ŠTÍTEK: zemětřesení

Maroko zasáhlo silné zemětřesení
Odlet speciálního USAR týmu českých hasičů do Maroka zasaženého zemětřesením byl pozdržen. Je totiž ještě nutné počkat na oficiální nótu z Maroka, oznámila večer médiím mluvčí hasičů Martina Götzová. Hasiči původně uvedli na sociální síti X, dříve twitter, že už obdrželi oficiální žádost Maroka o nasazení týmu a odletí večer. USAR tým se specializuje na vyhledávání v sutinách. Podle dřívějších informací by v něm mělo být zhruba 70 lidí.
17 fotografií

Čeští hasiči pozastavili odlet do Maroka. Čekají na oficiální nótu

Svět
Maroko zasáhlo silné zemětřesení
Nejméně 2012 mrtvých si podle nejnovější bilance marockého ministerstva vnitra vyžádalo zemětřesení, které v pátek pozdě večer zasáhlo centrální Maroko. Zraněných je 2059, z toho 1404 je v kritickém stavu, uvedlo ministerstvo. Silné otřesy poškodily budovy ve velkých městech a od Rabatu po Marrákeš vyhnaly zpanikařené lidi do ulic. Největší škody podle úřadů ale nastaly mimo města. České ministerstvo zahraničí nemá informace o obětech z řad českých občanů. Maroko kvůli zemětřesení vyhlásilo třídenní státní smutek.
17 fotografií

Tragická bilance. Maroko zasáhlo zemětřesení, počet obětí přesáhl dva tisíce

Svět
Předání ocenění českému USAR týmu za pomoc při zemětřesení v Turecku.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda slavnostně předal v úterý 16. května českému USAR týmu pamětní medaile za obrovskou míru solidarity a odvahy při letošních záchranných akcí v zemětřesením zasaženém Turecku. Slavnostní setkání se konalo v prostorách rezidence primátora Prahy za účasti vedení HZS hl. m. Prahy, Městské policie Praha, Zdravotnické záchranné služby a Krajského vojenského velitelství. 
26 fotografií

Svoboda ocenil členy USAR týmu za záchranné akce při zemětřesení v Turecku

Praha
Partnerské město Ostravy, turecký Gaziantep, je v troskách.
Třebaže zemětřesení v Turecku a jeho tragické následky již nedominují hlavním titulkům zpravodajství, město Ostrava stále situaci v zasažené oblasti bedlivě monitoruje. Zastupitelé města se během svého únorového zasedání rozhodli darovat tři miliony korun ze své rozpočtové rezervy partnerskému tureckému městu Gaziantep, které zasáhlo 6. února ničivé zemětřesení. Finanční dar Ostravy pomůže k úhradě nákladů spojených s řešením a likvidací následků nebývalé přírodní katastrofy v historickém Gaziantepu.
5 fotografií

Tři miliony korun od Ostravy pro partnerské město v Turecku

Ostravsko
Dva traumatologové z brněnské Úrazové nemocnice pomáhali po zemětřesení v Turecku. Vlevo Radek Zukal, vpravo Lukáš Kopčík.
/ROZHOVOR/ Dva mladí lékaři z brněnské Úrazové nemocnice Radek Zukal a Lukáš Kopčík se před pár dny vrátili ze záchranné mise v Turecku, které zasáhlo ničivé zemětřesení. Působili tam společně s USAR týmem, který je předurčený pro vyhledávací a záchranné práce v obydlených oblastech. Na místě oba traumatologové ošetřovali české hasiče a jejich psy. „Spoustu hodin jsme po příletu strávili na letišti. To nás zarazilo. Přijel velký tým, výborně vybavený, který chtěl dělat," říká v rozhovoru pro Deník traumatolog Lukáš Kopčík.
3 fotografie

Pomáhali po zemětřesení v Turecku: lékaře z Brna zarazilo čekání na letišti

Brněnsko
Obyvatelé odnáší své věci z trosek domu zříceného při zemětřesení v tureckém městě Samandag
Záchranáři v Turecku ukončili pátrání po přeživších ničivého zemětřesení ve všech provinciích vyjma dvou nejvíce zasažených - Kahramanmaraş a Hatay. S odvoláním na úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) o tom v neděli informovala agentura AFP. Úřad také zveřejnil novou bilanci obětí: zemětřesení o síle 7,8 stupně z 6. února zabilo v Turecku 41 020 lidí. Obětí v sousední Sýrii je podle nejnovějších odhadů OSN zhruba 6 tisíc, celková bilance tedy činí přibližně 47 tisíc mrtvých.
31 fotografií

Zemětřesení v Turecku: Záchranáři ukončují pátrání, zemi navštívil Blinken

Svět
Český tým USAR během zásahu po zemětřesení v tureckém městě Adiyaman, 10. února 2023.
Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman vyprostili ze sutin po zemětřesení zatím 77 mrtvých. V oblasti bylo zaznamenáno určité napětí, český tým ale problémy ani ohrožení nepocítil. Ve středu zůstávalo na místě podle systému operací týmů USAR (Urban Search and Rescue) šest mezinárodních skupin, čeští záchranáři předpokládají ukončení prací dnes dopoledne. Novináře o tom informoval mluvčí českých hasičů Jakub Kozák.
31 fotografií

Čeští záchranáři vyprostili v Turecku 77 mrtvých. Připravují se k návratu

Svět
Silné zemětřesení v Turecku
Čeští záchranáři v úterý vyprostili ze sutin po zemětřesení v Turecku více než desítku mrtvých, celkem za dobu nasazení v městě Adiyaman už 66. Novináře o tom dnes informoval mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. Český tým zatím nezaznamenal žádný problém v bezpečnosti, ve městě je ale podle Kozáka kvůli napětí nasazena armáda a policie. Do Česka se záchranáři vrátí v pátek odpoledne.
31 fotografií

Čeští záchranáři v Turecku: Vyprostili desítky mrtvých, domů se vrátí v pátek

Svět
Do Sýrie a Turecka se po zemětřesení sjely záchranné týmy z celého světa.
Od ničivého zemětřesení v Turecku a Sýrii uběhlo již devět dní. Záchranáři ale stále nacházejí přeživší. Na jednu takovou chvíli vzpomíná i Maďar Viktor Holczer. Počítačový expert se k hledání připojil jako dobrovolník a podle jeho slov si bude navždy pamatovat okamžik, kdy chytil za ruku 17letou Asyu, kterou se ze sutin snažili dostat více než čtyři dny.
31 fotografií

Záchranář z místa zemětřesení: Srdce vám buší. Hrabete, dokud neuvidíte ruku

Svět
Bagr odstraňuje trosky zničené budovy po zemětřesení v tureckém Kahramanmarasu, 13. února 2023
Z trosek po zemětřesení, které 6. února zasáhlo jihovýchod Turecka a severozápad Sýrie, se za osm dní v Turecku podařilo vyprostit přes 8000 živých. Podle agentury Anadolu to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který zároveň poděkoval všem zemím za pomoc i vyslání záchranných týmů. Těm se i dnes, devátý den od zemětřesení, podařilo z trosek zachránit tři živé, z toho poslední osobu, mladou ženu, 203 hodin od otřesů, uvedla turecká televize TRT.
31 fotografií

Pátrání se v Turecku a Sýrii blíží ke konci. Záchranáři ale stále nalézají živé

Svět
Mezinárodní týmy kvůli politické situace pomáhají hlavně v Turecku. Sýrie zůstává bez pomoci.
Zemětřesení, které má na svědomí už více než 35 tisíc mrtvých, přineslo spoušť nejenom v Turecku, ale také v Sýrii. Mezinárodní pomoc se zaměřila hlavně na Turecko, záchranáři a humanitární pracovníci jsou však potřeba i za tureckými hranicemi. Zdá se, že se syrské oběti ničivého zemětřesení staly rukojmími složité politické situace. O zoufalých okolnostech v Sýrii napsal portál BBC.
31 fotografií

Katastrofy si nevybírají, vlády ano. Sýrie zůstala po zemětřesení bez pomoci

Svět
Sýrii a Turecko zasáhlo ničivé zemětřesení
Týden po ničivém zemětřesení v Turecku a Sýrii lidé přispěli na sbírky, které vyhlásily na pomoc postiženým zemím české humanitární organizace, zhruba 80 milionů korun. Vyplynulo to z vyjádření jejich zástupců pro ČTK a z údajů na jejich webech. Část vybraných peněz organizace už využily, v zasažených oblastech rozdávají například teplé jídlo, oblečení, přikrývky nebo platí dobrovolníky.

Velká vlna solidarity: Češi už na pomoc Turecku vybrali přes 80 milionů

Česko
Záchranáři prohledávají trosky budov zřícené při zemětřesení v tureckém městě Hatay, 11. února 2023
Týden po ničivém zemětřesení, které si na jihovýchodě Turecka a severozápadě Sýrie vyžádalo už přes 36.000 obětí, se dnes záchranářům podařilo vyprostit z trosek další živé. Naděje na nalezení přeživších je ale podle expertů už velmi malá, a to i vzhledem k mrazivým teplotám, které v noci klesají i k minus šesti stupňům Celsia. Řada lidí, jimž otřesy o síle 7,8 stupně z minulého pondělí vzaly střechu nad hlavou, zůstávají stále na ulici bez přístřeší, uvedla agentura AP.
31 fotografií

Týden po zemětřesení v Turecku našli v troskách další živé. Naděje ale klesá

Svět
Sýrii a Turecko zasáhlo ničivé zemětřesení
Ničivé pondělní zemětřesení v Turecku a Sýrii už si vyžádalo více než 33 tisíc lidských životů. Počet dosud zjištěných obětí katastrofy se zvýšil, když turecký Úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) informoval o 29 605 mrtvých. V Sýrii zemětřesení podle poslední bilance nepřežilo více než 3500 lidí. Sýrie ale od pátku neoznámila aktualizovaný počet mrtvých, takže bilance bude pravděpodobně vyšší, uvedla stanice BBC.
31 fotografií

Obětí zemětřesení už je přes 33 tisíc. Záchranáři stále nalézají i přeživší

Svět
Záchranáři prohledávají trosky budov zřícené při zemětřesení v tureckém městě Hatay, 11. února 2023
Turecko pokračuje v prošetřování příčin pádu budov po rozsáhlém pondělním zemětřesení. Úřady už v této souvislosti nařídily zatknout 113 lidí, informovala agentura Reuters. Po zemětřesení se v Turecku sesulo či bylo vážně poškozeno téměř 25 tisíc budov. Podle viceprezidenta Fuata Oktaye se předpokládá, že zadržení jsou zodpovědní za zřícení některých z tisíců budov, které spadly v deseti provinciích zasažených otřesy.
31 fotografií

Turecko prošetřuje pád budov po zemětřesení. Úřady nechaly zatknout desítky lidí

Svět
Lidé, kteří přišli o domov v ulicích tureckého města Adiyaman po zemětřeseních z 6. a 7. února 2023 na snímku z 10. února 2023
Ničivé zemětřesení připravilo v Turecku stovky dětí nejen o jejich domovy, ale také o jejich jména. Přežily, ale v současné době se je totiž nedaří identifikovat a jejich rodiče jsou mrtví nebo nedohledatelní. Napsala to stanice BBC News, podle níž turečtí zdravotničtí úředníci informují o více než 260 zraněných dětech v zóně katastrofy, jejichž jména dosud nezjistili.  
31 fotografií

Žijí, ale zůstávají anonymní. Zemětřesení připravilo stovky dětí o jejich jména

Svět
Následky ničivého zemětřesení, které zasáhlo Turecko
Na hřbitově v tureckém městě Nurdagi u hranic se Sýrií už brzy nebude žádné místo pro další mrtvé. Čerstvě vykopané hroby označují holé náhrobní kameny, na kterých visí jen zbytky oděvů, aby zatím bezejmenné oběti mohli případně identifikovat jejich blízcí. Venku před hřbitovem leží na korbách nákladních aut desítky mrtvých těl, která na pohřeb teprve čekají, napsal v reportáži deník The Guardian.
31 fotografií

Hřbitovy v tureckých městech rychle zaplňují oběti zemětřesení. I ty bezejmenné

Svět
Lidé si povídají před troskami budov zřícené při zemětřesení v tureckém městě Hatay, 11. února 2023
Ničivé pondělní zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo více než 28 tisíc lidských životů. Počet známých obětí katastrofy překročil tuto hranici poté, co v sobotu večer turecký viceprezident Fuat Oktay podle agentury Reuters oznámil, že počet obětí v jeho zemi vzrostl na 24 617. Ze sousední Sýrie dosud přišly informace o 3553 mrtvých. Nové údaje od vlády či opozice, ovládající části rozdělené země, v sobotu agentury nenabízely.
31 fotografií

Turecko hlásí další stovky mrtvých. Počet obětí zemětřesení přesáhl 28 tisíc

Svět
Turecko a Sýrii zasáhlo ničivé zemětřesení
S každou nadcházející hodinou ubývá naděje, že další nalezený člověk bude naživu. Mrazivé teploty, které se podle předpovědí ještě pár dní nezvednou, lidem uvězněným pod troskami domů po ničivém zemětřesení v Turecku a Sýrii výrazně snižují šance na přežití. I přes tyto nevlídné podmínky se tureckým městem Samandag v provincii Hatay rozléhaly radostné výkřiky. Zpod suti vytáhli novorozeně i s matkou. Oba naživu. Desetidenní Yagiz byl spolu s ní pod sutinami celých 90 hodin, informuje stanice BBC.
31 fotografií

Pod troskami přežívaly řadu dní. Svět obletěly příběhy dětí po zemětřesení

Svět
Sýrii a Turecko zasáhlo ničivé zemětřesení
Holčička, která se narodila v troskách budovy ve městě Džindiras na severu Sýrie, dostala jméno Aya a nový domov u rodiny prastrýce. Aya, což v arabštině znamená „dar od boha“, přežila zemětřesení jako jediná z její přímé rodiny. Informoval o tom list The Guardian. Jedenáctičlenná rodina prastrýce holčičky nyní žije ve stanu, protože jejich dům se kvůli zemětřesení také zřítil. Tisíce lidí podle BBC nabídlo, že Ayu adoptují.
31 fotografií

Dar od boha. V sutinách narozené syrské holčičky se ujme rodina prastrýce

Svět
Fenka Terezka z kynologického týmu, který vyhledává přeživší v Turecku.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ S pátráním po přeživších v sutinách domů, zřícených po zemětřesení v Turecku, pomáhají českým záchranářům také psi z kynologické skupiny. Mezi nimi je i fenka Terezka, které se v pátek 10. února ve 4 hodiny ráno podařilo nalézt mezi troskami živou ženu, kterou poté hasiči úspěšně zachránili. Během pátečního rána se navíc českému USAR týmu povedlo zachránit ze sutin další dvě živé osoby.
37 fotografií

Fenka Terezka hrdinkou v Turecku. Hasičům pomohla nalézt v sutinách živou ženu

Zprávy
Martin Lobík s fenkou boxera Fixie na záchranné misi po zemětřesení
Kynolog-záchranář ve výslužbě Martin Lobík z Českého Krumlova se účastnil dvou zahraničních záchranných misích po dvou katastrofálních zemětřeseních. V květnu 2003 odletěl se svou tehdy pětiletou fenkou boxera Fixie do Alžírska (počet obětí tam vystoupal na necelých 2 300), v prosinci téhož roku do íránského Bamu (tam zahynulo nejméně 31 tisíc lidí). Pro Deník přiblížil, co taková mise a příprava na ni obnáší.
2 fotografie

Jako kynolog byl u dvou zemětřesení. Nacházeli jsme jen mrtvé, popisuje Čech

Regiony
Martin Lobík s fenkou boxera Fixie na záchranné misi po zemětřesení.
Kynolog-záchranář ve výslužbě Martin Lobík z Českého Krumlova se účastnil dvou zahraničních záchranných misích po dvou katastrofálních zemětřeseních. V květnu 2003 odletěl se svou tehdy pětiletou fenkou boxera Fixie do Alžírska (počet obětí tam vystoupal na necelých 2 300), v prosinci téhož roku do íránského Bamu (tam zahynulo nejméně 31 000 lidí).

Byl na dvou misích po zemětřesení jako kynolog-záchranář. Nacházeli jen mrtvé

Českokrumlovsko
Záchranné práce v turecké Antakyi
Mezi budovami, které se po pondělním zemětřesení zřítily v turecké Antakyi, je i moderní rezidenční komplex, který podle developera splňoval „nejnáročnější stavební standardy“. V komplexu Rönesans Rezidans bylo 249 bytů, bazén či posilovna, nyní je však z budov jen hromada trosek, napsal deník El País. V komplexu žilo asi 1000 lidí, hlavně z vyšších a středních vrstev. Mezi nezvěstnými obyvateli komplexu je i ghanský fotbalista Christian Atsu.
31 fotografií

Měl splňovat náročné standardy. V turecké Antakyi se zřítil i moderní komplex

Svět