Galerie exotických živočichů zachycených fotografy National Geographic

Fotografové National Geographic nafotí v terénu během přípravy reportáží desetitisíce fotografií a jen zlomek z nich se objeví nakonec v časopise. Na instagramu zveřejňují, alespoň některé z nich. Tentokrát vybírám směs s exotickými živočichy.

Brian Skerry zachytil menší jihoamerický druh delfínů, plískavici tmavou, při vzájemné komunikaci, kterou koordinují lov na hejno malých sardelek. Naženou je do hustého hluku a pak se z něj krmí. Jde o jednu z fotografií k reportáži o inteligenci delfínů. 

Ami Vitale "ulovila" žirafy v okamžiku, kdy jen zdánlivě dovádějí, ani si neprojevují snad něžnosti. Naopak jde mezi nimi o bolestivou demonstraci síly. Obdobu soubojů jelenů mezi samci. Buší do sebe tak dlouho, dokud to jeden jeden ze samců nevzdá. Žirafácké "berany duc" navíc doprovázejí někdy i nepříjemné praskavé zvuky a vznikají krevní sraženiny. Snímek byl pořízen v jihoafrickém Krugerově parku.


Anolis rudokrký, tady na snímku Roberta Clarka, žije v Karibiku na ostrovech Velké Antily, Jamajka, Kuba, Hispaniola a Portoriko. V závislosti na podmínkách se na jednotlivých ostrovech přizpůsobil odlišným podmínkám a tak se rozeznávají celkem čtyři druhy, který vypracoval do 4 samostatných druhů, které náhodou jsou všechny velmi podobné ve svých asambláží, i když každý druh je přizpůsoben zvláštnostem ostrova, na kterém se vyvíjel. Celkově jsou si všechny druhy podobné, ale liší se jen drobnými rozdíly - například délkou končetin v závislosti na tom, zda žili spíše v travnatém porostu nebo na kmenech stromů.

Při výběru snímků pro reportáž Mýlil se Darwin? fotoeditor Todd James vyřadil i tenhle snímek Roberta Clarka, který dokládal šlechtění holuba domácího. Plemeno kudrnáč je charakteristické bohatě zkadeřeným peřím na křídlech. Je to středně velký holub připomínajícími tělesnými tvary zvětšeného holuba skalního, většinou nemá chocholku a nohy jsou pokryté krátkými rousky. Kudrnáč je významný představitel strukturových holubů, oblíbený a rozšířený po celém svět.

Krátké časosběrné video Ananda Varma ukazuje pavouka (Leucauge argyra), který byl napaden parasitní vosou (Hymenoepimecis argyraphaga), která nakladla vajíčko do jeho zad. Larvální vosa nutí pavouka vybudovat speciální síť, a pak jej zabije a sní pavouka. Larva si pak ze sítě udělá kuklu, aby se sama ochránila před predátory. Tento materiál byl pořízen pro reportáž o mozkožroutech v listopadovém čísle našeho časopisu.

Související články