke zhlédnutí bude do 31. října tohoto roku.  
19 fotografií

Výstava v Ohradě: Tropické deště Amazonie, Jižní Amerika, močály i pralesy And

Čtenář reportér
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/24. OTÁZKA/ Seriál Deníku 100 otázek a odpovědí přináší vysvětlení dalšího dotazu. V dalším díle na čtenáře čeká odpověď na otázku: Může blesk dvakrát uhodit na stejné místo, a o jaká místa případně typicky jde?

Může blesk uhodit dvakrát do stejného místa?

Věda