ŠTÍTEK: veřejnost

Uhlárka představila roboty. Foto: archiv školy
Střední škola technická Znojmo v Uhelné ulici, neboli Uhlárka, se představila veřejnosti na nedávné burze středních škol a to v novém stylu. Ve své široké nabídce technických oborů totiž momentálně nejvíce rezonuje maturitní obor elektrotechnika, který studentům přináší do výuky moderní technologie.
5 fotografií

Uhlárka láká na roboty

Čtenář reportér
Sklářský skanzen Huť Jakub Tasice.
Tasice - Na Tradiční svatomartinské posvícení a hlavně na prohlídku dílen zvala v sobotu 9. listopadu legendární sklářská huť Jakub v Tasicích v místní části Bělé na Ledečsku. Jedna z nejstarších skláren nejen na Vysočině, ale i v celé České republice, se tak opět otevřela veřejnosti. Sklárna Huť Jakub Tasice je Národní kulturní památka České republiky. Jedná se o originální historický objekt, který je přístupný jako výjimečně zachovalý sklářský skanzen.
16 fotografií

OBRAZEM: Unikátní sklárnu Jakuba skláře otevřeli veřejnosti

Havlíčkobrodsko
Den otevřených dveří v rychnovském Orionu
Den otevřených dveří se uskuteční 12. listopadu od 9 do 16 hodin v Centru Orion v Rychnově nad Kněžnou - Dlouhé Vsi. Zkuste spolu s klienty nahlédnout do jejich světa a vyzkoušejte si různé terapie a pomůcky. Můžete se zde dozvědět více o centru, které svými službami podporuje rodiny s handicapem už přes dvacet let.

Orion v úterý otevře dveře veřejnosti

Rychnovsko
Barevný happening o svobodě u Dolu Jindřich.
Svoboda, ta je k nezaplacení!!! Takové graffiti vzniká od včerejška na oplocení u někdejšího Dolu Jindřich v Nádražní ulici v centru Ostravy.

Veřejnost sprejuje o svobodě

Ostravsko
Stávkující trutnovští učitelé ZŠ V Domcích a ZŠ Komenského se sešli na mítinku, na kterém diskutovali o situaci ve školství.
Do středeční stávky učitelů se přidali pedagogové trutnovských základních škol V Domcích a ZŠ Komenského. Sešli se na společném mítinku, na kterém diskutovali o situaci ve školství. Nelíbí se jim skutečnost, jak vládní představitelé zavádějícím způsobem informují veřejnost o výši platů učitelů. "Platy pedagogů jsou v České republice momentálně ve výši 64 procent platu vysokoškoláka, což je nejméně ze států OECD a EU. Rozhodně to však nejsou pouze naše platy, kvůli kterým jdeme do stávky," zaznělo mimo jiné od nich.

Trutnovští učitelé stávkovali. Kvůli tomu, aby měl děti v budoucnu kdo učit

Krkonoše
Stávka učitelů ve středu 6. listopadu 2019.
Ve středu se uskutečnila stávka učitelů za vyšší růst mezd, ke které se připojila zhruba polovina českých mateřských, základních či středních škol. Na Rakovnicku z větších škol stávkovali například učitelé 3. základní školy Rakovník, ZŠ Mutějovice, ISŠ Rakovník, ale také někteří pedagogové novostrašecké základní školy J. A. Komenského či ZŠ Lubná, kde byla výuka omezena. Některé školy, jako 1. a 2. ZŠ Rakovník, či čistecká škola se ke stávce připojily pouze formálně a středeční výuka nijak omezena nebyla.
11 fotografií

Stávka učitelů vyvolává u pedagogů i široké veřejnosti rozporuplné reakce

Rakovnicko
Ilustrační foto.
Fotografická soutěž Kladenský krasohled 2019, kterou letos na jaře vyhlásilo město Kladno, jde do finále. Porota vybrala 20 finalistů, ze kterých veřejnost vybere vítěze. Celkem se zapojilo 63 obyvatel Kladna, kteří na radnici poslali 273 fotografií na téma Kladno. V uplynulých dnech skončil příjem snímků a lidé sami mohou až do 15.listopadu vybírat vítěze Ceny veřejnosti.

První ročník fotografické soutěže Kladenský krasohled vrcholí

Kladensko
Provizorní toalety s hygienickým zázemím u Vlašského dvora v Kutné Hoře.
Veřejné záchodky v Pacákových sadech, jejichž neodmyslitelnou součástí je replika zelené žáby s fontánou, by se měly brzy otevřít veřejnosti. Podle vyjádření starosty Kutné Hory Josefa Viktory (ANO 2011) by se tak mělo stát nejpozději do poloviny listopadu.

Záchodky 'u žáby' v Pacákových sadech se brzy otevřou

Kutnohorsko
Výstava přibližuje pravěk a středověk Krásné Hory a okolí.
Nová expozice, realizovaná ve spolupráci Hornického muzea Příbram a města Krásná Hora nad Vltavou, je pro veřejnost otevřena od září letošního roku. Nachází se v patře budovy městského úřadu. Nabízí základní přehled o vývoji pravěkého a výběrově i středověkého osídlení Krásné Hory a širšího okolí.

Pravěk až středověk Krásnohorska z pohledu archeologie

Volný čas
Opravený domažlický plavecký bazén, ve kterém se zatím učí jen školáci.
Téměř třísetmilionovou renovaci plaveckého bazénu v Domažlicích si budou moct brzy prohlédnout i obyvatelé města. Areál své dveře slavnostně otevře veřejnosti 26. listopadu od 13:00.

Bazén brzy otevře dveře veřejnosti

Domažlicko
Z pocty tradicím republiky na hradě Křivoklát.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Den vzniku samostatného československého státu si v pondělí 28. října připomněli lidé napříč celou republikou. Jinak tomu nebylo ani na hradě Křivoklát, kde se konala akce s názvem Pocta tradicím první republiky. Veřejnost díky ní mohla vzdát hold jak samotnému státu, tak i hlavním strůjcům založení Československa – T. G. Masarykovi a Edvardu Benešovi.
48 fotografií

Sváteční pondělí na Křivoklátě patřilo první republice

Rakovnicko
Z pocty tradicím republiky na hradě Křivoklát.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Den vzniku samostatného československého státu si v pondělí 28. října připomněli lidé napříč celou republikou. Jinak tomu nebylo ani na hradě Křivoklát, kde se konala akce s názvem Pocta tradicím první republiky. Veřejnost díky ní mohla vzdát hold jak samotnému státu, tak i hlavním strůjcům založení Československa – T. G. Masarykovi a Edvardu Benešovi.
48 fotografií

Sváteční pondělí na Křivoklátě patřilo první republice

Kladensko
Vánoční pokoje vznikají díky příspěvkům široké veřejnosti, stejné to bylo i u šestého z nich na rehabilitačním oddělení.
Jihlava – Pacientům již slouží opravené zázemí na rehabilitačním oddělení Nemocnice Jihlava. Na rekonstrukci se skládala veřejnost během loňských vánočních svátků, společnými silami se podařilo vybrat přesně 129 tisíc korun.

Jihlavská nemocnice má šestý vánoční pokoj

Jihlavsko
Sázení stromů v Sokolovské ulici.
Primátor Zdeněk Hřib a jeho náměstek Petr Hlubuček se ve středu zúčastnili sázení stromů v Sokolovské ulici. V rámci Sázecího dne organizovaného odborem ochrany prostředí pražského magistrátu bylo vysazeno celkem třináct stromů, z toho dvanáct jerlínů japonských a jeden dřezovec trojtrnný. Dalších Sázecí dny, do kterých se bude moci zapojit i veřejnost, se uskuteční ve čtyřech listopadových termínech.
18 fotografií

Sázecí den přinesl na Sokolovskou ulici dalších 13 stromů

Praha
Radek Banga
V sobotu 26. října 2019 proběhne v Domě kultury v Ústí nad Labem již XII. ročník soutěžní přehlídky dětských tanečních a hudebních souborů z Ústeckého kraje - ROTAHUFEST. Pořádá ho Oblastní charita Ústí nad Labem, aby veřejnosti ukázala, jak se umí bavit děti a mládež z nízkoprahových zařízení a těmto dětem umožnila předvést své umění veřejnosti.

Romské děti roztančí ústecký kulturák, přijede Radek Banga

Čtenář reportér