ŠTÍTEK: voják

Dvůr Medný.
Českolipsko – Jabloneček, Křída, Holičky nebo Strážov. Po zaniklých obcích v okolí Ralska dnes zbyly jen ruiny staveb, ovocné stromy a místnosti tesané do skal. Do míst, kde ještě před pár desítkami let stály jednotlivé vesnice a samoty, zavede návštěvníky nový cykloprůvodce, který před několika dny vydal Geopark Ralsko.
10 fotografií

FOTO: Geopark Ralsko vydal nového průvodce pro cyklisty

Českolipsko
Ilustrační snímek
Mělník - Také během letošního adventního času proběhly tradiční vánoční trhy v mělnické elektrárně v Horních Počaplech. Zaměstnanci neporušili tradici, a stejně jako vloni si nakoupili za více než sedm tisíc korun vánoční dárky z chráněných dílen.

Zaměstnanci elektrárny nakoupili od chráněných dílen

Mělnicko
Ilustrační foto
Syrská armáda sestřelila v úterý poblíž Damašku nepřátelské rakety. S odkazem na syrská státní média o tom informovala agentura Reuters. Většinu střel prý zneškodnila syrská protivzdušná obrana, tři syrští vojáci údajně utrpěli zranění. Izraelská armáda krátce poté oznámila, že aktivovala protivzdušnou obranu kvůli raketám ze Sýrie. Letecký útok však nepotvrdila.
5 fotografií

Sýrie sestřelila u Damašku nepřátelské rakety. Izrael aktivoval obranu

Svět
Čeští vojáci na základně Bagrám v Afghánistánu.
Těžké vojenské vozidlo jedoucí po afghánské planině zahalí po výbuchu mrak dýmu. Po chvíli ticha ze stroje vyletí červená dýmovnice - znamení, že vojáci uvnitř obrněnce potřebují pomoc. Do pohybu se dávají další vozidla hlídky. Rozestaví se po okolí, aby mohla bránit zasažený stroj. Ve stejnou chvíli u něj zastavuje další transportér, ze kterého vystupují vojáci a začínají pomáhat zraněným. Jejich poranění jsou jen smyšlená, protože jde pouze o nácvik jedné z čet české strážní roty, která hlídá spojeneckou základnu Bagrám, ležící v afghánské provincii Parván. 
9 fotografií

Výbuch pod vozem, atak teroristy. Čeští vojáci na možné útoky cvičí i během mise

Svět
Výstava byla k vidění v prostorách výrobně výukové haly a konala se už podruhé.
Příbram /FOTOGALERIE/ - V prostorách výrobně výukové haly příbramské věznice se v rámci druhého ročníku výstavy s názvem „… a jak trávíš čas po práci Ty?“ představili především zaměstnanci věznice s činnostmi, kterými vyplňují svůj volný čas. Cílem této výstavy je ukázat, jakým způsobem tráví volný čas po práci někteří zaměstnanci.
8 fotografií

Výstava představila zájmové činnosti pracovníků věznice

Volný čas
Návštěva u opuštěných seniorů v domově U Kostelíčka. Dárky přinesli i vojáci z pardubického letiště.
Pardubice – Do domova seniorů U Kostelíčka v Pardubicích zamířili včera s dárky dobrovolníci, ale i vojáci. Ti se připojili k projektu Vánoce pro seniory organizace Bethany - Dům pomoci, která opuštěné seniory přišla před Vánocemi obdarovat.
11 fotografií

S dárky za opuštěnými seniory

Pardubicko
Ruští vojáci - Ilustrační foto
Spor Ruska s Japonskem o čtveřici ostrovů v Ochotském moři má kořeny na konci druhé světové války a nezdá se, že by mu měl být konec. Moskva plánuje na Jižní Kurily umístit další vojáky, pro které v oblasti, kterou Japonsko nazývá Severní teritoria a považuje ji za součást svého území, vystavěla nová kasárna. Podle agentury Reuters plánují Rusové také výstavbu zařízení pro vojenská vozidla, a to navzdory požadavkům Tokia na omezení vojenské aktivity v oblasti.
5 fotografií

Rusko pošle na Kurily další vojáky. Konec sporů s Japonskem je v nedohlednu

Svět
Příslušníci Kosovských bezpečnostních sil (KSF)
Kosovský parlament v pátek odhlasoval vytvoření stálé armády o pěti tisících mužů s lehkou výzbrojí. Srbsko, od kterého se Kosovo před deseti lety odtrhlo, však varuje, že tento krok může ohrozit mír v regionu. Zákonodárci z řad etnických Srbů hlasování bojkotovali. Krok byl ze strany Spojených států označen za historický, ale NATO jej kritizuje jako neopodstatněný. Podle něj nijak nepomůže ke zmírnění napětí mezi Srbskem a Kosovem.   
5 fotografií

Historický krok: Kosovo schválilo vznik armády. Srbové se bojí etnických čistek

Svět
Ilustrační foto
Hradecko - Obětí podvodníka se stala žena, která se na sociální síti seznámila s údajným vojákem. Muž, který vystupoval jako příslušník americké armády, ženě namluvil, že se potřebuje dostat ze základny v Damašku za svojí dcerou.

Žena poslala 35 tisíc podvodníkovi

Zločiny a soudy
Policejní složky ve Štrasburku stále pátrají po útočníkovi.
Historické centrum Štrasburku dnes dopoledne pokryla mlha, s níž vplula do města pochmurná nálada. Několik hodin po útoku, při němž na dohled od gotické katedrály zemřeli tři lidé a více než desítka byla zraněna, žijí místní obyvatelé v nejistotě. Centrum je plné policistů a vojáků, ale střelec je stále na útěku. Lidé kvůli tomu přemýšlejí o méně veselých věcech, než jsou blížící se Vánoce.  
8 fotografií

Necítíme se tu bezpečně, říkají obyvatelé Štrasburku. Čekají na dopadení střelce

Svět
Ilustrační foto
Policisté, hasiči a příslušníci vězeňské služby si po Novém roce polepší o řádově stokoruny. Vláda dnes schválila nařízení o růstu jejich tarifů. Podobně má navýšit platy vojáků. Tarify příslušníků bezpečnostních sborů vzrostou o dvě procenta, informovalo ministerstvo vnitra. Zároveň se zvýší zvláštní příplatek, a to o šest procent.

Policisté i hasiči si polepší. Zvýšení platů schválila vláda

Ekonomika
Ve Štrasburku se střílelo.
V ulicích Štrasburku pátrají stovky členů bezpečnostních složek, včetně příslušníků protiteroristického komanda GIGN, po útočníkovi, který v úterý večer zastřelil tři osoby a dalších třináct zranil. Devět lidí je ve vážném stavu. Neštěstí se odehrálo na tamních vánočních trzích. Pachatelem je podle televize BFMTV devětadvacetiletý Chekatt Cherif narozený ve Štrasburku, kterého poliie sledovala kvůli možné radikalizaci. V zemi byl zvýšen stupeň ohrožení teroristickým útokem na nejvyšší. Prokurátor Rémy Heitz řekl, že útočník podle svědků volal Alláhu akbar. 
8 fotografií

Střelec ve Štrasburku prý křičel Alláhu akbar. Policii stále uniká

Svět
Vlk. Ilustrační foto
Zimní měsíce na počátku roku 1917 byly na východní frontě první světové války pro obě strany kruté. Kromě nepřátelských kulek, dělostřeleckých šrapnelů, omrzlin a nesčetných nemocí se objevil nový nepřítel, který nerozlišoval mezi ruskými a německými vojáky. Tím byly početné smečky vyhladovělých vlků. Problém narostl do takových rozměrů, že se obě bojující strany proti společnému protivníkovi dočasně spojily.
9 fotografií

Nečekané spojenectví Velké války. Němce a Rusy dali dohromady hladoví vlci

Věda a technika
Ilustrační foto
Vojenské letouny CASA ve službách české armády dostanou nové komunikační přístroje a avioniku. Nové vybavení získají všechny čtyři stroje, které vojáci používají. O zakázce za 206 milionů korun bez DPH bude ve středu informovat vládu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Ministry zároveň seznámí s tendrem na nákup mobilních záchytných zařízení, které se používají k nouzovému zastavení přistávajících nebo startujících vojenských letounů.
7 fotografií

Letouny CASA získají nové přístroje a avioniku za 200 milionů

Česko
Kovářovánek.
Kovářov - Společnost Kovářovskétradice.cz manželů Milana a Pavly Škochových uvedla v podvečer 6. prosince 2018 v prostorách školy vystoupení národopisného souboru Kovářovánek, nad nímž má záštitu.
4 fotografie

Velký úspěch Kovářovánku

Písecko
Liberečtí laboratorní specialisté v Iráku.
Liberec – Jednotka laboratorních specialistů chemického vojska (jLSChV) složená z příslušníků střediska speciálního určení z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany působila 3 týdny v listopadu v Centrální chemické laboratoři v Bagdádu, kde úspěšně plnila úkoly spočívající ve výcviku personálu chemické laboratoře iráckého chemického vojska z řad vojáků i civilních zaměstnanců.
6 fotografií

FOTO: Liberečtí laboratorní specialisté cvičili své protějšky v Iráku

Liberecko
Ilustrační foto.
Žďár nad Sázavou – Zvyšující se počet případů takzvané počítačové kriminality evidují žďárští kriminalisté. Pachatelé se při ní dopouštějí podvodů prostřednictvím internetu a sociálních sítí. „V poslední době se často objevují případy, kdy si pachatel vytipuje na sociální síti osobu a na základě informací zveřejněných na jejím profilu se na ni zaměří, osloví ji a naváže s ní přátelský vztah. Pro tyto pachatele je cílem získání důvěry, vzbuzení lítosti a soucitu a následným získáním finančních prostředků, které jim jejich oběť sama přepošle na bankovní účet,“ popsala policejní mluvčí Stanislava Miláčková.

Počítačové kriminality přibývá. Napálit se nechali lidé všech věkových kategorií

Zločiny a soudy