ŠTÍTEK: veřejnost

Ministr kultury Lubomír Zaorálek
Namísto budování vládní čtvrti by chtěl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) otevřít jím spravovaný úřad veřejnosti. Idea vládní čtvrti, s níž přišel premiér Andrej Babiš (ANO), je podle něj nepromyšlená a není pravda, že by byla pro stát výhodná. Peníze nyní podle Zaorálka stát potřebuje jinde. V rozhovoru řekl, že mu vadí také způsob, jakým premiér s Prahou "handluje" a nevidí cestu, jak by se naplnily úředníky opuštěné, často památkově chráněné objekty.
28 fotografií

Je to věc, která mě začala zlobit, říká o plánech na vládní čtvrť Zaorálek

Praha
Čtenář reportér: Ochotníci v Nučicích pořádají festival
Ochotnický spolek Žumpa uspořádá dvoudenní přehlídku ochotnického divadla Nučický Kahan. Letos 11. a 12. října proběhne již šestý ročník a program je rozdělen do čtyř částí. Páteční dopolední představení pro školy a veřejnost, večerní zahájení, o které se postará legendární operní komedie Zmrazovač od Kočovného divadla Ad Hoc, sobotní dopoledne věnované dětem a sobotní odpoledne a večer pro dospělé.
3 fotografie

Ochotníci v Nučicích uspořádají dvoudenní festival

Čtenář reportér
Čtenář reportér: Ochotníci v Nučicích pořádají festival
Ochotnický spolek ŽUMPA pořádá dvoudenní přehlídku ochotnického divadla Nučický Kahan. Letos 11. a 12. října proběhne již 6. ročník a program je rozdělen do čtyř částí. Páteční dopolední představení pro školy a veřejnost, večerní zahájení, o které se postará legendární operní komedie Zmrazovač od Kočovného divadla Ad Hoc, sobotní dopoledne věnované dětem a sobotní odpoledne a večer pro dospělé
3 fotografie

Ochotníci v Nučicích pořádají festival

Čtenář reportér
Ministr školství Robert Plaga
/ROZHOVOR/ Inspirativní kavárna, respektované setkávání učitelů a široké veřejnosti v rámci projektu MAP II na Nymbursku nad tématy z oblasti školství a vzdělávání, zahájila nový školní rok ve velkém stylu. Do křesla pro hosta totiž usadila samotného ministra školství, mládeže a tělovýchovy. Příležitost diskutovat s Robertem Plagou si nenechali utéct jak ředitelé škol, tak učitelé, zřizovatelé škol či rodiče.

V Inspirativní kavárně se inspiroval i ministr

Nymbursko
Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež se otevře veřejnosti
NZDM Klub I.P. je registrovaná sociální služba, která již dvanáctým rokem pomáhá dětem a mladým lidem v nepříznivé životní situaci. V rámci celorepublikového Týdne nízkoprahových klubů, organizovaného Českou asociací streetwork, pořádají pracovníci Klubu I.P. Den otevřených dveří spojený s výstavou fotografií „První rok v novém Klubu I.P.“ se koná v pátek 27. Září od 12 do 17 hodin.  Vstup je zdarma.

Tip na 27. září: Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež se otevře veřejnosti

Volný čas
Krásné, slunečné počasí přilákalo do areálu nižborské sklárny Rückl dvě tisícovky návštěvníků.
Krásné, slunečné počasí přilákalo do areálu nižborské sklárny Rückl v sobotu 21. září dvě tisícovky návštěvníků na den otevřených dveří. Na příchozí, které tvořily celé rodiny, čekal velice pestrý a zábavně hravý program. Kdo měl zájem, mohl si prohlédnout v rámci exkurze s odborným výkladem provozy sklárny.
110 fotografií

OBRAZEM: Nižborská sklárna se zpřístupnila veřejnosti

Berounsko
Nízkoprahový klub Bedna v Příbrami se opět otevře veřejnosti v rámci osmého ročníku Bednění.
Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Bedna v Příbrami uspořádá ve čtvrtek 26. září od 14 hodin už osmý ročník kulturně zábavné akce Bednění. Na něm se představí veřejnosti se svými dovednostmi děti a mládež, které Bednu navštěvují. Stejně jako každý rok, tak i letos ožije sídliště Křižák hudbou, tancem a zajímavými workshopy.

Příbramské sídliště zažije další ročník Bednění

Volný čas
Obraz Františka Kupky Plochy příčné II. je vystaven na zámku v Opočně
Desítky lidí se dnes zúčastnily zahájení výstavy obrazu Františka Kupky Plochy příčné II v areálu zámku v Opočně. K vidění bude pouhé dva dny, poté se vrátí do soukromé sbírky. v květnu byl obraz vydražen za 78 milionů korun, a stal se tak novým rekordmanem českých aukcí. V budoucnu by jej ale veřejnost mohla mít možnost spatřit, řekl ČTK Milan Dospěl z galerie Kodl, která dílo dražila a pomáhala s jeho vystavením v Kupkově rodišti.
7 fotografií

Jedinečná příležitost. Na zámku Opočno je vystaven nejdražší Kupkův obraz

Cestujeme
Plavecký stadion v Českých Budějovicích.
Otevření českobudějovického plaveckého stadionu se pro veřejnost opět posouvá. Původně měl být krytý bazén po rekonstrukci sprch otevřený veřejnosti 23. září, tedy v pondělí. Lidé si zaplavou ale až v pátek 27. září.

Otevření bazénu se opět zpozdí

Českobudějovicko
Ilustrační foto.
Ve třetím patře ústřední knihovny v ulici 28. října (u Sýkorova mostu) v Moravské Ostravě bude v pátek 20. září ve 14 hodin (akce pro veřejnost od 15 do 16 hodin) za účasti amerického velvyslance Stephena B. Kinga, primátora Ostravy Tomáše Macury a hejtmana Moravskoslezského kraje Iva Vondráka slavnostně otevřena pobočka Amerického centra (American Corner Ostrava).

Tip na pátek 20. září: Otevření pobočky Amerického centra v Ostravě

Volný čas