ŠTÍTEK: zemětřesení

Martin Lobík s fenkou boxera Fixie na záchranné misi po zemětřesení.
Kynolog-záchranář ve výslužbě Martin Lobík z Českého Krumlova se účastnil dvou zahraničních záchranných misích po dvou katastrofálních zemětřeseních. V květnu 2003 odletěl se svou tehdy pětiletou fenkou boxera Fixie do Alžírska (počet obětí tam vystoupal na necelých 2 300), v prosinci téhož roku do íránského Bamu (tam zahynulo nejméně 31 000 lidí).

Byl na dvou misích po zemětřesení jako kynolog-záchranář. Nacházeli jen mrtvé

Českokrumlovsko
Záchranné práce v turecké Antakyi
Mezi budovami, které se po pondělním zemětřesení zřítily v turecké Antakyi, je i moderní rezidenční komplex, který podle developera splňoval „nejnáročnější stavební standardy“. V komplexu Rönesans Rezidans bylo 249 bytů, bazén či posilovna, nyní je však z budov jen hromada trosek, napsal deník El País. V komplexu žilo asi 1000 lidí, hlavně z vyšších a středních vrstev. Mezi nezvěstnými obyvateli komplexu je i ghanský fotbalista Christian Atsu.
31 fotografií

Měl splňovat náročné standardy. V turecké Antakyi se zřítil i moderní komplex

Svět
Budovy zřícené při zemětřesení ve městě Golbasi v turecké provincii Adiyaman, 8. února 2023.
Český velvyslanec v Turecku Pavel Vacek potvrdil zprávu o úmrtí české občanky při zemětřesení, žádní další Češi nyní podle něj nyní mezi pohřešovanými nebo zraněnými nejsou. Ve čtvrtečním telefonickém rozhovoru s ČTK Vacek řekl, že nyní míří do provincie Adiyaman, kde česká oběť přírodní katastrofy žila, aby navštívil tým českých záchranářů, kteří tam pomáhají s prohledáváním zřícených budov a vyprošťováním obětí.
31 fotografií

Mezi oběťmi zemětřesení je i pohřešovaná Češka. V Turecku dlouhodobě žila

Svět
Pohled na budovy zřícené při zemětřesení v tureckém městě Hatay, 9. února 2023
Počet obětí zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, přesáhl 20 tisíc. V Turecku podle úřadů zahynulo nejméně 17 134 lidí, syrská vláda a opozice hlásí nejméně 3377 mrtvých. Co do počtu obětí katastrofa překonala zemětřesení v Japonsku z roku 2011, při kterém byla poškozena i jaderná elektrárna Fukušima.
31 fotografií

Ničivé zemětřesení. Počet obětí otřesů v Turecku a Sýrii přesáhl 20 tisíc

Svět
Lháři zneužívají i takovou katastrofu, jako je ničivé zemětřesení v Turecku
Ničivá zemětřesení v Turecku a Sýrii, která si již vyžádala kolem 11 tisíc obětí, začali zneužívat lháři a šiřitelé nepodložených konspiračních teorií. Zařadily se mezi ně také Vladimíra Vítová, předsedkyně extrémistické Aliance národních sil, nebo proruská aktivistka Nela Lisková. Obě začaly naznačovat, že zemětřesení byla vyvolána uměle.
31 fotografií

Zemětřesení v Turecku vyvolaly uměle HAARP nebo seizmická bomba, tvrdí lhářky

Svět
Tomáš Dolejš (vlevo) nezapomněl v Turecku ani na svůj milovaný běh.
Žije v Novákovicích, pochází z Klatov a miluje sport, především běh. Čtyřicetiletý Tomáš Dolejš, reprezentant TJ Sokol Mochtín, ale poslední rok svého času na Zemi strávil v Turecku. Kvůli pracovním záležitostem i rodině. Společně se svou přítelkyní odjeli do Adany, do dvoumilionového města na jihovýchodě Turecka přibližně 120 km od hranic se Sýrií. 
10 fotografií

Do Turecka ve dvou, zpátky ve třech. Někteří se pohřešují, je zemětřesení minulo

Ostatní sporty
Budovy zřícené při zemětřesení ve městě Golbasi v turecké provincii Adiyaman, 8. února 2023
Zemětřesení, které v pondělí zasáhlo Turecko a Sýrii, si vyžádalo už přes 12 tisíc mrtvých, z toho téměř 3000 na syrské straně hranice. Uvedly to zahraniční tiskové agentury, které se odvolávají na oficiální statistiky obou zemí. Na místě jsou také desítky tisíc zraněných. Záchranné týmy ve snaze vyprostit ze sutin budov přeživší pracovaly v oblasti přes noc.
31 fotografií

Počet mrtvých po zemětřesení přesáhl 12 tisíc. V Turecku se pohřešuje i Češka

Svět
Hasiči se připravují na nasazení v sutinách.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Českým hasičům, kteří odjeli pomáhat do zemětřesením zasaženého města Adiyaman v Turecku, dorazila v úterý 7.února odpoledne potřebná technika. Tým se připravuje na nasazení v sutinách, uvedl Hasičský záchranný sbor na twitteru kolem 17:15. Česká republika vyslala do Turecka tým 68 záchranářů, jehož členy jsou hasiči, lékaři, stavební inženýři či kynologové. Počet obětí ničivého pondělního zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl podle posledních údajů 6000.
18 fotografií

Záchranářům v Turecku dorazila technika. Začali s prohledáváním sutin

Praha
Hasiči čekají na příjezd techniky, 7. února 2023, Adana. Hasičský záchranný sbor ČR je první zahraniční USAR tým, který dorazil na místo určení
Českým hasičům, kteří odjeli pomáhat do zemětřesením zasaženého města Adiyaman v Turecku, dorazila v úterý odpoledne potřebná technika. Tým se připravuje na nasazení v sutinách, uvedl Hasičský záchranný sbor na twitteru kolem 17:15. Česká republika vyslala do Turecka tým 68 záchranářů, jehož členy jsou hasiči, lékaři, stavební inženýři či kynologové. 
31 fotografií

Českým záchranářům v Turecku dorazila technika. Začnou s prohledáváním sutin

Svět
Silné zemětřesení v Turecku
Na pomoc při pátracích a záchranných operacích v zemětřesením zasaženém Turecku bylo vysláno 2660 pracovníků z 65 zemí, uvedl podle BBC turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací AFAD. Pomoc Turecku a Sýrii přichází z celého světa, do regionu ji posílá mimo jiné OSN, Evropská unie, Spojené státy, Británie, Čína, Rusko, Indie, Japonsko, Irák, Írán, Austrálie, Nový Zéland nebo Pákistán.
31 fotografií

Stovky pracovníků z 65 zemí. Do Turecka a Sýrie míří pomoc z celého světa

Svět
Pohled na zemětřesením zasažené turecké město Iskenderun
Počet obětí ničivého pondělního zemětřesení v Turecku a Sýrii vzrostl na nejméně 7826. Turecký viceprezident Fuat Oktay v úterý večer uvedl, že v zemi kvůli zemětřesení zemřelo 5894 lidí. V Sýrii zahynulo podle posledních informací úřadů a místních záchranářů 1932 lidí. Situaci v Turecku ztěžuje špatné počasí, kvůli kterému je velmi těžké dostat do některých regionů pomoc, uvedl již dříve Oktay. Do nejhůře zasažených oblastí byl povolen vjezd jen záchranným vozidlům či automobilům, které vezou pomoc.
31 fotografií

Při zemětřesení v Turecku a Sýrii zemřely tisíce lidí. Počet obětí nadále roste

Svět
Speciální tým vycvičený na vyhledávání osob v sutinách odletěl do Turecka zasaženého zemětřesením, 6. února 2023, Praha
Na pomoc po ničivém zemětřesení přiletěly do tureckého města Adana obě skupiny speciálního týmu českých hasičů pro vyhledávání v sutinách. Na svém twitterovém o tom informoval Hasičský záchranný sbor ČR. První skupina z Ostravy přistála v Adaně v pondělních večerních hodinách, uvedl Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje. Druhá polovina týmu, v němž jsou převážně hasiči z Prahy, dorazila na stejné letiště v jižním Turecku před půlnocí.
31 fotografií

Pomoc po ničivém zemětřesení. Čeští hasiči přistáli v Turecku

Svět
Snímky zničených měst po zemětřesení v Turecku a Sýrii šokovaly svět. Takto nyní vypadá jeden z tureckých kostelů.
Lidé v panice vybíhali z domů do mrazu, nyní v zoufalství vyhrabávají zasypané příbuzné a sousedy. Zemětřesení, které zasáhlo v pondělí nad ránem Turecko a Sýrii, bylo jedním z nejsilnějších od roku 1939. Vyžádalo si tisíce mrtvých i zraněných osob a zničených budov. Zatímco záchranáři usilovně pracovali, aby vytáhli přeživší zpod trosek, další obyvatelé popisovali noční můru, která je v brzkých hodinách probudila.
31 fotografií

Lidé o zemětřesení: Každý někam utíkal, aby se zachránil. Ze sutin šlo sténání

Svět
Z Česka se na místo vydává pomáhat také osmašedesát hasičů. Právě s nimi jedou traumatologové z Brna.
Dva lékaři z Úrazové nemocnice v Brně míří na záchrannou misi do zemí Blízkého východu. Turecko a Sýrii v pondělí nad ránem zasáhlo zemětřesení o síle 7,8 stupně. O život přišlo nejméně dvanáct set lidí a počet stoupá. Další jsou zranění nebo je hledají záchranáři. Z Česka se na místo vydává pomáhat také osmašedesát hasičů. Právě s nimi jedou traumatologové z Brna.
5 fotografií

Zemětřesení v Sýrii a Turecku: na pomoc vyrážejí i lékaři z Brna

Brněnsko
Silné zemětřesení v Turecku
Na pomoc po zemětřesení odletělo v pondělí do Turecka z Prahy a Ostravy 68 členů speciálního týmu hasičů pro vyhledávání v sutinách. S sebou vezou psy cvičené na vyhledávání v sutinách a desítky tun materiálu. Podrobnosti o nasazení se dozví po příletu od tureckých záchranářů. Mandát mise je zatím stanoven na deset dní. Novinářům to před odletem části týmu z Prahy řekl náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Petr Ošlejšek. 
31 fotografií

Na pomoc po zemětřesení v Turecku letí 68 hasičů z ČR. Vezou s sebou i psy

Svět
Odlet záchranného týmu z Letiště Václava Havla v Praze, 6. února 2023.
/VIDEO, FOTO/ Na pomoc do Turecka, které zasáhlo ničivé zemětřesení, vyrazili pražští hasiči. Spolu s nimi vyrazili na místo katastrofy i kolegové z Ostravy. Z Prahy odletěli v pondělí v 19:35 hodin. První skupina dorazila na letiště v turecké Adaně kolem desáté večer, druhá zhruba o dvě hodiny později. Jak informovali hasiči na svém twitterovém účtu, jsou v kontaktu s tureckým styčným důstojníkem a do záchranných prací se zapojí nejspíše hned 7. února ráno. Nasazeni mají být ve městě Adiyaman.
77 fotografií

Pražští hasiči dorazili do Turecka. Přidali se k nim kynologové městské policie

Praha
Ničivé zemětřesení v Turecku
/VIDEO/ Turecko a Sýrii v pondělí nad ránem zasáhlo zemětřesení o síle 7,8 stupně. Podle dosavadní bilance si vyžádalo nejméně 3823 lidských životů, tisíce dalších lidí jsou zraněny. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že šlo o největší zemětřesení od roku 1939. Záchranáři i civilisté v obou zemích v chladném počasí pátrají po obětech. Desítky zemí nabízejí zasaženým oblastem pomoc, Turecko už přijalo nabídku České republiky, která vyslala 68 členů speciálního hasičského týmu pro vyhledávání v sutinách.
31 fotografií

Tragická bilance. Zemětřesení v Sýrii a Turecku má už téměř čtyři tisíce obětí

Svět
Zemětřesení na Chebsku zachytily i seismické stanice v Německu. Toto je seismogram ze stanice v německém Konnersreuthu.
Cinkající skleničky, roztřesená záclona a dutá rána. Takovým způsobem se ve čtvrtek 8. prosince v podvečer ohlásilo další zemětřesení na Chebsku. Epicentrum bylo východně od Lubů a severně od Nového Kostela. Nejvyšší naměřené magnitudo dosáhlo hodnoty 3,2. Jestli přijdou další otřesy nelze v tuto chvíli vyvrátit ani potvrdit. Podle vědců to však vypadá, že seismická aktivita slábne. Formuláře o pozorování zemětřesení poslalo vědcům už přes sto lidí.

Formuláře o zemětřesení poslalo už přes 100 lidí. Další otřesy nelze vyloučit

Chebsko
Seismogram ze čtvrtečního otřesu u Lubů, jak zemětřesení zaznamenala seismická stanice v Německu.
Další zemětřesení zasáhlo ve čtvrtek odpoledne chebský region. Nejsilnější otřes, který seismologové naměřili, dosáhl magnituda 3,1. Celkem vědci zaznamenali dva silnější záchvěvy země krátce po sobě. Lidé kvůli tomu měli pocit, že zemětřesení trvá nezvykle dlouho. Jestli se bude zemětřesení opakovat, nelze v tuto chvíli říct. 

Cinkaly skleničky a třásla se záclona. Chebsko znovu zasáhlo zemětřesení

Chebsko
Následky zemětřesení ve městě Cianjur na indonéském ostrově Jáva, 22. listopadu 2022
Bilance pondělního zemětřesení na indonéském ostrově Jáva stoupla na 268 obětí a 151 lidí se stále pohřešuje. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na indonéský úřad pro řešení katastrof. Dalších tisíc lidí utrpělo zranění. Konzulární odbor indonéského ministerstva zahraničí oficiálně potvrdil, že mezi zraněnými nejsou žádní cizinci, sdělila ČTK mluvčí české diplomacie Mariana Wernerová.
5 fotografií

Při zemětřesení v Indonésii zemřelo již 268 lidí. Záběry tragédie děsí svět

Svět
Následky zemětřesení ve městě Cianjur na indonéském ostrově Jáva, 21. listopadu 2022
Na 162 vzrostl počet obětí zemětřesení, které v pondělí postihlo indonéskou provincii Západní Jáva. Stovky lidí jsou zraněny, přes 13 tisíc obyvatel přišlo o domovy. S odvoláním na guvernéra provincie Ridwana Kamila o tom informuje agentura Reuters. Podle prozatímních informací indonéského ministerstva zahraničí nebyl mezi oběťmi žádný cizinec, sdělila ČTK mluvčí české diplomacie Mariana Wernerová. Předchozí bilance otřesů o síle 5,6 stupně činila 62 mrtvých a 700 zraněných.
5 fotografií

Indonésii zasáhlo zemětřesení. Vyžádalo si přes 160 mrtvých a stovky zraněných

Svět
Ve Skalné na Chebsku se konal den otevřených dveří v geofyzikálním muzeu.
/FOTO, VIDEO/ Geofyzikální muzeum funguje ve Skalné už sedm let. O tomto víkendu měli lidé jedinečnou možnost zhlédnout expozici v rámci dne otevřených dveří. Návštěvníkům je zde přiblížena problematika studia zemětřesení a měření vzniklých seismických vln i to, jak jsou tyto vlny využívány při studiu struktury Země a při lidské činnosti. Návštěvníky také jistě nadchne replika čínského seismoskopu a demonstrátor příčného a podélného vlnění v zemi. 
40 fotografií

Lidé se dozvěděli více o zemětřesení. Unikátní muzeum se otevřelo pro veřejnost

Čtenář reportér
Snímek zachycující na vodní hladině kruh o průměru zhruba jednoho kilometru, jak čeří bubliny unikajícího plynu z plynovodu Nord Stream
Podle informací, které mají k dispozici Švédsko a Dánsko, bylo poškození plynovodů v Baltském moři pravděpodobně úmyslným činem. Řekla to podle agentury Reuters švédská premiérka Magdalena Anderssonová. Před novináři zároveň ujistila, že nejde o útok na Švédsko. O akt sabotáže šlo pravděpodobně i podle švédské ministryně zahraničí a o úmyslu hovoří také dánská premiérka Mette Frederiksenová. Seismologové z Uppsalské univerzity ve Švédsku a dánského seismologického centra dnes potvrdili, že plynovod Nord Stream v Baltském moři poškodily výbuchy, nikoli zemětřesení nebo sesuvy, uvádí agentura Reuters.

V místech úniků plynu z Nord Streamu došlo k explozím. Může jít o sabotáž

Ekonomika
Zemětřesení v Mexiku. Na snímku lidé v Mexiko City 19. září 2022
Silné zemětřesení, které v pondělí - v den výročí dvou jiných tragických otřesů - zasáhlo západ Mexika, si vyžádalo nejméně dvě smrtelné oběti a poškodilo řadu budov, včetně nemocnice a několika zdravotnických zařízení. Zemětřesení mělo podle mexického seizmologického ústavu sílu 7,7 stupně a následovala po něm řada menších otřesů, informoval server BBC Mundo.

Mexiko zasáhlo silné zemětřesení. V den výročí předchozích smrtelných otřesů

Svět
Země, jediná obyvatelná planeta ve sluneční soustavě
S překvapivou informací přišli vědci sledující atomové hodiny, které měří čas na základě rezonanční frekvence atomů a coby zcela přesné se používají při kontrole jiných hodin a pro vědecké účely. Tyto hodiny totiž nyní odhalily, že délka dne se náhle prodlužuje. Vědci netuší, proč k tomu došlo, protože v posledních desetiletích se rotace Země kolem své osy zrychlovala, a den se tím pádem krátil.

Dny na Zemi se záhadně prodlužují, tvrdí vědci. Měly se přitom krátit

Vesmír
Erupce na islandském poloostrově Reykjanes
Island je z geologického hlediska jednou z nejpozoruhodnějších oblastí na světě. Jde například o jediné místo, kde vystupuje nad hladinu oceánu Středoatlanský hřbet, tvořící rozhraní mezi Severoamerickou a Euroasijskou tektonickou deskou. Magický ostrov tak představuje jedinečnou možnost sledovat jevy provázející oddalování těchto desek. Podobně jako Zdeněk Svěrák ve hře Dobytí severního pólu chodil „na sever a na jih“, na Islandu existuje můstek, po němž se dá chodit z Evropy do Ameriky a zpět. A podobně jako v polární výpravě Čecha Karla Němce najdeme i zde silnou českou stopu.  

Islandská sopka se chystala k explozi rok. Češi pomohli zjistit, co předcházelo

Věda
Pohled na areál japonské jaderné elektrárny Fukušima na snímku z února 2021.
Při zemětřesení o síle 7,3 stupně, které dnes zasáhlo severovýchod Japonska v oblasti Fukušimy, zemřeli dva lidé a nejméně 160 utrpělo zranění. Informovala o tom agentura Reuters. Otřesy byly cítit i v asi 270 kilometrů vzdáleném Tokiu, kde způsobily dočasný výpadek elektřiny ve dvou milionech domácností. Japonská televize NHK informovala též o poškozených budovách a požáru ve městě Fukušima.

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení. Zemřeli dva lidé, desítky jsou zranění

Svět
Jen několik kilometrů od Chebu u obce Hazlov se nachází přírodní památka s názvem Goethova skalka. Přírodní památku tvoří skalní útvar 400 metrů dlouhý a 10 metrů široký.  Častým návštěvníkem skaliska je seismolog Milan Brož.
V Muzeu Cheb se uskuteční speciální přednáška nejen o sopkách na Chebsku. Jedná se o akci Milana Brože a kolektivu spoluautorů, jejíž celý název zní: Nejen západočeská zemětřesení jsou unikátním přírodním jevem Karlovarského kraje Geofyzikální centrum ve Skalné vychovává nové přírodovědce pro západní Čechy.

Tématem přednášky budou sopky a zemětřesení

Čtenář reportér
Budova rumunského výpočetního střediska, zhroucená po zemětřesení v roce 1977
Česko platí za jednu z nejbezpečnějších zemí na světě, jak z hlediska kriminality, tak i z pohledu politické stability a přírodních podmínek. Ne všechny země v blízkém okolí mají podobné štěstí. V souvislosti s humanitární krizí, kterou vyvolala ruská okupace Ukrajiny, stojí za zmínku i jiná krize, jež před 45 lety zasáhla Rumunsko. To tehdy čelilo nejsmrtelnějšímu zemětřesení ve svých dějinách. A otřesy se mohou vrátit.
4 fotografie

Ničivé zemětřesení v Rumunsku: Netrvalo ani minutu, lidi ale děsí i po 45 letech

Státy EU
Lukáš Nebohý jezdí na montáže po celém světě, poslední dva roky mu cesty komplikuje pandemie covidu.
/ROZHOVOR/ 25letý Lukáš Nebohý je z Děčína, studoval v Ústí a teď jezdí na montáže po celém světě. Cesty i pracovní pobyty mu komplikuje covid, na Tchaj-wanu ale zažil už i drtivé zemětřesení a v Saúdské Arábii přísnou prohibici. Světák Lukáš se vždy rád vrací do rodných severních Čech. „Dřív mi to nepřišlo jako nic extra. Ale když už na dálnici vidím, jak začínají ty kopce, přijde mi to strašně krásné,“ říká.
24 fotografií

Turbíny zavádí v poušti. Zažil prázdná letadla, přísnou karanténu i zemětřesení

Ústecko
Vlaková doprava v Tokiu je 7. října 2021 pozastavena kvůli výpadku proudu  po zemětřesení, které zasáhlo japonskou metropoli.
Tokio a jeho okolí dnes pozdě večer místního času zasáhlo zemětřesení, jehož sílu japonský meteorologický ústav stanovil na 5,9 stupně. Při otřesech bylo zraněno nejméně 17 lidí, z toho jedna osoba vážně. Provoz rychlovlaků šinkanzen z Tokia a do něj i některých linek, které jsou napojeny na tokijské metro, byl zastaven, uvádí japonská agentura Kjódó. Zároveň byly uzavřeny dráhy na tokijském letišti Haneda. Nejméně 250 domácností v Tokiu zasáhly výpadky proudu. Žádné vážné škody zatím hlášeny nejsou.

Silné zemětřesení zasáhlo Tokio a okolí. Zastavilo rychlovlaky

Svět
Zničený dům po zemětřesení v pákistánském Harnaiu
Při silném zemětřesení v odlehlé horské oblasti na jihozápadě Pákistánu zemřelo v noci na dnešek nejméně 20 lidí a dalších asi 300 utrpělo zranění. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Ty předpokládají, že bilance obětí poroste, až záchranné čety prohledají celou zasaženou lokalitu, kde je velmi špatná infrastruktura. Do pátrání se zapojila i armáda s vrtulníky.

Jih Pákistánu zasáhlo zemětřesení. Spadlo několik domů, hlášeni jsou i mrtví

Svět