ŠTÍTEK: voják

Dalibor Vácha připomíná v románu Hranice 1. československý armádní sbor, který pod vedením generála Ludvíka Svobody překročil 6. října 1944 Dukelský průsmyk a vstoupil na čs. území. Na snímku z bojů u Duklu je první pomoc zraněnému.
Českoslovenští vojáci napochodovali nevědomky přímo před německé hlavně. Od začátku slavné bitvy o karpatsko-dukelský průsmyk uplynulo 8. září 75 let. Šlo o vůbec největší bitvu druhé světové války, které se čeští a slovenští vojáci zúčastnili. Současně však o bitvu s obrovskými ztrátami: zahynulo nebo bylo zraněno téměř šest tisíc Čechoslováků.
9 fotografií

To bude pěkný bordel! řekl Koněv. Před 75 lety došlo ke krvavé dukelské operaci

Česko
Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump zrušil mírové rozhovory s afghánským hnutím Tálibán. Za důvod tohoto překvapivého kroku označil čtvrteční útok sebevražedného atentátníka v Kábulu, při němž zemřel americký voják a dalších 11 lidí. Trump rovněž uvedl, že odvolal tajné setkání v Camp Davidu, kde se měl dnes odděleně sejít s představiteli Tálibánu a s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním. Tálibán na Trumpovo rozhodnutí reagoval pohrůžkou tvrdé odvety.

Trump odsoudil útoky v Kábulu. Zrušil jednání s Tálibánem, ten hrozí odvetou

Svět
Ilustrační foto
Vojáci 212. taktické letky se rozhodli společně darovat krev. Stane se tak ve čtvrtek 3. října v Městské nemocnici Čáslav. „Celkem třicet čtyři vojáků bude v jeden den od půl sedmé ráno v čáslavské transfúzní stanici darovat krev, počet se možná ještě zvýší,“ uvedl Petr Měšťák z čáslavské základny.

Vojáci 212. taktické letky společně darují krev

Kutnohorsko
Zraněný muž po útoku sebevražedného atentátníka v afghánské metropoli Kábulu
Jeden příslušník americké armády a jeden rumunský voják dnes zahynuli při útoku sebevražedného atentátníka v afghánské metropoli Kábulu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na prohlášení mise NATO. Útok si rovněž vyžádal životy nejméně deseti afghánských civilistů; 42 lidí utrpělo zranění. K atentátu se přihlásilo islamistické hnutí Tálibán.

V Kábulu zaútočil atentátník. Zemřeli dva vojáci a deset civilistů

Svět
Bedřich Jiránek
Bedřich Jiránek vyrazil v roce 1942 do kina. Dávali propagandistický film Heimkehr (Návrat) o utlačovaných Němcích v Polsku. V potemnělém sále během filmu kdosi zařval: „Vyližte nám s tím p*del! Už toho máme dost!“ Před osmnáctiletým Bedřichem seděl německý správce místní továrny, který sebou prudce trhnul a s přísným výrazem ve tváři se na něj otočil.    
5 fotografií

Vyližte nám..., ozvalo se při promítání nacistického filmu. Odnesl to nevinný

Česko
Civilisté si vyzkoušejí být vojáky.
Strakonice - Vojenské bojové umění MUSADO, manipulaci se zbraní nebo jak se ovládají protiletadlové raketové systémy – to vše si vyzkouší odvážlivci z řad civilní veřejnosti během akce s názvem 25 hodin s 25. protiletadlovým raketovým plukem. Nevšední akci připravují strakoničtí vojáci ve dnech 30. až 31. srpna.
9 fotografií

Civilisté si vyzkouší vojenský dril

Strakonicko
Vojenský den na Pískách v Kučerově.
Kučerov /FOTOGALERIE/ – V areálu myslivecké střelnice v Kučerově v sobotu moc nimrodů nenajdete. O to víc je tam k vidění vojenských uniforem. Římští legionáři a napoleonští vojáci mají ležení hned vedle nadšenců v dobových uniformách Rudé armády a Wehrmachtu. Nechybí ani současné stejnokroje. V Kučerově se od rána koná další ročník vojenského dnu Na Pískách.  
26 fotografií

V Kučerově se sešli Římané, Francouzi, Sověti i Němci. Na vojenském dnu

Vyškovsko
Vojenský den na Pískách v Kučerově.
/FOTOGALERIE/ V areálu myslivecké střelnice v Kučerově v sobotu moc nimrodů nenajdete. O to víc je tam k vidění vojenských uniforem. Římští legionáři a napoleonští vojáci mají ležení hned vedle nadšenců v dobových uniformách Rudé armády a Wehrmachtu. Nechybí ani současné stejnokroje. V Kučerově se od rána koná další ročník vojenského dnu Na Pískách.  
26 fotografií

Vojenský den v Kučerově: Na bojišti se sešli Římané, Francouzi, Sověti i Němci

Regiony
Ilustrační foto
Na děčínském Smetanově nábřeží se opět poběží pro dobrou věc. V sobotu se uskuteční 3. ročník Běhu pro Vojenský fond solidarity a Nadaci policistů a hasičů, kterým bude věnován výtěžek ze startovného. Akce odstartuje v poledne a zúčastnit se jí mohou nejen sportovci, ale také celé rodiny s dětmi.

V Děčíně se opět poběží na podporu vojáků, policie a hasičů

Děčínsko
Ilustrační foto.
Jižní Čechy - Velitelství vzdušných sil dopisem informovalo primátora Českých Budějovic Jiřího Svobodu o termínu mezinárodního vojenského cvičení AMPLE STRIKE 2019, a to od 29. srpna do 20. září. Hlavními místy cvičení budou 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměstě nad Oslavou a vojenský výcvikový prostor Boletice.

Vojáci chystají cvičení, budou slyšet i vidět

Českobudějovicko