Pavoučí housenky

Vlákna pavoučích sítí patří k nejpevnější materiálům na Zemi. Američtí vědci tvrdí, že to již umí jejich geneticky upravené housenky bource morušového.

Pavoučí housenky
Pavoučí housenky
Zdroj: archiv
Housenka bource morušového

Housenky hedvábí produkujícího bource morušového dostali přimíchánu pavoučí genetickou výbavu v rámci projektu na University of Notre Dame, University of Wyoming a Kraig Biocraft Laboratories.

"Tento výzkum představuje významný průlom ve vývoji moderní hedvábných vláken pro lékařské a ne-lékařské aplikace," ujišťuje na serveru Physorg.com profesor biologie Malcolm J. Fraser Jr. z univerzity Notre Dame v Indianě. Pavoučí hedvábí má řadu výjimečných vlastností - především vysokou pevnost v tahu a při zachování elasticity. Možnosti využití zahrnují především širokou škálu biomedicínských produktů od obvazů, nití na šití. Při dostupné ceně je zde příslib nové generace oblečení a armáda si od pavoučího hedvábí slibuje lehké neprůstřelné vesty, či spíše celé uniformy a kombinézy. Ale možností je mnohem více včetně airbagů v automobilech.

Malcolm Fraser

Fraser s pomocí biochemika Randy Lewise a molekulárního genetika Don Jarvise dosáhli toho, že stvořili geneticky zmutovaného bource morušového, který při spřádání své kukly produkuje vylepšené hedvábí s vlastnostmi vláken pavučin. Hedvábí se získává z bourců již celá staletí. Teprve nyní se však podařilo genetikům housenkami produkovaný materiál zásadně vylepšit. Pokusy průmyslově získávat hedvábí přímo od pavouků selhaly.

"Transgenní jedinci bource morušového mohou se mohou stát komerčně lákavým zdrojem pro výrobu geneticky modifikovaných hedvábných proteinů, které navíc mohou mít přizpůsobitelné vlastnosti pružnosti a pevnosti," vysvětluje Fraser.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články