ŠTÍTEK: veřejnost

Plán rozvoje sportu. Ilustrační foto
Kroměřížští radní připravují strategický dokument, který by měl představit plán na sportovní život ve městě. Dokument se bude týkat rozvoje podmínek jak pro organizovaný sport, tak pro neorganizované aktivity obyvatel. Bude pokrývat časové období do roku 2025. Do plánování se může zapojit i široká veřejnost.

Kroměříž připravuje plán rozvoje sportu

Kroměřížsko
Basketbalisté Nymburka Vojtěch Hruban (vpravo) a Petr Benda si zahrají All Star Game.
Kladno – Nejslavnější kladenský basketbalový odchovanec současnosti Vojtěch Hruban patří mezi opory Nymburka i reprezentace. Té reprezentace, s níž senzačně došel do další fáze MS v Číně. Před časem si našel  tenhle skvělý borec chvíli i pro Kladenský deník.

I Kladno má svého basketbalového hrdinu, Vojtu Hrubana!

Ostatní sporty
Kostel sv. Víta v Jemnici.
Třebíčsko - Druhý zářijový týden se pravidelně v České republice konají Dny evropského dědictví. Jde o jedinečnou příležitost pro návštěvníky. Mohou navštívit památky, které nejsou běžně přístupné. Cílem akce je zpřístupnit nejširší veřejnosti nejzajímavější památky všech druhů, jako architektonické, archeologické, sakrální, technické, dále také muzea, galerie a knihovny i další prostory.

Dny evropského dědictví otevírají dveře památek na Třebíčsku

Volný čas
Den dopravní policie na Husově náměstí v Rakovníku.
/FOTOGALERIE/ Husovo náměstí v Rakovníku se ve středečním slunném dopoledni zaplnilo služebními i civilními vozy dopravních policistů, nechyběl ani policejní motocykl nebo moderní radary. Uskutečnil se zde totiž již potřetí Den dopravní policie, kdy dopravní policisté přibližují nejen techniku, se kterou v terénu pracují, ale také jejich každodenní činnost.
28 fotografií

Den dopravní policie zaujal děti i širokou veřejnost

Rakovnicko
Cyklovýlet. Ilustrační foto.
Již 8. ročník obnovené cyklistické akce AUDAX pořádají bohumínští cykloturisté v neděli 8. září od 9 hodin na sedmikilometrovém okruhu Dolní Lutyně – Skřečoň.

AUDAX 2019, cyklozávod pro veřejnost

Sport
Kupka se vrátí do Opočna.
Kulturní událostí roku bude návrat světoznámého malíře Františka Kupky do rodného Opočna, tedy originálu jeho nejdražšího obrazu Plochy příčné II, který na půlstoletí zmizel z očí veřejnosti. Letos byl vydražen za rekordních 78 milionů korun včetně aukční přirážky. K vidění bude 21. a 22. září ve výstavní síni na prvním zámeckém nádvoří. Královéhradecký kraj ve spolupráci s městem Opočnem připravil tuto událost k 148. výročí narození Františka Kupky a k významnému životnímu jubileu mecenášky umění Medy Mládkové.

Kupka se vrátí do Opočna

Z okolí
Unikátní zákrok se podařil lékařům z Fakultní nemocnice Brno.
Obrovskou vlnu solidarity mezi kolegy a lidmi v celé republice vyvolal velice smutný příběh třebíčského policisty, kynologa Vojtěcha Votavy. Před několika měsíci se dostal do nelehké životní situace, kdy ho potkal velmi krutý osud. S jeho příběhem se začátkem července prostřednictvím sdělovacích prostředků seznámila široká veřejnost. Ani další dny, týdny a roky ale nebudu pro Vojtu nijak jednoduché.
14 fotografií

Dcerku získal, manželku ztratil. Příběh mrtvé rodičky vyvolal vlnu solidarity

Zdraví
Přednáška, ilustrační foto
Na rizika zadlužování, jak se chovat ve finančně obtížné situaci a také jak se dluhům vyhýbat, na to je zaměřena přednáška pro širokou veřejnost, kterou pořádá bruntálská obecně prospěšná společnost Help-in.  

Přednáška má pomoci bránit se dluhům

Volný čas
Ilustrační foto.
Vysočina - V celém kraji se s končícími prázdninami postupně probouzí i zimní stadiony a různá sportovní zákoutí, kde široká veřejnost může bruslit. V každém z následujích měst začínají v jiný termín, kromě Jihlavy, kde fungují i přes rok, a každé se snaží nabízet alespoň trochu různorodé služby.

Na Vysočině se rozbíhají veřejná bruslení

Z okolí
Podpořit přes takzvaný Startovač (portál startovac.cz).
Počítky /VIDEO/ - Vytvořit domovy pro brouky, ještěrky, ptáky a netopýry v přírodní učebně u Nového Města na Moravě plánuje Sdružení Krajina se sídlem v Počítkách. Veřejnost záměr může podpořit přes takzvaný startovač (portál startovač.cz). Drobné či větší příspěvky mohou příznivci ochrany přírody posílat přes portál startovač.cz, kde najdou výzvu pod názvem Pro šťastnější děti, žáby a brouky.

Sdružení Krajina žádá o podporu prostřednictvím startovače

Žďársko
Zvířetice seznámí veřejnost s netopýry
Zřícenina Zvířetice nabídne v sobotu 7. září už podruhé neobyčejnou podívanou. Po třech letech se tu totiž opět koná Mezinárodní noc pro netopýry. „Jedná se o putovní akci, která zároveň slouží k monitorování netopýrů. Zkoumá se, kolik netopýrů na daném místě žije a o jaké druhy jde,“ vysvětluje organizátorka Martina Vlčková. O samotný odchyt se postará Dan Horáček z České společnosti pro ochranu netopýrů se svými pomocníky.

Zvířetice seznámí veřejnost s netopýry

Volný čas
Vlaky testují na Kolínsku. Už téměř šedesát let.
Když kupujete například automobil, je běžné vzít ho na testovací projížďku. Pokud ale chcete otestovat vlak, je situace trochu komplikovanější. Potřebujete k tomu uzavřenou trať, tedy testovací okruh. A jeden takový je ve středních Čechách, u Velimi na Kolínsku. Samotný okruh je tak trochu zahalený tajemstvím. Ne takovým, jako proslulá americká Oblast 51, ale fakt je, že není přístupný veřejnosti. Pokud jste nadšenci do železnice a rádi byste se podívali, jak se testují nové vlaky pozor! Mohli byste narazit…
19 fotografií

U Velimi testují vlaky pro Česko i celou Evropu. Veřejnosti je okruh zapovězen

Ekonomika
Kuchařská soutěž, ilustrační foto
Vysočina – Krajští radní řešili blížící se kuchařskou soutěž, která proběhne na podzim v Jihlavě. Smlouvu o partnerství a spolupráci s asociací Trophée Mille doporučují zastupitelům schválit.  

Kuchařská soutěž zůstane v Jihlavě

Jihlavsko
Jan Schneider.
Znakem nejen politické kultury je rozeznat, kdy a pro co nastal ten pravý čas. Co se týče výměny ministra kultury, nemělo k ní vůbec dojít. Ministru Staňkovi byly vyčítány nesmysly, třeba že nevěděl přesně, kolik procent státního rozpočtu činí rozpočet jeho resortu. Nebo že není třeštivým antikomunistou. Obecně to šéf sociálních demokratů shrnul jako „nezvládnutí komunikace s veřejností“.  

Glosa Jana Schneidera: Kdo poškodil Michala Šmardu

Komentáře
Vizualizace: Kryté sportoviště vznikne mezi školou a garážemi, má s ní být spojeno propojovacím krčkem.
Žďár nad Sázavou /FOTO, VIZUALIZACE/ – Nová tělocvična u žďárské průmyslové školy, kterou chce přespříští rok začít stavět Kraj Vysočina s finanční podporou Žďáru nad Sázavou, by výhledově mohla být hotová v roce 2022. Mimo zhruba třinácti stovek studentů průmyslovky a vedlejšího gymnázia ji mimo vyučování budou moci využívat i žďárské sportovní oddíly nebo veřejnost.
6 fotografií

Nová tělocvična u průmyslovky poslouží studentům i veřejnosti

Žďársko
Marcela Rýpalová.
/ROZHOVOR/ Už čtvrtým rokem bezplatně pomáhá nemocným i pečujícím Alzheimer poradna Vysočina, která funguje pro celý kraj. V prostorách Senior Pointu ve žďárské poliklinice poskytuje rady každou první středu v měsíci Marcela Rýpalová. Za tu dobu si již získala povědomí mezi veřejností. Poradit se přicházejí jak klienti, kteří mají dojem, že by s nimi nemuselo být všechno v pořádku, tak pacienti s již diagnostikovaným onemocněním anebo lidé pečující o nemocného.
6 fotografií

Nemoc starých? Alzheimer se objevuje i kolem padesátky, říká pracovnice poradny

Zdraví
Ilustrační foto.
Základní a mateřské školy v regionu se mohou s novým školním rokem těšit na pokračující podporu ze strany projektu Místní akční plán na Nymbursku II (MAP II). Jeho realizační tým vyráží znovu do terénu s plánem aktivit pro školy i veřejnost.

Děti mají být ve škole šťastné

Nymbursko
Stovky stromů v parku Budoucnost prošly odbornou péčí.
Havlíčkův Brod – Náročnou revitalizací prochází historický park Budoucnost v Havlíčkově Brodě. V současné době skončila první etapa. Podle havlíčkobrodského Okrašlovacího spolku Budoucnost byla, i přes různé diskuse na sociálních sítích, úspěšná a její autor Zdeněk Sendler si zaslouží poděkování. Okrašlovací spolek chystá spolu s architektem oficiální prohlídku parku, která je určená především pro veřejnost.

První etapa obnovy parku byla úspěšná, říká Okrašlovací spolek

Havlíčkobrodsko
Ilustrační foto.
Některé sokolovny na Kutnohorsku se v září otevřou veřejnosti. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program, který se nebude týkat pouze sportu. Tělocvičná jednota Sokol v Čáslavi se v sobotu 28. září připojí k celonárodní sokolské akce. „Účastníme se Noci sokoloven a také celoevropského večera sportu Be Active Night,“ uvedla za čáslavské sokoly Eva Jiříková.

Sokolové zapojí veřejnost do své činnosti

Kutnohorsko
Původně byly nádoby na použité tuky a oleje ve sběrném dvoře, nyní jsou v areálu Technických služeb Příbram, ale veřejnosti to stále nevyhovuje
Od poloviny července má město kontejnery na sběr použitých jedlých tuků a olejů, aby se jejich vyléváním do kanalizace neničila městská čistička odpadních vod. Nádoby byly umístěné v areálu sběrného dvora. To ale bylo podle reakcí pro většinu obyvatel poněkud z ruky. Došlo proto k přesunu kontejnerů do areálu Technických služeb Příbram u Dolejší Obory.

Kontejnery na oleje veřejnost vítá, ale nelíbí se jí jejich umístění

Příbramsko
Památník Karla Čapka na Strži nedaleko Staré Huti u Dobříše.
/FOTOGALERIE/ Nového ředitele či ředitelku jedné ze svých menších příspěvkových organizací hledá v současné době Středočeský kraj. Do středy 11. září se mohou hlásit zájemci o šéfovský post Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. V jeho čele nyní stojí Alice Seidlová, jejíž nástup na jaře vyvolal bouři nesouhlasu v řadách kulturní veřejnosti.
12 fotografií

Kraj hledá adepta pro obsazení horké židle šéfa Čapkova památníku

Příbramsko