ŠTÍTEK: výlet

Levandulová oáza v Hodoníně láká místní, lázeňské hosty i čmeláky. Nabízí pestrou škálu voňavých druhů.
Levandulová oáza v Hodoníně přitahuje návštěvníky svou jedinečnou atmosférou a pestrou škálou voňavých druhů. Zahrada, inspirovaná francouzským Provence, nabízí nejen vizuální a čichový zážitek, ale i další možnosti včetně nákupu levandulových produktů. O současné popularitě levandulí na Slovácku svědčí i víkendová pozvánka z Velehradu. Dny otevřených dveří na levandulové pole jsou na programu tuto sobotu i neděli. Vstupné je dobrovolné.
41 fotografií

Slovácký sen o Provence. Levandule voní na Velehradě i v Hodoníně

Z okolí
Weisshuhnův kanál je technická stavba z konce devatenáctého století.
Weisshuhnův kanál nebo také Weisshuhnův náhon je technická stavba z konce devatenáctého století, jejíž pomocí bylo plaveno dříví do papírny v Žimrovicích a sloužila také jako zdroj vody a pro výrobu elektrické energie. Weisshuhnův kanál najdeme nedaleko Žimrovic v okrese Opava. Kolem této technické památky vede červeně značená turistická trasa. Děkujeme Evě Raidové za tip na zajímavý výlet!
15 fotografií

Kam na výlet? Do okolí Weisshuhnova kanálu, který má zajímavou historii

Čtenář reportér
Při návštěvě Warner Bros Studio Tour v Leavesdenu si fanoušci Harryho Pottera přišli na své.
Každý zážitek utíká rychleji, když nás baví. A tak zatímco vznikal tento článek, seděla skupina 49 studentů z Gymnázia Rájec-Jestřebí v autobuse na cestě z Anglie zpět do České republiky a hodnotili svůj desetidenní pobyt, během kterého na nudu nebyl vůbec čas. Mnozí se při shrnování svých zážitků z konce letošního května podivují nad tím, kolik toho za deset dní stihli a kolik nového se naučili. Děkujeme paní Štěrbové za dnešní příspěvek.
32 fotografií

Procházka Příčnou ulicí i hrad krále Artuše. Studenti z Rájce poznávali Anglii

Čtenář reportér
Jakub Brabec a Cristiano Ronaldo.
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Tohle se nepovedlo, třetí zápas Ligy národů odhalil slabiny českého výběru. Obranná taktika selhala už v prvním poločase, kdy téměř zaplněný Estadio Jose Alvalade domácí Portugalci dvakrát dostali do transu. A výsledek 2:0 už udrželi. Hlavní postava české obrany Jakub Brabec přesto litovala, že Češi nevyužili některou z několika dobrých možností. „V těch prvních dvou utkáních jsme je proměnili, tady se to nepovedlo. Mohli jsme to trochu víc zamotat,“ říkal stoper, který na srazu hraje ve výborné formě.

Brabec překvapil Ronalda, nechtěl jeho dres. Nejsme na výletě, pousmál se

Fotbal
Výlet do Prahy.
Tak, jako každoročně, oslavily číčenické děti Mezinárodní den dětí výletem do ZOO Praha. Ta nabízí spoustu pavilonů a expozic. Děti měly možnost vidět ptačí mokřady, údolí slonů, žiraf, pavilon velkých želv, šelmy, plazy a spoustu a spoustu dalších zvířat. Všechny výletníky překvapilo, že bylo po celém areálu spousta míst na odpočinek. Děti si mohly pohrát i na dětském brouzdališti. Každý si užil návštěvu po svém.
45 fotografií

OBRAZEM: V Číčenicích slavili den dětí výletem za zvířaty do Prahy

Strakonicko
Severomoravské Toskánsko je mírně zvlněnou krajinou se spoustou polí, luk a hlubokých lesů.
Říká se, že u Kyjova na Jižní Moravě leží krajina, které se říká Moravské Toskánsko. Na Severní Moravě je krajina, která se tomu Moravskému Toskánsku podobá, i když tu není vinná réva. Rozkládá se na území Nízkého Jeseníku a v Oderských vrších, mezi Budišovem nad Budišovkou, Zálužné, Vítkovem a kolem voj. újezdu Libavá až k městu Odry. Tip na výlet nám zaslal Petr Parák, děkujeme.
21 fotografií

Kam na výlet? Údolím břidlice se dostanete do severomoravského "Toskánska"

Čtenář reportér
Velkému výskytu klíšťat hraje v posledních dnech do karet především teplé a vlhké počasí s častějšími dešti.
/INFOGRAFIKA/ Desítky klíšťat střepával z kalhot před několika dny při výletě kolem řeky. Z romantické procházky se stal v mžiku zápas s nepříjemnými parazity. Původně poklidný výlet do přírody proto Lubomír Černý ukončil předčasně. „Ještě se mi nestalo, že bych jich viděl tolik na jednom místě. Se psem to byl taky zážitek, po návratu domů jsme mu srst kontrolovali ještě asi třikrát,“ popsal situaci Brňan.
7 fotografií

Z výletu u řeky přišel obsypaný: klíšťata útočí na Brno, nejvíc za pět let

Brněnsko
Z nabídky Národního parku Šumava si mohou vybírat školy. Využívají toho při školních výletech.
Po dvou letech covidové pandemie, která zásadně ovlivnila ekologickou výchovu Správy NP Šumava, opět všechna střediska environmentální výuky Správy Národního parku Šumava každý týden vítají stovky dětí. Navíc díky projektům podpořených z národních a přeshraničních programů zajišťují autobusovou dopravu a výlety do Národního parku Bavorský les.
12 fotografií

Školáci se zase mohou vzdělávat na Šumavě i v Bavorském lese

Prachaticko
Studenti oboru cestovní ruch připravili pro spolužáky z Přímky exkurzi do Olomouce.
Ve třetím ročníku oboru Cestovní ruch hraje u nás na Přímce hlavní roli ročníková práce a její nedílnou součástí je organizace výletů. Odbornou exkurzi do Olomouce připravili pro mladší spolužáky Tereza Zábranská, Tereza Marková a Adam Stárek. Podtitul zněl poznávací a studentský výlet za památkami UNESCO, a uskutečnila se v dubnu pro naše mladší spolužáky z druhého ročníku našeho oboru. Děkujeme Tereze Zábranské za zajímavý příspěvek.
17 fotografií

Olomoucí provedli studenty z Přímky spolužáci. Sklidili velký ohlas

Čtenář reportér
Nejoblíbenější řekou je Vltava.
Vodáci, kteří na jaře odemkli řeky pomyslným klíčem, se těší, že letošní sezona bude skvělá. Zažít ten pocit vyrazit s kamarády na vodu, kde zpěv ptáků čas od času naruší jen přátelské vodácké ahóóój, chce každý rok i mnoho těch, kteří vezmou pádlo do ruky poprvé v životě. Nástrah ale na řece číhá dost, proto je důležité nepřeceňovat své síly, dát na rady zkušenějších vodáků, před výpravou důkladně prostudovat trasu a respektovat výstrahy před jezy.

Vzhůru na řeky. Vodáci vodu milují, ale jen tu pod lodí

Cestujeme
Vodní mlýn ve Slupi hostil retro výlet. Rodiče s dětmi vzpomínali na filmy, oblečení a předměty každodenního života za socialismu.
Vítaným chládkem v teplém sobotním dopoledni a vzpomínkami dýchají mohutné zdi vodního mlýna ve Slupi. Děti a jejich dospělý doprovod tentokrát ale tolik nezajímají různá mlýnská složení a jiné starobylé technologie. Jsou na Retro výletě. Prohlíží si pytlíkové mléko, plechovku bonbonů Lesní směs, košili s pionýrským šátkem. S údivem se dívají na strojek na mechanické označování lístků, zkouší složit Rubikovu kostku a porazit tatínka ve magnetickém stolním fotbálku.
43 fotografií

Autíčka, Granko a cvakač lístků. Vodní mlýn ve Slupi pozval na retro výlet

Znojemsko
Diakonie na výletě.
Červen je měsícem školních výletů. Na krásný výlet do přírody v okolí ostrožských jezer se v pátek vydali klienti, rodiče a pracovníci denního stacionáře Cesta Diakonie v Uherském Hradišti. Pracovnice stacionáře připravily pro všechny dobrodružnou a vědomostní hru, na jejímž konci byl nalezen poklad. Úkoly a otázky byly vtipně zavěšeny na stromech po trase, kudy celá skupina procházela.
9 fotografií

Diakonie na výletě. Lidé se užívali v okolí ostrožských jezer

Čtenář reportér
Z toulek po slovenských loukách.
Výlet po trase Hodonín - Vrbovce - Lučina. Přesně takový mezinárodní výlet si dopřála naše čtenářka, paní Anna Hromková z Hodonína. Jela vlakem z Hodonína do Vrbovce, následoval lehký pěší trek asi 15 kilometrů lesem a  autobusem zpět do Hodonína. Zdá se vám to na rodinný výlet moc obyčejné? Podívete se, na co všechno cestou můžete narazit. Děkujeme paní Hromkové za dnešní příspěvek. 
61 fotografií

Lidé a příroda. Tip na krásný výlet, na kterém neutratíte ani korunu

Čtenář reportér
Erasmácká turistika – Čertovy a Pulčínské skály.
Projekt Erasmus +, Hiking – Explore And Learn! se na Šafařce pomalu dostal na konec své druhé třetiny a Erasmáci ve čtvrtek 19. května 2022 absolvovali poslední ze čtyř plánovaných turistických výletů, které se později objeví v připravovaném turistickém průvodci. Z původního plánu jít v úterý sešlo kvůli dešti a přesun na čtvrtek nás potěšil nádherným slunečným a teplým počasím. Stejně jako na našem prvním výletě se tentokrát zúčastnilo všech 14 žáků a výlet jsme se náležitě užili!
21 fotografií

Čertovy a Pulčínské skály. Školáci z Valašska si užili turistický výlet

Čtenář reportér