ŠTÍTEK: zemětřesení

Sopka Vesuv.
Obyvatele jihoitalské Neapole v sobotu v časných ranních hodinách vystrašilo nedaleké zemětřesení. Sérii otřesů v noci na dnešek zažila rovněž středoitalská Florencie. Žádné oběti ani větší škody nejsou hlášeny. Podle italského Národního geofyzikálního a vulkanologického institutu (INGV) mělo zemětřesení nedaleko Neapole sílu 3,9 stupně. Síla zemětřesení nedaleko Florencie v noci dosáhla až 3,1 stupně.

Itálii zasáhlo zemětřesení. Otřesy lidé cítili poblíž Neapole i Florencie

Státy EU
Slavnostní vyhlášení výsledků 14. ročníku záchranářské ankety Statečné psí srdce
Prestižní cenu Statečné psí srdce letos získalo šest psů, z toho jeden in memoriam. Mezi oceněné se zařadil záchranářský německý ovčák Ajax, který v troskách po zemětřesení našel sedm lidí. Další ocenění získal knírač Terezka za nalezení ženy při stejné akci. Čivava s velkým srdcem a jorkšír Kája byli oceněni za každodenní pomoc člověku. Policejní pes Rapp získal cenu za nalezení muže v lese. Přečtěte si jejich příběhy.
23 fotografií

Statečné psí srdce zná své vítěze. Uspěli čivava, jorkšír i němečtí ovčáci

Zvířecí deník a chovatelství
Zemětřesení na Tchaj-wanu a hledání pohřešovaných
Po nejhorším zemětřesení na asijském ostrově Tchaj-wan za poslední čtvrtstoletí úřady potvrdily již smrt nejméně dvanácti lidí. V národních parcích a lomech v okolí pobřežního města Chua-lien pokračují práce na záchraně těch, kteří uvázli na špatně přístupných místech. Práci však komplikují pokračující otřesy. Následky zemětřesení v oblasti zachytily kamery.
17 fotografií

Ničivé zemětřesení na Tchaj-wanu: Z hor pršelo kamení, záchranáři bojují s časem

Svět
Soběslav. Ilustrační foto.
Páteční večer v Soběslavi na Táborsku znepříjemnil mnoha domácnostem hluk doprovázený záblesky a otřesy, které rezonovaly i v okolních obcích. Na sociálních sítích se svědci dohadují, co tento jev mohlo způsobit. I pod článkem Deníku, v němž jsme o nezvyklém jevu informovali, stále přibývají komentáře. Ptali jsme se i u dalších institucí, o co mohlo jít.
11 fotografií

V Soběslavi nebylo ani zemětřesení, ani detonace. Hluk vydávaly asi dělobuchy

Táborsko
SK Vysoké Mýto vs. FC Hlinsko.
Třetím do party regionálních zástupců v divizní soutěži fotbalistů, jejichž situaci v zimní přípravě si přiblížíme, je celek SK Vysoké Mýto. Pátý celek podzimní tabulky by v odvetách nepochybně rád zaútočil na ještě vyšší pozice, jenže v jaké to bude sestavě, to je prozatím do značné míry zahaleno rouškou tajemství. Zřejmé ale je, že obměn oproti první polovině sezony nebude zrovna málo.

Vysokomýtský fotbal a zimní změny. Padlo dokonce slovo zemětřesení

Fortuna divize
I slabším zemětřesením mohou popraskat vozovky či stěny domů. Ilustrační foto
Čtvrteční zemětřesení v okrese Neunkirchen doplnilo sérii desítek velmi slabých otřesů, které seismologové zaznamenali v Rakousku už během ledna. Aktivitu naměřili především v Tyrolsku, včetně vyhlášených lyžařských center. Otřesy pokračovaly i v pátek 2. února. Podle odborníků ale lyžařská sezóna nijak ohrožená není a rakouská zemětřesení nejsou neobvyklým jevem. Čas od času se tu seismologická aktivita objeví. 

Zemětřesení v Rakousku: Nebylo jedno. Otřesy naměřili i v lyžařských centrech

Státy EU
Zemětřesení v Rakousku rozhýbalo zem i na západě Čech
Dnes (1. února) zasáhlo Rakousko relativně silné zemětřesení s magnitudem 4,4. Epicentrum mělo u města Gloggnitz. Tam je možné očekávat i lehké škody na budovách. Otřes pocítili i obyvatelé v České republice, např. ve Znojmě, v Brně a zřejmě i v Plzni. Informoval o tom Ústav fyziky Země.
4 fotografie

Zemětřesení v Rakousku rozhýbalo zem i na západě Čech

Chebsko
Zhroucená budova Centra integrované řízené péče Kaiser Permanente v Granada Hills v jižní Kalifornii
V pondělí 17. ledna před 30 lety zasáhlo oblast Northridge v hustě obydleném Los Angeles krátké, ale velmi silné zemětřesení. Napáchalo obrovské škody na dálnicích, pobořilo domy a nechalo za sebou 57 mrtvých a více než 8000 zraněných. Třebaže otřesy trvaly jen 10 až 20 vteřin, jejich síla dosáhla na Richterově škále 6,7 magnitudy. Jelikož přišly jen rok po ničivém požáru, obyvatelé města měli pocit, že je stíhá rána za ranou.
10 fotografií

Ničivé zemětřesení v Los Angeles 1994: Dvacet vteřin změnilo město v prokleté

Historie
Japonsko zasáhlo zemětřesení, leden 2023
Počet obětí novoročního zemětřesení v Japonsku stoupl na 168, dalších nejméně 323 lidí se pohřešuje. Píše to agentura AP. Počet nezvěstných podle ní výrazně zvýšily japonské úřady, které předtím informovaly o 103 pohřešovaných. Zranění utrpělo 565 lidí a 1390 domů bylo částečně nebo úplně zničených. V nejzasaženějším místě, na poloostrově Noto v prefektuře Išikawa, platí varování před sesuvy půdy, jejichž riziko zvyšuje sněžení.
16 fotografií

Počet obětí zemětřesení v Japonsku stoupl na 168. Tři stovky lidí se pohřešují

Svět
Japonsko zasáhlo zemětřesení, leden 2023
Nejméně 120 životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. Dalších 200 lidí je stále nezvěstných. S odvoláním na místní činitele o tom informovala agentura Kjódó. Agentura AFP uvedla, že ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo 155 zemětřesení, většinou silnějších než tři stupně. Záchranné operace ztěžuje déšť a krupobití. Déšť se očekává až do neděle, poté bude v regionu sněžit.
16 fotografií

Počet obětí zemětřesení v Japonsku přesáhl 100. Záchranné práce pokračují

Svět
Momentka je z utkání Hodkovice nad Mohelkou - Rozstání.
Šest výher, jedna remíza, šest porážek. Po lepší první polovině podzimní sezony a slabším finiši přezimují Hodkovice nad Mohelkou v nejnižší krajské fotbalové soutěži v klidném středu tabulky a v podobném trendu by rády pokeačovaly i na jaře. "Přípravu zahajujeme vlastně dnes, sejdeme se v hale," řekl David Novotný, trenér po polovině sezony osmého celku pořadí západní skupiny fotbalové I. B třídy.

Hodkovice zahájí přípravu. Bez poháru. Zimní zemětřesení v kádru nenastane

Kraje
Japonsko zasáhlo zemětřesení, leden 2024
Nejméně 73 lidí zahynulo při pondělním zemětřesení, které zasáhlo japonský poloostrov Noto. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na novou bilanci zveřejněnou místními úřady. Podle nich by pod troskami zřícených domů mohly být uvězněny ještě desítky lidí, oficiálně se pohřešuje dalších 15 osob. Pátrání ale komplikují poničené silnice a infrastruktura, odlehlost oblasti a následné otřesy V oblasti navíc panuje chladné počasí a předpovídán je silný déšť.
16 fotografií

Obětí zemětřesení v Japonsku přibývá. Záchranné práce komplikuje počasí

Svět
Hořící letadlo společnosti Japan Airlines na ranveji tokijského letiště Haneda
Letadlo společnosti Japan Airlines zachvátil na letišti Haneda v japonské metropoli Tokiu požár, když se po přistání z dosud nevyjasněných příčin srazilo s letounem pobřežní stráže, který se chystal ke startu do oblasti zasažené pondělním zemětřesením. Na palubě stroje japonských aerolinek bylo 379 lidí; všechny se podařilo evakuovat. Pět ze šesti členů posádky letadla pobřežní stráže ale zahynulo.
9 fotografií

Na ranveji v Japonsku vzplálo letadlo plné lidí, srazilo se s druhým strojem

Svět
Japonsko zasáhlo zemětřesení, leden 2024
Nejméně 55 životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko, uvedla agentura AP. Dalších přinejmenším 17 lidí utrpělo vážná zranění. Poničeny byly tisíce domů, automobilů a lodí. Do silně zasaženého města Wadžima v prefektuře Išikawa, do kterého se nedá dostat pozemní cestou, dopravují potraviny pro obyvatele vrtulníky.
16 fotografií

Zemětřesení v Japonsku si vyžádalo desítky obětí. Záchrana přeživších pokračuje

Svět
Ničivé zemětřesení v Číně, prosinec 2023
Nejméně 126 lidí zahynulo při pondělním zemětřesení na severozápadě Číny, kde záchranáři v mrazivých podmínkách dál pátrají po možných přeživších. Na základě nové bilance o tom informovala agentura Reuters. Živel o síle 6,2 stupně udeřil v provinciích Kan-su a Čching-chaj, kde zničil mnoho domů, některé silnice a zranil více než 700 lidí.
5 fotografií

Čínu zasáhlo zemětřesení. Zemřelo přes 100 lidí, záchranné práce komplikuje mráz

Svět
Po zemětřesení v Nepálu musejí lidé přespávat venku, jejich domy jsou zničené
Tisíce vesničanů v horách na severozápadě Nepálu v noci spí pod širým nebem, protože jejich příbytky jsou po pátečním ničivém zemětřesení v troskách. Většina domů v okrese Džadžarkot se zhroutila, poškozeny byly i pevnější domy z betonu, kterých je v oblasti jen pomálu. Zatím poslední bilance hovoří o 157 obětech, jejich počet ale podle úřadů může nadále stoupat, napsala v neděli agentura AP.

Zemětřesení v Nepálu má nejméně 157 obětí. Pátrání po přeživších skončilo

Svět
Zemětřesení v Nepálu, 3. 11. 2023
Počet obětí pátečního silného zemětřesení v Nepálu dál roste, otřesy si vyžádaly nejméně 128 mrtvých. Informovaly o tom agentury Reuters a DPA s odvoláním na policii. Zraněných je podle agentury AFP více než stovka. Živel udeřil zejména v nepálských okresech Džadžarkot a Rukum, kde se zřítil neupřesněný počet domů. Podle svědků bylo zemětřesení citelné i v indickém hlavním městě Dillí, kde se roztřásly budovy. České ministerstvo zahraničních věcí nemá informace, že by zemětřesení postihlo české občany pobývající v Nepálu.

Nepál zasáhlo silné zemětřesení. Zemřelo přes 120 lidí, Češi mezi oběťmi nejsou

Svět
Denní seismogram z blízké seismické stanice Luby (LBC)
/UVNITŘ MAKROSEISMICKÝ DOTAZNÍK/ Země se opět začala chvět. Zvýšená seismická aktivita s ohniskem poblíž obce Černá severně od Lubů na Chebsku může být předzvěstí zemětřesného roje. Podle seismologů nelze vyloučit, že seismická aktivita ještě zesílí a objeví se i otřesy, které místní obyvatelé pocítí nebo uslyší jejich zvukové projevy.

Zemětřesení na západě Čech: seismická aktivita může zesilovat

Chebsko
Ilustrační snímek
Východ Slovenska zasáhlo v pondělí večer zemětřesení o síle pět stupňů. Uvedlo to evropské seismologické středisko EMSC. Podle slovenských vědců se mohlo jednat o nejsilnější otřesy za posledních zhruba 80 let, píše slovenský tisk. Zemětřesení bylo cítit v Prešovském a Košickém kraji, na některých místech jsou menší škody na budovách.

Východ Slovenska zasáhlo zemětřesení. Možná bylo nejsilnější za 80 let

Státy EU
Afghánistán zasáhlo zemětřesení, obětí jsou tisíce
Počet obětí sobotního zemětřesení na západě Afghánistánu stoupl na 2445, uvedla v neděli agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Afghánská média podle agentury DPA informují o téměř 2500 obětech a dvou tisícovkách raněných. Předchozí bilance čítala 2053 mrtvých a 9240 raněných. Zemětřesení je tak jedno z nejsmrtelnějších v zemi za posledních 20 let.

Už 2500 obětí. Zemětřesení na západě Afghánistánu patří k nejtragičtějším v zemi

Svět
Zemětřesení na západě Afghánistánu, 7. října 2023
Počet obětí silného zemětřesení na západě Afghánistánu vzrostl na 320, uvedla v sobotu agentura AP s odvoláním na OSN. Později však OSN uvedla, že šlo o předběžný údaj a počet obětí se stále ověřuje. Místní úřady zatím podle agentury AFP potvrdily přibližně 120 mrtvých a tisícovku zraněných. První bilance hovořila o nejméně 14 mrtvých a téměř osmi desítkách zraněných, úřady ale připouštěly, že počet obětí se může zvýšit, protože pod troskami domů mohou být další těla. Agentura DPA napsala, že úřady se obávají stovek mrtvých v postižených obcích, z nichž některé byly zcela zničeny.

Západ Afghánistánu zasáhlo zemětřesení. Počet obětí překročil 300, míní OSN

Svět
V Rudici na Blanensku cvičil speciální zdravotnický tým. V minulosti zasahoval v Nepálu po zemětřesení.
/FOTO, VIDEO/ Ve stanu leží na nosítkách mladý muž. Se staženou zraněnou nohou, napojený na přístroje. Přivřené oči. Kolem něj kmitají zdravotníci. Tlak osmdesát na šedesát! „Hned vám pomůžeme. Jak bude žilka, nachystej infuzi,“ dává instrukce kolegovi jeden z lékařů a souběžné udílí ostatním parťákům pokyny do vysílačky. Do stanu vzápětí přinášejí dalšího muže, který utrpěl rozsáhlé popáleniny. Takto členové Emergency Medical Teamu CZ (EMT CZ) nacvičovali v Rudici na Blanensku ostrý zásah.
28 fotografií

V Rudici cvičil speciální tým. V minulosti zasahoval v Nepálu po zemětřesení

Blanensko
Jiří Kubeš je téměř 26 let profesionálním hasičem. Jezdí do zahraničí pomáhat při přírodních a dalších pohromách a na různá cvičení a kurzy
Alžírsko, Pákistán, Nepál, Libanon, Turecko a naposledy Řecko. To je stručný výčet různými katastrofami postižených zemí, kde díky své práci nechyběl Jiří Kubeš. Téměř 26 let je profesionálním hasičem, do zahraničí jezdí pomáhat při přírodních a dalších pohromách. Viděl nesčetná lidská utrpení, země zpustošené zemětřeseními i ty, které sžíraly rozsáhlé požáry. Jako zástupce České republiky vozí humanitární pomoc nebo je členem záchranného týmu. 
30 fotografií

Zemětřesení, požáry, lidské tragédie. Český hasič jezdí pomáhat po celém světě

Regiony
Jiří Kubeš je téměř 26 let profesionálním hasičem. Jezdí do zahraničí pomáhat při přírodních a dalších pohromách a na různá cvičení a kurzy.
/FOTO/ Alžírsko, Pákistán, Nepál, Libanon, Turecko a naposledy Řecko. To je stručný výčet různými katastrofami postižených zemí, kde díky své práci nechyběl Jiří Kubeš. Téměř 26 let je profesionálním hasičem, do zahraničí jezdí pomáhat při přírodních a dalších pohromách. Viděl nesčetná lidská utrpení, země zpustošené zemětřeseními i ty, které sžíraly rozsáhlé požáry. Jako zástupce České republiky vozí humanitární pomoc nebo je členem záchranného týmu. A také díky různým cvičením a kurzům projel prakticky celou Evropu, Asii a Karibik.
30 fotografií

Zemětřesení, požáry. Hasič z Lounska projel půlku světa, viděl velká utrpení

Žatecko a Lounsko
Florencie. Ilustrační snímek
Zemětřesení o síle 4,8 stupně brzy ráno zasáhlo oblast v blízkosti italské Florencie. Podle úřadů se ale nezdá, že by způsobilo větší škody, informovala agentura Reuters. Ohnisko otřesů bylo u města Marradi asi 70 kilometrů severovýchodně od Florencie v hloubce 8,4 kilometru, uvedl Italský Národní geofyzikální a vulkanologický institut (INGV).

Oblast u italské Florencie zasáhlo zemětřesení. Větší škody ale nezpůsobilo

Státy EU
Maroko zasáhlo silné zemětřesení.
Čeští hasiči už nepočítají s vysláním speciálního USAR týmu do zemětřesením zasaženého Maroka. Zrušili jeho pohotovost. Do dnešního poledne nedostali z Maroka oficiální souhlas s nazením týmu. Informovala o tom dnes mluvčí hasičů Martina Götzová. Ničivé zemětřesení postihlo Maroko v pátek večer. Český USAR (Urban Search and Rescue) tým, který se specializuje na vyhledávání v sutinách, byl v pohotovosti od soboty.
17 fotografií

Zemětřesení v Maroku: Čeští hasiči už s vysláním nepočítají, ruší pohotovost

Svět
Záznam seismografu z 20. ledna 2021 v Českém Krumlově.
Katastrofální zemětřesení o síle 6,8 – 6,9 na Richterově stupnici, které v pátek 8. září postihlo Maroko, plní novinové stránky po celém světě. Otřesy způsobily smrt více než dvou tisícovek lidí a zranily tisíce dalších. Ačkoliv zdaleka nejsou tak silná a nepáchají tak děsivé škody, zasáhnou občas zemětřesení i jižní Čechy.
5 fotografií

Zemětřesení se nevyhýbá ani jižním Čechám. Otřesy cítí na Šumavě i u Orlíku

Českobudějovicko
Maroko zasáhlo silné zemětřesení
Čeští hasiči ze speciálního USAR týmu zatím nepoletí do zemětřesením zasaženého Maroka. Nedostali od Maroka zvací nótu. Zůstávají ale v pohotovosti pro případnou humanitární pomoc. Informovala o tom v pondělí odpoledne mluvčí hasičů Martina Götzová. Ničivé zemětřesení postihlo Maroko v pátek večer. Český USAR (Urban Search and Rescue) tým, který se specializuje na vyhledávání v sutinách, byl v pohotovosti od soboty.
17 fotografií

Čeští hasiči zatím nepoletí do Maroka. Zůstávají ale v pohotovosti

Svět