ŠTÍTEK: zemětřesení

Vlna tsunami si v Indonésii v prosinci 2018 vyžádala desítky mrtvých
/VIDEO/ Zbořené domy, ulice zaplavené bahnem a převrácená auta. Tragická je bilance úderu vlny tsunami v Indonésii, která zasáhla obě strany Sundského průlivu v sobotu večer. Při neštěstí zemřelo 222 lidí, stovky dalších jsou zraněny. Podle přeživších tragické události šlo o deset nejhorších minut jejich života, před ničivým živlem se totiž nešlo schovat. 
9 fotografií

Deset minut děsu. Vše zčernalo, popsal přeživší. Vlna smetla před diváky kapelu

Svět
Seismograf.
Oblast u tichomořského souostroví Nová Kaledonie zasáhlo ráno našeho času silné zemětřesení. Úřady Nové Kaledonie vydaly varování před vnou tsunami a nařídily evakuaci. Na pobřeží byly zaznamenány vlny dosahující výšky 1,5 až dvou metrů, žádné oběti ani větší škody ale nezpůsobily a varování bylo zhruba po třech hodinách zrušeno, napsala agentura AFP.

Novou Kaledonii zasáhlo silné zemětřesení. Varování před tsunami bylo odvoláno

Svět
Aljašku zasáhlo zemětřesení o síle 7 stupňů
/FOTOGALERIE/ Největší město americké Aljašky Anchorage zasáhly v pátek silné otřesy o síle sedmi stupňů Richterovy škály. Úřady nejprve varovaly před možností tsunami, varování však vzápětí odvolaly. Zemětřesení ničilo silnice a na stěnách budov se objevily praskliny. Z bezpečnostních důvodů byl odstaven provoz Transaljašského ropovodu.
17 fotografií

Aljašku zasáhlo silné zemětřesení. Praskaly zdi i silnice

Svět
Írán zasáhlo zemětřesení.
Západ Íránu postihlo zemětřesení, které mělo sílu 6,3 stupně. S odvoláním na americkou geologickou službu USGS o tom informovala agentura Reuters. Zraněno bylo 634 lidí, většina z nich lehce, uvedla íránská státní televize. Otřesy poškodily některé budovy a silnice v provincii Kermánšáh, způsobily i výpadky elektřiny. Otřesy pocítili i obyvatelé irácké metropole Bagdád a v Kuvajtu.
9 fotografií

Írán zasáhlo zemětřesení o síle 6,3 stupně. Stovky lidí byly zraněny

Svět
Ilustrační foto.
Chrudimsko – Měsíc a půl po komunálních volbách je na Chrudimsku zřejmé, že k největšímu politickému zemětřesení došlo v samotné Chrudimi. Hnutí ANO tady přetavilo své volební vítězství v sestavení radniční koalice, která zahrnuje ještě Chrudimáky, Piráty i jediného reprezentanta ČSSD.

V Chrudimi se po volbách třásla zem

Chrudimsko
Schéma toho, jak pravděpodobně ke vzniku zemětřesení v západních Čechách dochází.
Karlovarský kraj – Pozor, zemětřesení! Takovým způsobem bude obyvatele v Karlovarském kraji upozorňovat nová první česká aplikace do mobilních telefonů a tabletů, kterou vyvinuli odborníci z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze.

Mobilu otřes neunikne

Chebsko
Volby na Třebíčsku.
Dukovany - "Jednání se uskutečnila, situace v Dukovanech je stabilizovaná, vedení obce by se nemělo měnit," naznačil tamní dosavadní nezávislý starosta Miroslav Křišťál, který zmínil, že po volbách cítil radost z výsledku, ale vnímal taky závazek vůči lidem, kteří nynějšímu vedení dali důvěru.

V Dukovanech to na zemětřesení nevypadá

Třebíčsko
Starostka Jana Čechová (na snímku s olympijskou medailistkou Veronikou Vítkovou z Jilemnice) opustí místo jilemnické starostky.
Jilemnice – Málokde se letos v regionu stalo, aby vládnoucí koalice zaznamenala takový volební propad, k jakému došlo v Jilemnici. Sdružení nezávislých kandidátů v čele s dosavadní starostkou Janou Čechovou, podobně jako koaliční subjekt Starostové pro Liberecký kraj, úplně pohořely.

Zemětřesení na jilemnické radnici

Krkonoše
Prezident Miloš Zeman odevzdal svůj hlas v komunálních volbách.
Obecní a senátní volby podle prezidenta Miloše Zemana nepřinesly žádné zemětřesení. Neočekává ani, že by se vládní koalice ANO a ČSSD kvůli výsledku hlasování otřásla v základech. K výsledkům komunálních voleb v Praze uvedl, že handicapem hnutí ANO, které skončilo na pátém místě, bylo nasazení Petra Stuchlíka do čela kandidátky, když ho nikdo neznal. Neúspěch pražské ČSSD připsal manažerským schopnostem představitele pražské organizace strany Miroslava Pocheho, jehož v minulosti odmítl jmenovat ministrem zahraničí.
14 fotografií

Prezident Zeman k volbám: Výsledky nepřinesly žádné zemětřesení

Česko
Sicílie. Ilustrační fotografie.
Sicílii v sobotu ráno postihlo zemětřesení o síle 4,8 Richterovy škály. Zatím nejsou hlášeny žádné větší škody. Lidé však ve strachu opouštěli domovy, mnoho z nich muselo přečkat noc na ulici. Někteří se zranili vážně a museli být převezeni do nemocnice, další utrpěli jen silný šok.  

Sicílii zasáhlo zemětřesení, lidé strávili noc na ulicích

Svět
Indonéský ostrov Sulawesi zasáhlo zemětřesení a tsunami
Česká republika poskytne Indonésii, kterou zasáhlo zemětřesení a vlna cunami, humanitární pomoc ve výši zhruba deseti milionů korun. Novinářům to dnes po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl náměstek minstra zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Babiš podle něj s uvolněním částky souhlasil. Do budoucna se bude chtít Česko zapojit i do rekonstrukce postižených oblastí.
25 fotografií

Pomoc Indonésii. Česko poskytne zemi 10 milionů korun

Česko
Indonéský ostrov Sulawesi zasáhlo zemětřesení a tsunami
České velvyslanectví v Indonésii zjišťuje, jakým způsobem by Česko mohlo asijské zemi pomoci po zemětřesení a vlně tsunami. Forma pomoci se koordinuje mezi evropskými státy, v úvahu přicházejí poskytnutí peněz, vyslání záchranářů nebo materiální pomoc. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo ministerstvo zahraničí. Prezident Miloš Zeman dnes odeslal svému indonéskému protějšku Jokovi Widdodovi kondolenční telegram.
25 fotografií

Česko chce pomoci Indonésii po ničivém tsunami. Zeman zaslal kondolenci

Česko
Indonéský ostrov Sulawesi zasáhlo zemětřesení a tsunami
Indonéský ostrov Sulawesi zasáhly po úvodním zemětřesení o síle 7,5 stupně Richterovy škály a až šestimetrových vlnách tsunami následné otřesy. Záchranné týmy se během pondělního rána stále ještě nedokázaly dostat do odlelhlých oblastí. Doposud se podařilo objevit více než 800 mrtvých, úřady se však obávají, že tragická statistika prudce poroste.
25 fotografií

Otřesy a tsunami v Indonésii mají přes 800 obětí. Úřady pátrají po přeživších

Svět
Zemětřesení na indonéském ostrově Sulawesi
Indonéský ostrov Sulawesi zasáhlo zemětřesení o síle 7,5 stupně Richterovy škály. Jen o několik hodin dříve přitom otřesy o síle 6,1 stupně poničily několik domů a vyžádaly si nejméně jeden lidský život a řadu zranění. Úřady nejprve vydaly varování před tsunami, které ale o hodinu později stáhly. Do provinčního hlavního města Palu však vlna o výšce dvou metrů nakonec dorazila a napáchala značné škody.
25 fotografií

Indonéský ostrov Sulawesi zasáhlo zemětřesení. Na město Palu udeřila tsunami

Svět
Stanice Wildervank v Groningenském ložisku zemního plynu.
Holanďané jsou hrdí na to, že se jim podařilo vyrvat moři rozsáhlé kusy půdy a zvětšit tak své území. Poté, co si však začali těžbou v ložisku zemního plynu v provincii Groningen, které je největší v Evropě a desáté na světě, vytvářet svá vlastní zemětřesení, zařadili v boji s přírodou zpátečku. Vláda plánuje v lokalitě zcela ukončit těžbu plynu do konce roku 2030 a odškodnit tisíce místních domácností. 
7 fotografií

Nizozemský plynový boom předčasně končí. Těžba vyvolává zemětřesení

Ekonomika
Venezuelu zasáhlo silné zemětřesení.
Severovýchodní pobřeží Venezuely a část Karibiku zasáhlo v úterý silné zemětřesení. Podle americké geologické služby USGS mělo sílu 7,3 stupně Richterovy škály, což je nejvíce od roku 1900. Venezuelští seismologové naměřili 6,3 stupně. Ohnisko zemětřesení se však nacházelo v hloubce asi 123 kilometrů pod povrchem. Informace o případných škodách či zraněných zatím k dispozici nejsou. Informovala o tom agentura AP.
5 fotografií

Venezuelu postihlo zemětřesení o síle 7,3 stupně. Otřesy byly cítit i v Kolumbii

Svět