Fotoreportáž: Drsná a krásná Aljaška

Vlakem, lodí, na kajaku i letadlem k Mt. McKinley, nejvyšší hoře Severní Ameriky. Po stopách zlatokopů k Yukonu na legendární Klondike. Medvědi, sobi, vlci, komáři. To vše můžete zažít na Aljašce.

Zdroj: Martin Loew

Aljaška je vysněným místem všech dobrodruhů a milovníků drsné přírody, všech nás, kteří jsme již od dětství četli příběhy statečných zlatokopů, zálesáků a lovců. Aljaška dodnes nabízí návštěvníkům opravdovou divočinu se vším, co k ní patři. Čarokrásnou divočinu se skutečným rizikem toho, že se ztratíte a nikdo vás nebude v nekonečné krajině hledat, divočinu plnou medvědů, vlků, sobů i losů, divočinu útočících hladových komárů.

Přelet nad pohořím Alaska Range

Elridge Glacier je jedním z velkých údolních ledovců v pohoří Alaska Range. Z letadla připomíná spíše ledovou řeku než cokoliv jiného. Nicméně na svazích hor kolem okrajů ledovce můžeme vidět čerstvá suťoviště, což je neklamný důkaz, že i na Aljašce se ledovce v současnosti zmenšují.

Vyhlídkový let nad pohořím Alaska Range byl bezesporu nejdražší položkou, kterou jsem během své cesty nejsevernějším státem USA zaplatil. A ještě ke všemu to bylo hned na začátku cesty, takže jsem dlouho váhal. Ještě nikdy jsem si vlastně vyhlídkový let nezaplatil. Ale dnes nejenže nelituji, ale dokonce bych to každému směle doporučil. Pokud se tam dostanete a počasí bude nakloněno, neváhejte. Vidět takové velehory s ledovci z ptačí perspektivy je nezapomenutelný zážitek. A dostat se na dosah vrcholu nejvyšší hory Severní Ameriky – Mt. McKinley – to se vám asi jinak nepoštěstí.

 

Starý zálesácký srub

Po celé Aljašce jsou rozesety dřevěné sruby lovců či zlatokopů. Některé z nich dýchají stoletou historií, jiné prošly rukama nedávných kutilů. Osobně se domnívám, že sruby, které dnes považujeme za vynález amerických zálesáků, tito zálesáci jen převzali od ruských osadníků, kteří byli na Aljašce před nimi. Jak známo, Rusové se usadili na Aljašce dříve než Američané, ale prodali tento "bezcenný kus zmrzlé země" USA v roce 1867.

Bohatá fauna Aljašky

Aljaška je jedno z mála míst, kde můžete potkat tolik krásných zvířat. Snad nejznámější je grizzly. Ten je považován za jeden z mnoha poddruhů medvěda hnědého.

Poslední dobou se objevují i názory, že ve skutečnosti nejde o klasický poddruh, nýbrž o naprosto stejného medvěda, který jen jinak vypadá díky prostředí, ve kterém žije a potravě, jakou se živí. Pravdou je, že medvědi grizzly od pobřeží, kde se živí lososy, dorůstají až šestinásobku hmotnosti než ti méně šťastní z vnitrozemí.

Když jsem se na Aljašku chystal, hodně jsem přemýšlel, jak to udělat, abych měl šanci vidět na vlastní oči opravdového medvěda grizzly. Hledal jsem místa, kde bývají "k zastižení", zkoumal, jak se tam dostanu, div jsem si kvůli tomu neplatil letenku do některého z odlehlých národních parků. Na Aljašce se pak ale ukázalo, že veškerá tato příprava byl zbytečná. Medvědů je tolik, že pokud tu trávíte pár dní cestováním, nelze se jim vyhnout. Naopak, je třeba neustále dělat všechno proto, abyste se nečekanému (a tedy potenciálně nebezpečnému) setkání s pánem lesa vyhnuli.

Lososi tvoří důležitý potravní článek v jídelníčku mnoha zvířat na Aljašce. A vlastně nejen zvířat. I lidé se na pravidelné letní tahy lososů v místních řekách velmi těší. Lov těchto chutných a velkých ryb s jemným rudým masem je téměř národním sportem. A na zbytcích po lidském lovu se pak přiživí spousta zvířat. I když orel bělohlavý si rozhodně umí ulovit svého vlastního lososa přímo z vody, nepohrdne ani zbytky po rybářích.

 

Mount McKinley

Nejvyšší hora Severní Ameriky Mount McKinley (6.194 m n.m.) se v jazyce indiánů nazývá "Denali" - "Vysoký". Však také své okolí převyšuje o úctyhodných 5.600 m. Z planiny od jezera Wonder Lake je sice ještě přes 40 km daleko, ale když máte štěstí na počasí, lepší pohled na špici Severní Ameriky budete hledat těžko.

Nocování na tábořišti u jezera Wonder Lake je bezpochyby perlou návštěvy národního parku Denali. To místo je jednoduše úchvatné, pocit největší divočiny zajištěn. (Co si budeme povídat, ona to tu největší divočina je.) Ovšem kempík je to malý a má velmi přísný režim. Proto je nesnadno se do něj dostat. Pokud si místo nezarezervujete s několikaměsíčním předstihem přes internet, máte smůlu. Je tu pouze 28 míst pro stan.

Mount McKinley je větší než Mount Everest! Přestože má McKinley vrchol v nadmořské výšce 6.194 m a Everest v 8.848 m, je hora McKinley svou hmotou a vyzdvižením větší. Mount Everest totiž leží na tibetské náhorní plošině v nadmořské výšce 5.200 m. Z toho vyplývá, že skutečná výška hory je jen asi 3.700 m. Nejvyšší hora severní Ameriky - Mount McKinley na Aljašce - naopak leží na plošině v nadmořské výšce pouhých 600 m a tak je jeho reálná výška 5.600 m.

Podívejte se na cestovatelskou slideshow autora článku:

AUTOR: Martin Loew

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 

Související články