ŠTÍTEK: zemětřesení

Oxfam. Ilustrační snímek
Oxfam, jedna z nejznámějších charitativních organizací na světě, čelí mezinárodnímu skandálu. Její humanitární pracovníci si totiž během mise na Haiti z peněz dárců údajně platili prostitutky. Britská ministryně pro mezinárodní rozvoj Penny Mordauntová oznámila, že pokud se ukážou být obvinění pravdivá, zastaví charitě její financování, píše deník Daily Mail.
3 fotografie

Platili si pracovníci charity nezletilé prostitutky? Británií cloumá skandál

Svět
Zemětřesení na Tchaj-wanu.
/VIDEO/ Při zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály na Tchaj-wanu byli zraněněni také dva Češi. Živel ve městě Hualien udeřil ve 23:50 (16:50 SEČ) zhruba dvacet kilometrů od východního pobřeží ostrova. Záchranné složky zatím hlásí čtyři mrtvé a nejméně 170 zraněných. Zatím se pohřešuje přes 80 lidí, počet obětí proto zřejmě poroste.
14 fotografií

Při ničivém zemětřesení na Tchaj-wanu se zranili dva Češi

Svět
Zemětřesení v Mexiku
Mexiko dnes zasáhlo zemětřesení o síle 6,6 Richterovy škály. Podle vědeckého webu USGS se epicentrum nacházelo v Kalifornském zálivu, 10 kilometrů pod mořským dnem. Pobřeží může zasáhnout vlna tsunami. Nejbližší obydlená oblast je na pobřeží Loreto  v mexickém státě Baja California Sur. Zatím nejsou hlášené žádné škody.

Mexiko zasáhlo zemětřesení. Očekává se vlna tsunami

Svět
Marek Janečka (v bílém) jmenování Josefa Muchy hlavním trenérem uvítal.
Karviná – Tvrdě makat a společným úsilím zvládnout jarní boje o záchranu. S tím vpadli do zimní přípravy fotbalisté Karviné a jeden z nejzkušenějších hráčů týmu Marek Janečka hovořil o tom, jak kabina přijala jmenování Josefa Muchy hlavním trenérem.

Marek Janečka jmenování Muchy uvítal

Fotbal
Josef Viktora
Kutná Hora – Místostarosta starostou, starosta zastupitelem. Výsledek zemětřesení, které kutnohorská radnice zažila minulý týden. Deník oběma mužům, Josefu Viktorovi (ANO), novému starostovi Kutné Hory a Martinovi Starému (ZMĚNA), starostovi odvolanému, položil několik stejných otázek.

Ptáme se bývalého a nového starosty Kutné Hory

Kutnohorsko
Spolek Ecolodge.
Ničivé zemětřesení v Nepálu před dvěma lety v himálajském údolí Langtang pohřbilo pod tunami suti vesnici i s horskou chatou. Projekt Ecolodge Nepál plánuje na jejím místě postavit první ekologickou horskou chatu, která bude modelovým příkladem použití udržitelných technologií a bude šetrná k životnímu prostředí. Její součástí má být skleník pro pěstování zeleniny i malá vodní elektrárna.
4 fotografie

Čeští horolezci staví v Nepálu ekologickou horskou chatu s vlastní elektrárnou

Cestujeme
Ilustrační foto
Hronov - Po důležitých výhrách s Nuslemi přišel pro prvoligové volejbalistky Hronova další neméně klíčový zájezd do Prahy. Domácí chtěly rozhodně oplatit svým soupeřkám dvě porážky z hronovské haly a přeskočit je tak ve vyrovnané tabulce. Tomu naopak chtěly hosté zabránit, ale úkol to byl více než těžký.

Zapomenout! Hronov na Žižkově ukázal jen zlomek toho, co umí

Ostatní sporty
U Trojského zámku v Praze se 2. prosince odpoledne zřítila do Vltavy betonová lávka pro pěší. Podle informací záchranářů se při pádu zranili čtyři lidé. Snímek je ze 3. prosince.
/RASTR/ Primátorka po zřícení lávky hledá viníky. Nechá zavřít čtyři podobně nebezpečné stavby.  Už od úterý je jasné, že ponton v Troji nebude. Zákon to zakazuje. Prozatím se lidé musí spokojit s přívozem. Lávka se zřítila v sobotu a byli zraněni čtyři lidé. Ti od Prahy dostanou okamžitou pomoc 50 tisíc korun
18 fotografií

Neštěstí v Troji je předzvěstí politického zemětřesení

Praha
Ivo Šanc
Střední Čechy – Předsedou kontrolního výboru středočeského zastupitelstva byl v úterý zvolen Ivo Šanc (STAN). Po říjnovém zemětřesení v krajské koalici se předsedu výboru, který má především nezávisle hlídat kroky krajské vlády, zvolit nepodařilo – a tak byla volba odložena na prosincové zasedání zastupitelů. S tím, že v mezidobí by mělo být vše projednáno v zastupitelských klubech.Nakonec došlo na dolaďování detailů i těsně před hlasováním. 

V čele středočeského kontrolního výboru se ocitl Ivo Šanc. Nečekaně

Z okolí
Nová koalice vládne od úterka Středočeskému kraji. Hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu STAN, ODS a Nezávislým Středočechům. Dohodlo se na spolupráci s ČSSD a podporuje je i KSČM. Na snímku tisková konference hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).
Střední Čechy – Dosáhnout toho, aby kraj nejenom odpovědně hospodařil, ale také aby fungoval efektivně, otevřeně ve prospěch všestranného rozvoje celého území a vstřícně vůči radnicím i občanům. Takové jsou sliby obsažené v programovém prohlášení středočeských radních v novém složení, s nímž členové rady v úterý předstoupí před krajské zastupitele. Po říjnovém koaličním zemětřesení nyní středním Čechám vládou ANO spoledně s ČSSD – a s podporou KSČM.

Středočeští radní chtějí dotovat dojíždění žáků i pohyb policistů v ulicích

Z okolí
Ivan Hoffman
Krach jednání o vládě berou Němci jako politické zemětřesení. Angela Merkelová má problém najít někoho do party a hrozí kvůli tomu předčasné volby. Rozdíl proti nám je jen v tom, že zatímco s Merkelovou se CSU, FDP a Zelení byli alespoň ochotni o koalici bavit, u nás i pouhou debatu o možné spolupráci s vítězem všichni potenciální partneři předem rezolutně zamítli.
18 fotografií

Den Ivana Hoffmana: Německý malér

Hoffmanův deník
Ilustrační foto
Praha – Po reprezentační přestávce vyrazili fotbaloví Rytíři z Vlašimi na zteč na Žižkov, kde chtěli zastavit neúspěšnou bilanci posledních zápasů Fortuna národní ligy. To se jim díky Pavlu Vyhnalovi povedlo, i když až v závěru zápasu. „Spadl mi kámen ze srdce, že bylo zemětřesení až na Filipínách,“ smál se po zápase trenér Vlašimi Petr Havlíček. Tři body posunuly Vlašim zase do klidnějších vod a je devátá.

Vyhnal si nechal rozhodující úder na poslední minutu

Fotbal
Víkendový pokles teplot umožnil spustit sněžná děla na Černé hoře a připravit sjezdovku Anděl k otevření lyžařské sezony.
Královéhradecko, Trutnovsko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Na sjezdovce Anděl na Černé hoře bude zahájena v pátek lyžařská sezona. Na 300 metrů dlouhém úseku se bude lyžovat od pátku do neděle, vždy 8.30 do 16.00. Sdělili to v úterý zástupci SkiResortu Černá hora - Pec.

Ve zkratce: Lyžařská sezona začne tento pátek

Z okolí
Írán a Irák zasáhlo silné zemětřesení
Nedělní zemětřesení na pomezí Iráku a Íránu doposud stálo život 530 lidí, dalších 8000 utrpělo zranění. Kromě ztrát na životech jsou hlášeny i značné materiální škody. Podle médií se v Íránu zřítilo na 12 tisíc domů. Íránský prezident Hasan Rúhání se vyjádřil, že zničené byly hlavně budovy postavené v rámci státní výstavby. Pokud se prý podaří nalézt viníky, čeká je trest za nedodržení stavebních předpisů.
9 fotografií

Zemětřesení v Íránu má už přes 500 obětí. Nevydržely hlavně státní stavby

Svět
Dušan Šafránek
Brankářský čaroděj Dušan Šafránek dělá, co může, ale nestačí to. Hokejový Slezan Opava sbírá jednu porážku za druhou. Po domácí porážce 5:7 s Kopřivnicí se tvrdě přikoval k poslednímu místu. Na pozici zaručující účast ve vyřazovacích bojích ztrácí Opava propastných osm bodů.

Dušan Šafránek: Představoval jsem si vývoj sezony jinak

Hokej