ŠTÍTEK: voják

Petr Král (na snímku uprostřed) při loňském předání plakety Dar krve – dar života v Praze.
Poprvé byl darovat krev ještě jako voják z povolání v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Psal se rok 1984. Loni už Petr Král, který je učitelem na Střední škole gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku, dostal od Českého červeného kříže nejvyšší vyznamenání udělované dárcům krve – dovršil totiž 250 čestných darů krve nebo její složky.

Oceněný dárce krve: Hlavně se nebát a zkusit to

Frýdecko-Místecko
Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan v Paříži
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že v noci na úterý po telefonu jednal se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. Oba státníci společně řešili situaci v Sýrii, která v minulých dnech vyvolala na obou stranách ostrá vyjádření, přičemž se shodli na vytvoření ochranného pásma, které by mělo zajistit bezpečí pro kurdské milice.
8 fotografií

Erdogan jednal po telefonu s Trumpem. Řešili bezpečnost Kurdů v Sýrii

Svět
Lavičky válečných veteránů ve Vacenovicích.
Vacenovice – Dvě nové lavičky válečných veteránů jsou nyní k vidění u hřbitova ve Vacenovicích na Hodonínsku. Vzpomínkové lavičky má na svědomí Petr Něnička z Vlkoše, který je zakladatelem tamního Military muzea generála Sergěje Jana Ingra. „Nápad vznikl v době, kdy jsem navštívil Velkou Británii. Při jedné procházce jsme narazili na lavičku, na které byl vzpomínkový nápis,“ přibližuje začátky projektu Něnička.

Nové lavičky vzdávají hold válečným veteránům. Číslo 47? Počet padlých ve válce

Hodonínsko
Novinkou 32. ročníku cen Trilobit 2019 je udělení nestatutární Ceny diváků - berounský Klepáček.
Beroun - Další ročník předávání prestižní ceny Trilobit 2019 je tady. Ceny Trilobit 2019, budou slavnostně vyhlášeny v neděli 20. ledna v Kulturním domě Plzeňka. Už tradičně je udílí Český filmový a televizní svaz FITES ve spolupráci s městem Beroun a Městským kulturním centrem Beroun.

Do Berouna se sjedou celebrity, udílí se ceny Trilobit

Volný čas
Viktorie Šitlerová, žákyně benešovské Základní školy Dukelská s diplomy a medailemi z republikového mistrovství při návštěvě u místostarosty Benešova Zdeňka Zahradníčky.
Benešov - Dva tituly české šampionky a především vstupenku na evropský šampionát do Itálie získala první lednový víkend v twirlingu, sportovním tanci kombinujícím mažoretky, gymnastiku a balet teprve dvanáctileté Viktorie Šitlerová, žákyně benešovské Základní školy Dukelská.

Dívka z Benešova se probojovala mezi nejlepší Evropanky

Ostatní sporty
Unikátní lis na víno z roku 1805 je k vidění téměř v centru Hovoran.
Hovorany /FOTOGALERIE/ – Jako zbrusu nový jej mohli zahlédnout Napoleonovi vojáci, když táhli po vítězné bitvě od Slavkova Hodonínskem. Nyní mohou vidět více než dvě staletí starý vinařský lis všichni, kdo zavítají do Hovoran. Obec jej totiž nechala zrestaurovat. „Stojí pod přístřeškem vedle krytého posezení. Zbývá ho doplnit doprovodným textem se starší fotografií, což bychom rádi do jara udělali,“ řekla místostarostka Renata Ivičičová.
6 fotografií

Hovorany mají novou dominantu. Lis z roku 1805

Hodonínsko
Ali Bongo Ondimba na archivním snímku
Skupina vojáků v západoafrickém Gabonu se v pondělí pokusila o státní převrat. Ve vysílání státní televize vojáci oznámili, že přebírají kontrolu nad tamní vládou. V metropoli Libreville se objevily tanky a další armádní vozidla. Gabonská vláda však o několik hodin později oznámila, že rebely zadržela a situaci má pod kontrolou.

Pokus o státní převrat v Gabonu neuspěl. Máme situaci pod kontrolou, tvrdí vláda

Svět
Luboš Palata
Sovětská Rudá armáda se nepochybně zásadní měrou zasloužila o porážku nacismu a také osvobození Československa zpod okupace. Současně se ale její vojáci dopouštěli masových zvěrstev nejen na německém civilním obyvatelstvu, ale třeba i při osvobozování Československa.

Glosa Luboše Palaty: Rudoarmějci a banderovci

Komentáře
Bombardér spojenců nad územím Sýrie
Odchod amerických vojáků ze Sýrie je podmíněn poražením zbytků teroristické organizace Islámský stát (IS) a také tím, že Turecko poskytne záruky zajištění bezpečnosti tamním kurdským spojencům USA. Dnes to během tiskového brífinku na návštěvě Izraele prohlásil poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost John Bolton. Agentura AP Boltonova slova považuje za první veřejné potvrzení toho, že proces stahování vojáků byl zpomalen.
31 fotografií

Ze Sýrie se stáhneme až po porážce zbytku IS, prohlásil prezidentův poradce Bolt

Svět
Nepokoje v brazilské Fortaleze
Fortalezu nacházející se v severovýchodním cípu Brazílie zachvátily nepokoje. Podle informací místních autorit za nimi stojí ozbrojené gangy, kterým se nelíbí nová nařízení ministra spravedlnosti týkající se pravidel v tamních věznicích. Na pomoc zklidnit situaci v tomto 3,5milionovém městě proto vláda vyslala 300 vojáků.
6 fotografií

Výtržnosti v Brazílii. Do města Fortaleza byla povolána armáda

Svět
Ilustrační foto
Rokycany – Prvním miminkem, které se v roce 2019 narodilo v hořovické porodnici, je chlapeček Heliodor. Šťastnými rodiči jsou Lucie a Jan Sýkorovi z Rokycan.

Heliodor vzbudil emoce

Rokycansko
Slovenští vojáci
Slovenské ministerstvo obrany připouští celospolečenskou diskuzi o opětovném zavedení povinné vojenské služby. Informoval o tom slovenský deník Sme. „Do budoucna by tato varianta mohla připadat v úvahu, protože zájem o vstup do ozbrojených sil stagnuje,“ řekl slovenský ministr obrany Peter Gajdoš agentuře TASR. 

Povinná vojenská služba? Slovenský ministr uvažuje o jejím znovuzavedení

Svět
V dalším díle cestopisu našeho spolupracovníka Milana Čejky najedete zážitky z putování od Mrtvého moře k palestinskému Betlému.
Blízký Východ /DÍL VI./ - Jedním z cílů většiny turistických tras v Jordánsku i v Izraeli bývá Mrtvé moře. Cestou k němu z dálnice jsme jen letmo zahlédli pár problematických a patrně ilegálních palestinských osad. Od průvodce jsme se dozvěděli, že izraelská vláda uvažuje o jejich likvidaci. Autobus minul několik stanovišť izraelských vojáků, naštěstí jsme se nějak vyhnuli bezpečnostním kontrolám. Potom už směřujeme k pobřeží Mrtvého moře.
24 fotografií

Od Mrtvého moře do Betléma

Nymbursko
V úterý 18. prosince byla podepsána smlouva na dodávku 16 protiletadlových kompletů.
Strakonice - Náměstek ministra obrany pro řízení Sekce vyzbrojování a akvizic Daniel Koštoval, ředitel Sekce podpory Ministerstva obrany generálmajor Jaromír Zůna a zástupce společnosti SAAB Dynamics AB Kristian Wallin 18. prosince symbolicky v prostorech 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích podepsali smlouvu na dodávku 16 kompletů protiletadlového raketového systému RBS-70NG (nové generace).
8 fotografií

Ve Strakonicích podepsali smlouvu na nové zbraňové systémy

Strakonicko