ŠTÍTEK: zemětřesení

Ilustrační foto.
Brno - Pokud se nestane nic nepředvídatelného, nemusejí se zatím obávat. Brno opět zažilo vydařenou Velkou cenu a motocykloví fanoušci ji nejspíš na Masarykově okruhu uvidí minimálně ještě třikrát. Aspoň tak mluví smlouva, kterou uzavřeli pořadatelé brněnského podniku s pořadatelem mistrovství světa společností Dorna už předloni. Šampionát však čeká zemětřesení.

Nové díly motoristického MS? Finská jistota i divočina v Thajsku

Ostatní sporty
Ilustrace ukazuje, jak pod Chebskem vzniká zemětřesení.
Karlovarský kraj – Zemětřesné roje, které se v Karlovarském kraji opakují už od dob středověku, stále nedávají odborníkům spát. Pokaždé když se zemětřesení v regionu ohlásí specifickým duněním a tradičním chvěním předmětů, žhaví se linky Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze.

Pomocí vrtů nahlédnou vědci do útrob země

Chebsko
Následky silného zemětřesení na ostrově Kos.
Brno - Opakované otřesy, padající předměty i odjezd na letiště v pyžamu. Tak popisují poslední noc strávenou na řeckém ostrově Kos čeští turisté, kteří přicestovali v pátek krátce před druhou hodinou odpoledne na brněnské letiště. Jejich návrat z dovolené se zpozdil o více než dvě a půl hodiny, letiště na ostrově bylo totiž na několik hodin uzavřené kvůli odstraňování následků zemětřesení o síle 6,7 stupně.

Zemětřesení na Kosu: Lidé vybíhali z hotelů. Třásl se celý dům, popsala Brňanka

Z okolí
Následky silného zemětřesení na ostrově Kos.
/INFOGRAFIKA/ Opakované otřesy, padající předměty i odjezd na letiště v pyžamu. Tak popisují poslední noc strávenou na řeckém ostrově Kos čeští turisté, kteří přicestovali v pátek krátce před druhou hodinou odpoledne na brněnské letiště. Jejich návrat z dovolené se zpozdil o více než dvě a půl hodiny, letiště na ostrově bylo totiž na několik hodin uzavřené kvůli odstraňování následků zemětřesení o síle 6,7 stupně.
10 fotografií

Zemětřesení na Kosu: Lidé vybíhali z hotelů. Třásl se celý dům, popsala Brňanka

Česko
Ilustrační snímek.
Karlovarský kraj - Hučení, dunění a otřesy. Tak během dnešního dne před druhou hodinou odpolední pocítily desítky lidí na Chebsku a Sokolovsku zatím nejsilnější zemětřesný roj od roku 2014. Jeho magnitudo dosáhlo síly 3,5 a ohnisko zemětřesení bylo severně od města Luby. Otřesy přitom cítili i obyvatelé Kraslicka.

Chebsko vystrašila další vlna zemětřesení

Chebsko
Ilustrační snímek.
Hučení, dunění a otřesy. Tak během dnešního dne před druhou hodinou odpolední pocítily desítky lidí na Chebsku zatím nejsilnější zemětřesný roj od roku 2014. Jeho magnitudo dosáhlo síly 3,5 a ohnisko zemětřesení bylo severně od města Luby. 

Chebsko vystrašila další vlna zemětřesení

Česko
Členové kapely Hodoňáci na útěku.
Hodonín – Hodoňáci na útěku. Tak se jmenuje nová rocková kapela, která má své kořeny sice pouze v Hodoníně, ale nakonec spojila mladé hudebníky téměř z celého okresu. I když funguje jen sedm měsíců, zažila i jedno velké zemětřesení. „Loni v říjnu jsem začínal s Petrem Vaculovičem a Danielou Andršovou. Bohužel jsme se na některých věcech neshodli a kapela se rozpadla," přibližuje těžký začátek dvaadvacetiletý baskytarista Pavel Blažek.

Hodoňáci na útěku zkoušejí ve sklepě u husitů

Volný čas
Seismoskopu a demonstrátor příčného a podélného vlnění. To jsou dva nové artefakty, které do vnitřních prostor jediného seismologického muzea na Chebsku ve Skalné umístili pracovníci Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze.
Skalná - Replika čínského seismoskopu a demonstrátor příčného a podélného vlnění. To jsou dva nové artefakty, které do vnitřních prostor jediného seismologického muzea na Chebsku umístili pracovníci Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze. Muzeum tu funguje už přes rok a cestu si do něho našly stovky lidí.
12 fotografií

Expozice unikátního muzea se rozrostla

Chebsko
Cenu Statečné psí srdce v kategorii Záchranný čin neslužebních psů-laiků získala v Praze fenka Róza (na snímku se svoji majitelkou Veronikou Tomáškovou a její sestrou Anetou vpravo).
Praha - Ocenění za hrdinské činy v tradiční anketě Statečné psí srdce získali za rok 2016 pes a tři fenky. Mezi služebními a záchranářskými psi získala cenu policejní fenka labradora Cita, v dalších kategoriích tzv. laiků byly oceněny kříženky Róza a Malina. Cenu Psí srdce obdržel in memoria záchranářský německý ovčák Erik. Výsledky ankety dnes v Praze vyhlásili pořadatelé.
3 fotografie

Ceny za psí statečnost dostali pes a tři fenky

Praha