ŠTÍTEK: veřejnost

Ilustrační foto.
25 jednotek a 25 sborů dobrovolných hasičů z celé České republiky se účastní 9. ročníku ankety Dobrovolní hasiči roku, ve kterém bude moci veřejnost až do 20. října hlasovat o nejlepším zásahu a činnosti roku 2019.

Podpořte hasiče v anketě

Chrudimsko
Ministr dopravy Vladimír Kremlík (uprostřed) se přišel rozloučit 11. října 2019 do Velkého sálu paláce Žofín v Praze s Karlem Gottem.
Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes označil za nepřijatelné, že ministr dopravy Vladimír Kremík (za ANO) využil služební ministerský vůz k předběhnutí fronty na Žofíně, kde se veřejnost loučí se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Informoval o tom server iDNES.cz. Kremlík podle něj má pozvání na sobotní zádušní mši ve svatovítské katedrále. Kremlík se na twitteru omluvil a uvedl, že chtěl vyjádřit zpěvákovi úctu.
51 fotografií

Kremlík na veřejné Gottově pietě předběhl frontu. Naštval Babiše

Česko
Katedrála sv. Víta na Pražském hradě.
Před týdnem zesnulý zpěvák Karel Gott patřil  k nejvýznamnějším osobnostem Česka. Vyhlášení státního smutku na uctění jeho památky i výběr katedrály svatého Víta na Pražském hradě pro místo posledního rozloučení s ním proto plně odpovídají jeho významu pro zdejší společnost. Je o tom přesvědčen Miroslav Sklenář, přední odborník na státní ceremoniály a někdejší dlouholetý šéf protokolu na Pražském hradě v dobách, kdy v něm úřadovali prezidenti Václav Havel a Václav Klaus.
23 fotografií

Veřejnost Gottem žije. Velkolepé rozloučení v katedrále si zaslouží, říká znalec

Česko
V současnosti se už na Monínci zasněžuje.
Lyžařský areál Monínec na pomezí Táborska a Příbramska už brzy přivítá první lyžaře. Sezona pro veřejnost tam odstartuje již v sobotu 16. listopadu. Dříve však bude tamní sjezdovka patřit dětem a jejich snowboardové sérii Burton Young Punks.
3 fotografie

Monínec už se připravuje na zimní sezonu

Táborsko
První veřejná toaleta v Sedlčanech, kde se platí pomocí mobilu.
/FOTOGALERIE/ Vedení města se rozhodlo jít s dobou a vedle mobilní aplikace, s jejíž pomocí lze v Sedlčanech platit za parkování pomocí SMS, nyní přichází s novinkou v podobě takzvaného chytrého WC. Veřejnost ho najde poblíž sportovního hřiště za gymnáziem v lokalitě zvaná Mrskošovna. U hřiště tak může veřejnost při sportování nebo i odpočinku využít jak lavičky, tak moderní WC, za které se platí 10 korun, pomocí SMS nebo QR kódu.
3 fotografie

Sedlčany mají první chytrou toaletu

Příbramsko
Příprava na novou sezonu na Monínci.
Chladné noci dávají tušit, že se už brzy o slovo přihlásí zimní sporty. Areál Monínec, který v současnosti leží na Příbramsku, byl ještě nedávno střediskem na jihu Benešovska, je tím, kde se i v rámci blízkého okolí dá plnohodnotně lyžovat. Sezona pro veřejnost tam odstartuje již v sobotu 16. listopadu. Dříve však bude tamní sjezdovka patřit dětem a jejich snowboardové sérii Burton Young Punks.
3 fotografie

Na Monínci se už připravují na novou lyžařskou sezonu

Příbramsko
Příprava na novou sezonu na Monínci.
/FOTOGALERIE/ Chladné noci dávají tušit, že se už brzy o slovo přihlásí zimní sporty. Areál Monínec, který v současnosti leží na Příbramsku, byl ještě nedávno střediskem na jihu Benešovska, je tím, kde se i v rámci blízkého okolí dá plnohodnotně lyžovat. Sezona pro veřejnost tam odstartuje již v sobotu 16. listopadu. Dříve však bude tamní sjezdovka patřit dětem a jejich snowboardové sérii Burton Young Punks.
3 fotografie

Na Monínci se už připravují na novou lyžařskou sezonu

Z okolí
Restaurovaný mariánský sloup na náměstí v Poličce vyhrál v celorepublikovém internetovém hlasování veřejnosti o nejlépe zachráněnou památku. Cena, kterou uděluje Národní památkový ústav, zároveň poprvé v historii míří do Pardubického kraje.

Cena za obnovu morového sloupu patří Poličce

Svitavsko
Myslivci v Hlízově oslaví 60. výročí založení spolku Mír.
Myslivecké sdružení Mír působící v revírech Hlízovska, Novodvorska a okolí Malína si v sobotu 5. října připomene 60 let od jeho založení. Členové spolku tak pro veřejnost připravují oslavu. V Kulturním domě v Hlízově zavoní guláše i další zvěřinové speciality, zahraje živá hudba a v poledním programu u příležitosti vernisáže výstavy vyznamenají členy za dlouholetou činnost i přínos myslivosti

Oslavy myslivců v Hlízově nabídnou zvěřinové speciality i ukázky dravců

Volný čas
Myslivci v Hlízově oslaví 60. výročí založení spolku Mír.
Myslivecké sdružení Mír působící v revírech Hlízovska, Novodvorska a okolí Malína si v sobotu 5. října připomene 60 let od jeho založení. Členové spolku tak pro veřejnost připravují oslavu. V Kulturním domě v Hlízově zavoní guláše i další zvěřinové speciality, zahraje živá hudba a v poledním programu u příležitosti vernisáže výstavy vyznamenají členy za dlouholetou činnost i přínos myslivosti. 

Tip Deníku: Myslivců v Hlízově nabídnou zvěřinové speciality i ukázky dravců

Kutnohorsko
Nejvyšší budovu v Česku s názvem Top Tower (na vizualizaci) chce postavit developerská společnost Trigema v Nových Butovicích v Praze.
Ačkoliv po středě zahraniční média píší o úmrtí zpěváka Karla Gotta, americká CNN si ještě na konci září všimla projektu Top Tower developerské společnosti Trigema v pražských Nových Butovicích v Praze. Budova se má se 135 metry stát nejvyšší budovou v Česku. Návrh, na němž se podílel i sochař a známý umělec-provokatér David Černý, však vzbudil u veřejnosti rozpaky.
11 fotografií

CNN o projektu nejvyšší budovy: Ropný tanker šlape na paty „obří spermii“

Podnikání
Z vyhlášení Ceny hejtmanky 2018.
/FOTOGALERIE/ Prozatím 12 nominací na Cenu hejtmanky Středočeského kraje 2019 shromáždil krajský úřad. Deníku to ve středu řekla Helena Frintová z kanceláře hejtmanky. Jejich počet ale ještě může narůstat. Další kandidáty na ocenění z řad lidí, kteří nezištně dělají něco pro druhé nebo vykonali něco mimořádného, ještě veřejnost může nominovat do konce října pomocí elektronického formuláře na krajském webu.
45 fotografií

Nominovat kandidáty na cenu hejtmanky lze do konce měsíce

Z okolí
Ilustrační foto
Pití alkoholu na veřejnosti se ve čtvrtek 26. září nevyplatilo mezinárodně hledanému cizinci. Hlučným chováním na sebe totiž spolu se svým společníkem upoutal pozornost kolemjdoucích, kteří jejich počínání ohlásili městským strážníkům, a ti se krátce před šestou hodinou večer vydali výtržníky umravnit.

Strážníkům se podařilo zadržet hledaného muže

Boleslavsko
Sportrelax Holešov
Sportrelax Holešov nabízí nejenom plavání pro děti i dospělé, ale i cvičení v posilovně, hřiště na squash, lekce indoorcycklingu, saunu, solária, masáže a vířivku.

Plavání pro veřejnost v Holešově

Sport
Vítězka Lidmila Pekařová
Seniorkou roku 2019 se stala klinická psycholožka a uznávaná odbornice v problematice výchovy dětí a mládeže Lidmila Pekařová z Pardubic. Rozhodla o tom porota sedmého ročníku ceny, kterou na základě nominací veřejnosti uděluje projekt SenSen Nadace Charty 77. "Porota ocenila její neutuchající edukační činnost, kdy i v 76 letech pořádá semináře, na kterých se zasazuje o zdravý vývoj osobnosti od nejmenších dětí a široké veřejnosti dává návod, jak žít a nezbláznit se," říká Alexandra Aschermannová, předsedkyně poroty Ceny Senior roku.
12 fotografií

Seniorkou roku je psycholožka Pekařová, do Zlaté síně byl uveden chirurg Pafko

Česko