ŠTÍTEK: voják

Okupace Československa v roce 1939 na Kroměřížku
/FOTOGALERIE/ Sníh se snáší k zemi, dopadá na střechy, římsy, dráty elektrického vedení, věže kostelů a synagogy. Kroměříž se probouzí do sychravého, studeného dne. Píše se 15. březen 1939 a tamní občané během následujících hodin pocítí na vlastní kůži všudypřítomný strach z po zuby ozbrojených německých vojáků. Odbila desátá hodina a od Hulína přijíždí motorizovaná jednotka a za ní pěchota.
9 fotografií

Před 80 lety nás obsadili Němci. Podívejte se na historické snímky z okupace

Kroměřížsko
Od březnových událostí roku 1939 letos uplyne přesně osmdesát let.
/FOTOGALERIE, SVĚDECTVÍ/ V těchto dnech si připomínáme smutnou událost, která předznamenala šest nejtemnějších let v historii naší země. Německá okupace druhé republiky se uskutečnila pod krycím názvem Březnový vítr („Märzwirbel") dne 15. března 1939, následujícího dne byl vyhlášen Protektorát Čechy a Morava. Co se dělo přesně před osmdesáti lety ve vašem regionu?
55 fotografií

Černý den historie. Před 80 lety začala německá okupace. Co se dělo v regionech?

Česko
Tzv. Czajankova kasárna na Hlavní třídě v Místku v období nacistické okupace.
V německých plánech byla okupace zbytku Československa stanovena na 15. března 1939, z obavy ze střetu s Polskem, které mělo v naší oblasti své zájmy, se ale nacisté rozhodli Ostravsko obsadit už s předstihem v noci ze 14. na 15. března. V podvečer dne 14. března překročila jedna část německých jednotek hranice u Příbora a vyrazila směrem na Místek.  
5 fotografií

Hrdinové z Místku. Od boje proti německým okupantům uplynulo 80 let

Frýdecko-Místecko
Ilustrační foto
Vyškovsko – Ve středu 15. března 1939 dopoledne Němci ve Vyškově vylepili proklamaci o obsazení českomoravského území. Podle vyškovské kroniky se tehdy okupační vojáci chovali k obyvatelstvu slušně. „V této době ještě nebyla válka a Německo muselo alespoň navenek působit jako ochránce a nikoliv jako dobyvatel,“ vysvětlila historička Michaela Zemánková v knize Vyškov – Dějiny města.

Protektorát: museli se vystěhovat, místo jejich domovů chtěli nacisté střelnici

Vyškovsko
Motorizovaný pluk SS s označením Adolf Hitler vjíždí na Václavské náměstí
Strašné počasí, výhružně vypadající němečtí vojáci v ulicích všech měst, rozhlasové vysílání vyzývající ke klidu, plakající rodiče, vlastenecké projevy učitelů, pocity beznaděje a strachu, takové vzpomínky se vryly do paměti těm, kteří zažili středu 15. března 1939. Den, kdy na české území vstoupila německá armáda. První jednotky přitom překročily hranice už 14. března večer.
4 fotografie

Přišli jsme vás zachránit, řekl německý důstojník. Před 80 lety začala okupace

Česko
Vojáci 25. protiletadlového raketového pluku si s předstihem připomněli 20. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance (NATO). Kulaté výročí oslavili společně se studenty a žáky z několika místních škol.
Strakonice - Vojáci 25. protiletadlového raketového pluku si s předstihem připomněli 20. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance (NATO), které připadá na úterý 12. března. Kulaté výročí oslavili společně se studenty a žáky z několika místních škol.
12 fotografií

Studenti oslavili s vojáky vstup do NATO

Strakonicko
Tomáš Poznar (vpravo)
Chvílemi si na hrotu zlínského útoku připadal jako osamocený voják v poli, přesto nevypustil žádný souboj a statečně se rval od začátku utkání až do svého střídání v 82. minutě. I když třicetiletý forvard Fastavu Tomáš Poznar nastoupil bez tradičního parťáka Železníka, byl v Ostravě u všeho podstatného.

Baníku fandím, my ale taky hrajeme o hodně, připomíná Poznar

FORTUNA:LIGA
Petr Pavel.
Členství v NATO umožnilo české armádě těžit ze sdílených poznatků o úspěších i neúspěších spojenců. Českým vojákům pomohla k získání zkušeností o obraně také účast na vojenských misích aliance. U příležitosti 20. výročí vstupu Česka do NATO to ČTK řekl někdejší předseda Vojenského výboru NATO a bývalý náčelník generálního štábu české armády Petr Pavel.
12 fotografií

Díky členství v NATO se mohla česká armáda učit od spojenců, řekl generál Pavel

Česko
Venezuelští vojáci u hranic s Kolumbií
Zhruba 320 venezuelských vojáků opustilo za poslední čtyři dny svá stanoviště a uprchlo do sousední Kolumbie. Nechtějí bojovat ve jménu prezidenta Nicoláse Madura a bránit v přístupu zahraniční humanitární pomoci do země, která se potýká s nedostatkem léčiv i potravin. Jediným způsobem, jak Madurovu vládu sesadit, je podle nich přímá zahraniční intervence.
5 fotografií

Madurovi utíkají vojáci. Jedinou šancí je zahraniční intervence, říká přeběhlík

Svět
Obyvatelé Venezuely vyrazili do ulic na protest proti prezidentu Madurovi
Na venezuelských hranicích s Kolumbií a s Brazílií se v sobotu odehrával mocenský boj venezuelské opozice s režimem autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Národní garda použila slzný plyn proti lidem, kteří se snažili odstranit na hranicích zátarasy. Do Kolumbie mezitím podle agentur uteklo 11 vojáků a dva policisté, kteří nesouhlasí s Madurovým režimem.
5 fotografií

Spor u venezuelských hranic pokračuje. Do Kolumbie již přeběhlo jedenáct vojáků

Svět
Ukrajinský prezident Petro Porošenko
Na východě Ukrajiny operuje na území ovládaném separatisty 2100 aktivních příslušníků ruské armády a 35 tisíc ozbrojených proruských vzbouřenců. Na schůzi Valného shromáždění OSN věnované situaci na Ukrajině to dnes řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko. Podél ukrajinsko-ruských hranic podle něj udržuje Moskva ozbrojené jednotky v počtu víc než 87 tisíc mužů.

V Donbasu operují tisíce ruských vojáků, tvrdí ukrajinský prezident Porošenko

Svět
Strakoničtí vojáci. Ilustrační foto.
Strakonice – Vojáci z 25. protiletadlového raketového pluku opět podpoří děti. Ve čtvrtek 21. února v Základní a Mateřské škole speciální ve Strakonicíchv ulici Plánkova předají výtěžek vojenského plesu v hodnotě 18 000 korun.

Vojáci dají dětem šek na 18 tisíc korun

Strakonicko
Kurdské milice. Ilustrační snímek
Velitel arabsko-kurdské koalice SDF v Sýrii vyzval mezinárodní společenství, aby v zemi ponechalo tisíc až 1500 vojáků, kteří by jim pomohli bojovat proti organizaci Islámský stát (IS). Vyjádřil naději, že zejména Spojené státy ustoupí od svého plánu na úplné stažení ze Sýrie. Velitel SDF to řekl malé skupině novinářů po jednání s americkými generály, informovala agentura Reuters. 
4 fotografie

Kurdové chtějí, aby spojenci v Sýrii zůstali. Požadují přítomnost až 1500 vojáků

Svět
Ilustrační foto.
Vyškov - Byli přepadení teroristy, viděli těžce zraněné kolegy, jejich základna byla v ohrožení. Tak vypadalo Odborně taktické cvičení Sahel, které pořádalo Velitelství výcviku-Vojenská akademie ve Vyškově. Vojáci se díky němu učili, jak odrazit nepřátelský útok, ošetřit raněné, rozjet záchrannou akci a procvičili své reakce. To vše kvůli připravované misi na Mali.

Teroristé i ranění. Vojáky náročné cvičení připravilo na misi v Mali

Vyškovsko
V Táboře u mostu přes Jordán došlo k dopravní nehodě pěti vojenských pandurů.
Tábor – Tři z pěti obrněných kolových transportérů pandur, které na konci roku 2016 havarovaly poblíž Tábora, má místní vojenský útvar opět zpátky. Při nehodě bylo tehdy lehce zraněno osm vojáků a řidička fabie s dcerou.

Armáda má zpět opravené pandury

Táborsko
Útok na autobus s příslušníky revolučních gard v Íránu
Autobus s příslušníky íránských revolučních gard v provincii Sístán a Balúčistán se stal ve středu cílem sebevražedného atentátníka. Při výbuchu zahynulo nejméně 20 vojáků a přibližně stejný počet utrpěl různě závažná poranění. K útoku se přihlásila sunnitská radikální organizace Jaish ul-Adl s napojením na teroristickou skupinu al-Káida.
3 fotografie

Sebevražedný útok v Íránu. Zahynulo nejméně 20 vojáků, desítky jsou zraněné

Svět
Miloslav Bláha roce 2016
/PŘÍBĚHY 20. STOLETÍ/ Miloslav Bláha je kazatelem křesťanské církve Adventistů sedmého dne. Sobota je pro něj svatým dnem, během něhož mu víra zakazuje pracovat. V roce 1953 dostal povolávací rozkaz na vojnu k Pomocným technickým praporům PTP. Když měl fárat v sobotu, odmítl. Zůstal sedět na posteli v kasárnách. Velitel na něj podal trestní oznámení za neuposlechnutí rozkazu. Vojenský soud ho poslal na rok do vězení.
6 fotografií

Adventista odmítl na vojně fárat v sobotu. Za trest putoval do uranového lágru

Česko
V Rokytně u Nového Města na Moravě se skvěle bavili děti i dospělí.
Rokytno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Devatero řemesel uměli většinou naši předkové. A devatero řemesel se pokusili naučit děti také rokytenští dobrovolní hasiči. Tématem letošního karnevalu byly totiž některé známé profese a právě jim na míru byly „ušity“ i soutěže.
33 fotografií

Na dětský karneval přišel i kouzelník

Žďársko