INFOGRAFIKA: Vesmírný odpad zapleveluje oběžnou dráhu

Prohlédněte si infografiku, která vám během pěti minut vysvětlí, jak je to s vesmírným odpadem kolem Země.

INFOGRAFIKA: Vesmírný odpad zapleveluje oběžnou dráhu
INFOGRAFIKA: Vesmírný odpad zapleveluje oběžnou dráhu
Zdroj: archiv

Kolem naší planety stále přibývá vesmírného odpadu. Stále roste počet předmětů vyrobených člověkem, které se pohybují po oběžné dráze - a ohrožují vesmírné výpravy. Podívejte se na infografiku:

 

Vesmírný odpad tvoří nejen vysloužilé družice, ale také odpojené stupně raket, obalové materiály satelitů a další pozůstatky vesmírného programu lidstva. Smetí se pohybuje bez jakékoli kontroly a znamená pro vesmírný provoz a jeho bezpečnost stále vážnější problémy. Řada vědců se proto zabývá řešeními, jak odpad z oběžné dráhy odstranit… 

Kosmický odpad kolem Země má cenu bilionů. Armáda ví, jak ho využít

Vesmírný odpad má totiž nejen negativní vliv na vesmírné lety, ale také obrovskou cenu. Americká armáda, která dostala za úkol tento problém zlikvidovat, odhaduje, že má cenu několika bilionů dolarů. Psali jsme o tom více TADY. Celkem kolem Země létá na 110 000 malých i větších objektů umělého původu. Americký vědec Donald J. Kessler už v roce 1978 předpověděl, že oběžnou dráhu Země zaplní vesmírný odpad do té míry, že bude nemožné jím proletět, aniž by se poškodilo plavidlo astronautů. Tento stav je označován Kesslerovým syndromem. Tak daleko to zatím nedošlo, problémem kosmického smetí se však už zabývají i "velcí hráči".

Americká nadace DARPA už představila program Phoenix. Právě ten by měl v budoucnosti pomocí robotických sond vrstvu odpadu likvidovat. A to ne v nějaké nepředstavitelně vzdálené budoucnosti - první prototypy z programu Phoenix by měly spatřit světlo světa už roku 2016. Podívejte se na video zveřejněné teprve minulý týden:

FOTO: Google Earth, INFOGRAFIKA: Newslab

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články