ŠTÍTEK: zemětřesení

Zemětřesení o síle 7,0 stupně zasáhlo v noci na dnešek hlavní město Mexika
Mexiko zasáhlo v noci na dnešek zemětřesení o síle 7,0 stupně. Epicentrum se nacházelo 18 kilometrů severovýchodně od přímořského letoviska Acapulco ve státě Guerrero, odkud je hlášena jedna oběť. Silné otřesy byly cítit i v bezmála 400 kilometrů vzdáleném hlavní městě Mexiku. Americký systém včasného varování odvolal výstrahu před vlnou cunami ve státě Guerrero, informovala agentura Reuters.

Mexiko zasáhlo silné zemětřesení. Úřady zatím hlásí jednoho mrtvého

Svět
Trosky zemětřesením zničených domů ve městě Rampe na Haiti, 18. srpna 2021
Počet potvrzených obětí sobotního zemětřesení na Haiti stoupl na 2189, oznámily dnes agentury Reuters a AP s odvoláním na místní úřady. Dosud haitská civilní ochrana hlásila 1941 mrtvých. Tisíce lidí jsou zraněny. Záplavy a silné deště v minulých dnech přerušily snahy o hledání přeživších a pomoc těm, kteří zůstali bez domova nebo bez jídla a vody.
8 fotografií

Počet obětí zemětřesení na Haiti stoupl na 2189. Statisíce lidí potřebují pomoc

Svět
Domy poškozené zemětřesením na ulici ve městě Les Cayes na Haiti, 16. srpna 2021
Na Haiti, které v sobotu postihlo zemětřesení o síle 7,2 stupně, dnes začal platit třídenní národní smutek za oběti této přírodní katastrofy. Z trosek desítek tisíc zřícených či poškozených domů zatím záchranáři s pomocí zahraničních kolegů i místní obyvatelé vyprostili na 1400 obětí. Tamní úřady hlásí zatím na 7000 zraněných a neupřesněný počet pohřešovaných.
8 fotografií

Na Haiti začaly tři dny národního smutku. Nemáme čas počítat mrtvé, říká lékař

Svět
Budova zničená zemětřesením ve městě Les Cayes na Haiti, 14. srpna 2021
Počet mrtvých po sobotním zemětřesení na Haiti vzrostl na 724, zraněno je až 2800 lidí. S odvoláním na místní civilní obranu to dnes uvedla agentura AFP. Dosud agentury informovaly o 304 mrtvých a nejméně 1800 zraněných. Počty ale zřejmě porostou, otřesy měly sílu 7,2 stupně, a zničily tak stovky budov. Záchranáři dál v troskách pátrají po obětech či přeživších.
8 fotografií

Zemětřesení na Haiti má nejméně 724 obětí. Zničeny byly stovky domů

Svět
V momentě, kdy dítě vidí, že rodič je klidný, přistupuje k situaci s respektem, ví, co má dělat, a nehroutí se, tak se zpravidla taky nehroutí. V okamžiku, kdy propadne panice rodič, propadne panice i dítě.
Úzkost, strach a panika. To jsou typické reakce na krizovou situaci. Psycholog Daniel Štrobl ale vysvětluje, že děti prožívají krize jinak než dospělí. U dětí je to svým způsobem jednoduché. Dítě prožívá krizové situace jako zrcadlo rodiče, odráží jeho emocionální stav. V momentě, kdy dítě vidí, že rodič je klidný, přistupuje k situaci s respektem, ví, co má dělat, a nehroutí se, tak se zpravidla taky nehroutí. V okamžiku, kdy propadne panice rodič, propadne panice i dítě.

Psycholog Daniel Štrobl: Dítě v krizi zrcadlí emoce svého rodiče

Co si myslí děti
Preciosa Lighting vytvořila dynamickou instalaci pro letiště v Los Angeles.
Ladné křivky mořských vln a třpyt křišťálu, právě tyto elementy se staly zdrojem inspirace pro nejnovější světelnou instalaci společnosti Preciosa Lighting. Crystal Swell vítá cestující na nově otevřené části terminálu mezinárodního letiště v Los Angeles (LAX). Je dynamická, dramatická, dokáže měnit náladu a odolá zemětřesení o síle až sedm stupňů Richterovy škály.
11 fotografií

Preciosa Lighting vytvořila dynamickou instalaci pro letiště v Los Angeles

Českolipsko
Tomáš Pomr během utkání s Duklou Liberec.
/ROZHOVOR/ Pražští Lvi zakončili letošní ročník volejbalové extraligy na čtvrtém místě. V play-off přejeli Ústí nad Labem 3:0, zuby si však vylámali v semifinále na Karlovarsku (1:3) i v sérii o třetí místo s Libercem (0:2). Na jednu stranu jde o historický úspěch klubu, na druhou byly jejich plány vyšší. „Mrzí nás, že medaili nemáme, ale je potřeba dívat se dopředu,“ uvedl sportovní ředitel Lvů i trenér v jedné osobě Tomáš Pomr.

Trenér Lvů Tomáš Pomr (41): K zemětřesení není důvod, kádr jen vhodně doplníme

Ostatní sporty
Seismogram z německé měřící stanice ze sobotního dne ukazuje počet otřesů na Chebsku.
Silnější záchvěvy země zaznamenali lidé v sobotu dopoledne na Chebsku. Podle odborníků se hodnoty magnituda pohybovaly kolem hodnot od 2,5 do 3,1. Přesné síly otřesů odborníci i nadále vyhodnocují. Nejsilnější projevy pozorovali lidé v oblasti kolem Lubů, kde je také ohnisko zemětřesení, v hloubce přibližně 10 kilometrů. Otřesy zneklidnily i zvířata.

Na Chebsku se opět zachvěla zem. Bylo slyšet silné dunění, zvířata byla neklidná

Chebsko
Následky zemětřesení v Chorvatské republice.
15 tisíc korun vybrali mezi sebou příslušníci aktivní zálohy 15. ženijního pluku na pomoc Chorvatsku. Přestože současná koronavirová krize jakékoliv charitě příliš nepřeje, rozhodli se naši záložáci v duchu hesla pluku „Sloužíme, abychom pomáhali“ podpořit zemětřesením zmítanou zemi.
7 fotografií

Záložáci pomáhají Chorvatsku

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Na přelomu prosince a ledna jste mohli zaznamenat zprávy o sérii zemětřesení v blízkém Chorvatsku (nejvíce zasažená města Petrinja a Sisak). Město Letohrad pojí partnerství s chorvatským Daruvarem, jehož místostarostou je Vladimír Bílek, současně poslanec parlamentu pro českou a slovenskou menšinu. Ten se na Letohrad obrátil s prosbou o pomoc, kterou by obdržely prostřednictvím střešní krajanské organizace Svazu Čechů v Chorvatsku se sídlem v Daruvaru právě rodiny s českými kořeny.

Město Letohrad vyhlásilo sbírku rodinám postiženým zemětřesením

Volný čas
Následky zemětřesení ve městě Petrinja
Oblast Chorvatska asi 50 kilometrů jihovýchodně od Záhřebu, kterou minulý týden postihlo ničivé zemětřesení, dnes zasáhl další silnější následný otřes s intenzitou kolem pátého stupně. Informovaly o tom evropské seizmologické úřady. Zprávy o případných nových škodách ani obětech zatím nejsou.

Chorvatsko zasáhlo další zemětřesení. Mělo sílu pátého stupně

Státy EU
Následky zemětřesení ve městě Petrinja.
Město Petrinja, které nejvíce zasáhlo úterní zemětřesení v Chorvatsku, bude nutné z 90 procent zbourat. Podle chorvatského deníku Večernji list to řekl starosta Darinko Dumbović. Silné zemětřesení, které si vyžádalo sedm lidských životů a značné materiální škody, zničilo prakticky celé centrum a řadu budov v celém městě už nebude možné kvůli vážným škodám využívat.
7 fotografií

Jako Hirošima. Chorvatské město Petrinja půjde po zemětřesení téměř celé k zemi

Státy EU
Následky zemětřesení ve městě Petrinja
Čtyři nákladní automobily humanitární materiální pomoci pro zemětřesením zasažené Chorvatsko vyjedou dnes odpoledne z hasičské základny ve Zbirohu na Rokycansku. Česko posílá balkánské zemi vybavení zhruba za pět milionů korun, mimo jiné stany, spací pytle nebo osvětlovací techniku. V Chorvatsku pokračují záchranné práce po ničivém zemětřesení, které si vyžádalo sedm obětí a způsobilo značné škody.
7 fotografií

Zemětřesení v Chorvatsku: záchranáři prohledávají trosky. Česko posílá pomoc

Státy EU
Chorvatsko zasáhlo silné zemětřesení.
Chorvatsko dnes zasáhlo další zemětřesení, tentokrát o síle 6,3 stupně. Znát bylo i v Česku. Podle chorvatských médií si v nejvíce zasažené oblasti vyžádalo nejméně sedm obětí na životech a mnoho zraněných, kromě toho způsobilo velké materiální škody. Úřady podle agentury AP zatím potvrdily pět mrtvých a nejméně 20 zraněných. Otřesy přitom Chorvatsko zaznamenalo už v pondělí. Česko zašle do Chorvatska pomoc. České úřady neinformovaly, že by mezi oběťmi byli i čeští občané.
7 fotografií

FOTO: Chorvatsko zasáhlo zemětřesení o síle 6,3 stupně. Sedm lidí zemřelo

Státy EU
Obyvatelka Izmiru sleduje 31. října 2020 turecké záchranáře při prohledávání trosek jedné z budov po zemětřesení, které město postihlo o den dříve
Záchranáři v Turecku našli živého sedmdesátiletého muže pod sutinami domů, které se zřítily při pátečním silném zemětřesení. Muž v troskách přežil 34 hodin. Otřesy zasáhly především západ Turecka a řecký ostrov Samos, počet obětí vystoupil na 71. Turecká agentura Anadolu uvedla, že v Turecku je 69 mrtvých. Na Samosu zemřeli dva lidé.

Šťastný příběh ze sutin. Záchranáři našli ve zříceném domě živého seniora

Svět
Turečtí záchranáři vyprošťují 31. října 2020 z trosek tělo jedné z obětí zemětřesení, které postihlo o den dříve město Izmir
Už 28 mrtvých a více než 800 zraněných evidují v Turecku a Řecku v důsledku pátečního zemětřesení, které tvrdě zasáhlo turecké pobřežní velkoměsto Izmir a jeho okolí a také řecký ostrov Samos. Ještě po 18 hodinách od zemětřesení se dnes záchranářům podařilo z trosek osmipatrového domu v Turecku vyprostit živou ženu a tři její děti. Všichni byli odvezeni do nemocnice, po čtvrtém dítěti záchranáři stále pátrají.

Zemětřesení v Řecku a Turecku: Nejméně 28 lidí zemřelo, stovky lidí jsou zraněné

Svět