ŠTÍTEK: voják

Nábory vojáků budou pokračovat i v nadcházejícím školním roce.
Sokolov - Budoucí vojáci zatím v Karlovarském kraji studovat nebudou. Od nového školního roku se tu na Integrované střední škole technické a ekonomické v Sokolově (ISŠTE) měl otevřít 1. ročník pobočky Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany v Moravské Třebové.

Uchazeči nesplnili fyzické testy, vojenská škola nebude

Sokolovsko
Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček
Český ministr zahraničí Tomáš Petříček navštívil Afghánistán dva měsíce před tamními prezidentskými volbami. Setkal se i s českými vojáky a jednal s afghánskými politiky. Ministr se vyslovil pro stabilizaci regionu a ocenil práci českých vojáků. Začátek jeho návštěvy zkomplikovaly útoky v Kábulu, k nimž se přihlásilo radikální hnutí Tálibán a při nichž zemřelo přes deset lidí. V dnešní tiskové zprávě to oznámilo české ministerstvo zahraničí.
18 fotografií

Petříček se v Afghánistánu sešel s politiky i vojáky. Věří v stabilizaci regionu

Svět
Čeští vojáci a jejich obrněná vozidla na základně v afghánském Bagrámu - ilustrační foto
Vojenská policie začala v souvislosti s prověřováním loňského úmrtí afghánského vojáka trestně stíhat čtyři lidi. Obvinila je z přečinu neoznámení trestného činu, uvedlo dnes na webových stránkách dozorující Městské státní zastupitelství v Praze. Policisté kvůli případu ve středu zasahovali na generálním štábu a v Prostějově, podle Deníku N zadrželi několik vojáků.

Případ smrti afghánského vojáka: Obviněni byli čtyři lidé

Krimi
Automobil vojenské policie - ilustrační foto.
V souvislosti s prověřováním loňského úmrtí afghánského vojáka zasahovala v úterý na generálním štábu a v Prostějově vojenská policie. ČTK to dnes sdělila Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Policisté podle ní vykonali některé úkony trestního řízení. Podle informací ČTK jde o pokračování vyšetřování, které bylo spuštěno loni na podzim po úmrtí českého psovoda Tomáše Procházky na afghánské základně Šindánd v provincii Herát.  

Vojenská policie zasahovala na generálním štábu. Šetří smrt afghánského vojáka

Krimi
Žák základní školy Samir Trlifaj pomohl na začátku letních prázdnin zachránit tonoucího nad berounským jezem. Hrdinovi poděkovala starosta města Soňa Chalupová.
/FOTOGALERIE/ Relaxování u vody se změnilo v boj o život. Bylo to na začátku prázdnin, kdy se začal uprostřed Berounky topit muž. Ten chtěl přeplavat řeku nad jezem ze Štulovny na protější břeh do kempu. Prvním, který se vyrazil muži pomoci, byl ale mladý Samir Trlifaj, žák berounské základní školy.
3 fotografie

Ocenili mladého zachránce. Ten se chce stát vojákem

Berounsko
Bitva u Slavkova. Vítězný návrat generála Rappa, který Napoleonovi přiváží ukořistěné ruské prapory a zajatého knížete Repnina
Zpestřením léta může být návštěva míst, kde velcí vojevůdci vybojovali slavné bitvy české historie. Návštěva prostředí, kde skončily husitské války nebo kde se střetli tři císaři, může nadchnout každého milovníka historie. Na některých památných místech si lidé můžou prohlédnout válečná muzea, památníky nebo kostnici s pozůstatky vojáků, kteří padli ve velkých bitvách. Tady je přehled deseti nejvýznamnějších bitev na našem území podle Deníku.
11 fotografií

Husitské války i slavné vítězství Napoleona. Bitvy na českém území psaly dějiny

Česko
V sobotu svedli vojáci rekonstrukci bitvy u Znojma, jež byla součástí napoleonských válek. Součástí byl i doprovodný program.
Znojemsko /FOTO, VIDEO/ - Ohlušující dělostřelba, třaskavé výstřely z předovek, pestré stejnokroje Francouzů i Rakušanů v lesoparku v těsné blízkosti Dobšic na Znojemsku nedaleko brodu přes řeku Dyji. A mnoho diváků, kteří si nechtěli nechat ujít rekonstrukci bitvy u Znojma, která je jednou ze čtyř bitev v napoleonských válkách, jež byly svedeny na území Česka. 
34 fotografií

Výstřely z pušek i rány z děla. U Dobšic se utkali Napoleonovi vojáci s Rakušany

Znojemsko
Napoleon. Ilustrační snímek.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Výstřely, dunění děl, dusot koňských kopyt se rozlehnou Znojemskem už tento víkend. Příznivci vojenské historie si připomenou 210. výročí bitvy u Znojma. Tehdy se utkala rakouská vojska s francouzskou armádou Napoleona Bonaparta.

Při bitvě se vojáci budou brodit Dyjí

Znojemsko
Napoleon. Ilustrační snímek.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Výstřely, dunění děl, dusot koňských kopyt se rozlehnou Znojemskem už tento víkend. Příznivci vojenské historie si připomenou 210. výročí bitvy u Znojma. Tehdy se utkala rakouská vojska s francouzskou armádou Napoleona Bonaparta.

Při bitvě se vojáci budou brodit Dyjí

Hodonínsko