Bude teplo a sucho a na sníh zapomeňte. Do konce století se klima v Česku změní

Klima v České republice se do konce století výrazně promění. Bude větší sucho a také mnohem tepleji. Extrémní sucha budou zemi trápit takřka každý druhý rok.

Bude teplo a sucho a na sníh zapomeňte. Do konce století se klima v Česku změní
Bude teplo a sucho a na sníh zapomeňte. Do konce století se klima v Česku změní
Zdroj: archiv

Třicet let se moc oteplovat nebude, pak to bude horší…

Deště se zkrátí, ale budou mnohem intenzivnější a jen lokální. Také se výrazně posune hranice, kde se v zimě udrží sníh. V podstatě se má jednat jen o horské oblasti. S odkazem na dosud nejrozsáhlejší studii o vývoji klimatu v ČR to uvedly dnešní Hospodářské noviny (HN).

"Pomocí statistik a klimatického modelování jsme například zjistili, že na konci tohoto století se v létě oteplí až o čtyři stupně Celsia," řekl deníku vedoucí výzkumného týmu Jan Pretel z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na studii se v uplynulých pěti letech podílela téměř padesátka klimatologů - kromě ČHMÚ i z Univerzity Karlovy a Akademie věd. Podle výsledků studie by se v příštích 30 letech, tedy v období 2010-2039, mělo v Česku v průměru oteplit jen o jeden stupeň Celsia. Na celém území Česka se oteplí zhruba stejně, bez výraznějších výkyvů.

Maminko, co to byl sníh?

Oteplení a sucho se výrazně projeví například v zemědělství. Bude se měnit výnosnost plodin a změní se také působení škůdců. Na suchou krajinu se už připravuje i stát. Deník uvedl, že ministerstvo zemědělství uvažuje o výstavbě 65 nových vodních nádrží pro případ, že se republika bude potýkat s nedostatkem vody.

 

Ze scénářů je dále zřejmé, že průměrné teploty v běžných nadmořských výškách neklesnou pod nulu v žádné části roku. I jaro a léto budou přicházet dříve. Kvůli vyšším teplotám se doba tání přesune z dubna na leden až únor a celkově bude přibývat slunečných dnů.

Vědci také očekávají, že v příštích 100 letech se změní podoba dešťů. Celkově sice vody naprší zhruba stejně, změní se ale rozložení dešťů během roku. Studie ale ukázala, že v následujících 100 letech se Česko více než s povodněmi bude potýkat se suchem.

S tím, jak porostou teploty, se bude také vypařovat více vody ze země, z řek a přehrad, ale také například z rostlin. "Dlouhodobě platí, že nejsušší místa v ČR jsou Podkrušnohoří a jižní Morava. Právě v oblasti jižní Moravy se sucha ještě výrazně zvýší," upozornil Pretel. Dodal, že v závěru tohoto století budou sušší konce léta a sušší bude i duben a květen.

 

Jak se předpovídá klima

Vědci pracovali s daty o skutečném vývoji počasí za uplynulých 30 let. V úvahu vzali mezinárodně uznávané scénáře, které berou v potaz očekávaný vývoj počtu lidí na planetě, světový ekonomický růst, předpokládané využívání energetických zdrojů i vývoj celosvětových emisí skleníkových plynů, především oxidu uhličitého.

S výsledky studie polemizuje mediálně i odborně známý klimatolog a geolog Václav Cílek. "Nesouhlasím s tím, že se bude v příštích letech jenom oteplovat. Naopak. V příštích 30 až 40 letech trend směřuje k ochlazení," řekl dnešním HN Cílek.

FOTO: Isifa

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články