Exkluzivně pro NG: Tibetská parazitující houba je dražší než zlato

Léčivá houba, v Číně vysoce oceňovaná, vyvolala konjunkturu na Tibetské náhorní plošině.

Zdroj: Michael Yamashita

To, co Sönam plazící se po rukou a po kolenou hledá ve výšce4 700 metrůnad mořem na Tibetské náhorní plošině, je mimořádně zvláštní.

Část, která je nad zemí, je malá houba bez kloboučku – jen hnědý stonek, tenký jako zápalka, trčící několik centimetrů z bahnité půdy. Od počátku května do konce června hledají Sönam Jangpä, jeho manželka a velká skupina příbuzných a přátel jedenáct hodin denně onen nepolapitelný stonek. Zlézají při tom strmé horské svahy, pročesávají závratnou změť trávy a větviček, divoce rostoucích květin a ostřice.

Houba změnila Tibet

Když Sönam nějaký zpozoruje, radostně vykřikne. Jeho žena Jangčhen Lhamo k němu rychle přiběhne. Sönam obkrouží stonek zednickou lžící a opatrně vyloupne klín zeminy. Kartáčem odstraní zbývající hlínu.

 A na jeho dlani leží něco, co vypadá jako jasná žlutá housenka. Mrtvá. K její hlavě je jako roh jednorožce připojena štíhlá hnědá houba.

Sönam vytáhne z kapsy červený igelitový sáček, jenž kdysi obsahoval instantní smažené nudle. Uloží nález dovnitř, k ostatním, které spolu s manželkou objevili, a sáček pečlivě uzavře. Sönamovi je 25 let, jeho ženě 21. Mají malou dceru. Housenice tvoří významnou část jejich ročních příjmů. 

Tito tvorové transformovali venkovskou ekonomiku napříč Tibetskou náhorní plošinou. Vyvolali novodobou zlatou horečku. V době, kdy obsah Sönamova sáčku dorazí do rozzářených obchodů v Pekingu, může být docela dobře ohodnocen na více než dvojnásobek své váhy ve zlatě.

Spory pohlcující těla živočichů

Houba se jmenuje jarca günbu. Přeloženo z tibetštiny to znamená „letní tráva, zimní červ“, i když to technicky vzato není ani tráva, ani červ. Je to pod zemí žijící larva jedné z několika druhů můr, která byla infikována sporami parazitující houby housenice čínské (Ophiocordyceps sinensis, též Cordyceps sinesis).

Spory pohltí tělo housenky, houba vyplní její tělo svými vlákny. Na jaře vyrazí larvě z hlavy plodnice, onen hnědý stonek viditelný nad povrchem.

Děje se tak pouze na úrodných, vysoko položených alpinských loukách Tibetské náhorní plošiny a Himálaje. Všechny pokusy zopakovat to jinde ztroskotaly.

 

Napsal Michael Finkel
Fotografie Michael  Yamashita

Proč je tato houba tak ceněná? A jak proměnila Tibetskou náhorní plošinu a její obyvatele? To vše a mnohem víc si přečtěte v srpnovém vydání časopisu NATIONAL GEOGRAPHIC!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články