ŠTÍTEK: Záhřeb

Chorvatská gastronomie. O kvalitě svědčí i jedenáct restaurací s prestižní michelinskou hvězdou.
Dovolená na Jadranu byla dlouhá léta českými turisty brána jako levná alternativa pobytu u moře. Podle mnohých expertů se to v poslední době mění. Co se týká místní kuchyně, stále lze najít kulinářské skvosty za přijatelné ceny. Deník vás nyní ale vezme na místa exkluzivních gastronomických zážitků - připravili jsme seznam restaurací oceněných pro rok 2024 prestižní hvězdou Michelin. Hned dvěma se jako první v Chorvatsku pyšní podnik Agli Amici v Rovinji.

Nejlepší restaurace v Chorvatsku: Tyto podniky mají michelinskou hvězdu

Státy EU
Brno je pro mě symbolem svobody, říká učitelka z Chorvatska
/ROZHOVOR/ Jana Novokmet, učitelka češtiny pro cizince, která pochází z české menšiny v Chorvatsku, v rozhovoru vzpomíná na své dva domovy. Narodila se v době války v bývalé Jugoslávii, kdy její rodina musela uprchnout do Československa. Po návratu do Chorvatska a následném studiu češtiny v Záhřebu se rozhodla pokračovat ve studiích v Brně, kde dnes žije již 11 let. Do Brna, konkrétně na Kobližnou, se také přesunula putovní panelová výstava „Milí Češi, zdravíme z Chorvatska“. Jedná se o ukázkový příběh české pomoci uprchlíkům, který přetrvává. Rovněž prezentuje témata, která v mnohém reflektují události dnešních dnů.
4 fotografie

Do Brna se přesunula putovní panelová výstava. Připomíná českou pomoc uprchlíkům

Čtenář reportér
Ilustrační snímek
Chorvatská policie v pátek vyslechla 46letého Čecha v souvislosti se středečním výbuchem u města Obrovac, který usmrtil dítě a další osoby zranil. Po výslechu policie propustila muže na svobodu a vyšetřování přenechá českým úřadům, uvedl web stanice N1. Podle kriminalistů muž dopustil, aby si dítě odneslo výbušné zařízení nalezené na vojenském cvičišti. Dítě ho následně přivedlo k explozi během neplánované zastávky kvůli poruše vozidla.

Smrt dítěte v Chorvatsku: Výbušninu našlo na cvičišti, policie vyšetřuje Čecha

Státy EU
Tady střílela koše hvězda NBA Giannis. Basketbalisté z Blanska vyrazili do Evropy, lákají je památná hřiště. Na snímcích v řeckých Athénách. Se souhlasem Stanislava Komínka
/FOTO, VIDEO/ Krátký driblink zakončený fintou. Výskok, střela a koš. Míč propadne čistě obroučkou. Parádní trefa! Když si člověk hází na koš s partou kamarádů venku na plácku, o nic moc nejde. Pokud ale právě driblujete v athénské čtvrti Sepolia, je to úplně jiný level. Alespoň pro fanoušky basketbalu. Vždyť pod tamními koši se na venkovním hřišti proháněl aktuálně jeden z nejlepších basketbalistů planety a profesionální hráč americké NBA. Hvězdný Giannis Antetokounmpo. Toho v řeckých Athénách připomíná obří podobizna namalovaná přímo na povrchu hřiště.
18 fotografií

Tady střílela koše hvězda NBA. Basketbalisté z Blanska vyrazili do Evropy

Blanensko
Tereza ze Svitav učí krajany v Chorvatsku český jazyk
Životní příběh Terezy Vlček Klímové, absolventky ZŠ náměstí Míru a svitavského gymnázia, se začal psát během jejích studií na pedagogické fakultě královéhradecké univerzity, když objevila svou náklonnost k Chorvatsku. Svitavská rodačka totiž nyní vyučuje českou menšinu v oblasti Daruvaru, učí školkové děti, teenagery i dospělé.

Tereza ze Svitav učí krajany v Chorvatsku český jazyk

Čtenář reportér
První česká mistryně Evropy v judu Renata Zachová
Medaile na krku Renaty Zachové se krásně leskne. Na konci dubna ji olomoucká judistka vyválčila na mistrovství Evropy v Záhřebu a je na ní pyšná. Stala se totiž historicky první českou mistryní Evropy v tomto sportu. Usnout na vavřínech však třiadvacetiletá bojovnice v hmotnostní kategorii do 63 kilogramů nehodlá. Ještě v květnu ji čeká mistrovství světa v Abú Zabí a v létě olympijský vrchol v Paříži
8 fotografií

Zachová si dupla. Judistka v patnácti odešla za trenérem a teď se chlubí zlatem

Ostatní sporty
Radost Renaty Zachové po finálovém vítězství na mistrovství Evropy v judu
Na cestě za zlatem v kategorii do 63 kg zdolala Renata Zachová na evropském šampionátu v Záhřebu pět soupeřek, z toho tři před časovým limitem. „Vím, že se to nemá říkat, ale chtěla jsem si to užít, chtěla jsem předvádět hezké judo. Ne vždy se to asi povedlo, ale je z toho zlatá medaile, takže si nemůžu stěžovat,“ říkala v rozhovoru pro média třiadvacetiletá judistka, která se stala historicky první českou mistryní Evropy v tomto sportu.
8 fotografií

Medaile Zachové nestačila. Finále je málo, mám na zlato, říkala si. A získala ho

Ostatní sporty
Chorvatská softbalistka v barvách Ledenic Paula Duvnjak.
Softbalistky z Ledenic už desátým rokem hrají nejvyšší domácí soutěž. V extralize zatím dokázaly získat tři tituly a šest medailí. Na cenný kov budou cílit také v letošním roce. Pomoci k tomu jim chce také Chorvatka Paula Duvnjak. „Jsem tu moc spokojená. Je to s holkami super, dobrá atmosféra v celém klubu,“ říká catcherka. Překvapilo jí, jak moc je tu Chorvatsko oblíbené. „Snad každý už tam byl, což jsem vůbec nečekala.“ Extraliga žen se rozjede v sobotu, hráčky Ledenic zavítají na pražské Joudrs.
3 fotografie

Hlavně příroda a hory. Softbalistka z Chorvatska Paula Duvnjak chválí Ledenice

Ostatní sporty
David Navara (uprostřed) zazářil na ME v Záhřebu
/VIDEO/ Velmistr David Navara, který je členem týmu 1. Novoborský ŠK, opět potvrdil, že patří k nejlepším světovým šachistům. V Záhřebu získal zlatou medaili na mistrovství Evropy v rapid a bleskovém šachu. Fanoušky potěšil, když vítězství vybojoval mezi 559 hráči a stal se evropským šampionem. Významného úspěchu dosáhl v doprovodné kategorii do 12 let Jiří Bouška, který vybojoval bronzovou medaili.

Navara obhájil titul v bleskovém šachu. Jeden z mých největších úspěchů, přiznal

Ostatní sporty
David Navara (uprostřed) zazářil na ME v Záhřebu
/VIDEO/ Velmistr David Navara opět potvrdil, že patří k nejlepším světovým šachistům. V Záhřebu získal zlatou medaili na mistrovství Evropy v rapid a bleskovém šachu. Fanoušky potěšil, když vítězství vybojoval mezi 559 hráči a stal se evropským šampionem. Významného úspěchu dosáhl v doprovodné kategorii do 12 let Jiří Bouška, který vybojoval bronzovou medaili.

Navara obhájil titul v bleskovém šachu. Jeden z mých největších úspěchů, přiznal

Ostatní sporty
Královopolské volejbalistky (v bílém) vstoupily do druhého kvalifikačního kola Ligy mistrů prohrou s rumunským týmem Alba Blaj 1:3 na sety.
Znovu se favoritek nezalekly, opět získaly první set. Nakonec však královopolské volejbalistky i napodruhé s rumunskými mistryněmi padly. V úterním úvodním utkání druhého kvalifikačního turnaje o postup do Ligy mistrů KP prohrálo s domácím celkem Alba Blaj 1:3 na sety a už ve středu si střihne další bitvu, když se utká s belgickým družstvem Asterix Avo Beveren.
4 fotografie

KP v Lize mistrů opět trápilo rumunské mistryně, na úvod skupiny však padlo

Ostatní sporty
Artur Omarov
Zápasník Artur Omarov vybojoval na mistrovství světa v Bělehradu bronzovou medaili a zároveň si zajistil účast na olympijských hrách v příštím roce v Paříži. Reprezentant v řecko-římském stylu porazil v duelu o třetí místo ve váhové kategorii do 97 kilogramů litevského soupeře Mindaugase Venckaitise 3:1 na body a navázal na bronz z dubnového mistrovství Evropy v Záhřebu.

Bronz a jistá olympiáda. Omarov získal pro český zápas první placku od roku 2007

Ostatní sporty