ŠTÍTEK: zemětřesení

Itálii postihlo silné zemětřesení
Řím, Brusel, Moskva - Papež František poděkoval záchranářům a dobrovolníkům za jejich úsilí při pátrání po přeživších zemětřesení, které dnes časně ráno zasáhlo střední Itálii. Informovala o tom agentura ANSA. Zprávu o tragédii papež přijal s hlubokým zármutkem. Italský prezident Sergio Mattarella vyzval národ k jednotě. Evropská unie mezitím přislíbila Římu pomoc, stejně tak učinily i další evropské země včetně Francie či Ruska.

Země vyjadřují Itálii po zemětřesení soustrast a nabízejí pomoc

Svět
Zemětřesení v Itálii
Řím /FOTOGALERIE/ - Střední Itálii dnes postihlo silné zemětřesení, po kterém následovala série dalších otřesů. Podle aktuální bilance si katastrofa vyžádala nejméně 120 lidských životů, včetně mnoha dětí. Úřady se obávají, že počet obětí se ještě zvýší, neboť pod troskami ve vnitrozemské oblasti je stále neupřesněný počet lidí. Mnohé se i po několika hodinách daří vyprošťovat živé. Zhruba 270 osob utrpělo zranění. Epicentrum bylo nedaleko regionu Aquila, kde v roce 2009 při podobně silném zemětřesení zemřelo přes 300 osob. Ministerstvo zahraničí ČR zatím nemá zprávy o žádných Češích, kterých by se dnešní katastrofa dotkla.
5 fotografií

Itálii postihlo zemětřesení, zahynulo nejméně 120 lidí

Svět
Ilustrace ukazuje, jak pod Chebskem vzniká zemětřesení.
Chebsko - Chvění skleniček, popraskané zdi, zbořený komín a zvuk připomínající bouřku. Tak se před dvěma lety představilo jedno z nejsilnějších zemětřesení za posledních několik let na Chebsku. Od té doby je zatím klid a silnější otřesy neočekávají ani odborníci, i když se nedají nikdy stoprocentně vyloučit. Nyní hodnoty záchvěvů půdy dosahují maximálně hodnoty kolem jednoho magnituda.

Otřesy dosahují magnituda 1

Chebsko
Ilustrační foto.
Svitavy /KRAJSKÝ PŘEBOR/ – Dva fotbalisté tmavé pleti by měli pomoci údernosti poličské hry. Oba mají za sebou působení na úrovni divize a očekávání jsou velká.

S odvahou do boje. Nebude lehký

Fotbal
Ilustrační fotografie.
Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradecko
Sony
Tokio (Japonsko) - Japonskému výrobci elektroniky Sony klesl v prvním fiskálním čtvrtletí zisk o 74 procent na 21,2 miliardy jenů (pět miliard Kč). Na výsledky měly negativní dopad silný jen, slabší prodej chytrých telefonů a zemětřesení na jihozápadně Japonska, kvůli kterému musela firma mimo jiné pozastavit výrobu polovodičů.

Zisk Sony kvůli zemětřesení a silnému jenu klesl o 74 procent

Ekonomika
Ilustrační foto.
New York - Server WikiLeaks dnes zveřejnil zvukové záznamy, které prý hackeři získali z e-mailů ukradených ze serverů americké Demokratické strany. Soubor e-mailů zveřejněný minulý pátek vyvolal zemětřesení na americké politické scéně a vedl k rezignaci šéfky demokratů Debbie Wassermanové Schultzové. Podle amerických expertů za krádeží elektronické pošty stojí Moskva.

WikiLeaks publikoval 29 zvukových záznamů z ukradených e-mailů

Svět
Ilustrační foto
Tokio – Japonsko dnes zasáhlo již třetí zemětřesení za poslední čtyři dny. Tentokrát mělo sílu pět stupňů a jeho epicentrum se nacházelo asi 50 kilometrů severovýchodně od Tokia v hloubce 50 kilometrů. Žádní zranění ani škody na majetku zatím nejsou hlášeni. Varování před vlnou cunami úřady nevydaly, uvedla agentura AP.

Japonsko zasáhlo zemětřesení o síle pěti stupňů

Svět
Ilustrační foto.
Tokio – Jednopokojový byt Fumia Sasakiho v Tokiu je tak prázdný, že ho jeho přátelé přirovnávají k výslechové místnosti. Sasaki vlastní tři košile, čtvery kalhoty, čtvery ponožky a pár dalších osobních věcí. Důvodem nejsou peníze. Šestatřicetiletý vydavatel si takovýto životní styl vybral dobrovolně, a připojil se tak k rostoucímu počtu Japonců, kteří jsou přesvědčeni o tom, že méně znamená více, napsala agentura Reuters.

V Japonsku sílí vliv minimalistického životního stylu

Bydlení
Gambro v Přerově. Ilustrační foto
Přerov - Přerovskému výrobci zdravotní techniky Gambro Czech Republic loni klesl čistý zisk meziročně o 12 procent z 21,2 milionu korun v roce 2014 na 18,8 milionu korun. Firma Gambro loni snížila i tržby, a to z 894 milionů korun v roce 2014 na 880 milionů korun. ČTK informaci získala z výroční zprávy společnosti.

Výrobci zdravotní techniky Gambro loni klesl zisk i tržby

Ekonomika
kynologičtí záchranáři pražské městské policie Michal Sitte a Romana Hübnerová a jejich psi.
Praha - Skvělého úspěchu dosáhli kynologičtí záchranáři pražské městské policie. Již šesté klání v rámci mezinárodního setkání kynologických týmů zaměřených na vyhledávání lidí uvězněných v sutinách, které se konalo v areálu bývalé chemické továrny v Kaznějově u Plzně, vyhráli na děleném prvním místě.

Potvrzeno: psi z Prahy jsou jedničky

Z okolí
Ilustrační foto.
Brusel - Slovenská republika v pátek přebírá od Nizozemska roli předsednické země EU v neobyčejně napínavé a pro další integraci Evropy klíčové době. Poté, co se před týdnem Britové v referendu vyslovili pro odchod z unie, je zřejmé, že zemětřesení, které tento nečekaný krok vyvolal, bude do velké míry formovat i příštích šest měsíců dění v Evropské unii.

Slovensko se ke kormidlu EU staví v neobyčejné době

Svět
Socha Winstona Churchilla v poreferendové ráno.
Londýn - Británie se dnes probudila a zjistila, že se ve čtvrtek rozhodla odejít z Evropské unie. Výsledek referenda, který místní komentátoři označují jako zemětřesení, již připravil o funkci premiéra Davida Camerona a bude mít dalekosáhlé důsledky pro zbytek Evropské unie i pro Británii samotnou.

Británie po vítězství brexitu zažívá politické zemětřesení

Svět
Ilustrační foto.
Peking - Tornádo a krupobití, které dnes zasáhly východní Čínu, už podle nové bilance mají nejméně 78 obětí. Dalších zhruba 500 osob utrpělo zranění, z toho přibližně 200 vážná. Živel vyvracel sloupy elektrického napětí, převracel vozy a strhával střechy domů, uvedla agentury Reuters s odvoláním na čínské úřady.

Tornádo v čínské provincii Ťiang-su připravilo o život 78 lidí

Svět
Marcus Westbury
Praha /ROZHOVOR/ - V rodném městě se Marcusi Westburymu podařilo do více než stovky prázdných budov dostat módní návrháře, galeristy, řemeslníky a jiné tvůrčí lidi. Odhodlaný Australan tak dokázal navrátit mrtvému centru města život. O své zkušenosti promluvil na pražské konferenci reSITE.

Dokázal vrátit život desítkám opuštěných domů

Praha
V rodném městě se Marcusi Westburymu podařilo do více než stovky prázdných budov dostat módní návrháře, galeristy, řemeslníky a jiné tvůrčí lidi.
V rodném městě se Marcusi Westburymu podařilo do více než stovky prázdných budov dostat módní návrháře, galeristy, řemeslníky a jiné tvůrčí lidi. Odhodlaný Australan tak dokázal navrátit mrtvému centru města život. O své zkušenosti promluvil na pražské konferenci reSITE.

Australan dokázal vrátit život desítkám opuštěných domů

Bydlení
Toray Textiles Central Europe
Prostějov - Společnost Toray Textiles Central Europe (TTCE), která v Prostějově provozuje textilní závod a patří mezi největší zahraniční investory v Olomouckém kraji, v účetním roce 2015/2016 vykázala tržby 1,719 miliardy korun. Proti roku 2014 vzrostly o čtvrtinu. Firma loni na jaře v účetních výkazech ale přešla z kalendářního na hospodářský rok, který začíná 1. dubna a končí následující rok 31. března.

Továrna Toray v Prostějově utržila 1,719 miliardy Kč

Ekonomika
Ilustrační foto.
Temelín (Českobudějovicko) - Nejdůležitější budova Jaderné elektrárny Temelín prochází klíčovou kontrolou. Odborníci z Ústavu jaderného výzkumu Řež kontrolují napětí ocelových lan, která zajišťují vyztužení ochranné budovy kolem reaktoru druhého bloku. Dnes to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Nejdůležitější budova Temelína prochází klíčovými kontrolami

Ekonomika
Seismologické muzeum ve Skalné.
Skalná - Skalná Jedinečné seismologické muzeum ve Skalné, které se pro obyvatele chebského regionu otevřelo na konci loňského roku, se v těchto dnech dále rozšiřuje. Pracovníci Geofyzikálního ústavu v Praze tam umístili již nové vybavení a další část by se měla lidem představit během léta. Součástí nového prostoru bude i obrazovka, kde se budou pouštět speciální seismologické filmy.

Seismologické muzeum čeká vylepšení

Chebsko
Mount Everest. Ilustrační foto.
Káthmándú -  Na nejvyšší hoře světa Mount Everestu po květnovém zahájení sezony zahynuli už dva horolezci. V pátek zemřel po dosažení vrcholu 35letý Nizozemec, v sobotu pak během sestupu 34letá Australanka. Oba byli členy téže expedice a podle nepálských úřadů podlehli výškové nemoci. Kromě toho podle horské služby během pokusu pokořit Mount Everest utrpělo nejméně 30 lidí vážné omrzliny.

Mount Everest má letos první dvě oběti, na 30 horolezců omrzlo

Svět
Ilustrační snímek.
Chebsko - Větší zemětřesení v chebském regionu a blízkém okolí v následujících dnech podle odborníků nehrozí. I když se země pod tímto regionem každý den slabě chvěje, hodnoty magnituda se sotva dostanou ke stupni číslo 2. Mnoho energie se podle seismologů uvolnilo v předminulém roce, kdy maximální otřes dosáhl hodnoty 4,5 stupně.

Země se třese každý den

Chebsko
Zpřístupnit 180 let starou Goethovu štolu ve vyhaslé sopce Komorní hůrka u Chebu chce Geofyzikální ústav v Praze.
Cheb - Zpřístupnit 180 let starou Goethovu štolu ve vyhaslé sopce Komorní hůrka u Chebu chce Geofyzikální ústav v Praze. Pokud všechno půjde dobře, budou se moci první lidé ve štole moci projít již za tři roky. Náklady jsou předběžně vyčíslené na několik stovek tisíc korun.
32 fotografií

Po 180 letech chtějí zpřístupnit štolu

Chebsko
Ilustrační foto: Seizmograf.
Quito – Západní pobřeží Ekvádoru dnes postihlo několik otřesů, z nichž nejsilnější dosáhl hodnoty 6,8 stupně. Při zemětřesení zemřel jeden člověk a dalších 85 bylo zraněno, většinou lehce. Médiím to sdělil prezident Rafael Correa, podle něhož nejsou hmotné škody nijak zásadní. Varování před cunami vydáno nebylo. Tato oblast se ještě vzpamatovává z otřesů, při nichž v dubnu zahynulo přes 660 lidí.

Zemětřesení v Ekvádoru má jednu oběť a 85 zraněných

Svět
Ilustrační foto.
Chrudim – Už od příští rybářské sezony má být v praxi uvedena novinka zásadně měnící možnosti rybolovu na území České republiky. Díky ní si bude kdokoliv moci koupit oprávnění na 30 dní bez ohledu na to, jak umí zacházet s rybou.

Rybaření bez zkoušek bude v Česku možné

Chrudimsko
Ilustrační foto.
Peking - Zhruba 60 lidí dnes utrpělo zranění při zemětřesení, které zasáhlo hornatou oblast Tibetu na západě Číny. Otřesy půdy poškodily domy, mosty i silnice, oznámily tamní úřady. Zemětřesení mělo sílu 5,5 stupně a vycházelo z hloubky pouhých deseti kilometrů, uvedl americký geologický ústav USGS.

Zemětřesení v Tibetu si vyžádalo asi 60 zraněných

Svět
Ilustrační foto
České Budějovice - Jaderná elektrárna Temelín v těchto dnech testuje záložní havarijní středisko. Sídlí v Českých Budějovicích a v případě přírodní katastrofy by řešilo postup její likvidace místo střediska v Temelíně. Jde o opatření, které Temelín podstoupil na základě zátěžových testů EU a je reakcí na pět let starou havárii v japonské Fukušimě, řekl mluvčí jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Temelín testuje záložní havarijní středisko

Ekonomika
Zemětřesení o síle 7,8 stupně postihlo pobřeží Ekvádoru v sobotu 16. dubna večer místního času.
Quito – Příběh dvaasedmdesáti­letého Ekvádorce vyproštěného zpod trosek téměř dva týdny po ničivém zemětřesení, který v neděli zaujal média po celém světě, nebyl pravdivý. Dnes vyšlo najevo, že muži odkázanému na invalidní vozík záchranáři pátrající po obětech živlu pouze pomohli do nemocnice. Nenašli jej však v troskách, nýbrž je o pomoc na ulici požádal sám.

Muž "zachráněný" 13 dní po zemětřesení vůbec nebyl pod troskami

Svět