Důležitý mezník pro Portugalsko: Archeologové objevili 400 let starý vrak

Poblíž pobřežního města Cascais u ústí řeky Tajo se skrýval 12 metrů pod hladinou vrak. Loď ztroskotala v době, kdy bylo obchodování Portugalska s Indií na vrcholu.

Zdroj: Profimedia.cz

Vrak je podle odborníků přibližně 100 metrů dlouhý a 50 metrů široký. "Pro Portugalsko jde o jeden z nejdůležitějších archeologických nálezů všech dob," řekl ředitel projektu Jorge Freire.
 
Loď se potopila při návratu z Indie, odkud vezla velké množství koření. Potvrdili to potápěči, kteří uvnitř i kolem vraku našli kromě koření i devět bronzových artefaktů s vytesaným portugalským erbem, čínskou keramiku a drobné ozdobné ulity, které se dříve užívaly jako platidlo, a to zejména v Africe, v Číně a v Indii.

Jorge Freire se svým týmem odhaduje, že loď musela ztroskotat mezi roky 1575 až 1625, kdy obchodování Portugalska s Indií bylo na svém vrcholu.
 
Nejde o první významný nález v řece Tajo, která je nejdelší řekou na Pyrenejském poloostrově. Už roce 1994 zde byl objeven vrak jiné portugalské lodi, která ztroskotala poblíž vojenské pevnosti São Julião da Barra.

Odborníkům se tak potvrdila domněnka, že na dně se můžou skrývat další vraky, které možná již brzy odhalí další část portugalské historie.

Související články