ŠTÍTEK: voják

Vojáci a policisté na místě, kde v pondělí vybuchl automobil.
Těla 15 lidí, z toho šesti dětí, byla dnes nalezena v domě na východním pobřeží Srí Lanky, o který přes noc bojovali vojáci s ozbrojenci napojenými na velikonoční útoky. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na policii. Razii v domě u města Sammanthurai na východním pobřeží vojáci zahájili v pátek, obležení začali střílet a odpálili tři nálože.
15 fotografií

Po krvavé razii na východě Srí Lanky zůstalo 15 mrtvých, z toho šest dětí

Svět
Srí Lanka po teroristických útocích.
/REPORTÁŽ OD ZPRAVODAJKY DENÍKU/ Ještě ráno vypadal výlet do Galle jako dobrý nápad. Snad nejkrásnější město na Srí Lance je zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO kvůli pevnosti, kterou zde vybudovali v polovině 17. století Holanďané. Dnes vstup za její hradby hlídají vojáci ozbrojení samopaly. Zatímco náš turistický autobus zůstává nepovšimnut, důkladné prohlídce neujdou motocyklisté, které zrovna míjíme.
13 fotografií

Mrazivé ticho. Srí Lanka se po útocích mění v zemi bez života

Svět
Legiovlak. Ilustrační fotografie.
Odňatý vavřín a čistý štít Metoděje Sedláčka. To je pozoruhodný příběh, který bude ve čtvrtek 25. dubna přednášet Martin Trubač v podkroví frenštátského muzea. Vstup na přednášku stojí 30 Kč, startuje se v 17 hodin.

TIP Deníku: Legionář, voják a sokol

Volný čas
Zástupci Sokola Znojmo a členové klubů vojenské a policejní historie v uniformách prvorepublikových vojáků, příslušníků finanční stráže, policie a četnictva, položili věnec k pamětní desce brigádního generála Jiřího Jaroše.
Znojmo /FOTOGALERIE/ - Zástupci Sokola Znojmo a členové klubů vojenské a policejní historie v uniformách prvorepublikových vojáků, příslušníků finanční stráže, policie a četnictva, položili věnec k pamětní desce brigádního generála Jiřího Jaroše.
4 fotografie

Vzdali hold generálu Jarošovi. V uniformách

Znojemsko
Nepřátelský cíl je následně ničen raketami z odpalovacího zařízení 2P25.
Čáslav /FOTOGALERIE/ - Příslušníci 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic se v těchto dnech na letecké základně v Čáslavi připravují na mezinárodní cvičení Tobruq Legacy 2019. Cvičení, jež bude unikátní hned z několika hledisek, se uskuteční v červnu v Polsku a zapojí se do něj jednotky pozemní protivzdušné obrany z téměř dvaceti členských států NATO.
10 fotografií

Na letecké základně v Čáslavi se vojáci připravují na cvičení v Polsku

Kutnohorsko
Vojáci a čestní hosté přinášejí v sobotu 20. dubna 2019 smuteční věnce k památníku v Prlově u příležitosti 74. výročí Prlovské tragédie.
Před čtyřiasedmdesáti lety – 23. dubna 1945 – kolem šesté hodiny ráno obklíčilo valašskou vesnici Prlov na šest stovek německých vojáků, maďarští četníci i příslušníci gestapa z Vizovic, Vsetína a Zlína. Většina obyvatel byla probuzena střelbou po prchajícím partyzánovi, který předchozí noc trávil v jednom z prlovských partyzánských „domovů“.
26 fotografií

Svoboda není dar, připomněl v Prlově válečný veterán Jan Hronek

Valašsko
Vojáci a čestní hosté přinášejí v sobotu 20. dubna 2019 smuteční věnce k památníku v Prlově u příležitosti 74. výročí Prlovské tragédie.
Před čtyřiasedmdesáti lety – 23. dubna 1945 – kolem šesté hodiny ráno obklíčilo valašskou vesnici Prlov na šest stovek německých vojáků, maďarští četníci i příslušníci gestapa z Vizovic, Vsetína a Zlína. Většina obyvatel byla probuzena střelbou po prchajícím partyzánovi, který předchozí noc trávil v jednom z prlovských partyzánských „domovů“.
26 fotografií

Svoboda není dar, připomněl válečný veterán Hronek. Od tragédie uplynulo 74 let

Regiony
Trnová koruna z katedrály Notre-Dame v Paříži
Pomáhal raněným při teroristických útocích v Paříži v roce 2015, přežil útok v Afghánistánu, při kterém zahynulo 10 vojáků. Nyní se francouzský kaplan Jean-Marc Fournier stal znovu hrdinou. Jako první se totiž vydal do nitra hořící katedrály Notre-Dame, aby s nasazením vlastního života zachránil artefakty nevyčíslitelné hodnoty v čele s trnovou korunou. Se záchranou historických předmětů mu pomohl lidský řetěz vytvořený z hasičů i církevních zaměstnanců.
12 fotografií

Hrdinové z Paříže. Lidský řetěz zachránil z hořící katedrály vzácné artefakty

Svět
Delfíni v Egejském moři, ilustrační foto
Na březích kolem Egejského moře se začala objevovat mrtvá těla delfínů, prudký nárůst náhlých úmrtí těchto mořských savců hlásí také odborníci ve Francii a v Řecku. Co je příčinou tohoto stavu, není zatím zřejmé. Za viníka bylo nejdřív označováno námořní cvičení turecké armády, skutečné důvody jsou ale zřejmě složitější.
5 fotografií

Kdo může za smrt delfínů v Egejském moři? Podezřelí jsou vojáci, rybáři i plasty

Věda a technika
Oblíbená akce Veveří Eichhorn byla letos věnovaná bitvě z dubna 1945 mezi německou a Rudou armádou. Nadšenci lidem předvedli napadení německé jednotky ruskými kozáky a osvobození hradu Veveří.
Brno /FOTO, VIDEO/ - Oblohu halí hustý dým. Proráží jej jen záblesky při výstřelech z pušek a kulometů. Hlučná střelba a dunění děl je slyšet ze všech stran, zvuk boje doplňují mužské výkřiky. V dýmu se črtají siluety obrněných transportérů a vojáků. Když se kouř alespoň trochu rozptýlí, jsou jasně vidět německé a sovětské uniformy z druhé světové války.
33 fotografií

Rudoarmějci osvobodili hrad Veveří. Bitva připomněla střet z dubna 1945

Brněnsko
Jon Snow, Daenerys Targaryen
Mučení zajatců, využívání dětských vojáků či znásilňování žen. Populární seriál Hra o trůny je plný válečných zločinů. Která z postav se však proti konvencím provinila nejčastěji? Na to se snažil odpovědět australský Červený kříž, který sestavil žebříček nejbrutálnějších postav. Informoval o tom server německé televizní a rozhlasové stanice Deutsche Welle.
8 fotografií

Hrdinové, nebo zločinci? Odborníci vybrali nejbrutálnější postavy Hry o trůny

Film a televize
Skupina historického šermu Houwaldův regiment předvedla v sobotu na hradě Veveří návštěvníkům ukázky z výcviku švédských mušketýrů z období třicetileté války.
Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Pořádně si zacpěte uši, radí voják z období třicetileté války. Následně se na horním nádvoří brněnského hradu Veveří ozve razantní rána z děla, až lidé nadskočí. Je cvičná, aby si obsluha děla vyzkoušela, že vše funguje, jak má. Zbývá pár minut do sobotní třetí hodiny odpoledne. Švédští mušketýři z doby sedmnáctého století se chystají na ukázku výcviku vojsk právě v době třicetileté války. „Ukážeme lidem, jakým způsobem se nabíjely muškety, jak pracovali pikenýři s píkami,“ přibližuje předseda Houwaldova regimentu Ilja Freiberg.
29 fotografií

Boj jako za třicetileté války: Krev, kůže, maso, křičí a vrhají se na diváky

Brněnsko
Klára Pospíšilová. Civilním zaměstnáním Salesman Military & Law Enforcement. Na první pohled se jedná o mladou dámu a manažerku se vším všudy, která je elegantní a usměvavá. Pak vám při rozhovoru prozradí, že ráda střílí, miluje adrenalinové sporty, silná
ROZHOVOR/ Jednou z nich je i Ing. Klára Pospíšilová, civilním zaměstnáním Salesman Military & Law Enforcement. Na první pohled se jedná o mladou dámu a manažerku se vším všudy, která je elegantní a usměvavá. Pak vám při rozhovoru prozradí, že ráda střílí, miluje adrenalinové sporty, silná auta a že ráda plní stanovené úkoly s taktickým námětem, přičemž má na zádech velkou polní a pohybuje se po lese. I díky tomu se stala poručicí Aktivní zálohy Vojenské policie Armády České republiky.  
3 fotografie

Česká zbrojovka skrývá nejednu zajímavost.

Podnikání
Erik Eštu před soudem
V Pardubicích dnes začal soud v souvislosti s případem vojáka obžalovaného z teroristického útoku kvůli tomu, že se zapojil do bojů na Ukrajině na straně proruských povstalců. Bývalý příslušník chrudimského výsadkového praporu Erik Eštu dnes uvedl, že na Ukrajinu jel za poznáním a cestovat, v uniformě povstalců a se zbraněmi se fotografoval na památku. V zahraničí pobýval zhruba měsíc v roce 2015 ještě před nástupem do armády. Hrozí mu 12 až 20 let vězení. Soudní jednání pokračuje v pátek 29. března výslechem svědků.
9 fotografií

Na Ukrajině měl bojovat za separatisty. Za terorismus hrozí muži 20 let vězení

Krimi
Erik Eštu - obžalovaný z terorismu
Vůbec poprvé v historii začal pardubický krajský soud řešit obvinění z terorismu. Podle obžaloby se desátník chrudimského výsadkového praporu Erik Eštu zapojil do bojů na straně Doněcké lidové republiky, která se na vojensky okupovaných částech území Ukrajiny násilným způsobem snaží narušit její základní politickou, hospodářskou a sociální strukturu.

Chrudimský voják je obžalovaný z terorismu

Zločiny a soudy
Finského ministra napadl odpůrce přistěhovalectví. Policie ho ihned zpacifikovala.
Finský ministr zahraničí Timo Soini byl dnes během setkání s voliči napaden agresivně se chovajícím mužem, ale vyvázl bez zranění. Policie proti útočníku oblečenému v černé košili s logem krajně pravicové protiimigrační skupiny Odinovi vojáci (pojmenované po vikinském bohu) okamžitě zasáhla a zastavila ho. Ministr jí za profesionální zásah poděkoval, napsala agentura Reuters.

Na finského ministra zaútočil odpůrce přistěhovalectví. Státník vyvázl bez úhony

Svět
Okupace Zlína 15.3.1939.
„Ani menší města neunikla okupaci. Například Fryšták. Vojáci přijeli poměrně málo oblečeni, byť byla plískanice. Mnoho jich bylo bez plášťů. Lidé nebyli na ně zvědavi, zůstali doma. Na náměstí zůstala protitanková rota a kuchyně. Jídlo dávali i civilistům, ty pak fotografovali, aby mohli hlásit do světa, jaká je u nás bída a jak naše lidi živí.
15 fotografií

Německá vojska na Zlínsku: první dny okupace 1939

Zlínsko