ŠTÍTEK: voják

Ilustrační foto.
Žamberk - Unikátní vyprávění o cestě syna a vnuka po stopách vojáka Vládního vojska Protektorátu Čechy a Morava plukovníka Karla Škarky se uskuteční dnes v muzeu v Žamberku.

Heslem besedy je Čechoslovák

Orlicko
Rusko blokovalo průjezd Kerčským průlivem do Azovského moře.
Ukrajinci zadržení před týdnem při incidentu vojenských lodí Ruska a Ukrajiny v Kerčském průlivu byli obviněni z nezákonného překročení ruských hranic. Skupině čtyřiadvaceti zadržených hrozí šestileté vězení. V pondělí o tom informoval advokát jednoho z obviněných Nikolaj Polozov. Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka se také prudce zvýšil stav ruských vojsk podél hranic s Ukrajinou a na Ruskem anektovaném Krymu. V reakci na to Ukrajina povolá další jednotky na obranu. 
6 fotografií

Vojákům zadrženým u Krymu hrozí šest let vězení. Ukrajina posílí obranu

Svět
Rekonstrukce bitvy tří císařů na Slavkovském bojišti.
Vyškovsko, Brněnsko /TIPY NA VÍKEND/ - Píše se 2. prosinec 1805. Mezi Telnicemi a Tvarožnou probíhá urputný boj mezi vojáky tří armád. Francouzi v čele s císařem Napoleonem drtivě poráží ruské vojsko Alexandra I. a rakouské vojsko císaře Františka I. Přepisují se dějiny i mapa Evropy. Historické události si lidé připomínají i o 213 let později. A jako obvykle velkolepě u Tvarožné i ve Slavkově u Brna.
40 fotografií

Slavkov obsadí vojáci, Napoleona čeká střet s Rusy a Rakušany

Volný čas
Ministr vnitra Lubomír Metnar
Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) odmítl, že by se čeští vojáci v Afghánistánu podíleli na smrti zbitého afghánského vojáka Vahidulláha Chána, který byl ve vazbě pro podezření ze zabití českého vojenského psovoda Tomáše Procházky z minulého měsíce. O údajném vyšetřování českých a amerických vojáků informoval list New York Times (NYT). Metnar novinářům řekl, že vojáci na misích striktně dodržují humanitární mezinárodní právo. Stejně se vyjádřil i premiér Andrej Babiš, který v souvislosti se zprávou NYT hovořil o skandální dezinformaci.
105 fotografií

Ministr Metnar: Čeští vojáci se na smrti Afghánce nepodíleli

Česko
Ukrajinské námořnictvo. Ilustrační foto.
Ukrajinský parlament dnes schválil vyhlášení válečného stavu kvůli incidentu v Kerčském průlivu, kdy Rusko v neděli zajalo tři ukrajinská plavidla a zatkla 24 ukrajinských vojáků. Ruská pobřežní stráž v Azovském moři zahájila palbu na ukrajinský remorkér, do kterého následně úmyslně narazila. Zranila šest ukrajinských vojáků. Kvůli akci se dnes mimořádně sešla Rada bezpečnosti OSN.  
6 fotografií

Ukrajinský parlament vyhlásil válečný stav. Kvůli incidentu v Kerčském průlivu

Svět
Rusko blokovalo průjezd Kerčským průlivem do Azovského moře
Ukrajina obvinila Rusko, že střílelo na její lodě v Černém moři. Palba zasáhla jedno plavidlo. Při incidentu byli zraněni tři vojáci. Už ráno ukrajinské námořnictvo uvedlo, že loď ruské pohraničí stráže úmyslně narazila do jeho remorkéru. Rusové následně ukrajinské lodě zabavili. Ukrajinský prezident Petro Porošensko svolal válečný kabinet a obrátil se i na Radu bezpečnosti OSN. 
6 fotografií

Rusové stříleli na ukrajinský remorkér. Porošenko svolal válečný kabinet

Svět
Útok na čínský konzulát v pákistánském Karáčí
Trojice sebevražedných atentátníků v pátek napadla čínský konzulát v největším pákistánském městě Karáčí. K útoku, při němž zahynula dvojice policistů a dva civilisté, se přihlásili separatisté z Balúčistánské osvobozenecké armády, která usiluje o posílení práv Balúčů v Pákistánu. Čínští diplomaté jsou v bezpečí. K útoku došlo i na tržišti nedaleko města Péšávar u hranice s Afghánistánem, kde dosud neznámý útočník zabil nejméně 35 lidí.
5 fotografií

Rebelové zaútočili na čínský konzulát v Pákistánu. Zahynuli čtyři lidé

Svět
Památník na krnovském hřbitově připomíná padlé obou světových válek.
Několik výstřelů, které vypálil radikál Gavrilo Princip na následníka trůnu Františka Ferdinanada d'Este, vedlo Rakousko-Uhersko k vyhlášení války Srbsku. Velká války brzy přerostla v celosvětový konflikt. Čtyři roky poziční války si vyžádaly 10 milionů mrtvých, 20 milionů zraněných a na 8 milionů nezvěstných. Jména některých z nich připomínají památníky na Krnovsku.
7 fotografií

Památník v Úvalně připomíná oběti první světové války

Bruntálsko
Ilustrační foto.
Na předstíranou nabídku společného života by si měly dát pozor osamělé ženy, které rády zabrousí na sociálně sítě a hledají si partnera prostřednictvím internetu. Krajští policisté řeší případy rafinovaných podvodů, při nichž se pachatelé vydávali za vojáky, aby z žen vymámili nemalé finanční částky. Jednou z poškozených je i žena z Přerova.

Falešný voják obalamutil i ženu z Přerova, vylákal od ní 700 tisíc

Zločiny a soudy