Chybička: objevené Zemi podobné planety jsou větší a příliš horké

Nadšení z nově objevovaných Zemi podobných planet u vzdálených hvězd, bylo poněkud předčasné. Všechno je totiž jinak. Z podrobnější analýzy vyplynulo, že zkoumané hvězdy jsou ve skutečnosti větší, větší jsou i planety, které se navíc pohybují až příliš blízko svým sluncím, aby na nich byl život.

Chybička: objevené Zemi podobné planety jsou větší a příliš horké
Chybička: objevené Zemi podobné planety jsou větší a příliš horké
Zdroj: archiv
sonda Kepler

Tým NASA sestavený před třemi lety Stevem B. Howellem, postupně detailně přezkoumává data, která posílá na Zemi sonda Kepler a provádí referenční pozorování s pomocí pozemských observatoří. 

"Naše pozorování ukazují, že většina hvězd, které jsme zaznamenali, je o něco větší, než se dříve myslelo, a čtvrtina z nich je dokonce o 35 % větší. Proto musí být i všechny planety obíhající tyto hvězdy větší a teplejší. Z toho vyplývá, že tak klesá počet Zemi podobných planet, které byly zjištěny s pomocí mise Kepler," uvedl hlavní autor studie Mark Everett.

Teleskop Kepler na oběžné dráze kolem Slunce, měří, nakolik průchod planety přes disk vzdálené hvězdy utlumí její svit. Na základě toho astronomové zjišťují jak velikost hvězdy, tak i planety. Největší pozornost se samozřejmě věnuje soustavám, ve kterých byly nalezeny planety. Celkově Kepler nasnímal 2 165 hvězd, našel 132 planet a ke třem tisícům možných kandidátů na planety. Přehodnocení se zatím dotklo tří stovek hvězd.

Hlavní obrázek ukazuje na galaxii podobné Mléčné dráze, jak velké části oblohy se přehodnocovaná pozorování, zjištěná teleskopem Kepler, týkají. Výchozí kroužek označuje pozici Slunce a kužel vymezuje prostor, kde se nacházejí pozorované hvězdy ve vzdálenostech od 2800 po 7000 světelných let. ZDROJ:: NOAO / AURA / NSF

K tématu jsme zveřejnili:

 

Související články