ŠTÍTEK: zemětřesení

Ostrov Lombok v Indonésii zasáhlo další zemětřesení pouze týden poté, co podobná katastrofa usmrtila nejméně šestnáct lidí.
V pátek 17. srpna 2018 se od 18 do 20 hodin na velvyslanectví Indonéské republiky v Praze uskuteční „Benefiční večer pro Lombok“. Pro návštěvníky je připraven kulturní program, během kterého vystoupí např. Dan Nekonečný, taneční skupiny Kintari a Matahari, jsou připraveny ukázky tance a hudby z indonéských ostrovů i indonéské občerstvení. 

Chcete pomoci obětem zemětřesení na Lomboku? Navštivte charitativní večer

Praha
Ostrov Lombok v Indonésii zasáhlo další zemětřesení pouze týden poté, co podobná katastrofa usmrtila nejméně šestnáct lidí.
Počet obětí zemětřesení, které 5. srpna zasáhlo indonéský ostrov Lombok, vzrostl dosud na 460 lidí. Dalších 7800 lidí bylo zraněno a víc než 417 tisíc muselo kvůli otřesům opustit domov. Škody způsobené katastrofou přesahují 500 milionů dolarů (víc než 11 miliard korun). Uvedla to agentura DPA s odvoláním na indonéský úřad pro zvládání katastrof.
4 fotografie

Počet obětí indonéského zemětřesení už činí 460 lidí, škody jdou do stamilionů

Svět
Z přípravného utkání Kolín - Slavia Praha U21 (1:2).
Kolín – V průběhu loňské sezony se pohybovali i na druhém místě. V konečném účtování jim nakonec patřila čtvrtá pozice. Na stejné mety by fotbalisté Kolína chtěli útočit i v následujícím ročníku.

V Kolíně bylo velké zemětřesení

Fortuna divize
Turisté po zemětřesení v Indonésii.
Situaci v tichomořském ráji, kde propuklo ničivé zemětřesení, popsal exkluzivně pro Deník český cestovatel Jiří Patrovský. Podle něj nastal nekontrolovatelný chaos a místní složky naprosto nezvládly koordinovat evakuaci lidí z ostrůvku u Bali. Otřesy o síle 6,9 stupně Richterovy škály, které udeřily v neděli na indonéském ostrově Lombok, si vyžádaly nejméně sto obětí.  
15 fotografií

Na loď jsme na Bali čekali osm hodin, popsal chaos český turista

Svět
Zemětřesení v Indonésii
Záchranáři na indonéském ostrově Lombok pátrají po přeživších v troskách mešity, ve které mělo být v době zemětřesení minimálně padesát lidí. Otřesy o síle 6,9 stupně Richterovy škály v neděli v Indonésii zabily 105 lidí (podle některých zdrojů však až 142) a desetitisíce obyvatel připravily o střechu nad hlavou. Informaci zveřejnila britská BBC.
6 fotografií

Záchranné práce pokračují. Indonéské zemětřesení pohřbilo v mešitě desítky lidí

Svět
V NOVĚ CHYSTANÉ české aplikaci, která bude informovat o zemětřesení v západních Čechách, naleznou lidé i jednotlivé seismogramy z jednotlivých záchvěvů.
Karlovarský kraj – Ohromné burácení, třesení skleniček a oken a následný otřes. Tak už se přes dva týdny projevují nejsilnější záchvěvy země z nového zemětřesného roje. Otřesy půdy děsí obyvatele napříč celým Karlovarským krajem.

Zemětřesení! Napíše aplikace

Chebsko
Seismogram z německé seismické stanice, který zachytil večerní záchvěv země v Karlovarském kraji.
Karlovarský kraj – Další silný záchvěv země a spoustu menších pozorovali lidé nejen v Karlovarském kraji od pondělního večera. Ten nejsilnější udeřil ve 23.04 hodin a jeho síla byla podle seismologů 3,8 magnituda.

Otřesy země cítili také lidé z Prahy

Chebsko
Seismograf.
Na českém území se opět zachvěla země. Chebskem otřáslo krátce před půlnocí z pondělí na úterý zemětřesení. Podle údajů Evropského středomořského seismologického centra (EMSC) dosáhlo síly 4,1 stupně Richterovy škály. Epicentrum bylo asi pět kilometrů jihovýchodně od obce Luby na česko-saském pomezí.

Západ Čech postihlo další zemětřesení. Tentokrát o síle 4,1 stupně

Česko
Největší seismologická stanice, která zaznamenává otřesy půdy, se nachází pod skalenským hradem Vildštejn.
Karlovarský kraj - Se strachem sledují už od čtvrtka obyvatelé Karlovarského kraje seismometry Geofyzikálního ústavu. Bojí se nových záchvěvů ze zemětřesného roje, který kraj zasáhl ve čtvrtek minulého týdne.

Zemětřesení dosáhlo o víkendu svého maxima

Chebsko
Sopka Kilauea na Havaji.
Havajské ostrovy zasáhla během pátku dvě zemětřesení o síle 5,4 a 6,9 stupně Richterovy škály, uvedla americká geologická služba USGS. Ačkoli nejsou hlášeny žádné oběti, havajský guvernér David Ige ale vyhlásil stav nouze. To mu umožní uvolnit dodatečné federální peníze pro vypořádání se s následky pohromy, při níž bylo zničeno několik domů.
33 fotografií

Havaj zasáhlo silné zemětřesení, guvernér vyhlásil stav nouze

Svět
Bar ožil chytlavými písničkami.
Kolín - Po mnoha alternativních rockových kapelách si třetí březnový pátek v kolínském baru Pod Hodinama zahrál a zazpíval undergroundový zpěvák a harmonikář Jim Čert, vlastním jménem František Horáček, který byl první, jenž před mnoha lety vystoupil v později legendární štítarské hospodě La France.
52 fotografií

OBRAZEM: V baru Pod Hodinama hrál a zpíval Jim Čert

Volný čas
Česko-mexický večer na zámku v Konici
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Obřadní síň zámku v Konici, která je u hudebníků oblíbená díky skvělé akustice, se ve středu večer zaplnila do posledního místa. Konal se zde totiž další koncert v režii Kruhu přátel hudby. Tentokrát byl na programu Česko-mexický večer.
14 fotografií

Zámkem v Konici zněla kytara i violoncello

Volný čas
Střelba na floridské škole
Jak ochránit žáky před pomatenými střelci? Takovou otázku si po minulém incidentu na Floridě kladlo mnoho lidí, včetně prezidenta Donalda Trumpa. Ředitel základní školy v Oklahomě se však odhodlal k ráznému kroku. Do svých učeben postupně instaluje neprůstřelné kryty. Podle něj je to jediná možnost, jak žáky ochránit. Informoval o tom server Sky News.
5 fotografií

Ochrana před šílenými střelci: V Oklahomě instalují do tříd neprůstřelné kryty

Svět