VIDEO: A je to tady! Premiérový start nejsilnější rakety Falcon Heavy

Raketa Falcon Heavy, která je dílem miliardáře a vizionáře Elona Muska, odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě 6. února ve 21:45 SEČ. Při prvním startu vynesla na oběžnou dráhu auto Tesla Roadster.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Z floridské rampy 39A odstartovala nejsilnější raketa současnosti. Kolos o hmotnosti 1400 tun dokáže vynést na nízkou oběžnou dráhu náklad o hmotnosti 64 tun. Fakticky se jedná o tři spojené první stupně rakety Falcon 9. První stupeň Falconu Heavy bude disponovat 27 motory Merlin 1D.

Zdroj: Youtube

Původně měl 70 metrů dlouhý nosič startovat v 19:30 našeho času, společnost ale ohlásila více než dvouhodinový posun kvůli povětrnostním podmínkám.

Zdroj: Youtube

Raketa neletěla do vesmíru naprázdno. Ve Falconu byl první model z automobilky Tesla – roadster první generace.

Elon Musk poslal do vesmíru sporťák Tesla Roadster.Zdroj: Profimedia.cz

Elon Musk posadil na místo řidiče robokosmonauta Starmana, kterému při startu na eliptickou dráhu kolem Slunce, hrála píseň Davida Bowieho – Space Oddity.

Elon Musk (46) je americký podnikatel, vynálezce a filantrop, který tvrdí, že je „velká šance na existenci jednoduchého života na ostatních planetách“. Musk spoluzaložil a vede automobilku Tesla Inc. Založil kosmickou společnost SpaceX a zároveň je předsedou společnosti SolarCity, která se v USA zabývá instalací solárních panelů pro domy.

Figurína byla oblečena do skafandru, který společnost SpaceX vyvíjí a měli by jej využít astronauti při startu a přistání v připravované lodi Crew Dragon, která bude vozit posádku na ISS. Skafandry však nejsou určené pro výstupy do otevřeného prostoru – jejich úkolem je ochránit posádku před náhlou ztrátou tlaku.

Start na místě sledovaly tisíce Američanů.Zdroj: REUTERS/Gregg Newton

Start nové rakety, která je dalším krokem k pilotovaným vesmírným expedicím, je mimořádný i díky tomu, že se během letu od rakety oddělily tří první stupně. Dva pomocné bezpečně přistály v areálu Mysu Canaveral, centrální stupeň, který se oddělil později, však místo přistání minul a zřítil se do Atlantského oceánu.

Mohlo by vás zajímat: