ŠTÍTEK: voják

Turecké tanky, armáda, vojáci - ilustrační foto
Bílý dům v neděli potvrdil, že Turecko brzy podnikne vojenskou operaci na severu Sýrie. Tisková mluvčí Stephanie Grishamová uvedla, že americké jednotky ofenzivu nepodpoří a ani se jí nezúčastní a nebudou se již vyskytovat v bezprostřední blízkosti oblasti. Krátce po tomto oznámení se začaly americké jednotky ze severu Sýrie stahovat. Americký prezident Donald Trump na twitteru rozhodnutí Washingtonu zdůvodnil neochotou Evropy převzít tisíce zajatců z Islámského státu (IS), které střeží na syrském severu Kurdové.
12 fotografií

Turecko chystá invazi na sever Sýrie, potvrdil Bílý dům. USA stahují vojáky

Svět
Pietní akce k 78. výročí popravy armádního generála Josefa Bílého.
V úterý 1. října se v 17 hodin na píseckém vojenském hřbitově uskutečnila u pamětní desky arm. generála Josefa Bílého pietní vzpomínka. Členové Jednoty ČsOL Písek a 1. ETALONu, z.s., uspořádali tuto vzpomínku u příležitosti 78. výročí popravy tohoto vynikajícího vojáka, statečného vlastence, prvního velitele odbojové organizace Obrany národa. Pamětní deska byla na kapli na vojenském hřbitově umístěna v roce 2006 z iniciativy Vojensko - historické společnosti plk.
15 fotografií

Pietní akce k 78. výročí popravy armádního generála Josefa Bílého

Čtenář reportér
RUDOARMĚJEC. Socha ruského vojáka je v Přibyslavi čas od času někomu trnem v oku a tak volá po jejím svržení, ale socha je dodnes kulturní památkou.
Havlíčkobrodsko - Rudoarmějec patří do muzea. Věřím, že zvítězí zdravý rozum a pravda, tak vyzýval skoro přesně před deseti lety vedení města Přibyslav František Trdý a měl na mysli sochu ruského vojáka v parčíku na náměstí. Socha tam ale stojí dodnes. O celém případu psal několikrát i Havlíčkobrodský deník. Pomník rudoarmějců na havlíčkobrodském novém hřbitově nahradila Kaple modrého okna.  

Ruský voják stojí v Přibyslavi dál, v Brodě místo rudé hvězy svítí modré oko

Havlíčkobrodsko
Knihovna v Kostomlatech, v komunitním centru.
I kdybyste měli zavázané oči, poznáte, že jste vstoupili do knihovny. Vůni stránek knih srovnaných v regálech jako vojáci při prezidentské přehlídce umocňuje specifické aroma nového nábytku. Pravidelní čtenáři poslepu poznají dokonce i hlas, který je za dveřmi nové obecní knižnice přivítá. Už řadu let totiž ke knihám v Kostomlatech neodmyslitelně patří manželé Hana a Miroslav Bláhovi.
7 fotografií

FOTO: Kostomlaty mají novou knihovnu. Vznikla přestavbou bývalého kravína

Teplicko
Lipnice nad Sázavou je místo s neopakovatelným geniem loci.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Znáte místo, na kterém Jaroslav Hašek psal Osudy dobrého vojáka Švejka? A kde je středověký hrad, ve kterém dodnes straší duch krásné Kateřiny, kterou její manžel nechal zazdít do výklenku v hradní kapli za nevěru s Jindřichem z Dubé? A kde jsou v bývalých lomech vytesány reliéfy na paměť špiclování za bývalých totalitních režimů?
49 fotografií

Lipnice nad Sázavou je místo s neopakovatelným geniem loci

Z okolí
Dny NATO v Ostravě se strakonickými vojáky.
Uplynulý víkend se na XIX. Dnech NATO a X. Dnech Vzdušných sil Armády ČR na letišti Leoše Janáčka Ostrava prezentovali před 220 tisíci návštěvníky tradičně také příslušníci 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích. Své umění na nebi předvedl mistr světa v akrobatickém létání Martin Šonka na speciálu Extra 300 spolu s pilotem JAS-39C Gripen Ivo Kardošem, v sobotu zaujala také francouzská akrobatická skupina Patrouille de France.
16 fotografií

Strakoničtí vojáci se opět prezentovali na Dnech NATO v Mošnově

Strakonicko
Britský jaderný test Grapple 2, provedený 31. května 1957
Zkoušky jaderných zbraní a pokusné jaderné výbuchy nebyly v 50. letech minulého století jen záležitostí Spojených států a Sovětského svazu. Sérii jaderných testů s pumami, z nichž jedna měla stokrát větší účinnost než ty použité v Hirošimě a v Nagasaki, tehdy provedla i Velká Británie. Jadernému záření vystavila tisíce svých vojáků, jimž nyní slibuje odškodnění. 
14 fotografií

Silnější než Hirošima. Britové v 50. letech provedli největší jaderný test dějin

Věda a technika
Spojaři se po letech sešli v Litoměřicích
Rázovitá chodština z Domažlicka se mísila s libozvučnou bratislavštinou a mazlivá moravština střídala drsnou východoslovenštinu i ryzí češtinu v sobotu 7. září ve velkém sále litoměřického hotelu Koliba, kam přišlo víc než 200 bývalých vojáků a civilních pracovníků Vojenského útvaru 3524 z litoměřických kasáren Jiřího z Poděbrad, který byl zrušen v závěru roku 1996.

Spojaři se po letech sešli v Litoměřicích

Čtenář reportér
Vídeňská kronikářka Jiřina Šťastová se dlouhodobě zabývá historií.
Vídeň – Poutavý příběh válečného zajatce Františka Marka přepsala kronikářka z Vídně na Velkomeziříčsku Jiřina Šťastová. Přestože originál jeho deníku již neexistuje, zážitky přenesené do kroniky budou zachovány i pro příští generace. „Jde o zápisky vojáka, který musel v první světové válce narukovat, a pak se nechal vědomě zajmout. Popisuje své zážitky ze zajetí. František Marek byl sice rodákem z Oslavy, ale pak bydlel ve Vídni,“ řekla Jiřina Šťastová.
3 fotografie

Kronikářka z Vídně přepsala příběh válečného zajatce

Žďársko
Sovětsko-německá agrese do Polska
Máloco vystihlo situaci Poláků před 80 lety tak výstižně jako krátká úvodní scéna z filmu Katyň režiséra Andrzeje Wajdy. Na mostě se potkávají uprchlíci ze západní části Polska s dalšími prchajícími, kteří utíkají pro změnu z východu. Kam dál? "Na západ nemůžete, tam jsou Němci," křičí jedni. "Na východ taky ne, tam jsou Rusové," odpovídají druzí.
13 fotografií

Před 80 lety vpadli Sověti do Polska. Odstartovali tím krvavý teror

Svět
Mauzoleum rudoarmějců v Benešově po opravě před šesti roky. V současnosti objekt potřebuje další finanční injekci, a proto radnice nevyužívané zařízení plánuje strhnout. Prostor by má stát součástí parku s novou městskou obřadní síní.
/FOTOGALERIE/ V Praze v těchto dnech jitří emoce pomník maršála Koněva. I Benešov disponuje objektem, který by mohl mít podobné dopady. Je jím mauzoleum rudoarmějců. Stavba vyrostla po druhé světové válce, jako hold osvoboditelům. „Památce 54 vojákům Rudé armády, kteří zahynuli při osvobozování Benešova od fašistických okupantů. Vděční občané,“ stojí na plaketě u mauzolea.
7 fotografií

Z mauzolea rudoarmějců by měl zůstat pouze katafalk

Benešovsko
Sladit standardní operační postupy, zdokonalit se v boji se vzdušným protivníkem, ale i simulovat pozemní cíle pro předsunuté letecké návodčí. To vše bylo úkolem osmi desítek příslušníků 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic, kteří se do pátk
Sladit standardní operační postupy, zdokonalit se v boji se vzdušným protivníkem, ale i simulovat pozemní cíle pro předsunuté letecké návodčí. To vše bylo úkolem osmi desítek příslušníků 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic, kteří se do pátku 13. září ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice účastní taktického cvičení Red Dwarf.
7 fotografií

Strakoničtí vojáci bojovali se vzdušným nepřítelem

Strakonicko
Vojenské cvičení Ample Strike
Náměšť nad Oslavou - Hlavní letová část mezinárodního vojenského cvičení Ample Strike 2019 (AMSE19) je ve své polovině. Šestnáct týmů předsunutých leteckých návodčích dosud provedlo přes 220 úspěšných navedení na cíl za vzdušné podpory 24 letadel, na kterých piloti nalétali 140 hodin. Cvičení se účastní okolo 750 vojáků z šesti států včetně České republiky.  
20 fotografií

Vojenské cvičení Ample Strike 2019 je v polovině, B-52 létá z Británie

Třebíčsko