ŠTÍTEK: voják

Cvičení simulující odloučení se ve čtvrtek zúčastnilo 15 vojáků ze 42. táborského mechanizovaného praporu.
Táborsko - Cvičení simulující odloučení se ve čtvrtek 16. května zúčastnilo 15 vojáků ze 42. táborského mechanizovaného praporu pod vedením nadrotmistra Jana Výborného.
8 fotografií

Vojáci cvičili únik

Táborsko
Vůbec poprvé v historii řeší pardubický krajský soud obvinění z terorismu.
Český voják Erik Eštu obžalovaný z terorismu za účast v bojích na Ukrajině dnes dostal u pardubického soudu podmíněný tříletý trest s odkladem na čtyři roky. Soud mu také udělil jako trest ztrátu vojenské hodnosti. Podle obžaloby se Eštu v roce 2015 vydal na Ukrajinu a účastnil se tam bojů na straně státu ovládaného proruskými separatisty. Eštu obvinění odmítal a tvrdil, že své zážitky zveličoval. Rozsudek není pravomocný, strany si nechaly lhůtu na odvolání.
8 fotografií

Soud rozhodl. Český voják obviněný z účasti v bojích na Ukrajině dostal podmínku

Krimi
Vojáci už každý rok čísla v Trutnově natírat nebudou.
Historickou bitvu roku 1866, ve které rakouská armáda u Trutnova proti Prusům zaznamenala jediné vítězství během celé války, si obyvatelé města od devadesátých let minulého století připomínali vždy dvakrát ročně slavnostním natíráním pamětní desky společně s členy Klubu vojenské historie. Od letošního roku už tomu tak nebude.

Vojáci už každý rok čísla v Trutnově natírat nebudou

Krkonoše
Vojáci z Hranic zorganizovali mezinárodní střeleckou soutěž O pohár Moravské brigády.
FOTOGALERIE / Vojáci z hranické 7. mechanizované brigády uspořádali mezinárodní střeleckou soutěž O pohár Moravské brigády. Vedle příslušníků české armády a české vězeňské služby se soutěže zúčastnili také vojáci z Polska, Rakouska a Nizozemska. Soutěž probíhala v prostorech Libavá a Bzenec od 13. do 16. května.
9 fotografií

Vojáci z Hranic zorganizovali mezinárodní střeleckou soutěž

Hranicko
Alois Šiška
Nikdy jsem se nebál smrti. Počítal jsem s ní při každém letu. Takhle jsem si ji ale nikdy nepředstavoval. Umírat pomalu a při vědomí – to není pro vojáka, napsal ve své autobiografické knize KX-B neodpovídá Alois Šiška o jedné z nejdramatičtějších chvil, jež během války zažil - když musel přežít s několika spolubojovníky na záchranném člunu v Severním moři. Od narození českého válečného pilota uplynulo 105 let.
4 fotografie

Mít tak pistoli! Válečný pilot Alois Šiška přežil několikrát vlastní smrt

Česko
Opuštěný objekt Pražských kasáren v Benešově.
Benešov /FOTOGALERIE/ - Vojáci, azylanti, celníci nebo pracovníci katastrálního úřadu. Co mají společného? Dalo by se říci, že jen jedinou věc. Právě oni byli nebo mohli být uživateli objektu hlavní budovy bývalých Pražských kasáren ležící podél Dukelské ulice. Ten je už několik let opuštěný a jeho posledními nájemníky byli právě vojáci.
6 fotografií

Do Pražských kasáren se možná nastěhují soudci a žalobci

Benešovsko
Předseda vlády Zdeněk Fierlinger s předsedou České národní rady Albertem Pražákem a ruským generálem Pavlem Semjonovičem Rybalkem na kbelském letišti 10. května 1945
Ve čtvrtek 10. května 1945 přilétla v podvečer na pražské letiště ve Kbelích z Košic československá vláda. Po slavnostním uvítání se rozjela na Pražský hrad, kde ji čekalo zasedání s Českou národní radou, která politicky řídila pražské povstání. A komunisté výstražně vztyčili prst: sídlo českých králů se pro vládu pracujícího lidu nehodí. Vládní činitelé se tak museli ubytovat v hotelu Alcron. Byla to předzvěst věcí příštích.
32 fotografií

Před 74 lety se vrátila do Prahy československá vláda. Svoboda s ní ale nepřišla

Praha
Oslavy Dne vítězství v Přerově 2019
Tradiční připomínku konce druhé světové války nevynechali o státním svátku ani v Přerově. Celé středeční dopoledne se na několika místech uskutečnily pietní akty se vzpomínkou na padlé letce, vojáky a také Přerovské povstání. Po uctění památky si mohli na Želatovské ulici užít bohatý program děti i dospělí. K dispozici byla hasičská, policejní nebo vojenská technika a děti ze střediska volného času si připravily i taneční vystoupení.
71 fotografií

Oslavy Dne vítězství připomněly konec války i Přerovské povstání

Přerovsko
Voják Tomáš Procházka, který zemřel při misi v Afghánistánu.
Prezident Miloš Zeman udělí in memoriam medaili Za hrdinství vojenskému kynologovi Tomáši Procházkovi, který loni v říjnu zahynul na misi v Afghánistánu. Oznámil to dnes na Hradě v rámci jmenování či povyšován do generálských hodností. Vyznamenání se rozhodl Procházkovi udělit jako "důkaz úcty k boji našich vojáků z teroristy z Tálibánu".
105 fotografií

Zeman vyznamená českého psovoda, který zahynul v Afghánistánu

Česko
Řídit operaci mohou velitelé od počítače. Operátoři nadřízeného prvku odesílají zprávu podřízeným jednotkám.
Rychlý vývoj moderních technologií ovlivňuje také armádu, a to nejen co se týče zbraní, výstroje a výzbroje, ale také přípravy na boj. V plánování operací a řízení bojové činnosti totiž vojákům pomáhají počítače.

Velitel řídí jednotku v boji pomocí počítače

Pardubicko
Lidé protestovali proti Nočním vlkům v Brně
Brno /FOTO, VIDEO/ – Běžte si na západ za islamistama a negrama, křičí muž, kterého rozzuřily vlajky se symbolem Evropské unie. Před brněnským ústředním hřbitovem totiž stojí zhruba dvacet lidí protestujících proti příjezdu Nočních vlků. Motorkářský gang známý svými proputinovskými tendencemi přijel v sobotu vzdát památku padlým vojákům Rudé armády.
12 fotografií

Lidé protestovali proti Nočním vlkům v Brně. Jste magoři, uráželi je stoupenci

Brněnsko
Jiří Voják (vpravo s č. 15) na Škarmanu obhájil loňské vítězství.
Domažlice – V nezvykle pozdním termínu se uskutečnil osmnáctý ročník Běhu Škarmanem, který se koná jako memoriál Vladimíra Reta a Marka Kubalíka. V lesoparku na kraji Domažlic poslední dubnovou neděli proběhlo čtvrté pokračování seriálu Hrbáček Běžec Chodska a potřetí se letos rozdávaly body i v Junior Běžec Chodska.  

Jiří Voják na Škarmanu obhájil

Ostatní sporty
Premiér Andrej Babiš drží v rukou armádní pušku 3. května 2019 ve výcvikové základně Hamry na Prostějovsku při své návštěvě 601. skupiny speciálních sil generála Moravce.
Premiér Andrej Babiš (ANO) bude chtít přijmout změnu legislativy, která by umožnila urychlené vyslání speciální vojenské jednotky do ciziny bez souhlasu Parlamentu. Předseda vlády to dnes řekl ČTK a České televizi po návštěvě 601. skupiny speciálních sil generála Moravce. Vojáci Babišovi, ministrovi obrany Lubomíru Metnarovi (za ANO) nebo náčelníkovi generálního štábu Aleši Opatovi ukázali své vybavení a předvedli zásah proti teroristům.
9 fotografií

Babiš navštívil speciální jednotku, chce kvůli ní změnu zákona

Česko
Ilustrační foto.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Výstřely ze samopalů, zmatené i povzbuzující hlasy Němců a Sovětů. Rudoarmějci nad Hitlerovými muži zvítězí stejně jako před čtyřiasedmdesáti lety. Osvobození jižní Moravy si nadšenci a návštěvníci připomenou v sobotu na hradě v Dolních Kounicích.

Rudá armáda osvobodí jih Moravy, Hnanice zvou na otevřené sklepy

Znojemsko
Ilustrační foto.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Výstřely ze samopalů, zmatené i povzbuzující hlasy Němců a Sovětů. Rudoarmějci nad Hitlerovými muži zvítězí stejně jako před čtyřiasedmdesáti lety. Osvobození jižní Moravy si nadšenci a návštěvníci připomenou v sobotu na hradě v Dolních Kounicích.

Rudá armáda osvobodí jih Moravy. Májové sklepy zvou na víno

Břeclavsko
Rekonstrukce osvobození města.
Domažlice /VIDEO/ – Německý wehrmacht v úterý 30. dubna přijel do Domažlic a zabral město. Dlouho se zde však němečtí vojáci neohřáli – osvobodit město přijelo totiž vojsko americké. Všechno bylo samozřejmě jen jako, v rámci oslav svobody se totiž uskutečnila rekonstrukce osvobozování města.  
23 fotografií

Američané znovu osvobodili Domažlice

Domažlicko
Ilustrační foto.
Strakonice – Celé dlouhé roky před revolucí v listopadu 1989 byli lidé ve Strakonicích přesvědčováni o tom, že za svoji svobodu v roce 1945 vděčí pouze ruským vojákům.

Přijedou vojáci

Strakonicko
Válečný veterán Miloš Prášil musel bojovat o holý život
Každému člověku nadělí sudičky už v kolébce nějaký osud. Pro Miloše Prášila se stala osudem voda. Nejenže je narozený ve znamení vodnáře, ale dnes pracuje coby plavčík v Městských lázních v Novém Městě na Moravě. A byla to zase voda, která mu před pár lety málem vzala život. Stalo se tak v Afgánistánu, na poslední z misí, kterých se Miloš Prášil zúčastnil coby voják z povolání.

V Afghánistánu musel Miloš Prášil bojovat o holý život. Vyhrál

Česko
František Trubačík (vpravo), který schovával parašutisty
/PŘÍBĚHY 20. STOLETÍ/ Ve dvou posledních měsících války zahynulo asi jedenáct tisíc Čechoslováků. A samozřejmě desetitisíce dalších především sovětských vojáků, ale i Američanů, Rumunů, Poláků a tisíce Němců. Těsně před koncem 2. sv. války nacisté mučili, vypalovali vesnice, zabíjeli muže, ženy i děti za to, že pomáhali partyzánům. Na konci dubna 1945 u obce Salaš bylo 19 lidí vlákáno do pasti pravděpodobně gestapa a Vlasovců. Svědkové tvrdí, že mluvili rusky, polsky a lámaně česky.     
5 fotografií

Masakr 19 civilistů v Salaši na konci války zůstává opředený tajemstvím

Česko
Legiovlak v Uherském Hradišti - duben 2019
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vcházím na uherskohradišťské nádraží, kde mířím rovnou k historické vlakové soupravě. Vydávám se tak za poznáním pojízdného muzea, které připomíná boje československých legií za samostatný stát. Přidávám se k příchozí školní skupině. Ta zrovna míří na komentovanou prohlídku třinácti unikátních vagonů. Ujímá se nás vedoucí průvodcovské směny.
25 fotografií

Legiovlak v Uherském Hradišti přiblížil běžný život odvážných vojáků

Slovácko