Proč mají opičáci kahau tak legrační dlouhé nosy?

Kahau nosatý (Nasalis larvatus) je vskutku ojedinělým typem primáta. Samce snadno poznáte podle výrazného převislého nosu ve tvaru okurky, se kterým by v lidských soutěžích krásy zrovna neuspěli. V rámci své tlupy si však kahauové na svých nosech mimořádně zakládají. Dokonce platí, čím větší, tím atraktivnější.

Kahau nosatý

Samice kahaua nosatého na rozdíl od svých druhů mají nosíky mnohem menší a otočené nahoru jako pršáčky. Velký nos je tedy čistě "mužskou" záležitostí, a dokonce označuje nejpřitažlivějšího samce ve skupině. Čím větší má kahau nos, tím více samic se připojí k jeho harému. Vědci předpokládají, že velký nos slouží těmto primátům jako ozvučnice a zesiluje zvuky, kterými dávají najevo svou dominanci.

Další zvláštností kahaua nosatého je nafouklé bříško, způsobené hromaděním plynů v trávicím traktu. Kahau kvůli tomu nemůže jíst zralé ovoce, které by mu přivodilo vážné potíže, a tak pojídá nezralé bobule a jen vybrané výhonky a listy stromů. Na druhé straně ale umí strávit i rostliny, které jsou pro ostatní primáty nepoživatelné, nebo dokonce jedovaté.

Pozoruhodný trávicí systém si kahauové zřejmě vyvinuli kvůli nedostatku jiné stravy ve svém domovském prostředí, jímž jsou deštné pralesy na ostrově Borneo. Jinde na světě tyto primáty nepotkáte. Protože je jejich strava kaloricky chudá, věnují pochodu za potravou v podstatě celý den a neváhají přitom přeplavat vodní toky. Jejich zadní tlapy jsou dokonce vybaveny částečně vyvinutou plovací blánou. Přesto ve vodě tráví minimum času, aby se vyhnuli nebezpečí ze strany krokodýlů.

Kahau nosatý

Kvůli soustavnému kácení pralesů a lovu opic na Borneu bohužel populace kahaua nosatého řídne. Odhaduje se, že čítá už jen okolo 3000 jedinců a dané číslo se bude výhledově stále snižovat.

Související články